Miten on nämä prosentit mahdettu laskea tässä
Ruokatiedon uutisessa (lihav. HJ):
Prosentilla rahasta kaksi prosenttia luomuruokaa
Kyselyn perusteella julkiset organisaatiot tarjoavat hyvin vähän luomuruokaa. Niin kunnat kuin valtiokin käyttävät tällä hetkellä luomua yhtä niukasti: vain kaksi prosenttia hankinnoista. Pienet ja keskisuuret kunnat käyttävät luomua enemmän kuin suuret.
Selvitys ei tukenut luomuruuan imagoa kalliina raaka-aineena, sillä rahaa luomuun satsattiin laskennallisesti vain prosentti ruokien kokonaislaskusta, keskimäärin 11 400 euroa vuodessa. Hintaa selittää hankittujen raaka-aineiden suhteellinen edullisuus, sillä luomuna ostetaan eniten kananmunia, joista luomua oli 3,2 prosenttia, tuorekasviksia 1,6 prosenttia, mausteita 1,3 ja tuoretta leipää 1,2 prosenttia.
Mistä siis on laskettu ”kaksi prosenttia hankinnoista” ellei käytetystä rahasummasta? Joku laskee hankitut ruokakilot? Tai ostotapahtumat? Tai mitä?
Tai jokaisen tuoteryhmän erikseen (”kananmunista 3,2 prosenttia”) – mutta edelleen, miten saadaan se ”kaksi prosenttia” kaikesta? Laskien sitten tuoteryhmittäiinen
prosenttien keskiarvo?
Luultavasti noin.
***
Kummallisinta tässä uutisoinnissa on se, että se itse asiassa selittää tämän
tilastollisen harhan, mutta kuitenkin julkenee väittää, että selvitys ”ei tukenut luomuruuan imagoa kalliina raaka-aineena”.
Siitä ei nimittäin voida päätellä asiaa
mihinkään suuntaan. Oletan, että asia on laskettu noin kuin edellä sanoin, ja teen kärjistetyn esimerkin, pienillä luvuilla hyvin pienestä kunnasta (no, näin pientä kuntaa ei olekaan, lukija voi halutessaan lisätä nollia kaikkiin lukuihin).
Esimerkissä havainnollisuuden vuoksi on vain kaksi tuoteryhmää, A (”liha”) ja B (”kasvikset”).
Kunta ostaa tuoteryhmää A yhteensä 386 eurolla. Luomua näistä hankinnoista on 0% eli ei yhtään.
Kunta ostaa tuoteryhmää B yhteensä 14 eurolla. Luomua näistä hankinnoista on 4%.
Kun nämä kaksi prosenttilukua lasketaan yhteen ja jaetaan kahdella, kunta ostaa siis keskimäärin 2% luomua.
Tuoteryhmässä B luomu maksaa
10 kertaa enemmän kuin tavanomainen. Niinpä tuotetyhmän B laskusta tulee yhteensä n. 4 euroa luomun osalle, ja lopuille eli tavanomaisille tuotteille (joita on yli 20 kertaa enemmän) n. 10 euroa. Mutta 4 euroa on
vain 1% kokonaislaskusta 400 euroa.
Tämä laskelma toteuttaa hyvin tuon Ruokatiedon uutisen asetelman.