Author Topic: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan  (Read 209142 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24101
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #405 on: 26.09.19 - klo:06:36 »
Mutta uskaltaisin kysyä, että mitä näistä ennusteista pidetään noina "aikaisempina":

http://www.drroyspencer.com/2013/06/still-epic-fail-73-climate-models-vs-measurements-running-5-year-means/

(Tuosta kaaviosta olen nähnyt uudemmankin version. Mutta ihan samanlainen se oli.)

Tämä on tunnetun ilmastoskeptikon parodinen kirjoitus:

And now it’s time for Children’s Hour

Mutta siitä löytyy päivitys toisenlaisena kaaviona (2. kuva eli 1. kaavio) siitä, missä suhteessa nyt (2019) ilmastomallien lämpötilaennusteet ovat havaintoihin.


PS. Greta Thunbergin kautta keskustelu näyttää lipsahtavan kaksinkertaisesti ad hominem -linjalle. Ensin skeptinen osapuoli keskittyy Thunbergiin. Mutta sitten toinen osapuoli keskittyy hänen kriitikkojensa motiiveihin ja moraaliin, tässä hänen kritisoimisessaan! Esimerkkinä vaikka tämä Ville Rannan pilapiirros:

Ville Rannan pilapiirros: Ilmastoviikko saa skeptikonkin mukaan – yhdellä ehdolla!

Hiukan sama juttu tässä kolumnissa:

Pekka Juntin kolumni: Minua ei kiinnosta, miten Greta Thunberg jaksaa
Ilmastovähättelijä puuttuu Greta Thunbergin vointiin ja ulosantiin, kun muuta ei ole jäljellä, kirjoittaa Pekka Juntti.


Joka lopuksi syyttää juuri tästä:

Quote
Jos pilkan ja vähättelyn määrästä pitäisi jotakin päätellä, liikahdus on tapahtumassa. Sillä kun vasta-argumentit kuivuvat, keskitytään sanojaan.

Argumentum ad hominem, minä sanon ja sinä katsot Googlesta.

Mutta vaikkapa Christopher Moncktonin (tuo linkki yllä) vasta-argumenttien ei voi sanoa "kuivuneen", vaikka hän Thunbergin mainitseekin.PS. 27.09.19: Tässä YLE:n jutussa tuo ihmisiin katsova näkökulma sitten oikein puhkeaa kukkaansa:
.
Pahvilaatikon päältä parrasvaloihin – Miksi Greta Thunberg vetää puoleensa setäraivoa?

Kommentoimatta yksityiskohtaisesti.
« Last Edit: 27.09.19 - klo:06:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24101
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #406 on: 27.09.19 - klo:03:34 »
Iltasanomissa haastatellun Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Timo Vihman mukaan Suomessa lämpötilan ennustetaan "voivan nousta" seuraavan 50 vuoden aikana 2-7 astetta,

Se on raju, mutta tällä tavalla sitä ajanjaksoa nopeammin testattavissa oleva ennuste. Lämpötilan nousu on nimittäin hiilidioksidihypoteesiin perusteella tasaista. Niinpä jo vuosikymmenen kuluttua voimme katsoa, nousiko lämpötila sen kuluessa 0,4 astetta, tai 1,4 astetta, tai jotain siltä väliltä. Tai ei sinnepäinkään. Ja seuraavana myös: 20 vuoden jälkeen nousun pitäisi olla 0,8-2,8 astetta. Hän voi siis ehkä vielä virassa ollessaan (?) joutua vastaamaan kysymykseen, miten hän katsoo ennustuksensa toteutuneen.

Ilman lähdettä IS kertoo, että Suomen rannikolla merenpinnan odotetaan "voivan nousta" jopa metrillä seuraavan 50 vuoden aikana. Tämä sen jälkeen, kun on kerrottu, että valtamerien pinnan nousu on kiihtynyt 5 mm vuodessa.

Artikkeli oli "Näin Suomi muuttuu" sivulla 4, lehdessä 26.9.2019.

Jopa siitä 5 millimetristä tulisi tasaista vauhtia vain 25 senttimetriä. Ja koko ajan täytyy muistaa yhä jatkuva jääkaudesta alkunsa saanut maan kohoaminen. Koko Suomen rannikolla, ei yksin Pohjanmaalla. Mutta näin kertookin YLE:n uutinen:

Ilmastonmuutos nostaa merenpintaa, mutta Suomi on fysiikan lakien takia melko turvassa

Quote
* Jäätiköiden sulaminen ja veden lämpölaajeneminen nostavat merenpintaa meillä arviolta noin 30 senttimetriä vuoteen 2100 mennessä. "Vaikka Grönlanti sulaisi ihan kokonaan, meihin se ei juurikaan vaikuttaisi", sanoo Ilmatieteen laitoksen eläkkeelle jäänyt tutkimusprofessori Kimmo Kahma.
* Esimerkiksi Helsingin seudulla on varauduttu veden nousuun jo pitkään. Nykyisten ennusteiden mukaan pahalla myrskyllä vuonna 2100 vesi saattaa korkeintaan vallata Presidentinlinnan portit.
* Jos Etelämanner sulaa voimakkaasti, se vaikuttaa Suomeen eniten. Pahimman skenaarion mukaan vedenpinta nousisi yli metrillä.

Siinäkin oli siis kuitenkin säilyttää tuo metrin skenaario. Mutta siirrettynä n. vuoteen 2100. Ja tuollaisella erityisehdolla.

Ja näin kertoo IPCC nettisivullaan (lehdistötiedote):

Quote
While sea level has risen globally by around 15 cm during the 20th century, it is currently rising more than twice as fast – 3.6 mm per year – and accelerating, the report showed.

Sama tieto oli raportissa (SPM):

Quote
A3.1 Total GMSL rise for 1902–2015 is 0.16 m (likely range 0.12–0.21 m). The rate of GMSL rise for 2006–2015 of 3.6 mm yr–1 (3.1–4.1 mm yr–1, very likely range), is unprecedented over the last century (high confidence), and about 2.5 times the rate for 1901–1990 of 1.4 mm yr–1 (0.8– 2.0 mm yr–1, very likely range

Siinäkin mainittiin, että se on kiihtymässä, mutta ei annettu tietoa, että se olisi jo kiihtynyt, tuostakin. Eli tuota 5 mm lukua. Se on 3,6 mm ja plusmiinus jotakin. Käsitystä kiihtymisestä perustellaan näin:

Quote
A3.2 Sea-level rise has accelerated (extremely likely) due to the combined increased ice loss from the Greenland and Antarctic ice sheets (very high confidence). Mass loss from the Antarctic ice sheet over the period 2007–2016 tripled relative to 1997–2006. For Greenland, mass loss doubled over the same period (likely, medium confidence).

Eikä siis sillä, mitä olisi sen jälkeen tapahtunut.

***

No, onko se kiihtymässä? Sekään ei ole ihan "kirkossa kuulutettua":

IGNORE HYSTERIA: NO EVIDENCE THAT CLIMATE CHANGE IS ACCELERATING SEA LEVEL RISE

Löytynyt oli IPCC:n oma kaavio, josta näkyy, että n. 100 vuoden aikaa nousuvauhti on vaihdellut, ilman että siitä olisi ollut nähtävissä yleistrendiä. Eli välillä nopeutunut, sitten taas hidastunut.
« Last Edit: 27.09.19 - klo:06:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24101
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #407 on: 27.09.19 - klo:06:42 »
Luin tuon mainitun Ilta-Sanomien jutun paperilehdestä. Nettiversio on erilainen:

Itämeri myrskyää, talvi lyhenee Lapissakin, lohi voi kadota... Näin ilmastonmuutos iskee Suomeen jättiraportin mukaan

Se on ihan toisella tavalla lähteistetty. Tällekin löytyi sanojansa:

Quote
Viime vuosisadan aikana merenpinta merenpinta nousi 1–2 millimetriä vuodessa.

– Sittemmin nousuvauhti on kiihtynyt kolmesta neljään millimetriin vuodessa. Uusimpien mittausten mukaan nousuvauhti on jo viisi millimetriä vuodessa, [Helsingin yliopiston professori Petteri] Uotila sanoi.

Suomesta merenpinnan nousu ei Uotilan mukaan näy yhtä voimakkaasti kuin monilla muilla rannikoilla merenpohjan samanaikaisen kohoamisen ansiosta. Helsingissä merenpinnan ennustetaan nousevan kolmestakymmenestä sentistä noin metriin.

Mutta nyt siitä puuttuu tieto siitä, missä ajassa tuon ennustetaan tapahtuvan! Vaivihkainen korjaus?

Mutta maankohoaminen oli tuotu esille. Oliko sen vaikutus asiaan laskettu kunnolla, on sitten toinen juttu: tuossa Helsinginkin kohdalla metrin ennuste edellyttäisi, että valtameren pinta nousisi metrin plus noin 30 senttimetriä 100 vuodessa. Plus nuo YLE:n uutisessa esitetyt tiedot, että pohjoisessa, Itämerellä meren pinta kohoaisi suhteessa vähemmän.


***

Nyt on jännä katsoa, miten tuo professorin lausunto vaikuttaa Helsingin (ja Espoon jne.) rantatonttien hintoihin.
« Last Edit: 27.09.19 - klo:07:21 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24101
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #408 on: 27.09.19 - klo:09:15 »
Radiosta kuuntelen. Ja suora lähetys on menossa näistä ilmastomielenosoituksista. Koulusta on saatu asiaan lupa ... ovatko opettajatkin joissakin tapauksissa mukana?

En voi mitään sille, että mieleeni tulee ajatus, muistikuvia, että missä ja milloin nuoret ovat osallistuneet mielenosoituksiin tuolla tavalla yhteiskunnan suojeluksessa. Suorastaan ohjaamina ...?
« Last Edit: 27.09.19 - klo:09:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24101
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #409 on: 29.09.19 - klo:06:58 »
Tällaistakin on joskus voinut tapahtua (LUKE):

Rooman valtakunnan aikainen poikkeava ilmasto syöksi Euraasian ihmiset kurjuuteen ja koettelemuksiin

Eikä tietääkseni mikään noista ajoissa ole siinä muuttunut, etteikö tuota voisi tapahtua nykyaikana uudelleen: tulivuoret toimivat yhä. Ja riittävän iso purkaus, sopivassa paikassa, jolla olisi nuo seuraukset, on yhä mahdollinen. (Monen tulivuoren yhtaikainen purkaus tietysti - onneksi - on epätodennäköisempi.)

Karmeinta on tuo äkillisyys. Vaikka ilmaston lämpenemisellä olisi mitä ikäviä seurauksia, ne toteutuvat vuosikymmenien aikajänteellä. Myös nk. mainstreamin mukaan, en tässä esitä nk. ilmastoskeptikkojen näkemystä

Tämäkin tapahtui äkillisesti, käytännössä vailla ennakkovaroitusta:

Kun kalat uivat metsiin
Vuoden 1899 suurtulvassa järvien vesi nousi lähes kolme metriä yli normaalin. Jos vedenpaisumus toistuisi nyt, kymmeniä tuhansia ihmisiä evakuoitaisiin ja vahingot nousisivat yli 720 miljoonaan euroon.


Varmasti keväällä asia jo nähtiin eli mitä tuleman pitää. Mutta ei edes vuotta aiemmin.

Niinpä artikkelissa tarjottu tieto, että tuollaiset katastrofit tulevat nyt ilmastonmuutoksen myötä todennäköisemmiksi, on itsessään aika hyödytön. Paperilehdessä kerrottiin, että aiemmin tuollaista tapahtui kerran 250 vuodessa, nyt todennäköisesti kerran 100 vuodessa. Mutta koska? Kun toisaalta sitten ennustetaan myös, että ilmastonmuutos voi tuoda meille joskus mukanaan lähes lumettomia talvia?

Jokatapauksessa (ihmisen aiheuttama) ilmastonmuutos ei voinut v. 1899 olla millään tavalla tuohon tapahtumaan syyllinen.

Kiinnittäisin huomiota paperilehdessä olleeseen tietoon: tuo aiheutti viljasatojen romahdusmaisen pienememisen. Ruissato putosi esimerkiksi kolmannekseen normaalista. Kuitenkaan emme ole historiasta lukeneet vuoden 1899 nälkävuodesta (joka olisi ollut yhtä paha kuin vuosina 1867-1868). Miksi ei? Koska tuolloin rautatiet toimivat jo koko kapasiteetillaan, ja viljavajetta peittämään saatiin (jopa halvalla) viljaa Venäjältä. Rautateitä ei talvi häirinnyt, toisin kuin laivoja v. 1867. Erittäin todennäköisesti jotain oli opittu myös poliittisissa piireissä, eikä sählätty niinkuin 1867. Nämä sähläämättömät poliitikot (ja liikemiehet ym.) eivät oikeista ratkaisuistaan kuitenkaan saaneet patsaita Helsinkiin.  8)
« Last Edit: 29.09.19 - klo:07:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24101
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #410 on: 02.10.19 - klo:06:45 »
Hiukan sama juttu tässä kolumnissa:

Pekka Juntin kolumni: Minua ei kiinnosta, miten Greta Thunberg jaksaa
Ilmastovähättelijä puuttuu Greta Thunbergin vointiin ja ulosantiin, kun muuta ei ole jäljellä, kirjoittaa Pekka Juntti.


Joka lopuksi syyttää juuri tästä:

Quote
Jos pilkan ja vähättelyn määrästä pitäisi jotakin päätellä, liikahdus on tapahtumassa. Sillä kun vasta-argumentit kuivuvat, keskitytään sanojaan.

Argumentum ad hominem, minä sanon ja sinä katsot Googlesta.

Mutta vaikkapa Christopher Moncktonin (tuo linkki yllä) vasta-argumenttien ei voi sanoa "kuivuneen", vaikka hän Thunbergin mainitseekin.

PS. 27.09.19: Tässä YLE:n jutussa tuo ihmisiin katsova näkökulma sitten oikein puhkeaa kukkaansa:
.
Pahvilaatikon päältä parrasvaloihin – Miksi Greta Thunberg vetää puoleensa setäraivoa?

Kommentoimatta yksityiskohtaisesti.

Tämmöinen setä on nyt kirjoittanut tällaisen kirjoituksen:

On climate change, humanity is not ‘evil’

Osittain vastauksena myös Thunbergille.

Lomborg tuo esiin perusteemansa, asioiden priorisoinnin. Ja erityisesti kehitysmaiden tilanteeseen viitaten päätyy loppulauseeseen:

Quote
While we should address climate through higher investments in green-energy R&D, it seems truer to say that most of the world’s young will never forgive us if we prioritized climate above our duty to tackle poverty, health, education and nutrition.

Hänen ei voi sanoa keskittyneen Greta Thunbergin henkilöön. Myöskään ei voida sanoa Lomborgin argumenttien loppuneen.

Tuo kirjoitus on ilmestynyt eräissä muissakin maailman lehdissä. Ei kuitenkaan missään suomalaisessa lehdessä.
« Last Edit: 02.10.19 - klo:07:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24101
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #411 on: 03.10.19 - klo:05:51 »
Saska Saarikoski oli huomannut tämän:

Ilmastonmuutoksesta on tullut identiteettipolitiikkaa, ja se on tehnyt järkevästä keskustelusta lähes mahdotonta

Quote
Suomalaiset ovat jakautuneet ilmastonmuutoksessa kahteen lähes yhtä suureen leiriin: huolestuneisiin ja epäilijöihin.

MAAILMAN ilmastoviikon aikana syyskuun lopulla koululaiset marssivat, poliitikot puhuivat ja media oli täynnä tietoa ilmaston­muutoksesta.

Kampanjoinnista syntyi kuva, että ilmastonmuutoksesta on tullut koko kansan asia. Ei ole.

Helsingin Sanomien 25.9. julkaiseman kyselyn mukaan 46 prosenttia suomalaisista on valmis tinkimään elintasostaan ilmastonmuutoksen vuoksi, mutta 45 prosenttia katsoo, että ilmaston­muutoksen vaikutuksia liioitellaan.


Mutta se näyttää hänellekin lopulta olevan poissuljettua, että epäilijöillä olisi jotain hyviä argumentteja puolellaan:

Quote
Miten ilmastosta voitaisiin kertoa niin, että tieto tavoittaisi myös epäilijät? Pitäisikö tietoa tarjota enemmän? Ei välttämättä. Kahtia jakautuneessa ilmapiirissä vaikutus on helposti päinvastainen: ihmiset syyttävät mediaa aivopesusta.

Epäilijät pitävät kaikkia ilmasto­toimia ”punavihreänä ilmastohysteriana”. Huolestuneet taas vaativat nopeita ja radikaaleja tekoja ja vahtivat samalla tarkasti sitä, miten ­ilmastonmuutoksesta saa puhua.

Kaksi kuplaa on niin kaukana toisistaan, ettei niiden välillä ole edes huutoyhteyttä. Siksi suurin osa kiistoista käydään huolestuneiden joukossa, joka on suunnilleen samaa mieltä perusasioista mutta vähän eri mieltä jostain pikkujutusta.

Ilkeily ja hyökkäily on tehnyt ilmastokeskustelusta niin tympeää, ettei siihen tee mieli osallistua. Itsekin olen jättänyt julkaisematta aiheesta jo monta kolumnia.

MUTTA, kun en kerran osaa pysyä hiljaa, kerron, mitä asiasta ajattelen. Tämä on teille, 45 prosenttia!

[...]

ILMASTOAKTIVISTIT osaavat joskus olla niin ärsyttäviä, ettei mikään olisi hauskempaa kuin todeta heidän vouhottavan turhia – mutta eihän tämä niin mene.

Vaikka asiasta kuorisi kaiken ­moraaliposeerauksen ja poliittisen korrektiuden, ilmastonmuutosta vastaan pitää toimia.

Koska: Suomi ei ole maailmassa yksin, eikä hätä pysähdy Suomen rajoille. Vuosi 2015 oli pientä esi­makua pakolaistulvasta, jonka iso ilmasto­kriisi aiheuttaisi.

Lisäksi: Kun ilma alkaa kuumeta, kukaan ei tiedä, mitä siitä seuraa. Jos emme pysty ennustamaan säätä varmasti edes ensi viikolle, kuka tietää, mitä vaikkapa viiden asteen lämpeneminen Suomessa aiheuttaisi – ei kukaan.

Ja lopuksi: Jos katsoo avaruudesta otettua valokuvaa ilmakehäksi kutsutusta ohuesta sinisestä nauhasta, joka on maapallomme ainoa suoja avaruuden lämmötöntä pimeyttä vastaan, sen kanssa ei todellakaan huvita lähteä pelleilemään.

Siinä kuplassa olemme nimittäin kaikki yhdessä.

Poissuljettu on siis myös "lomborgilainen" epäily tai tomintamalli.

Jotenkin tuo muistuttaa sitä, miten ennen aikaan todettiin, että vaikka sinä oletkin ateisti, se ei ole mikään syy kirkosta erota!  ;D
« Last Edit: 03.10.19 - klo:06:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24101
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #412 on: 03.10.19 - klo:09:06 »
Quote
Me Suomessa tunnemme ilmastonmuutokset seuraukset ympäristössämme jo nyt. Arktinen alue lämpenee kaksi kertaa maailman keskiarvoa nopeammin. Arktisen neuvoston nykyisenä puheenjohtajamaana Suomi haluaa rajoittaa mustan hiilen päästöjä. Ilman hiilidioksidipäästöjen vähenemistä aluetta ei voi pelastaa, mutta mustan hiilen vähentäminen hillitsisi lämpenemistä välittömästi. Maailma ei pelastu, jos emme pelasta arktista aluetta.
(lihav. HJ)

Tuossa ei yllätystä ole. Tämä on helppo nakki, alaoksilla riippuva hedelmä. Tuo ei edes oikeastaan liity asiaan - minkä Niinistö tuossa myöntääkin. Mutta juuri tuosta Niinistö on löytänyt yhteisen sävelen Trumpin ja Putinin kanssa. Eli kun savukaasut ym. puhdistetaan, voidaan fossiilisten polttoaineiden käyttöä jatkaa, ainakin arktisten alueiden kannalta.

Tässäkin yritetään tästä taas saada Niinistölle ansiota ilmastonmuutoksen vastustamisessa:

(Artikkelista "Analyysi: Niinistö joutui osaksi Trumpin painajaista, mutta tapaaminen osoitti, että Suomen ja Yhdysvaltain suhteet ovat kunnossa")

Quote
Niinistö puolestaan korosti aktisen alueen pitämistä sotilastoimista vapaana neutraalina alueena ja opetti sekä Trumpille, että koko yhdysvaltalaismedialle, miten musta hiili nopeuttaa jään sulamista ja varoitti arktisen alueen jäiden sulamisen vaaroista koko maailmalle.

Niinistön viesti meni kuin menikin perille, sillä Yhdysvallat lupautui vähentämään arktisella alueella mustaa hiiltä, joka on yksi konkreettisista saavutuksista ilmastonmuutoksen saralla, vaikka Trumpille ei kyseistä sanaa saakaan sanoa ääneen.

Mutta kuten sanottu, se on muutoin ansiokasta, mutta ei siis oikeastaan liity ilmastonmuutoksen "sarkaan".
« Last Edit: 03.10.19 - klo:09:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24101
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #413 on: 06.10.19 - klo:10:31 »
Oli sitten Niinistö itsekin sortunut turhan päiten kehumaan itseään:

Presidentti Niinistö HS:lle: Trump otti ensimmäisiä askelia julkisesti ilmaston­muutosta vastaan – ”Käytti jopa ilmaisua, että nämä ovat parhaat ympäristö­perustelut, jotka hän on koskaan kuullut”

Koska uutisen tekstistä selviää, että keskustelu oli koko ajan kohdistunut vain siihen mustaan hiileen.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24101
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #414 on: 07.10.19 - klo:05:01 »
Varsin merkillinen tapaus:

Luomutuottaja boikottiin – syynä omistajan AfD-jäsenyys

Tarkemmin:

Quote
Supermarket Biomare perustelee ratkaisuaan sillä, että hirssijauhon valmistajan ja hänen puolueensa asenteet ovat vastoin luomualan ”oleellisinta perusarvoa”. Tällä kauppaliike tarkoittaa asiasta kertovan n-tv:n mukaan ”ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutosta”, jonka AfD ja siten myös hirssijauhonvalmistaja kieltäisi.
« Last Edit: 07.10.19 - klo:05:09 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24101
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #415 on: 08.10.19 - klo:04:52 »
PS. 27.09.19: Tässä YLE:n jutussa tuo ihmisiin katsova näkökulma sitten oikein puhkeaa kukkaansa:
.
Pahvilaatikon päältä parrasvaloihin – Miksi Greta Thunberg vetää puoleensa setäraivoa?

Kommentoimatta yksityiskohtaisesti.

Iltalehdessä oli sitten täti kysynyt, miksei hänen kanssaan saa olla eri mieltä:

Missä Thunberg on väärässä, missä täysin oikeassa?

Quote
Ensi alkuun huomautus niille, jotka ovat sitä mieltä, ettei aikuinen saa korjata teini-ikäisen käsityksiä maailmasta. Kyllä saa, siihen perustuu muun muassa koulutuksen idea. Kun arvostan ihmistä, otan hänen viestinsä vakavasti. Kuten hän itse toivoo, en puutu hänen ulkoisiin ominaisuuksiinsa enkä vähättele hänen ikäänsä, koska hänellä on viesti; viesti on pääasia, ja sen hän tahtoo esiin. Ja kun kommentoin sen viestin sisältöä, ei teini-ikäinenkään – tai hänen kannattajansa – saa yhtäkkiä alkaa vedota ikäänsä. Nuori ja muori ovat samalla viivalla, kun yhteiskunnallisen keskustelun alueelle on lähdetty. Perseen pitää kestää merivettä.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24101
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #416 on: 14.10.19 - klo:11:46 »
Poikkeavaa uhkakuvaa tarjoaa tämäkin kirjoittaja:

https://wattsupwiththat.com/2019/08/21/corn-belt-update-mid-august-2019/

Hänen mukaansa siis USA:n maissivyöhykkeen sato on uhattuna vallinneen kylmyyden takia. Maissi ei ehtisi valmiiksi ennen tavanomaisia yöpakkasia. Toteutunut lämpösumma ei riittäisi. Maissivyöhykkeen lisäksi tuo koskisi myös Kanadaa.

En osaa sanoa. Mutta ajattelin, että tuollainen reipas ennuste voisi täällä tulla esille, ja nähdään sitten syksyllä kuinka asiassa käy.

Toisessa yhteydessä on tullut esille, miten USA kyllä kestää huonon maissisadon. Maissia voidaan siirtää bioetanolin valmistuksesta ruokakäyttöön hyvin suuria määriä, melko vaivattomasti. Tuo uhkakuva ei (ehkä siksi?) ole mitenkään näkynyt maissin hinnoissa, vielä ainakaan.

Tuo uhkakuva näyttää nyt osittain USA:n keskilännessä toteutuneen. Pakkaset ovat tulleet ja maissi ei ole korjuukypsää.

Mutta koska nuo mainitut optiot ovat olemassa, mitään katastrofia ei siellä tule.

Täällä on jotain tietoa tuosta ....

https://www.landlantbruk.se/

... mutta itse Björn Folkessonin artikkeli on niin hyvin suojattu, ettei voi linkata tai lainata.

PS. Sekin optio on olemassa, että USA ostaa maissia Brasiliasta, joka tänä vuonna on saanut ennätyssadon.

***

Tästä äkillisen kylmyyden skenaariosta on saatu lisätietoa. Tämä riittäisi:

Intian ja Pakistanin ydinsota tappaisi 125 miljoonaa ihmistä – sitten seuraisi globaali nälänhätä

« Last Edit: 14.10.19 - klo:12:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24101
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #417 on: 31.10.19 - klo:06:33 »
Tällainen valikoiva uutisointi ei oikein lopulta herätä luottanusta:

Saharan autiomaa leviää etelään 48 kilometriä vuodessa ja edelleen huonontaa maata ja hävittää väestön jo valmiiksi niukat elinkeinot.

Quote
Laajentuvan Saharan edessä kaikki lopulta ovat tasa-arvoisia. Maansisäiseen siirtolaisuuteen tuomittu pohjoismalilainen Fadimata kertoo, miten ilmastonmuutos vaikuttaa Sahelin alueella aivan kaikkiin, myös terroristeihin.
(lihav. HJ)

Esimerkiksi oli valittu Mali. Siellä ilmeisesti ihan oikeasti on vaikeuksia. Mutta nykyisin on varsin helposti löydettävissä tieto, ettei tuo ole kokonaiskuva:

700,000 Square Kilometers Of Added Green Vegetation, Climate Change Shrinks Sahara Desert By Whopping 8%!

Jo tuossa uutisessa on tieto (sen faktalaatikossa):

Quote
Mali aavikoituu

YK:n tilastojen mukaan lähes 98 prosenttia Malista on hiipivän aavikoitumisen uhan alla. Sitä edistää luonnon itsensä ohella ihmisen toiminta. Maassa käytetään vuodessa kuusi miljoonaa tonnia puuta ja joka vuosi 4000 neliökilometriä metsäpeitettä kaadetaan puutavaraksi ja polttopuuksi.

Eli jonkun muun polttoaineen tai energianlähteen löytäminen puun tilalle parantaisi tilannetta. Jopa silloin, jos se olisi fossiilisen polttoaine!

« Last Edit: 31.10.19 - klo:09:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24101
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #418 on: 05.11.19 - klo:16:41 »
Tällainen otsikointi on roskaa. Ja syö YLE:n uskottavuutta:

Ilmaston lämpeneminen haittaa hengitysterveyttä – riskeihin voi kuitenkin varautua

Sillä jo itse uutisessa kerrotaan, että kyse on pienhiukkasista. Eikä lämpenemisestä.


PS. Tämä on yleinen, ja todennäköisesti ilmastoaktivistisilla toimittajilla puolittain tahallinen sekaannus. Tai täysin tahallinen. Tottakai, jos kivihiiltä tms. poltetaan, eikä savukaasuja puhdisteta, piipusta tulee sekä hiilidioksidia että pienhiukkasia. Hiilidioksidi lämmittää ilmastoa mutta ei ole ihmiselle haitallista. Pienhiukkaset ovat haitallisia mutta eivät lämmitä ilmastoa.

Jos savukaasut puhdistetaan, ne silti lämmittävät ilmastoa. Mutta se ei enää haittaa hengitysterveyttä.
« Last Edit: 06.11.19 - klo:11:09 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24101
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« Reply #419 on: 09.11.19 - klo:07:36 »
Melkein juuri kun pääsin tuon sanomasta (edellä 12.11.16) niin Hesarissa tänään tämä:

Trump vastaan maapallo – vesittääkö Yhdysvaltain uusi presidentti kamppailun ilmastonmuutosta vastaan?

Quote
Aivan täysi maailmanloppu ei kuitenkaan vielä ole edessä. Muilla mailla – kuten Kiinalla ja Intialla – on Yhdysvalloista riippumattomia syitä taistella ilmastonmuutosta vastaan. Savusumut Delhissä ja Kiinan suurkaupungeissa ovat saaneet kansalaisia protestoimaan ja päättäjiä liikkeelle.

Samaa ideaa toi Hesari esille tänään, kolme vuotta myöhemmin, kertoessaan Intian huonosta ilmanlaadusta (maksumuurin takana):

Quote
Intia tukehtuu vuosi vuodelta paheneviin ilmansaasteisiin, mutta miksi mitään ei tehdä? - Päivän lehti 9.11.2019 | HS.fi
5 tuntia sitten · Samat fossiiliset polttoaineet, joiden päästöt aiheuttavat ilmastonmuutoksen, aiheuttavat ilmansaasteita. Se, nostaako Intia miljoonia ihmisiä köyhyydestä hiili- vai aurinkovoimalla, on maailmanlaajuinen ilmastoasia ja ...


Sellainen idea, että Intia yksinkertaisesti puhdistaisi savukaasut, kuten Euroopassa tehdään, ei mahtunut kertomukseen. Kuten ei tietysti ydinvoimakaan.

Sellainen idea mahtui, että maan "keskiluokan" pitäisi hillitä kulutustaan, ja maan yleisesti talouskasvuaan.

Miten Suomessa reagoitaisiin, jos joku intialainen iso lehti neuvoisi meitä, miten taloudellinen kehitys täällä on liiallista? Jos vielä se lehti paheksuisi Hesaria, miten se samassa lehden em. numerossa esittelee oikeastaan pahemmin paheksumatta lentämiseen hurahtaneita? Ja ketterän kaupunkiauton? Joka on bensiiniauto, ei sähköauto.
« Last Edit: 09.11.19 - klo:08:28 by Heikki Jokipii »