Author Topic: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan  (Read 188816 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21346
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #420 on: 12.11.19 - klo:06:50 »
Minusta tämä on varsin ymmärrettävää:

Australiassa kiista: Onko maastopalokatastrofin aikaan sopivaa puhua ilmastonmuutoksesta – katso videot valtavista paloista

Nimittäin se, että ilmastonmuutoksen syyttteleminen on varsin turhanaikaista, jos on osoitettavissa, minkälaisilla toimenpiteillä tuo voitaisiin estää tai sitä hillitä. Jotka eivät ole nk. ilmastotoimia.

***

Samasta asetelmasta oli kyse, kun Trumpille - väärin - naureskeltiin, kun hän viime vuonna puhui Suomesta ja haravoinnista.
« Last Edit: 12.11.19 - klo:07:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21346
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #421 on: 15.11.19 - klo:06:22 »
Tällaisesta uutisoinnista/raportoinnista/propagandasta en pidä:

Tuore raportti: Ilmastonmuutos on elinikäinen terveysriski maailman lapsille
Tarttuvat taudit ja aliravitsemus erityisiä uhkia


Kun ja koska nuo mainitut pääuhkat ovat asioita, joita voi ja pitää vastustaa aivan toisenlaisilla toimenpiteillä. Jotka eivät ole lainkaan ilmastotoimia.  Mutta niitä kuitenkin suositellaan:

Quote
Ilmastonmuutos uhkaa maailmanlaajuisesti kokonaisen sukupolven terveyttä, jos fossiilisia polttoainepäästöjä ei leikata välittömästi. Tämä käy ilmi vasta julkaistusta Lancet Countdown -raportista(siirryt toiseen palveluun).

Raportin taustajoukkoihin kuuluvat muun muassa Maailman terveysjärjestö WHO ja Maailmanpankki. Sitä on ollut laatimassa peräti 120 asiantuntijaa, ja sen pohjana on käytetty tuoreinta tutkimustietoa. Raportti julkaistaan vuosittain.

Vakavat terveyshaitat yltävät muun muassa tappavista tarttuvista taudeista rajusti kasvavaan aliravitsemukseen. Raportti ennustaa myös tulvien ja maastopalojen aiheuttamien vahinkojen kasvavan.


Voi jopa kysyä, onko WHO lainkaan tehtäviensä tasalla, jos se yrittää vastustaa tarttuvia tauteja ja aliravitsemusta fossiilisia päästöjä vähentämällä. Tai Maailmanpankki.
« Last Edit: 15.11.19 - klo:06:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21346
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #422 on: 16.11.19 - klo:08:46 »
Toinen kritiikki edellä mainittuun kansainvälisessä jakelussa olleeseen uutiseen:

Al Jazeera: Climate change exposes children to lifelong harm

Yksinkertainen kysymys, jopa lapsellisen yksinkertainen:

Quote
My question, if a few degrees warming is so harmful to human health, why don’t people living in warmer climates already suffer these harms?

Diseases, parasites and pests surely can’t tell the difference between warmer temperatures caused by global warming, and warmer temperatures caused by living closer to the equator.

Water and food security is a matter of investing in infrastructure. If all else fails, water security can be achieved with large scale desalination plants, like desalination systems used in the Middle East. All desalination requires is cheap energy and a society wealthy enough to build and maintain the required infrastructure.

Ulos kirjoitettuna. Tuon artikkelin mukaan noilta pahoilta asioilta suojaa maiden vaurastuminen. Johon tarvitaan halpaa energiaa. Jollaista voi olla jopa fossiilinen energia.
« Last Edit: 16.11.19 - klo:11:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21346
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #423 on: 18.11.19 - klo:07:17 »
Eli pitäisikö (meidän) sijoittaa 0,7 (eurooppalaista) biljoonaa dollaria vielä sähköä vailla olevien 2,8 miljardin ihmisen kodin sähköistämiseen? Vai pitäisikö meidän sijoittaa 6 biljoonaa dollaria noin 1 miljardin rikkaan ihmisen autojen sähköistämiseen? (Ilmastopäästöjen vähentämiseksi)

Tuo kysymys jää auki. Mutta lisäksi tässä...

Vasemmistoliitto ehdottaa autoilijoille lisärahaa biokaasuun tai bioetanoliin siirtymiseksi – moitti taas yksityisiä hoivayhtiöitä veronkierrosta

... on komeaa numerotaidottomuutta:

Quote
Biokaasuautoksi muuntamisen arvioidaan maksavan 2000 - 4000 euroa, ja bioetanolikonversion 300 euroa. Lisäksi hintaan tulee työn kustannukset.
[...]
Valtiolle koituvat kokonaiskustannukset riippuvat Anderssonin myös siitä, kuinka moni päätyisi muuntamaan auton biopolttoainekäyttöiseksi.

– Nähdäkseni puhutaan korkeintaan kymmenistä miljoonista, Andersson arvioi euromääriä.

Niin. Suomassa on lähes 3 miljoonaa autoa. Kertomalla se 4000:lla saadaan 12 miljardia. Miljardiluokkaa pienemmälläkin kertoimella.


PS. 20.11.19: Andersson oli näemmä puolustanut alhaista kuluarviotaan sillä, että nykyisetkään määräahat tuohon asiaan eivät ole kuluneet. Mutta jos ne tai tulevat eivät kulu, jää asia samalla hyvin merkityksettömäksi, kasihuonekaasujen vähentämisen kannalta.
« Last Edit: 28.11.19 - klo:06:00 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21346
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #424 on: 20.11.19 - klo:05:29 »
Tämän minäkin olen ollut huomaavinani, artikkelista:

Forcing Africans to ‘adapt’ to poverty

<klips>

Eli nuo mainitut tahot katsovat tulevansa köyhien sopeutumista ilmastonmutokseen, mutta tulevatkin vahingossa tukeneeksi sitä, että köyhät myös pysyvät köyhinä - ja sen kautta yhä haavoittuvaisina.

Tässä poistetaan köyhyys tällä tavalla:

Tutkimus: Köyhyyden poistamisen ei tarvitse olla ristiriidassa ilmastotavoitteiden kanssa

Quote
Itävaltalaistutkimuksessa selvitettiin, miten paljon energiaa tarvitaan ihmisten perustarpeiden tyydyttämiseksi Brasiliassa, Intiassa ja Etelä-Afrikassa. Tulokset yllättivät tutkijatkin. ”Emme odottaneet, että minimitason säällisen elämän energiantarve olisi niin vaatimaton”, toteaa tutkija Narasimha Rao.

Arvioidaan, että osalle ihmisiä tuo riittää. Kunhan osalle ihmisiä tuo riittää, niin kaikki menee hyvin.

Quote
Tutkimus osoittaakin, että energian kysyntää ajaa yltäkylläisyyden tarve ja että tulevaisuudessa energiankulutuksen kasvu palvelee todennäköisesti keskiluokkaa ja rikkaita. Siksi kehittyvien maiden pitää kiinnittää huomiota elintapoihin, tutkijat korostavat.
(lihav. HJ)

Itävaltalaistutkimus ei ainakaan tuossa kerro, mitä tulisi tehdä Itävallassa, ja EU:ssa. Kerrottaisiinko se tässä alkuperäisessä tiedotteessa:

https://www.iiasa.ac.at/web/home/about/news/191118-how-much-energy-do-we-need.html
« Last Edit: 20.11.19 - klo:05:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21346
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #425 on: 21.11.19 - klo:04:33 »
Mitä ovat perustarpeet? Onko köyhällä lupa haaveilla tällaisesta? Vai mennääkö tässä jo yltäkylläisyyden ja piittaamattoman ahneuden puolelle:

Brittifuturisti ennustaa autojen määrän rajua kasvua: "Maailmassa on miljardi lasta ja nuorta, jotka haaveilevat omasta autosta

Quote
Pitäisikö rikkaiden maiden sanoa kehittyvien maiden ihmisille, että heillä ei ole oikeutta hankkia autoa, koska ilmastonmuutos?

Näin kysyy Helsingissä vieraillut brittiläinen futuristi Patrick Dixon.

– Maailmansotia on syttynyt pienemmistäkin syistä, hän toteaa.

Dixonin mukaan maailmassa varttuu parhaillaan miljardin lapsen ja nuoren sukupolvi, joka haaveilee jonain päivänä omistavansa oman auton. Samaan aikaan rikkaissa maissa moni jättää auton hankkimatta ympäristösyistä.

– Auton hankkimisen voi nähdä kunnia- ja identiteettikysymyksenä. Se on menestymisen merkki. Näin ajatellen kehitystä on mahdotonta pysäyttää, Dixon arvioi.

Jos futuristin raju väite pitää paikkansa, se tarkoittaa, että autojen määrä maapallolla kasvaa räjähdysmäisesti


Jos olisi kyse vaikka tällaisesta autosta? Jonka hinta on suomalaisen käytetyn auton luokkaa?

Edelliseen puheenvuoroon viitaten: entä jos tuollainen nuori ihminen olisi syntynyt Suomessa? Tai Itävallassa?

Entä tämä sitten:

Amnestyn mukaan jopa 200 ihmistä kuollut Iranin mielenosoituksissa – Uskonnollisen johtajan Ali Khamenein mukaan Iran on ”torjunut vihollisen”

Quote
MIELENOSOITUKSET alkoivat viime viikon perjantaina, kun Iranissa nostettiin bensiinin hintaa. Bensiinilitran hintaa nostettiin 50 prosentilla ja nyt litra maksaa noin 11 eurosenttiä (virallisen kurssin mukaan noin 32 senttiä).

Öljyä tuottavassa Iranissa bensiinin ostoa on tuettu avokätisesti valtion kassasta. Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan Iran antoi viime vuonna yhteensä noin 62 miljardin euron arvosta tukea fossiilisten polttoaineiden käytölle maassa, mikä oli enemmän kuin missään muussa valtiossa.

Onko siis halpa bensa köyhän perusoikeus?

Tuohan ei ole yksittäistapaus, vaan joka puolella maailmaa poliittiset levottomuudet ovat saaneet kipinänsä korotetuista polttoaineiden hinnoista. Myös ne levottomuudet Chilessä, joiden takia YK:n ilmastokokous siellä jouduttiin peruuttamaan (jonka takia Greta Thunberg on nyt purjehtimassa kohti Espanjaa).

***

Tämä myönnetään näidenkin teoreetikkojen parissa yleisesti:

Antropologi Jason Hickel haaveilee maailmasta ilman talouskasvua – ”Ajatus vihreästä kasvusta on epä-älyllinen

Quote
Hän myöntää, että kehitysmaissa perinteistä talouskasvua yhä tarvitaan, jotta ne voivat saavuttaa edes peruselintason. Sielläkään kasvu ei kuitenkaan saa olla tavoite itsessään.

Mutta mikä se peruselintaso sitten olisi? Jos se olisi Suomen 1960- tai 1970-luvun elintaso, edellyttäisi se siellä valtavaa talouskasvua.
« Last Edit: 21.11.19 - klo:11:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21346
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #426 on: 26.11.19 - klo:07:12 »
Tällaisesta uutisoinnista/raportoinnista/propagandasta en pidä:

Tuore raportti: Ilmastonmuutos on elinikäinen terveysriski maailman lapsille
Tarttuvat taudit ja aliravitsemus erityisiä uhkia


Kun ja koska nuo mainitut pääuhkat ovat asioita, joita voi ja pitää vastustaa aivan toisenlaisilla toimenpiteillä. Jotka eivät ole lainkaan ilmastotoimia. 

Siitä raportista ei pitänyt Mikko Pauniokaan. Ja sanoo siitä tässä suorat ja voimakkaat sanat:

Mikko Paunio: The Lancet Countdown Report Is Dangerous Nonsense
The mainstream media has – again – promoted a nonsensical anti-development agenda


Saman suuntaisesti hän raporttia kritisoi kuin minäkin edellä. Mutta oli löytänyt lisäksi tiedon, ettei edes WHO tue Lancetin johtopäätöksiä.

Quote
Unfortunately, the latter explanation appears more likely: the Lancet Countdown cites the WHO climate change report, but without giving its crucial finding, namely that the impact on climate change is expected to be rather small, increasing the number of deaths each year by just 0.5%. Furthermore, the Lancet hides the enormous problems that would be caused by expanding bioenergy, an idea pushed by the IPCC in one of its recent reports.[xi] The WHO pointed out in one of its reports[xii] that an expansion of bioenergy would cause widespread famines, extinction of flora and fauna and destruction of water resources.[xiii] Yet the Lancet Countdown says nothing of this.

Näin on minunkin mielestäni, tämä on "taivainen tosi":

Quote
The mainstream media has – again – promoted a nonsensical anti-development agenda. If they are successful the repercussions for the world’s poor will be appalling. They should be ashamed.
« Last Edit: 26.11.19 - klo:09:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21346
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #427 on: 28.11.19 - klo:05:51 »
Tämä on varmaan itsessään täysin totta:

YK-raportti: Menetetyn vuosikymmenen jälkeen päästöjä leikattava 7,6 prosenttia vuosittain

Quote
Taalas muistutti, että viimeksi ilmakehässä oli yhtä paljon hiilidioksidia 3–5 miljoonaa vuotta sitten. Silloin keskilämpötila oli 2–3 astetta nykyistä korkeampi ja merenpinta 10–20 metriä korkeammalla.


Mutta nostaa esiin kysymyksen, mikseivät sitten lämpötila ja merenpinta nyt ole yhtä korkealla.

« Last Edit: 28.11.19 - klo:05:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21346
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #428 on: 01.12.19 - klo:05:16 »
Tämä on tyypillistä suomalaista me kans -retoriikkaa:

Sote-ala kohtaa ilmastokriisin eturintamassa - mutta alan oma valmistautuminen heikkoa

Vaikka on erittäin epätodennäköistä, että ilmastonmuutos mitenkään näkyisi Suomen sosiaali- ja terveydenhuollossa ainakaan vuosikymmeniin, niin jotenkin täytyy yrittää häntäänsä nostaa:

Quote
”Jos ilmastonmuutos toteutuu pahimmalla tavalla, se näkyy sote-sektorilla. Siellä kohdataan ilmastopakolaisten vastaanotto, vieraslajien tuomat taudit ja se, että vanhukset kärsivät helteistä”, sanoo Sosten viestintäpäällikkö Milla Halme.


Kun nyt on niin hienoa ja ajankohtaista olla tuon asian kärjessä. Tai ainakin esiintyä ikään kuin olisi, vaikkei olisikaan.  "Jos" -sana on tuossa hyvin käyttökelpoinen.

Esimerkiksi vieraslajien levittämistä ihmisen taudeista en googlaamalla äsken löytänyt yhtään toteutunutta esimerkkiä.
« Last Edit: 01.12.19 - klo:08:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21346
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #429 on: 11.12.19 - klo:05:23 »
Tässä esitetään myös vanha tuttu syy happikadolle:

Tutkijat varoittavat: valtamerten happi hupenee huolestuttavaa tahtia

Mutta sitten siihen on kummasti tullut toinen syy. Eli ilmastonmuutos, lämpeneminen. Eli se on oikein hyvä esimerkki otsikkomme ilmiöstä.

Quote
HAPPIKATO johtuu pääosin kahdesta tekijästä: ilmastonmuutoksesta ja rehevöitymisestä.

Meret lämpenevät, ja lämpimämpään veteen liukenee vähemmän happea kuin viileämpään.

Tätä näkökohtaa ei tietystikään tuoda esille: myös hiilidioksidin liukeneminen riippuu merien lämpötilasta.  Mikä on siis seuraus, mikä syy,  kun ilmakehän hiilidioksidipitoisuus kasvaa?
« Last Edit: 11.12.19 - klo:08:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21346
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #430 on: 17.12.19 - klo:04:35 »
Näin on nykyisin sopivaa aina sanoa. Artikkelista:

Madridin kokous oli pettymys, mutta 18 ilmastokokouksen konkari on nähnyt surkeampiakin: ”Ennenkin on onnistuttu nousemaan”

Quote
Samaan aikaan ilmaston lämpeneminen näkyy maapallolla yhä selvemmin ja vaikuttaa yhä suuremman ihmisjoukon elämään.


Mutta tuota on mahdollista pitää totena vain, jos vasiten näkee asiat niin, ja pitää kaikkeen ikävään, mitä maailmassa tapahtuu, syyllisenä ilmastonmuutosta. Viime vuosikymmeniä, satelliittimittausten aikana, puhumme kuitenkin vasta kymmenesosa-asteiden lämpenemisestä.

Asian on sanonut myös "Dilbert", näin:

https://wattsupwiththat.com/2019/12/16/monday-mirthiness-scottadamssays-nails-the-universal-boogeyman/
« Last Edit: 17.12.19 - klo:04:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21346
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #431 on: 27.12.19 - klo:17:15 »
Tämä on se linja mediassa nykyisin. Tämä meidän halutaan uskovan:

Järjestö: Ainakin 15 tämän vuoden luonnonkatastrofeista linkittyy ilmastonmuutokseen

Niinkuin jo keskusteluotsikossamme on ilmaistu.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21346
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #432 on: 31.12.19 - klo:06:49 »
PS. 27.09.19: Tässä YLE:n jutussa tuo ihmisiin katsova näkökulma sitten oikein puhkeaa kukkaansa:
.
Pahvilaatikon päältä parrasvaloihin – Miksi Greta Thunberg vetää puoleensa setäraivoa?

Kommentoimatta yksityiskohtaisesti.

Iltalehdessä oli sitten täti kysynyt, miksei hänen kanssaan saa olla eri mieltä:

Missä Thunberg on väärässä, missä täysin oikeassa?

Quote
Ensi alkuun huomautus niille, jotka ovat sitä mieltä, ettei aikuinen saa korjata teini-ikäisen käsityksiä maailmasta. Kyllä saa, siihen perustuu muun muassa koulutuksen idea. Kun arvostan ihmistä, otan hänen viestinsä vakavasti. Kuten hän itse toivoo, en puutu hänen ulkoisiin ominaisuuksiinsa enkä vähättele hänen ikäänsä, koska hänellä on viesti; viesti on pääasia, ja sen hän tahtoo esiin. Ja kun kommentoin sen viestin sisältöä, ei teini-ikäinenkään – tai hänen kannattajansa – saa yhtäkkiä alkaa vedota ikäänsä. Nuori ja muori ovat samalla viivalla, kun yhteiskunnallisen keskustelun alueelle on lähdetty. Perseen pitää kestää merivettä.

Mutta kyllä tässäkin on näkökulma asiaan:

Josef Joffe: The Religion of Climatism

Näin ollen kyse olisi isommasta asiasta: uskonnollisten tunteiden loukkaamisesta. Pyhäinhäväistyksestä..

En voi sille mitään, että täyspunaisiin kaapuihin pukeutuneet mielenosoittajat eri tapahtumien yhteydessä (mm. veneessä vastaanottamassa Gretaa Lissaboniin) tuovat väjäämättä mieleen uskonnon: munkit, nunnat, pyhiinvaeltajat, rippikoululaiset alboissaan.

***

Tämä saksalainen esimerkki on oikeastaan hilpeäkin:

Lapset laulavat Saksassa: ”Mummoni on ympäristösika” [Video]

Löysin tuon jutun eilen ensin saksalaisestakin lähteestä, mutta tuossa on lasten laulamat sanat mukavasti valmiiksi suomennettu. Pyhäkoululaulu! Laulun lopussa mummo tekee jopa parannuksen.

Liitttyi edelliseen siten, että videon lopussa on audiositaatti Greta Thunbergin äänellä: „We will not let you get away with this“.
« Last Edit: 31.12.19 - klo:11:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21346
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #433 on: 05.01.20 - klo:06:21 »
Hesarissa tänään:

Louisen lista

Quote
Australialaisen palomiehen vaimo Louise on vihainen. Siksi hän sanoo maastopalokriisistä ääneen asioita, joista monien mielestä olisi kohteliasta vaieta.


Hän esitti kymmenen kohtaa, joissa oli hänen mukaansa toimittu väärin.

Quote
Louisen listan kohta 9: hallinto on täynnä ilmastonmuutosskeptikoita.

Osa politikoista ei suostu keskustelemaan ilmastonmuutoksen vaikutuksista paloihin lainkaan. Hiiliteollisuus voi maaasa hyvin.


Seuraava virke oli:

Quote
"On selvää, että maasto palaa Australiassa silloin tällöin, lämpeni ilmasto tai ei. Mutta miten ylimielisesti Australiaa johdetaan", Louise puuskahtaa.


Seuraavaksi hän kritisoi sitä, että maassa viljellään puuvillaa vaikka vedestä on pula.

****

Jo Nova on myös australialainen:

Fire policy shift: Government says “hazard reduction” to stop fires. Labor says “Carbon market”
« Last Edit: 05.01.20 - klo:11:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 21346
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #434 on: 06.01.20 - klo:05:19 »
Demokraatti julkaisi sitten tämän saman:

Ilmastonmuutos piinaa Intiaa joka suunnalta

Samat kommentit kuin Kepan palstalla pitäisi siis lähettää lehteenkin, mutta palstatilaa tuskin saa. Ko. artikkeli on kirjoitettu sillä tavalla ovelasti, että oikaisuna asia ei mene. Vaikka artikkeli selvästi luo käsityksen, että Intian koko ruokatuotanto on vaikeuksissa, väitteet kuitenkin kohdistetaan pienelle alueelle, jonka osalta ne juuri nyt saattavat pitää paikkansakin.

Tätä tietoa ei sitten välttämättä julkaista:

Govt revises foodgrain output to record 275.68 million tonnes

Eli Intiassa ollaan saamassa kaikkien aikojen ennätyssato. Vaikka ilmastonmuutos on piinannut. Edellinen ennätys oli muuten siltä vuodelta, jolloin tuo Kepan/Demokraatin/IPS:n artikkeli oli kirjoitettu.

Taas kävi näin:

Ignore Climate Hysteria: India’s Wheat Production To Touch All-Time High

Myös Euroopassa:

Met Office’s “Extreme Weather Year” Brings Record Cereal Yields