Hesarin Tiede-palstalla tänään oli kaunis ja informaatiota sisältävä kuva Sahelin alueen puista.
Laitan tämän tänne, koska sen alla oli artikkeli peltometsäviljelystä, jota (katso edellä) mainostettiin jotenkin Suomen taitotiedon vahvuudeksi kehitysavussa.
Sahelin toivo itää peltometsissä
Nälänhädästä kärsivä Saharan eteläpuolinen Sahel voisi tuottaa muutakin kuin pölyä. Vanha viljelymenetelmä panee kasvit auttamaan toisiaan.
Sahel on seutu, josta tulee huonoja uutisia. Parhaillaan Saharan eteläpuolista savannia piinaa pahin kuivuus vuosikymmeniin, ja 18 miljoonaa ihmistä näkee nälkää. Edellisen kerran alueen vakava kuivuus nousi otsikoihin vuosina 2010 ja 2005.
Professori Olavi Luukkanen kuitenkin väittää, että jos sahelilaiset saisivat rauhassa harjoittaa perinteistä peltometsäviljelyä, he panisivat maan tuottamaan paljon muutakin kuin pölyä. He kasvattaisivat vierekkäin hyötypuita, durraa, helmihirssiä ja kotieläimiä.
Tämä on ekologisesti kestävää – ja tuottavinta maankäyttöä, mitä luonnostaan rutikuivalla tantereella voi olla.
Luukkanen työskentelee Helsingin yliopiston Viikin tropiikki-instituutissa ja on 30 vuotta tutkinut peltometsiä.
Eli yksi tällainen asiantuntija Suomesta siis todellakin löytyy! Ettei se ollut ihan hatusta.
Tuon me siis jo 7 vuotta sitten totesimme. Asia saa vahvistuksensa Luomuliiton 12.6.2019 tiedotteesta (lihav. HJ}:
Puita pelloille? Peltometsäviljely tulee SuomeenIlmastonmuutoksen hillitsemiseksi on ehdotettu peltojen metsittämistä. Puiden tuomat hyödyt ja peltojen viljelykäytön voi kuitenkin myös yhdistää. Suomen peltometsäviljelyverkoston 17.6. Paraisilla järjestämässä tapahtumassa tuodaan alan oppeja muualta Euroopasta sekä esitetään keinoja soveltaa niitä Suomen olosuhteisiin.
Eli Suomella
ei ole ollut eikä ole mitään erityisosaamista peltometsäviljelyssä.
Puhumatta nyt siitä, mitä järkeä koko niksissä on, kehitysmaissa tai Suomessa. Kun typpilannoite on (tehoonsa nähden) hyvin halpaa, ja sitä voidaan kohta valmistaa
käyttämättä fossiilista energiaa ja raaka-ainetta. Vielä ehkä vähän kalliimmalla, mutta luulenpa tuon kehityksen aika pian näkyvän tarjonnassa ja hinnoissakin. Katson optimismini asiassa perustelluksi, se ei ole toiveajattelua. Koska kaikkeen fossiilivapaaseen nyt satsataan valtavasti, ja
useita tapoja on jo demonstroitu mahdollisiksi. Jo kauan sitten ...
Typpilannoitteet - tehoviljely - eivät ole periaatteessa riippuvaisia fossiilisista polttoaineista.. ja nyt siihen lisätään modernin tieteen uudet tulokset.
PS. taidanpa olla aika pitkävihainen.