Author Topic: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee  (Read 242738 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24947
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #15 on: 28.10.13 - klo:18:27 »
Matti Pekkarinen näyttää tehneen tällaisen aloitteen (ja keskustelunavauksen) Skepsis ry:n palstalla:

Huuhaa-palkinto Alkolle (biodynaamiset viinit)

Ei yhtään hullumpi aloite ja keskustelunavaus.

Vaikka se on sieltä luettavissa, niin ihan pakko on lainata ihan alku:

Quote
Alkossa on taidettu hurahtaa hengentieteisiin.  (Sitä se viina teettää.)
« Last Edit: 28.10.13 - klo:18:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24947
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #16 on: 04.05.14 - klo:15:00 »
Ollaan osa tätä laatuketjua, ja tällä hankkeella on tuloksiakin, ja loppuraportti.

www.laatuketju.fi/laatuketju/www/fi/index.php?we_objectID=874

Quote
"Hankkeessa kutsuttiin asiantuntijaviljelijöitä Keski-Euroopasta ja järjestettiin seminaari ja työpajakiertue sekä keväällä että syksyllä. Seminaari- ja työpajapäiviä oli yhteensä 15 kappaletta, 14 eri paikkakunnalla. Hankkeessa mukana oleville neuvojille järjestettiin pienryhmämatka Englantiin ja Saksaan. Seminaariaiheista luotiin kirjallista materiaalia lehtiartikkelien muodossa.

Hankkeen kautta saatiin runsaasti tietoa ja kokemuksia tuotannon monipuolistamiseksi ja hyvästä lantakompostoinnista. Lisäksi saatiin pyörökromatogrammikuvien muodossa uusi väline laaduntarkkailuun ja tietoa tehokkaimmista preparaattilevitystekniikoista."

Kunhan nyt sitten Suomen kaikki 15 biodynaamista tilaa ottaisivat nämä uudet niksit käyttöönsä!
« Last Edit: 02.05.20 - klo:16:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24947
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #17 on: 05.05.14 - klo:06:55 »
Quote
"Lisäksi saatiin pyörökromatogrammikuvien muodossa uusi väline laaduntarkkailuun ja tietoa tehokkaimmista preparaattilevitystekniikoista."

Näillä menetelmillä siis tutkitaan ja lisätään tieteelle täysin tuntemattomia "eteerisiä" elämänvoimia maaperässä.

("pyörökromatogrammeista" täältä ja sitten täältä, Ehrenfried Pfeiffer *))

Hankkeeseen ei mennyt kovin paljon MMM:n rahaa, ehkä vain 29 000 euroa, loppuraportin mukaan.

Mutta silti voi kysyä, onko edes tuollaisen pikkurahankaan käyttäminen tällaiseen tarkoitukseen oikein hyväksyttävää verorahojen suuntaamista.

_____________

*) "Pfeiffer felt that these two imaging methods showed the presence of life-forces or etheric formative forces[1] and could be used to gauge the quality or vitality in food,[12] such as would be shown in biodynamically grown food."

PS. Tuon asian "selvitysmatkalla" netissä törmäsin muuten tietoon, että Rudolf Steiner oli absolutisti, jonka mukaan alkoholi on vain haitaksi ihmisen henkiselle kasvulle. Eli kun tulee puhetta biodynaamisista viineistä ...  ;D

PS2. Tällä hankeella eli sen tukemisella myös MMM on kyllä saanut "kiinnityksen" Huuhaa-palkintoon ...

« Last Edit: 05.05.14 - klo:08:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24947
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #18 on: 06.05.14 - klo:07:15 »

Tämän tiedon Rudolf Steinerin raivoraittiudesta voisi esimerkiksi kertoa Marjut Langefeldillle.

Quote
Biodynaaminen viljely perustuu itävaltalais-unkarilaisen filosofin Rudolf Steinerin maailmankatsomukseen ja oppeihin. Viljelyssä noudatetaan tarkkaa rytmiä, joka perustuu maan liikkeisiin, vuodenaikojen vaihteluun, kuunkiertoon ja vuorokausirytmiin. Steiner kehitti luonnon kalenterin, jonka mukaan viiniviljelijät leikkaavat köynnökset tai ruiskuttavat esimerkiksi nokkosista tai kamomillasta valmistettua, viiniköynnösten kasvua vahvistavaa luonnollista uutetta.

Kuten toki monta muutakin asiaa ja kertoa hänelle mm. miten hänen huoleton suhtautumisensa kuparisulfaattiin ei ole oikeutettua (varsinkaan verrattuna hänen "madonlukuihinsa" synteettisistä EFSA:n hyväksymistä torjunta-aineista) jne.

Mutta kun kyse on kaupallisesta sivustosta, mahtaisiko mahdollinen vastaväite edes tulla blogissa julkaistuksi?

Tai ymmärretyksi. Kun on niin, että todennäköisyys sille, ettei ihminen jotain asiaa ymmärrä, kasvaa kovasti, jos ihmisen toimeentulo on kiinni siitä, ettei hän sitä asiaa ymmärrä.
« Last Edit: 06.05.14 - klo:07:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24947
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #19 on: 23.07.14 - klo:07:44 »
Kehitys kehittyy, tälläkin saralla, meille kerrotaan:

Kylvö- ja korjuukalenteri 2014

Quote
"Maria Thunin tähdistöihin ja biodynaamiseen maanviljelyyn liittyvä tutkimustyö on luonut uusia uria kasvien viljelyssä ja hoidossa. Kylvö- ja korjuukalenteri on suunniteltu siten, että kaikki puutarhurit, maanviljelijät, hedelmä- ja viinitarhurit sekä mehiläistenhoitajat voivat hyötyä siitä työssään. "
(lihav. HJ)

Onkohan Herttoniemen ruokaosuuskunnalla nyt varmasti tämä antroposofisen tutkimuksen viimeistä sanaa edustava opus käytössään?
« Last Edit: 23.07.14 - klo:10:20 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #20 on: 03.08.14 - klo:19:38 »
Herttoniemen ruokaosuuskunnan biodynaamisissa, steinerlaisissa pelloissa nyt paras rikkakasvikausi meneillään. Taikauskoinen viljelytapa teettää käsitöitä mutta taitaa olla uskollisista kitkijöistä pulaa:

http://ruokaosuuskunta.fi/2014/eloa-satoa-kasvua/

Quote
Lämpö ja sateet ovat tehneet tehtävänsä: kaikki kasvaa. Nyt on satokasvit parhaassa kasvussa, mutta niin myös rikat. Nyt on aika kitkeä ja osuuskuntalaisia tarvitaan. Biodynaamisesti viljelty oma pelto on ollut aikaisemmin luonnonmukaisessa niittymäisessä tilassa ja tästä johtuen rikkojen siemenpankki on maassa iso. Elokuu on täysin vielä hoitokuukausi, vaikka satokin odottaa jo nostajaansa.

Miten osuuskunta on sitten vastannut rikkoihin. No ostimme tällä viikolla uuden hienon raivaussahan, kylläkin luomutarkastuksen jälkeen valitettavasti. Nyt pystymme raivaamaan pellon pientereet niin ei joka valvatti pääse siemeniään levittelemään, samoin biopenkkien välit, joissa on nurmeä pääsimme hoitamaan. Tiistaina juuri ennen yön sateita harasimme hanhenjaloilla punajuuret, palsternakat ja osan porkkanaa. Sitten kolme päivää on hurahtunut parsakaalien ja kukkakaalien joukossa. Sieltä on noussut monia kymmeniä kiloja valvattia, ukontatarta ja jauhosavikkaa, mutta onneksi saatiin pois. Edelleen toista kitkentää odottaa puoli porkkanamaata, mustajuuret ja lehtikaalit. Samalla pitäisi mm. jo sipulitkin nostaa karrelle ja toivottavasti päästään papuakin poimimaan. Maanantain luomutarkastajalle totesin: ”Niin tämä luomuviljely on ilon ja kauhun tasapainoa”.

Kesäkuussa steinerlaisten kv. työleiri hoiti kitkennän:
http://ruokaosuuskunta.fi/2014/heinakuu-kasvua-kitkentaa/

Quote
Omalla pellolla on ratkaistu työvoiman tarve heinäkuussa kansainvälisellä työleirillä, koska heinäkuussa myös moni osuuskuntalainen lomailee ja on poissa pääkaupunkiseudulta. Kansainvälinen työleiri majoittuu pellon viereisellä steiner-koululla ja työskentelee n. 6 h päivässä pellolla. He ovat töissä heinäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa. Tänä vuonna leirillä on yksi ohjaaja ja 7 leiriläistä. Leiriläisiä on tullut Singaporesta, Japanista, Taiwanista, Syyriasta, Hollannista, Serbiasta ja Italiasta.

Kitkentätyössä on puolensa:

Quote
”Personal farmerilla” on välillä vaikeaa pysähtyä ja keskittyä kitkemään juuri sitä kohtaa missä on, koska tässä suurimman kasvun aikaan näkee myös kaiken työn ja joutuu priorisoimaan paljon. Täytyy miettiä, mikä kasvi vielä jaksaa kilpailla rikkojen kanssa ja mikä tarvitsee kehittyäkseen valoa ja tilaa nyt. Toisaalta kitkentä on hyvin meditatiivista ja rentouttavaa puuhaa, jossa ei tarvitse paljon miettiä, jos vain saa vaihteen päälle.
« Last Edit: 03.08.14 - klo:20:03 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24947
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #21 on: 11.08.14 - klo:08:03 »
Olisiko Suomen kaikki biodynaamiset tilat lueteltu tässä? (Biodynaaminen yhdistys)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24947
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #22 on: 22.09.14 - klo:05:42 »

Luomun koulutusesitteestä  (kevät 2014) löytyi vain yksi tällainen kurssi, mutta tämä yksi siis löytyi:

Puutarhatalouden perustutkinto, puutarhatuotannon osaamisala luomupainotteisena

Quote
Valmistavan koulutuksen näkökulma on luomu- ja biodynaaminen viljely.
(lihav. HJ)

Ja valtion eli veronmaksajien tukea tämäkin toiminta tietysti saa. No, summat ovat varmaan pienempiä kuin tuissa vaikkapa Steiner-kouluille.
« Last Edit: 22.09.14 - klo:05:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24947
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #23 on: 02.10.14 - klo:07:50 »
Tässä tämän firman tiivistetyssä historiikissa ...

Itu Biodyn Oy – 35 vuotta luomutuotteiden maahantuontia

... on aika hyvin kuvattu se, miten koko luomuasia tuli varsinaisesti Suomeen biodynaamisessa muodossa, ja sitten vasta myöhemmin tuli esille siitä irrottautunut (voisiko sanoa "sekulääri") luomuviljely.

Quote
Vuonna 1979 Suomessa luomutuotteita ei ollut saatavilla, koska luomutuotannon käsitettä ei vielä ollut.  Luomuliittokin oli perustamatta,mutta Biodynaaminen yhdistys toimi ja maassamme  oli muutamia hyviä biodynaamisia tiloja.

Biodynaamiseen viljelyyn tutustunut Merja Ekholm päätti tehdä asialle jotain. [...]

Vieläkin biodynaamisyys siis kyllä täällä sinnittelee, mutta arvioida voi, ettei sen kehitys Suomessa ole kovin - dynaamisessa vaiheessa ... kyseinen maahantuontifirmakin näyttää sittemmin laajentaneen valikoimaansa "tavallisilla" luomutuotteilla (ja niiden kohdalla tiettyä dynamiikkaa voi ollakin - luomutuonti kasvaa!)

« Last Edit: 13.10.17 - klo:08:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24947
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #24 on: 03.04.15 - klo:16:50 »

Etelä-Suomen Sanomat on julkaissut tällaisen:

Puutarhurin kannattaa katsoa myös kuuta

Vai meninkö nyt halpaan? Siellä oli jossain myös tällainen päivämäärä: 1.4.2015.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24947
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #25 on: 01.06.15 - klo:07:34 »
Sitten on olemassa tällaistakin:

Biodynaaminen kraniosakraali-hoito

Ajattelin tässä tehdä parodisen ehdotuksen, että tuohan täytyy ehdottomasti saada luomueläinlääketieteen keinovalikoimaan, mutta "ne olivat tehneet sen jo itse":

Koulutusta, kraniosakraaliterapiaa, hevos- ja koirahierontaa

Ennen pitkää tuota tarjotaan lehmillekin! Pääseeköhän pian EU:n luomudirektiiviin?
« Last Edit: 01.06.15 - klo:07:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24947
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #26 on: 17.09.15 - klo:05:48 »
Tässä on sitten intialainen muunnelma biodynaamisesta viljelystä, joogaviljely:

Indian agriculture minister encourages farmers to feed soil, tackle pests with 'peace vibrations'

Australialaisen uutisen mukaan Intian maatalousministeri kehottaa viljelijöitä antamaan joka päivä pelloilleen rauhan, rakkauden ja jumalallisuuden värähtelyjä.  Näin siemenet saavat kasvuvoimaa ja vastustuskykyä.

Luomuviljelyä ministeri ilmoittaa kannattavansa, ja suree sitä, että ikiaikaiset viljelytavat ovat Intiassa unohtumassa.

Ainoa toivo asiassa on, että ministeriön virkamiehet antavat ministerin puhua, mutta tekevät sitten kuitenkin toisin. Tällä värähtelyviljelyllä saataisiin Intiaan kyllä ne ikiaikaiset nälänhädät takaisin.

***

Tämä yhteys ei ole niin kaukaa haettu kuin ehkä luulisi, joogalla on paikkana Rudolf Steinerinkin "systeemissä".
« Last Edit: 17.09.15 - klo:06:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24947
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #27 on: 26.09.15 - klo:06:12 »
Tämä Raikun koulu sitten huolehtii, läpäisyperiaatteella, siitä, että steinerilaisuus saa jonkinlaisen jalansijan seuraavankin sukupolven aivoissa:

http://maailmansuurimmattalkoot.fi/talkoot/78

Quote
Isot oppilaat talkoilevat biodynaamisella maatilalla punajuurikkaiden nostotöissä.

On myös mahdollista, että koulu ja vanhempainyhdistys eivät ole lainkaan huomanneet, kuinka höperöä tuo on. Tuo biodynaaminen viljely, kuten myös Steiner-koulut, ovat monen silmissä vain jännittäviä vaihtoehtoja, eikä ideologisia, maailmankatsomuksellisia taustoja välttämättä juuri mietitä. (Vrt. vaikka siihen, miten luterilaiset seurakunnat ovat joskus antaneet palstatilaa tälle selvästi "uuspakanalliselle" aatteelle.)
« Last Edit: 26.09.15 - klo:07:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24947
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #28 on: 31.10.15 - klo:08:24 »
Tämä kirjoittaja käsittelee asiaa periaatteessa kriittisesti - on mm. haastatellut asiassa Esko Valtaojaa - mutta on sittenkin näkevinään tai maistavinaan asiassa jotain erikoista tai jopa erinomaista:

Pullon henki: biodynaamisen viininviljelyn salat

Vaikka systeemin kuvaus tuo hyvin selvästi sen koko naurettavuuden esiin, puoliväkisin sitten kuitenkin päädytään tällaiseen johtopäätökseen:

Quote
Kuten Valtaoja muistuttaa, viimeaikaisen evoluutioajattelun mukaan taikausko on ihmismielen myötäsyntyinen ominaisuus, joka on kehittynyt jotain hengissäpysymistä edistävää tarkoitusta varten. Arvovaltainen amerikkalaisfilosofi Daniel Dennett on ehdottanut, että taipumus olisi samaa perua kuin kykymme rakastua.

Se on hieno ajatus.

Ihmekös Berglundin, Loewensteinin, Jolyn ja Chapoutierin puhe on rakastuneen ihmisen puhetta. Maahansa rakastuneen, ja viiniin. Taikauskoa tai ei, en voi olla uskomatta, etteikö laseihimme päätyisi sitä kautta konkreettisestikin parempaa viiniä.
(lihav. HJ)

Mutta tällaisia taitavat nuo viininharrastajat vähän olla. Tai ainakin osa heistä. Tuo steinerilaisuus puree tähän osaan siinä missä artikkelissa mainittu "terroir"-ajattelukin. Kuitenkin, kriittisyydestä huolimatta. Jos Valtaojan ehdottamaa voodoo-viiniä Alkoon tulisi, löytäisi varmaan sekin pian tuntijansa ja arvostajansa.

Tässä artikkelin lauseessa muuten "salakuljetetaan" lukijan päähän perusteeton idea:

Quote
Berglund myöntää, että sokkomaistatuksissa biodynaamiset viinit eivät erotu luomusta.

Siinä nimittäin oletetaan, että luomuviinit erottuisivat sokkomaistatuksissa tavanomaisista. En ainakaan minä tiedä näin koskaan tapahtuneen. (Eikä tiennyt muuten myöskään se viinintuntija, joka eräässä tilaisuudessa pari kolme vuotta sitten minulle ja muille viinejä maistatteli, asiasta kysyttynä.)
« Last Edit: 31.10.15 - klo:09:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24947
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #29 on: 03.04.16 - klo:07:22 »
Kyllä se yhä sinnittelee. Tällaisia kurssejakin on tänä keväänä tarjolla:

BIODYNAAMISEN VILJELYN KURSSI (Hyötykasviyhdistys)

Quote
Tämä kurssi on hyvä tapa aloittaa uusi kasvukausi. Biodynaaminen viljely on yksi vanhimpia luomuviljelyn suuntauksia.
[...]
Opettajana mm. Herttoniemen ruokaosuuskunnan oman pellon vastaavana viljelijänä tunnettu Heidi Hovi, joka opettaa Biodynaamista viljelyä Snellman korkeakoulussa.
(lihav. HJ)

Uusi Master Class: Hervé Jestin ja biodynaamisen samppanjantuotannon salat

Quote
Hervé Jestiniä parempaa opasta biodynaamisen samppanjantuotantoon ei löydy! Pitkän uran Champagne Duval-Leroyn kellarimestarina tehnyt Jestin on Champagnen arvostetuin biodynaamisen ja bioenergisen tuotannon konsultti.

Vaikka siis Rudolf Steiner itse ... no, se on jo edellä 05.05.14 sanottu.  :)

Demeter-lehti yhä ilmestyy. "Kaupunkilaisten oma pelto" siis yhä jatkaa biodynaamisella linjalla. Pohjanmaallakin pääsee tutustumaan asiaan:

Quote
Vaasan seudulla toimii myös biodynaaminen yhdistys, eurytmisteja ja taideterapeutteja ja ruotsinkielinen Iduna -päiväkoti.
(lihav. HJ)


PS. 4.4.16: Eikä Kouvolassakaan jää tästä "ilosanomasta" osattomaksi:

Quote
Kymenlaakson steinerkoulun henkilökunta järjestää Kuusankoskella 16. huhtikuuta ruokapäivän, jolloin kerrotaan steinerkoulun ruokakulttuurista sekä valmistetaan päivän aikana työpajassa yhteinen ateria. Erityisteemana luennolla on viljat ja niiden merkitys nykyajan ihmiselle.

Kymenlaakson steinerkoulun oppilaille tehdään ruokaa koulun omassa keitiössä luomusta tai biodynaamisista aineksista.
(lihav. HJ)
« Last Edit: 04.04.16 - klo:13:17 by Heikki Jokipii »