Tavallaan johdonmukainen lopputulos esiteltiin tänään Hesarin ruokapalstalla artikkelissa ”Mitä enää saa syödä?” (toim.Terhi Hautamäki).
Lähdettiin hiilijalanjäljestä, mutta kun siihen vielä lisättiin eläinten (ja ihmisten) kohtelu, ravinnepäästöt ja vesivaratkin, komeasti saatiin ”kiellettyjen” listalle:
- kaikki liha
- (lähes kaikki) kala
- soija
- riisi
- trooppiset hedelmät
- talvivihannekset
- suklaa, makeiset, kahvi, tee
Jäljelle jäivät juurekset, kotimaiset pienet luonnonkalat, luonnonmarjat ja sienet, vilja – ja vesi (kunhan ei pullosta!). *)
Luonnonmarjoistakin varoiteltiin, että nekään eivät ole hyviä, jos autoilee marjakiloa varten 30 kilometriä. Se jäi toimittajalta muuten huomaamatta, että sienten ja marjojen
kerääminen vie itsessään enemmän energiaa, kuin mitä niistä saa …
Yllättävää kyllä, luomua ei lainkaan artikkelissa mainittu.
(Pikku ”laatikossa” Hautamäki sitten pohdiskelee johtopäätöksiä tästä. Palataan siihen myöhemmin.)
PS. Artikkelin kuvitus oli mainio: iso lautanen ja haarukka, lautasen keskellä yksi herne!
PS2. On muuten
jännää, miten paljon tämä ilmastojalanjäljen kyttääminen yleisesti keskittyy juuri
ruokaan. Kun kuitenkin ruoantuotannon osuus kasvihuonepäästöistä on vain muutaman prosentin luokkaa **), ja vaikeasti myös vähennettävissä, vaikka niin haluttaisiinkin. Paljon helpompia vähennyskohteita löytyisi pilvin pimein, "turhemmista" asioista.
____________
*)
Pettuleipään ei otettu kantaa - muutoinhan tuossa oli kuvattu köyhän suomalaisen ruokavalio 150 vuoden takaa ...
**) toisenlaisia väitteitäkin on esitetty, mutta käsittääkseni ne on kumottu.