Author Topic: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan  (Read 188862 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21345
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #165 on: 01.10.14 - klo:06:15 »
Hesarin laajemmassa artikkelissa samasta WWF:n raportista yritetään sitten vielä selvemmin esittää tämä valtaosin hiilidioksidipäästöihin perustuva "jalanjälki" jonkinlaisena mittarina sille, kuinka paljon kukin maa luontoa tuhoaa.

Paperihesarissa otsikkona oli "Luonto köyhtyy nopeasti" ja alaotsikkona heti "Suomen ekologinen jalanjälki on kestämättömän suuri". Faktalaatikossa, jonka otsikkona oli "Luonnon monimuotoisuuden mittari" tuotiin kyllä esille, että WWF:llä on kaksi indeksiä, "Living Planet" -indeksi ja "ekologinen jalanjälki", mutta kun vielä otsikko oli yksikössä, huolimaton lukija ne helposti samaisti. Ja kuvitukseksi valittu kaavio oli tästä nk. ekologisesta jalanjäljestä, ei suinkaan "Living Planet" -indeksistä! Vaikka siitä, eikä suinkaan jalanjälki-indeksistä, ko. uusi raportti kertoi, ja uutinenkin kertoi kertovansa.

Poissaolollaan loisti tuo em. tieto siitä, että juuri rikkaissa maissa - joilla varmasti on suuri "jalanjälki" - luonto kukoistaa, asiat menevät parempaan suuntaan, monimuotoisuus kasvaa.

Onko niin, että halutaan ylläpitää myyttiä, että luonnonsuojelussa kaikki tavoitteet ovat harmoninen kokonaisuus, vaikuttavat samaan suuntaan? Ettei ristiriitoja tai edes kilpailua niiden välillä voi olla? Jolloin valojen sammuttaminen huoneesta, jossa et oleskele, automaattisesti säästää sademetsää? Jne.?

Suorastaan epätoivoinen oli WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkosen väite, että aiemmin verkkokalastus oli saimaannorpalle suurin uhka, nyt sellainen on ilmastonmuutos. Myös pääsihteeri Liisa Rohweder väitti, että "lajit katoavat, koska ihmiskunta kuluttaa liikaa luonnonvaroja ja päästää ilmaan liikaa hiilidioksidia" (lihav. HJ). Eli ei oikeastaan taida olla kunnolla lukenut edes järjestönsä raporttia, saati sitten tutkimuksia siitä miten kohonnut CO2-pitoisuus on saanut maailman luonnon kasvamaan ja kukoistamaan! (Vrt. vaikka edellä 18.09.14)

Joskus kyllä tulee mieleen näistä jalanjälkipuheista, että uskovatko he siihen kaikkeen itsekään.
« Last Edit: 01.10.14 - klo:07:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21345
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #166 on: 07.10.14 - klo:06:23 »
Suomessa on nyt tehty samanlainen tutkimus kuin Saksassa (kerrottu edellä 18.9.14) samanlaisin tuloksin:

Metsätalous on hyötynyt paljon ilmastonmuutoksesta

Quote
Tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos on kiihdyttänyt metsien kasvua neljänneksen

Suomen metsätalous on hyötynyt huomattavasti ilmastonmuutoksesta, käy ilmi Helsingin yliopiston, Metsäntutkimuslaitoksen ja Ilmatieteen laitoksen tutkimuksesta.

Suomen metsät kasvavat joka vuosi runsaat sata miljoonaa kuutiota puuta, ja siitä ilmaston lämpenemisen tuoma "ylimääräinen" kasvu on 28 miljoonaa kuutiota. Metsissä on puuta 2,3 miljardia kuutiota.

Selityksenän mainitaan lämpeneminen, hiilidioksidin osalta ollaan oudon epävarmoja:

Quote
Ilmastonmuutoksen rinnalla kasvua on edistänyt hiilidioksidin määrän lisääntyminen.

"Se saattaa pieneltä osin vaikuttaa, mutta tältä osin analyysi ei ole ihan selvä."

Ja nämä kysymyksethän tulevat loogisesti pintaan:

Quote
Jos lopputulos on näin suotuisa, kannattaako ilmastonmuutosta hillitä, professori Kauppi?

"Kannattaa. Ilmastonmuutos on vakava ja iso juttu, mutta metsien kasvu sattuu olemaan myönteinen sivuvirta."

Tiedemiehille keskustelu ilmastonmuutoksesta on joskus vaikeaa.

"On ollut sellaista ajattelua, että hyvistä puolista ei saa puhua, kun huonot puolet ovat niin laajoja. Jos ilmastonmuutos parantaa hiilinielua tai bioenergian mahdollisuuksia, totta kai mahdollisuudet käytetään hyväksi", Kauppi sanoo.

Minulle tulee tuosta mieleen, että tarkoittaako tuo, jotta kyllä, ilmastonmuutos on pysäytettävä, mutta ei ihan vielä? Tai ainakin nykytilanne olisi ihan hyvä säilyttää? ;D

Ihan Suomessahan on ollut vaikeuksia löytää esimerkkejä jo toteutuneista "laajoista" huonoista puolista - ellei jokaista "äärevää" sääilmiötä lasketa mukaan.
« Last Edit: 07.10.14 - klo:07:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21345
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #167 on: 18.11.14 - klo:08:42 »
Kun nyt on näin käynyt ...

Yhdysvalloilta miljardilahjoitus ilmastorahastoon

... ja rahaa käytetään näin ...

Quote
Rahoilla on tarkoitus auttaa maita rakentamaan varoitusjärjestelmiä ja ilmastovaikutuksia hyvin kestävää infrastruktuuria sekä suojautumaan myrskyiltä. Lisäksi viljelijöitä autetaan viljelemään kestävämpiä lajeja ja kehittyviä maita vähentämään hiilidioksidipäästöjään sekä investoimaan puhtaampiin energiamuotoihin, Obama totesi.

... niin noilla toimenpiteillä varmasti myös autetaan kehitysmaita. Paitsi tuolla lihavoidulla kohdalla, joka ei varmasti kehitysmaiden kiireellisyysjärjestyksessä ole ensi sijalla. *)

***

Noissa kokouksissa taitaa vallita sellainen iloinen ilmapiiri, että hyviä lupauksia irtoaa helposti. Sitten niiden toteuttamisen kanssa (ja tällä allamainitulla asialla - eli maatalouden kehittämisellä - olisi ollut ja yhä on kiire, kehitysmaiden ihmisten kannalta) onkin vähän niin ja näin:

Jeffrey Sachs: G20-maiden täytyy pitää lupauksensa

Tulkitsenko tätä sivustoa oikein ...

Funding (GASFP)

... jos tulkitsen sen niin, että luvatusta 20 miljardista dollarista ei vieläkään (30.9.2014 mennessä - alkuperäinen sitoumus/lupaus tehtiin 2009) ole saatu kokoon kuin 1,4 miljardia? (Ja tuossa on vielä 60 miljoonalla mukana - ja vieläpä julkiseen sektoriin luokiteltuna! - Bill Gates säätiöineen, vaikkei hän alunperin - tietystikään - noita lupauksia tekemässä ollutkaan.)

___________

*) ellei "puhtaammilla energiamuodoilla" tarkoiteta ydinvoimaa - mitä sillä luultavasti ei tarkoiteta.
« Last Edit: 18.11.14 - klo:12:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21345
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #168 on: 19.11.14 - klo:09:28 »
Ja tämä "toisinajattelijoiden" porukka onkin heti antanut julkilausuman, ettei UK lähtisi tähän kehitysmaiden hiilidioksipäästöjen vähentämisprojektiin mukaan:

GWPF Calls For Halt To UK Low Carbon International Climate Funding

Quote
Responding to reports of the UK’s contribution to the Green Climate Fund, Dr Benny Peiser, the director of the GWPF, said:

International climate finance for decarbonisation is a detrimental use of aid money. The international community should be encouraging the development of the cheapest forms of electricity generation that offer populations in the developing world the best chances of escaping poverty. It is irresponsible to be actively promoting expensive alternatives that have already led to increasing fuel poverty in the UK and the EU.”

Suomeksi (HJ) tuo lihavoitu lause: kansainvälinen ilmastorahoitus dekarbonisaatiolle on avustusrahojen vahingollista käyttöä.

Ja myöhemmin hän eli Benny Peiser toteaa, että on vasttuutonta edistää kehitysmaissa sellaisia kalliita energiantuotannon vaihtoehtoja, jotka jo ovat johtaneet lisääntyvään (energia)köyhyyteen UK:ssa ja EU:ssa.

***

Olen tuolla jossakin todennut, että OK, suositeltakoon kehitysmaille (vain) aurinko- ja tuulivoimaa, heti kun on osoitettu, että jokin kehittynyt maa pystyy elämään niiden varassa. Mutta on tietysti niinkin, että kun "maat" eivät ole homogeenisiä kokonaisuuksia, niin sen yrittäminen jo rassaa sitten kehittyneiden maiden köyhiä.

Tähänkin voi muuten lisätä, hiukan edellistä alaviitettä muuttaen:

ellei "dekarbonisaatiolla" tarkoiteta ydinvoimaa - mitä sillä luultavasti ei tarkoiteta.
« Last Edit: 19.11.14 - klo:09:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21345
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #169 on: 21.11.14 - klo:08:59 »
Suomikin lähti (HS) tuohon em. rahastoon mukaan 80 miljoonalla eurolla.

Samaan aikaan sitten Suomen osalta hyväksyttiin ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelma.

Tuosta uutisen tekstistä ei selviä suunnitelman aikajänne, mutta se selviää oikealla puolella olevan hyväksytyn asiakirjan nimestä: vuosi 2022. Kuten jo todettu, on käytännössä 100% varmaa, että näinä 7-8 vuotena Suomessa ei tässä asiassa tapahdu yhtikäs mitään.

Tämä on varmaan sinänsä hyödyllistä ...

Quote
"Maataloudessa on tarpeen jalostaa ja ottaa käyttöön uusia viljelylajikkeita tai nykyistä tuottavampia lajikkeita, sanoo ministeri Orpo."

... mutta ilmastonmuutoksen takia sitä ei tarvitse tehdä. Eikä varmasti ainakaan kiireellisenä toimenpiteenä vuoteen 2022 mennessä.

Ja jos Suomi tarvitsee lisää viljaa ... ei, nyt te kyllä arvaatte, mitä aioin sanoa. ;)
« Last Edit: 22.11.14 - klo:09:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21345
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #170 on: 24.11.14 - klo:07:34 »

Ajan henkeen kuuluu, että myös kehitysministeri Sirpa Paatero kovasti keskittyi tässä tilaisuudessa ympäristöön ja ilmastoon, ja myös tuohon mainittuun ilmastorahoitukseen, ainakin tuon selostuksen mukaan.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21345
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #171 on: 08.12.14 - klo:10:23 »
Vaikka oli artikkelissaan "Liman ilmastokokouksella on monta kampittajaa" juuri kertonut Intian motiivista vielä kasvattaa hiilidioksipäästöjään ...

Quote
Alle viikkoa myöhemmin Intian energiaministeri Piyush Goyal ilmoitti, ettei maa voi tinkiä kehityksestään ilmaston vuoksi.

– Lännen on tunnustettava köyhien tarpeet, hän vaati.

... IPS:n Roberto Savio kuitenkin päättää artikkelinsa:

Quote
Vaikka pelissä ei ole vähempää kuin saarten ja rannikoiden olemassaolo sekä köyhän maaseutuväestön elanto, hallituksen ovat kyvyttömiä tai haluttomia näkemään napaansa pitemmälle.
(lihav. HJ)

Suomalaista kielikuvaa jatkaen: voi olla perustelua katsoa juuri napaansa asti (eikä pidemmälle) - jos se "napa hankaa selkärankaa". "Köyhän maaseutuväestön elanto" (vaikka Intiassa) ei varmasti ihan tässä ja nyt parane lainkaan kallisiin uusiutuviin energialähteisiin siirtymällä. (Ja ydinvoimahan oli tuostakin - niin kuin yleensä, ellei jopa aina *) - tyystin unohdettu.)

***

Jos muuten Intian hiilidioksidipäästöt tuplaantuvat, ne eivät vieläkään ole Kiinan tasolla - Kiinan, joka sekään ei luvannut vähentää päästöjään, ainoastaan, että niiden kasvu pysähtyy - joskus myöhemmin! Minusta Intia ja Kiinaa kohdellaan tässä aivan eri tavalla, eri mittapuilla.

______________

*) IPS:llä on kyllä sivuillaan osasto "Nuclear Energy - Nuclear Weapons". Ainakin äsken katsottuna jokaikinen sen artikkeleista käsitteli ydinaseita!
« Last Edit: 09.12.14 - klo:04:09 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21345
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #172 on: 09.12.14 - klo:04:06 »

Mark Lynas näyttää esittäneen aika samanlaisia kysymyksiä ja samanlaisia arvioita Intian tilanteesta kuin minä (edellä):

India’s coal conundrum: which comes first, the climate or the poor?

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21345
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #173 on: 11.12.14 - klo:14:12 »
(Ja ydinvoimahan oli tuostakin - niin kuin yleensä, ellei jopa aina *) - tyystin unohdettu.)

Mutta niinpä vain jo 3 päivän päästä eli tänään samainen Kansan Uutiset(kin) kertoi tästä:

Venäjältä lisää ydinvoimaa Intiaan

Jotensankin jännä on nyt katsoa, miten ne "ilmastoaktvistit", jotka olivat juuri Intiasta tässä päästöasiassa huolissaan, nyt tähän suhtautuvat.

Matti Pekkarinen

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 499
 • Moi
  • View Profile
  • Masan Maaseutu
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #174 on: 12.12.14 - klo:08:45 »
Minun skeptisyyteni ilmastonmuutoksen suhteen taitaa alkaa rapistua, sillä näin juuri Urheiluruudusta pätkän HJK:n ottelusta.
Muutoksen seuraukset näkyvät verrattaessa tätä: http://www.hjk.fi/seura/historia tähän: http://www.hjk.fi/joukkue/1 . Varsinkin hyökkääjäpelaajissa ilmastonmuutos näkyy aivan selvästi. 
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21345
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #175 on: 15.12.14 - klo:14:07 »

Aloitetaan tällä, että se on nyt ilmastonmuutos, joka tässä on rarkaisevana tärkeä asia tulevaisuuden ruokahuollolle (IPS):

Climate Change Creates New Geography of Food

Mutta sitten tuodaan kuitenkin esiin se "tuttu" agenda (lihav. HJ):

Quote
The U.N. Food and Agriculture Organisation Assistant Director-General for Forestry Eduardo Rojas said at COP20 that climate change is already endangering the food security, incomes and livelihoods of the most vulnerable families.

“Resilient agriculture is more environmental because it doesn’t use nitrogenous fertilisers. But no matter how much we do, there are systemic limits. We could reach a limit as to how much agriculture can adapt,” he told Tierramérica.

El kestävämpää on, ellei typpilannoitteita käytetä. Ja edelleen, tässä se metsäviljely (lihav. HJ):

Quote
The director general of the Centre for International Forestry Research (CIFOR), Peter Holmgren, said agroforestry is an approach that reconciles agriculture, forest conservation and food production without generating greenhouse gas emissions.

Eli luomumenetelmien suosittelusta on siinäkin kyse. (Tämä puheenvuoroni olisi yhtä hyvin voinut olla täällä.)

Ilmastonmuutoksen varjolla "myydään" eli edistetään ihan muuta, omaa agendaa. Ja ihan omaa teoriaa siitä, miten maanviljely olisi tulevaisuudessa järjestettävä. Tuli mieleen, että huomaakohan toimittaja/haastattelija aina näissä tapauksissa, miten häntä "vedätetään"?
« Last Edit: 15.12.14 - klo:14:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21345
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #176 on: 01.01.15 - klo:10:00 »
Tässä artikkelissa ...

Global Warming and World Food Security

... Graig D. Idso pistää kovasti hanttiin idealle, että ilmaston lämpeneminen olisi uhka maailman ruoantuotannolle. Vaan asia olisi juuri päinvastoin.

Lähteitä hänellä on näkemyksensä tueksi koko joukko, mukana yksi suomalainenkin tutkimus.
« Last Edit: 02.01.15 - klo:08:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21345
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #177 on: 07.01.15 - klo:05:46 »
Ilmastonmuutoskin on tässä mukana, ja ihmisten itsekkyys ja pahuus muutenkin ...

Kuudes suuri sukupuutto uhkaa maapalloa

... mutta ihmettelen kuitenkin, mihin me tarvitsemme tällaisia katastrofivisioita, joiden kerrotaan, mahdollisesti, toteutuvan 200 tai useamman sadan vuoden päästä?

Ihmisten aktivointiin? Vaikka kaikki tuo uhkaa sellaisella aikavälillä, jossa taaksepäin mennen tulisimme johonkin Napoleonin aikaan, tai aiemmas, niin toimittava on kuitenkin nyt, kohta se voi olla liian myöhäistä? Ja kaikki innostuvat heti?

Kyllä, tämä tiedetään, yhdistyksemmekin tietää, erityisesti lihavoidun kohdan:

Quote
"Suurin syy massasukupuuttoon on Naturen mukaan ihminen. Metsästys, kalastus ja muu eläinten hyödyntäminen sekä elinalueiden pilaaminen ja hävittäminen esimerkiksi maanviljelyn vuoksi ovat pahimpia ongelmia. Myös ilmastonmuutos, vieraslajit, saastuminen ja taudit tappavat eläimiä."

Mutta lisääkö tuo 200+ vuoden päässä siintävä kauhukuva motivaatiotamme? Meidän ja muiden? Epäilen sitä.

0,72% viidestä miljoonasta on muuten 36 000. Tämän verran siis kuoli eläinlajeja sukupuuttoon myös vuonna 2014? Mistä löytyy lista näistä? Vai tarvitaanko ihmisten innostamiseen liioittelua, jotta he "heräisivät"? "No, ei se sitä tarkoittanut, että vielä olisi kuollut noin monta lajia, mutta noin monta voisi kuolla tulevaisuudessa, jos ..."?
« Last Edit: 07.01.15 - klo:07:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21345
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #178 on: 14.01.15 - klo:05:35 »
Maaseutu- ja erävihreiden tiedotteessa 13.1.15 oli tällainen kohta

Quote
Lähiruoka ja vapaus geenimanipuloidusta ruoasta kuuluvat ilmastoystävälliseen maatalouteen, linjaa Bland.

Miten ihmeessä ”vapaus geenimanipuloidusta ruoasta” olisi erityisen ilmastoystävällistä?

No, kysyin asiaa sieltäkin.

Mutta, kuten olemme edellä kertoneet, tällä pököpäisellä idealla taitaa vihreissä piireissä olla jo vakiintunut asema ...  >:(


PS. Tuo lähiruokasuositus ei käytännössä eli todellisuudessa taida sekään vähentää kuljetuskustannuksia per yksikkö eikä siis hiidioksidipäästöjäkään, mutta siinä ideassa on sentään järjellinen ydin - se olisi sentään voinut olla totta (vaikkei sitten ollutkaan) ...


PS. 15.1.14: Tuli sieltä Blandilta vastauskin ... lähetin itse vielä vastineen. Syntyy - ehkä - pieni keskustelu.
« Last Edit: 24.01.23 - klo:09:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21345
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #179 on: 30.01.15 - klo:18:30 »
Tästä kirjoituksesta en nyt väitä ihan saavani selvää ...

Maatalous ja maankäyttö osaksi ilmastoratkaisua

... mutta minusta on ainakin niin, että siinä ei yritetä salakuljettaa asiaan luomulinjaa - vaikka vähän "epäilyttävä" eli siihen viittaava sana, eli peltometsäviljely, siinä pari kertaa mainitaankin.

Sittenhän artikkeli toisaalta kertoo (väliotsikko), että "ilmastoälykkäällä maataloudella ruokaturvaa ja ilmastohyötyjä" - ja tuo "ilmastoälykäs maatalous" (ks. vaikka tänne) taitaa taas olla kovimman linjan luomuväen mielestä ihan ... no, vaikka mistä.

Tästä minä pidin (lihav. HJ) ...

Quote
Vaikka ilmastonmuutos on vain yksi käsillä olevista ruokaturvan haasteista, sen vaikutukset voivat mitätöidä kaikki muut kehitysponnistelut.

... koska siinä sanotaan, että se on "vain yksi"!
« Last Edit: 30.01.15 - klo:19:46 by Heikki Jokipii »