Se, että "vihreä vallankumous" jossakin suhteessa epäonnistui, kuuluu nyt niin "yleissivistykseen", tai "poliittiseen korrektiuteen", että (joistakin, mahdollisista) epäonnistumisista (tai ainakin haittapuolista) täytyy mainita silloinkin, kun tosiasiassa juuri suosittaa vihreää vallankumousta.
Näin on sekä FAO:n raportissa viime kesältä että nyt Halosen ja Zuman paneelin raportiss
Raportti löytyy - paitsi isoilla kielillä, niin kuinka ollakaan - myös suomeksi. Suomenkielisen version nimenä on
"Sisukkaat ihmiset, kestävä maailma - valitsemisen arvoinen tulevaisuus".Se löytyy
täältä. Ja sieltä tietysti valinta "Finnish".
Koska ko. raportti huhujen mukaan on jonkinlainen pohjapaperi
Rio+20 -kokouksessa (johon presidentti Halonenkin osallistuu) niin lienee syytä kommentoida tätä maanviljelysosuutta - ja sen epäluuloa Vihreää vallankumousta kohtaan - vähän lisää.
Sivullta 53 se alkaa. Lihavoinnit HJ.
E. Resurssienhallinta ja 21. vuosisadan vihreä vallankumous
1. Maatalous
100. Maatalouden vihreä vallankumous on ehkäissyt valtavan nälänhädän, mutta se on myös kasvattanut resurssipainetta, mikä on sittemmin todettu kestämättömäksi.
Kuka on todennut?
Maataloudesta tuli hyvin riippuvainen fossiilisiin polttoaineisiin perustuvista tuotantopanoksista ja sitä kautta se altistui öljyn korkealle hinnalle.
Tarkoitetaan typpilannoitteita, mitäpä muutakaan. (Ei nyt tässä saivarella, että se on maakaasu, ei öljy!)
Laskin toisessa keskustelussa realistisen arvion, että Malawissa henkeä kohti laskettu kustannus
pahimmillaankin oli muutama kymmenen euroa per henkilö, vuodessa. Tällaisen "altistumisen" ei pitäiisi olla kovin uhkaava tai "kestämätön" asia. Mikähän summa olisi Suomessa? Satanen?
Maataloudessa monesti tuhlattiin vettä siinä määrin, että maatalouden osuus globaalista makean veden kulutuksesta on tänä päivänä noin 70 prosenttia.
Tämä on silkkaa
roskaa, varsinkin syytteenä Vihreää vallankumousta kohtaan. Tehoton viljely tuhlaa vesivarojakin!
Nyt tarvitaan 21. vuosisadan vihreä vallankumous – vallankumous, joka ei ainoastaan lisää tuottavuutta, vaan joka samalla vähentää rajusti resurssiintensiteettiä ja suojelee luonnon monimuotoisuutta.
No, tässä se sitten on. Kuten jo
uutisessammekin totesimme, loppulinja oli OK, se oli FAO:n yleislinjan mukainen. Mutta siis näin oli
pakko haukkua Vihreää vallankumousta, ajan hengen mukaan.
Seuraavassakin kohdassa esitetetään "luomuhenkisiä" vaatimuksia (lihav. edelleen HJ)
101. Uuden maatalousvallankumouksen tulisi keskittyä kestävään tehokkuuden parantamiseen (käytäntöihin, jotka vaativat pieniä ulkoisia tuotantopanoksia ja tuottavat vähän päästöjä ja jätettä), viljelykasvilajikkeiden monimuotoistamiseen ja ilmastonmuutossopeutumiseen.
Miksi ihmeessä "pieniä ulkoisia tuotantopanoksia"? Tuotantopanoksia täytyy laittaa minun järkeni mukaan juuri sen verran, että saavutetaan haluttu tulos. Joka on tulevaisuudessa - paljon!
"Laatikossa" esiteltiin hanke Mosambikissa (lihav. HJ) ...
"Viljelijät saavat mahdollisuuden siirtyä kaskiviljelystä ja puuhiilen tuotannosta monipuolisen vilja- ja puuvalikoiman kasvattamiseen. Arvioidaan, että siirtymä laajemman elintarvikevalikoiman tuotantoon ja kaupunkimarkkinoilla myytävän kassavasta valmistetun etanolipohjaisen ruoanlaittopolttoaineen käyttöön nostaa viljelijöiden tuloja merkittävästi, parantaa ravitsemusta, elvyttää huonontunutta maaperää ja parantaa luonnon monimuotoisuutta."
... eikä tajuta, että "tuotantopanosten" eli juuri keinolannoitteiden runsaskin käyttö
lisäisi satoja niin, että tätä etanolia saadaan niin paljon, että se
ihan energiassa mitaten maksaa itsensä takaisin. Eli ei ole tässäkään mitään
syytä pyrkiä "pieniin ulkoisiin tuotantopanoksiin".
***
Toinen juttu on sitten, kannattaako raportti sitä, että öljyä syöviä traktoreita ei pitäiisi kehitysmaissa lisätä? Kun ihmistyövoimaa on yllin kyllin? Ehkä tästä tulee kannanottoja Rio+20 -kokouksessa ...