Author Topic: Antibioottiresistenssigeeni  (Read 3682 times)

Perenna

  • Tulokas
  • *
  • Posts: 27
    • View Profile
Antibioottiresistenssigeeni
« on: 06.07.10 - klo:08:49 »
Heikki, olet varmaan huomannutkin uutisen Amfora-gm-perunasta. Vihreän langan uutisessa sanotaan:
Quote from: Vihreä lanka 5.7.2010
Gmo-vapaa Suomi- verkoston mukaan Amflora-peruna sisältää antibioottiresistenssigeenin, joka leviää kasvin viljelyn myötä. EU-lainsäädännön mukaan geenin käyttö ei ole nykyisissä geenimuunnelluissa lajeissa sallittua.

Geenin uhka piilee sen kyvyssä tehdä joistakin antibiooteista museotavaraa, koska se voi levitä kasveista bakteereihin. Antibiooteilla hoidetaan muun muassa tuberkuloosia.

EU-komissio salli maaliskuussa geenimuunnellun perunan kaupallisen viljelyn ja myynnin unionin jäsenmaissa.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen Efsan mukaan Amflora-perunasta ei koidu terveys- tai ympäristöriskejä. Kun Efsa päätti näyttää Amfloralle vihreää valoa, kaksi paneeliin osallistuneista tutkijoista piti Amfloraa turvallisuusriskinä.

Luomuliiton mukaan muuntogeenien leviäminen on yllättänyt monissa maissa niin tutkijat kuin virkamiehetkin, kun vain koeviljelmille tarkoitettuja kasveja on levinnyt ruokaketjuun.

:o  Olen hiukan kauhistunut mahdollisuudesta, että nimenomaan antibioottiresistenssin aikaansaava geeni siirtyisi bakteereihin. Onko tähän jotakin muutakin vastatietoa kuin että "hehheh, eihän se nyt niin vain siirry".
  Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Antibioottiresistenssigeeni
« Reply #1 on: 08.07.10 - klo:06:33 »
Onko tähän jotakin muutakin vastatietoa kuin että "hehheh, eihän se nyt niin vain siirry".

Eipä tuohon kuitenkaan oikein muuta voi vastata kuin niin.  :D

Tosin asiaan löytyy perustelu.

EFSA hyväksyi asian turvalliseksi jo yli vuosi sitten, niin kuin tästä uutisesta voimme lukea. Viimeksi, se oli tehnyt saman jo aiemmin.

Siitä voi lukea myös selityksen: sekvenssit kasveilla ja bakteereilla ei stemmaa. Siten moinen tapahtuma – jos ylipäänsä tapahtuisi – olisi äärimmäisen harvinainen.

Siten nämä Vihreän Langan uutisen lauseet (lihav. HJ) …

Quote
Gmo-vapaa Suomi- verkoston mukaan Amflora-peruna sisältää antibioottiresistenssigeenin, joka leviää kasvin viljelyn myötä.
[...]
Geenin uhka piilee sen kyvyssä tehdä joistakin antibiooteista museotavaraa
[...]

… vääristelee asiaa reippaasti lihavoiduilla ilmaisuillaan (Lanka on tosin piiloutunut tuon ”mukaan” ilmaisun taakse). "Saattaa" tai "on olemassa riski", "mahdollisessa [kyvyssä]", "ehkä" tms. olisi ollut kyllä ihan pakollinen lievennys, edes.

EFSAn lisäksi myös Saksan vastaava viranomainen on päätynyt samaan tulokseen, turvallista on.

Linkkaamassani uutisessa huomautetaan myös, että USA:ssa asia on tiedetty jo kauan, ja todetaan, että asian tutkiminen yhä uudestaan EU:ssa on resurssien tuhlausta.

Kummasti nämä vihreät järjestöt ammentavat jostain ihan omaa tietoaan. Niin ”Gmo-vapaa Suomi- verkosto” (=Bioturvayhdistys) tässä - kuin Greenpeace ydinvoiman kohdalla, ihan omine kustannuslaskelmineen, joita voimayhtiöt eivät osanneet heidän mielestään oikein tehdä …  :D
« Last Edit: 08.07.10 - klo:07:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Antibioottiresistenssigeeni
« Reply #2 on: 29.01.19 - klo:05:17 »
Tällaista se on näiden kanssa:

Antibioottiresistenttigeeni löytyi bakteereista Huippuvuorten perukoilta – Tutkijat arvelevat muuttolintujen tuoneen bakteereja mukanaan

Quote
Huippuvuorten maaperästä löytynyt bakteerigeeni blaNDM-1 havaittiin sairaalaoloissa ensi kerran vuonna 2008. Sen uskotaan saaneen alkunsa New Delhissä Intiassa. Vuonna 2010 sitä löytyi Delhin jätevesistä.

Norjalle kuuluva Huippuvuorten saariryhmä sijaitsee Pohjoisella Jäämerellä. Geeni löysi tiensä Delhin jätevesistä Huippuvuorille alle kolmessa vuodessa, sillä tutkimuksen näytteet oli otettu elokuussa 2013. Geeniä on löydetty jo yli sadasta maasta, kun mukaan lasketaan sen uudet muunnokset.

Quote
Kiinnostavaa Huippuvuorten tapauksessa on se, että tutkijat arvelevat bakteerien levinneen sinne muuttolintujen mukana, sillä saarilla on vain vähän asutusta ja turisteja.

– Jos ajatellaan antibioottien käyttöä, mikä on suurin syy resistenssiongelmalle, niin vaikka Suomessa ja Pohjoismaissa tehdään asiat hyvin, emme voi tuudittautua siihen, että olisimme tässäkään asiassa eristyksissä maailmasta, sanoo Virta.

Sitähän olemme tainneet joskus korostaa, että oikeastaan tässä kysymyksessä ei voida tehdä asioita hyvin. Tuollainen mutaatio syntyy, missä on syntyäkseen. Eikä antibioottien varovaisella käytöllä voida estää sitä, että resistentit bakteerit tänne tulevat.  Eikä sitäkään, etteivät nuo ikävät mutaatiot syntyisi täällä. Tätä tuotiin esille mm. MRSA-bakteerin kohdalla, ks. vaikka täältä.

Tietysti, jos antibiootteja ei lainkaan käytettäisi, ei resistenssiongelmaakaan olisi. Mutta sitä ei luultavasti tuossa ajeta.
« Last Edit: 29.01.19 - klo:06:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Antibioottiresistenssigeeni
« Reply #3 on: 31.05.19 - klo:06:05 »
Nyt kerrotaan tapahtuneen näin:

Sikoja käsittelevä, suojaudu tartunnalta – antibiooteille vastustuskykyinen bakteeri on yleistynyt suomalaisilla sioilla

Ovatko sikojen lääkitsemiskäytännöt jotenkin muuttuneet? Luullakseni eivät ole, ja jos ovat, niin varmaankin vain varovaisemmiksi antibioottien käytössä. Sen verran on tuosta asiasta viime vuosina kohkattu. Silti on käynyt näin.

***

Silti tämä tuntuu olevan se yleisesti hyväksytty ja yleisesti julistettu totuus:

Eläinten lääkintä vaaraksi ihmisille – Antibioottiresistenssi lisää köyhyyttä ja kuolleisuutta

Quote
Kotimaassa ja kansainvälisesti palkittu MLAF on maan ainoa eläinlääketieteellinen vapaaehtoisjärjestö, ja sen tuesta on päässyt osalliseksi jo 5 000 tilaa. Työ on tärkeää, sillä The Lancet Planetary Health -julkaisun mukaan antibioottien karsiminen kotieläintuotannossa vähensi resistenttien bakteerien määrä karjassa jopa 39 prosenttia.

Vaikkei tuossa tuloksessa tuollaisenaan ole oikeastaan mitään järkeä: resistentit bakteerit kohteliaasti väistyvät? Tai eivät viitsi yrittääkään, kun ei ole tarpeeksi haastetta?
« Last Edit: 31.05.19 - klo:07:46 by Heikki Jokipii »