Hesarissa tänään, Googlen kautta, maksumuurin takana:
Moni syö hedelmät kuorineen ravintoaineiden toivossa, mutta ...
https://www.hs.fi › paivanlehti › art-2000006365938
45 minuuttia sitten - Entä kannattaako kuorten puhtauden takia valita luomua? Asiantuntijalla ei ole kysymykseen selvää vastausta. ”Luomutuotteissa on pääsääntöisesti hieman ...
.
Paperihesarista tuli vastauksen loppuosa:
. .. vähemmän kasvissuojeluaineiden jäämiä kuin muissa. Ei ole kuitenkaan tutkittu, liittyykö luomukasvisten kuoriin vähemmän terveysriskejä — huomioiden sekä vierasaineet että kasvien itsensä tuottamat haitalliset aineet", sanoo ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen Helsingin yliopistosta.
Heinonen tai artikkelin kirjoittaja eivät kuitenkaan tuoneet esille Bruce Amesin ym. tutkimustulosta näiden aineiden määristä. Eli sitä, että kasvien itse tuottamia haitta-aineita on 5000-10 000 kertaa niin paljon kuin torjunta-ainejäämiä.
Jos se olisi otettu esille, seuraava artikkelin lause oli kuulostanut hyvin hullulta ohjeelta:
Jos kasvinsuojeluaineita haluaa välttää, kannattaa panostaa kotimaisiin tuotteisiin.
Mitä järkeä olisi oikein "panostaa" 1/10000-osan välttämispyrkimykseen? Jos ne 99,99 prosenttiakaan eivät ole oikeasti vaarallisia?