Author Topic: Miten nälkäongelma voi modernissa maailmassamme tulla pahemmaksi?  (Read 24703 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18314
  • View Profile
  • Email
Tällaiset tosiasiat kertomalla tässä oikeastaan ihmetellään ihan samaa kuin triidimme otsikossa:

Globaali ruokajärjestelmä tuottaa nälkäisiä ja uhkaa planeetan kantokykyä – Systeemin pitää muuttua, ja siihen voi vaikuttaa myös Suomi, summaa tuore raportti

Quote
Raportti tuo esiin monia karuja faktoja: Maailmassa tuotetaan ruokaa enemmän kuin tarpeeksi, mutta 690 miljoonaa ihmistä kärsii yhä nälästä. Määrä on viime vuosina kasvanut.

Maatalouden tuottavuus on viime vuosikymmeninä parantunut, mutta samalla maataloustuotanto uhkaa koko planeetan ympäristön kantokykyä. Maatalous kuluttaa noin 70 prosenttia maailman makeasta vedestä, vie puolet asuinkelpoisesta maasta, aiheuttaa metsäkatoa, saastumista ja tuottaa lähes neljänneksen päästöistä.

Tarkoitan positiivista sanomaa tuossa. Tuotetun ruoan määrä on noussut. Tuottavuus on parantunut.

Syylliinen huonoihin asioihin on löydetty. Se on ruokajärjestelmä. Nyt on selvitettävä tarkemmin, mitä sillä raportissa tarkoitetaan.

***

Tällainen toisenlainen järjestelmä tulee raportissa esille (s. 34, lihav. HJ):

Quote
Euroopan unionin vuonna 2020 hyväksytty Pellolta pöytään -strategia korostaa oikeudenmukaista, terveyttä edistävää ja ympäristöä säästävää ruokajärjestelmää. Pellolta pöytään -strategia sekä Biodiversiteettistrategia ovat osa EU:n vihreän kehityksen ohjelmaa. Tavoitteina on varmistaa terveellinen, kohtuuhintainen ja kestävästi tuotettu ravinto, varmistaa kohtuulliset tulot kautta koko elintarvikeketjun ja lisätä luonnonmukaista maataloutta. Samalla voidaan torjua ilmastonmuutosta ja suojella ympäristöä ja biologista monimuotoisuutta. Strategia sisältää myös maailmanlaajuisen kestäviin ruokajärjestelmiin siirtymisen edistämisen EU:n kaikkien kauppakumppanien kanssa kahden- ja monenvälisillä sekä alueellisilla foorumeilla.

Mutta muutoin luomu ei kyllä erityisen voimakkaasti tule esille. Josko juuri lainkaan. Ellei se sitten tule peitellysti esim. 'kestävyyteen" tms. kiedottuna?

Mutta sellainen uhkaus tuossa kyllä on, että EU ja Suomi yrittävät edistää luomuviljelyä myös kumppanimaissa. Erityisesti Afrikassa? Tuo kohta jatkuu:

Quote
Tähän sisältyvät yhteistyö Afrikan kanssa sekä suhteet naapurimaihin ja muihin kumppaneihin, ja siinä otetaan huomioon erilaiset haasteet eri puolilla maailmaa.

***

Jo suomennettuna julkaisemastamme Thomas DeGregorin artikkelista (2003) saakka on ruokajärjestelmän syyttäminen laittanut hiukan kilinkelloja soimaan:

Postmoderni vieraantuminen: ruokafetisismi ja maanviljelyn todellisuus

Quote
Kyse näyttää olevan jonkinlaisesta todellisuudesta vieraantumisesta, kun äänekkäästi ja dogmaattisesti julistetaan, että ruokajärjestelmämme on "epäonnistunut" ja että se täytyy kokonaisuudessaan muuttaa, tai että "vihreä vallankumous" (joka kohotti satojen tuottoja parannetun lannoitteiden käytön avulla) on epäonnistunut. [..]


Ja niin edespäin. Tuo artikkeli kestää yhä hyvin lukemisen.
« Last Edit: 19.06.21 - klo:08:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18314
  • View Profile
  • Email
Kaikenlaiset muut syyt tuntuvat tässä kelpaavan selitykseksi...

Nälkä kasvanut dramaattisesti koronapandemian vuoksi – YK:n tavoite poistaa nälänhätä 2030 mennessä uhkaa vesittyä

... mutta eivät kelvottomat, huonotuottoiset viljelymenetelmät. Tässä annetaan ymmärtää, että ilkeät hallitukset määräävät hinnat, ja ne voisivat helposti tehdä toisin:

Quote
Myös ravinnerikkaan ruoan hintaa pitäisi laskea, sillä terveellisen ruokavalion pitäisi kuulua myös köyhien etuoikeuksiin.
« Last Edit: 15.07.21 - klo:06:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18314
  • View Profile
  • Email
Tässä se sanotaan:

https://www.maailma.net/uutiset/nalka-hellittaa-hitaasti

Quote
Yksi keskeinen taustatekijä nälälle on sota tai muut aseelliset konfliktit. Kymmenestä nälän pahiten riivaamasta maasta kaikissa muissa paitsi Madagaskarilla ja Komoreilla taustalla on konflikti. Esimerkiksi Somaliassa on käyty sisällissotaa jo 30 vuoden ajan.


Minusta on turha yrittää maalailla asiaa jonkinlaiseksi noidankehäksi:

Quote
Sodan jaloissa koko ruoan tuotanto- ja jakeluketju kärsii, samalla kun pula ruoasta voi osaltaan olla vaikuttamassa konfliktien syntyyn. Raportissa muistutetaan, että ilman ruokaturvaa on vaikea saavuttaa kestävää rauhaa, ja toisaalta ilman rauhaa on hyvin epätodennäköistä, että nälkää saataisiin poistetuksi maailmasta.


Sillä kyllä se väkivallan käyttö tulee kuvaan mukaan jostain ulkopuolelta. Pohjimmiltaan siitä uskosta, että väkivallalla voisi tehdä maailmaa paremmaksi. Joka usko on yhteinen eri ideologioille (uskonnoille ja maallisille), joita ei voi siis erikseen syyttää. Mutta yhdessä niitä voi!

Niin syvällä tuo ajattelutapa on, että Miljoonasadekin laulaa:

https://www.heikkisalo.com/miljoonasade/sanat/m/Mayday.htm

Quote
Afrikassa taistellaan ja tehdään uutta maailmaa
mä sinne kympin lahjoitin ja toisen syöpäsairaalaan[..]


Oliko tuossa ironiaa? Luultavasti ei.

« Last Edit: 23.10.21 - klo:08:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18314
  • View Profile
  • Email
Kuulostaa miltä kuulostaa:

Nobelin rauhanpalkinto Maailman ruokaohjelmalle – ”Vaikka YK-järjestöt kuulostavat vähän tylsiltä, ne tekevät tärkeää työtä”, sanoo Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius

Olisiko niinkin, että tavanomaisen viljelyn keinot kuulostavat liian tavanomaisilta ja siten tylsiltä? Olisiko niin, että eksoottisten maiden ruokaongelmien ratkaisunkin odotusarvo täällä on, että sen täytyy olla jotenkin eksoottinen?

Myös YLE levittää käsitystä, että tästä keinosta olisi apua tähän tavoitteeseen (lihav. HJ):

Katso video: Entinen kaatopaikka Riossa sai uuden elämän – on nyt Latinalaisen Amerikan suurin kaupunkiviljelmä

Quote
Nyt paikallisen kehityshankkeen myötä kaatopaikan tilalle on kohonnut Horta de Manguinhos, joka on Latinalaisen Amerikan suurin kaupunkiviljelmä. Siellä alueen asukkaat kasvattavat luomuruokaa noin 800 paikalliselle perheelle.

Kehityshanke on osa Hortas Cariocas -projektia, joka tähtää nälän ja köyhyyden vähentämiseen Rio de Janeirossa.

Kuitenkin viimeisin löydettävissä oleva tieto luomun osuudesta Brasiliassa on tämä:

Quote
2.7.2021 — The area cultivated with organic crops in Brazil has been annually ... accounting for 0.42 percent of the country's total farmland.

Joka luku kyllä kertoo sen, että luomu on siellä ihan samassa asemassa siellä kuin muuallakin: vaurastuvan keskiluokan keino erottua köyhistä, rahvaasta. Eikä keino nälän vähentämiseen.
« Last Edit: 06.12.21 - klo:06:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18314
  • View Profile
  • Email
Monia syitä tähän ehdotetaan:

Nälkä lähes tuplaantui arabimaissa

Mutta kun sitten listataan ne maat, joita tuo ei ole paljon koskenut, kyllä se tärkein syy tulee selväksi:

Quote
Vähiten nälkää nähtiin Algeriassa, Kuwaitissa, Tunisiassa, Emiraateissa ja Saudi-Arabiassa. Niissä aliravittujen osuus jäi muutamaan prosenttiin väestöstä.

Noissa maissa ei ole viime vuosina tapeltu. Eli sodittu. Muissa nähdäkseni on.

Sanotaan se toki tuossa uutisessakin:

Quote
Ruokaturvaa ovat heikentäneet erityisesti pitkittyneet konfliktit [..]
« Last Edit: 09.01.22 - klo:06:35 by Heikki Jokipii »