Kuten olemme huomanneet, Hesarin "Ruokatorstai" harvemmin syyllistyy luomun piilomainontaan.
Mutta tänä torstaina näin kävi. Esiteltiin Ruotsin tillilihakilpailun voittajan, Jonas Flodqvistin tilliliha, ja tekstissä ja reseptissa tuotiin esille, että se pitää valmistaa luomulihasta:
Jonas Flodqvistin tilliliha
(8-10 annosta)
2 kg vasikan etuselkää (luomua)
[...]
Tälle Jonas Flodqvistille voisi myös esittää haasteen,
pystyykö hän sokkotestissä erottamaan luomulihan tavanomaisesta, mutta tuskinpa hänkään testiin suostuisi. *)
***
PS. Ohi otsikon ("off topic", kuten netissä sanotaan), mutta kommentti samaan artikkeliin. Hesari puhuu siinä ikään kuin kaikkien nimissä tillilihasta kouluissa muinoin:
Vasikanviillokki, tuo tillilihana tunnettu hapanimelä kotiruoka on perinneruokaa parhaimmillaan.
Tai pahimmillaan, jos makumuistiin on jäänyt sairaaloissa ja kouluissa tarjottu tapettiliisterimäinen keitos.
Oppilailla tilliliha jäi lautaselle kylmenemään, mutta tilliliha ei jättänyt kylmäksi ketään. Sitä kuvattiin yleisesti yhdellä sanalla: tillilima.
Marttaliitossa muistellaan, että 1980-luvulla ruokalaji katosi useimmista kouluista. Kärjistäen varmaan juuri koulukeittiöt traumatisoivat tulevia vanhempia siinä määrin, ettei tillilihaa 1990-luvun jälkeen enää juuri tehty kodeissakaan.
Tässä se saattaa puhua jopa enemmistönkin puolesta, mutta ei takuulla kaikkien.
Minun lempiruokani koulussa oli tuo samainen tilliliha, ja kaipaan sitä
vieläkin! Ihan perustillilihaa, vailla mitään erityisiä virityksiä. Mutta totta on, ettei sitä juuri enää missään ruokaloissa tarjota.
----
*) tai kyseisen jutun kirjoittanut toimittajakaan ...