Author Topic: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee  (Read 70892 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 16732
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #300 on: 02.08.20 - klo:07:15 »
Ei tietysti meitä millään tavalla yllätä, että mitään biodynaamisen viinin ominaislaatua ei lainkaan pystytty tutkimuksessa havaitsemaan (eikä maaperän erityislaatuakaan). Ja johtopäätös on tietysti myös sama: se erilaisuus on 'kuumaa ilmaa". Jonka soisi nousevan luonnostaan ylös ja hajoavan viinitarhan [raikkaisiin] tuuliin.

Tässä kerrottiin puolivahingossa, mistä oikeasti on kysymys (lihav. HJ):

https://soil.fi/tuote/blonde-by-nature/

Quote
Tekemisemme rakentuu rennon fiiliksen, persoonallisen palvelun ja pientuottajien huikeiden rypälemehujen ympärille. Liputamme kestävän kehityksen puolesta ja maahantuomamme viinit ovatkin valtaosin luomu-ja biodynaamista, unohtamatta low intervention-stailin tekemistä. Pääasia meille on kuitenkin fiilis, jonka viini nautiskelijalleen välittää, eivät sertifikaatit ja turhan tarkat kategoriat.

Suomentaen. Jos tuota fiilistä voi edistää puhumalla biodynaamisuudesta, tehtäköön niin, teeskenneltäköön sen verran steinerilaisuutta. Turhan tarkka ei siinä tarvitse olla. Fiilis on/syntyy ilmapiiristä, se saa olla "kuumaa ilmaa".
« Last Edit: 02.08.20 - klo:09:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 16732
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #301 on: 02.08.20 - klo:10:05 »
Kumoutuiko ilkeä teoriani tälläkään, mutta merkitään tiedoksi Kurkirahaston 17.06.20 ilmoitus FB:ssä:

Quote
Joukkorahoituskampanjalla on saatu vuonna 2020 kasaan jo 2 650 euroa.

Taas on kuukausi kulunut. Kurkirahasto kiitti "Lauantai landella" - tapahtumaan 11.07.20 osallistuneita FB:ssa. Mutta se ei kertonut, että tuo kokoon saatu summa olisi kasvanut.

Onko biodynaaminen liike nyt myös talousvaikeuksissa? Vanhat säätiöiden rahat alkavat ehtyä, ja uudet tukijat ovat p-aukisia? Tai heitä on lukumääräisesti hyvin vähän — tuohon tapahtumaan osallistuneiden määrää*) ei kerrottu? Vanha mallitila, Heinolan tila Mäntsälässä, on edelleen niin hiljainen, että siitä saatavat tuotot tuskin paikkaavat Biodynaamisen Säätiön taloutta. Siitä ei kyllä aiheudu kustannuksiakaan, mutta uudesta Haltijan tilasta tulee. Kestääkö nyt ko. liikkeen talous tämän yrityksen? Kun sillä on, kuten juuri edellä huomattiin, vaikeuksia julkaista pää-äänenkannattajaansakin.

_____

*) FB:n kautta löytää toisesta paikasta tiedon, että osallistujia oli 17.

Tämäkään lista ei ole kovin vakuuttava:

Kurkirahaston yhteistyökumppanit

Quote
Kurkirahaston joukkorahoituskampanjaan ovat osallistuneet seuraavat yritykset (listattu mukaantulojärjestyksessä):

Naturcom Oy
Osuuskunta Tampereen Timjami
Astro.fi
Arthouse Cafe Kehräsaari


Ja mitä ilmeisemmin tuo lista koski vuotta 2019. Niiden mukanaolosta nyt ei ole tietoa. Hankkeessa mukana oleva Osuuskunta Uusruukkikin oikeastaan valittelee köyhyyttään:

Quote
Kuten Haltijan tilan tiekin on vasta alussa, on Uusruukkikin ottamassa vasta ensimmäisiä varsinaisia askeleita kokeiluvaiheen jälkeen. Meillä ei ole antaa valtavia aineellisia resursseja, mutta meillä on antaa joukko, jonka kanssa voi mennä yhdessä pitkälle parempaan tulevaisuuteen, juuri niillä tavoilla ja niillä askelilla, jotka me yhdessä päätämme ottaa.


Eikä tuo Kurkirahaston kokoonsaama summa 2650 euroa ole viimeiseen kahteen viikkoon myöskään mihinkään muuttunut. Tasaisen vauhdin taulukolla tarvittava summa saataisiin tänä vuonna kokoon. Mutta selvältä näyttää, ettei vauhti ole tasainen. Vaan on aika hyvästä alkuvauhdista hyvin ratkaisevasti hidastunut. Eli nyt ei Haltijan tilan kannalta hyvältä näytä. Ellei sitten Biodynaamisella säätiöllä ole jossain ylimääräistä, tuohon irrotettavissa olevaa rahaa?

Vuoden loppuun mennessä siis Kurjen tila häviää meidän ja Biodynaamisen yhdistyksen listasta. Mutta tuleeko Haltijan tila sen tilalle?
« Last Edit: 02.08.20 - klo:15:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 16732
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #302 on: 02.08.20 - klo:14:26 »
Tilastoja on kiva selailla. Katselinpa taas Biodynaamisen federaation tilastoa. Tällaiset maat löysin Euroopan ulkopuolelta, joissa on 1 tai 2 biodynaamista tilaa:

Colombia   37   1   
Ethiopia   32   1
Georgia   5   2   
Iran   67   1   
Morocco   27   1   
Uganda   489   2   

Ensimmäinen luku on tuossa hehtaarimäärä. Noissa maissa ei selvästikään ole mitään biodynaamista liikettä, päinvastoin kuin Sri Lankassa. Vaan jotkin yksittäiset viljelijät ovat napanneet idean jostakin (Euroopasta, käydessään? Netin kautta?) Tilakoot ovat tuossa Georgiaa lukuun ottamatta kohtuullisia verrattuna Sri Lankan noin 1 hehtaarin tiloihin. Voi arvata, että noiden tilojen ansaintastrategia on samantapainen kuin suomalaisten Demeter-tilojen: tietyt ravintolat, tilamyynti jne. *)

Sitten siirsin katseeni lähimaihin, ja nyt muihin ilmansuuntiin kuin länteen. Virossa ja Latviassa ei ole Demeter-tiloja, Liettuassa on, mutta vain suurin piirtein yhtä monta — tai yhtä vähälukuisesti — kuin meillä:

Lithuania   1.338   9

Kyllä, niin on, Virossa niitä ei ole, vaikka meille mainostetaan Tallinnassa toimivaa biodynaamista ravintolaa:

Testissä Viron ensimmäinen biodynaaminen ravintola - Jahu Resto

Quote
Ravintolan kantavana ajatuksena on siis toimia kestävästi ja suosia luomua ja lähituottajia niin paljon kuin mahdollista.
(lihav. HJ)

Mutta nyt siis tiedämme kansainvälisen järjestön tilaston pohjalta, että biodynaamisten ainesosien osalta se ei ole lainkaan mahdollista. Niitä ei lähituottajilta Virosta saa. (Joku saattaisi siten tuossa puhua huiputtamisesta ja harhaanjohtamisesta?) Lähetin tuon tiedon myös City-lehden nettisivulle.

Suurella Venäjänmaalla ei biodynaamisia tiloja ole. Niin pitkälle ei Putinin ja Medvedevin luomuinnostus ole yltänyt. Steinerilaisuus ei ole löytänyt kaikupohjaa? Muissakin entisissä itäblokin maissa tai nykyisissä kommunistimaissa biodynaaminen viljely on joko olematonta tai hyvin hyvin vähäistä. Laitetaanpa lista:

Slovenia   238    31   
Bulgaria    308    1   
China    54    4   
Czech Republic    4.247    6   
Georgia    5    2   
Hungary    6.294    27   
Lithuania    1.338    9   
Poland     3.931    19   
Romania    200    2   
Serbia    59    2   
Slowakia    157    1

______

*) toinen noista melko suurista (toinen voi olla pienempikin) ugandalaisista biodynaamisista tiloista näyttää ratkaiseen asian viemällä tuotteensa Eurooppaan tanskalaisen firman avulla:

https://www.natureandmore.com/en/growers/lilian-anguparu

Quote
We're a large biodynamic, family owned business located about  85 km to the north of Ugandan capital Kampala where the packing, processing plant and office are based. Apart from employing  around 100 persons (during the seasonal peaks) we also collaborate closely with around 150 out growers. These committed, organic farmers are responsible for a considerable percentage of our products. One of the main reasons why African Organic has become one of the main exporters of Ugandan organic produce is because of our close friendship with the Danish organic specialist Solhjulet which dates back to 2003.


Voi hyvin olla, että kimmoke biodynaamiseen viljelyyn onkin tullut tuolta firmalta. Tanskassahan asia on saman tilaston mukaan suhteessa aika suosittua. Pientä se suosio toki on, mutta verrattuna muihin maihin, vaikka tuohon Ugandaan. Tuotteet varmaan saadaan Tanskassa markkinoitua eteenpäin.
« Last Edit: 03.08.20 - klo:12:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 16732
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #303 on: 04.08.20 - klo:04:16 »
Ei tarkkaan tiedä, mitä he ovat paikallislehdelle kesäkuussa kertoneet. Mutta ilmeisesti ovat olleet optimismia täynnä. Googlen kautta:

Quote
Vesilahdessa on positiivista pöhinää – Yrittäjillä on mistä ammentaa, eikä mahdollisuuksia haaskata - Lempäälän-Vesilahden Sanomat
8.6.2020 · Hän on Kurjen biodynaamisen tilan pitäjä yhdessä vaimonsa Iran kanssa. Kurjen tilalla on muun muassa nautoja. ... Korona on toki rajoittanut viime aikojen

Hellstenien pariskunnasta tuossa oli kyse. Mutta tämä ei ole kiinni Vesilahden kunnan yrittäjäystävällisyydestä, eikä kunnasta tässä ole apua:

Eikä tuo Kurkirahaston kokoonsaama summa 2650 euroa ole viimeiseen kahteen viikkoon myöskään mihinkään muuttunut. Tasaisen vauhdin taulukolla tarvittava summa saataisiin tänä vuonna kokoon. Mutta selvältä näyttää, ettei vauhti ole tasainen. Vaan on aika hyvästä alkuvauhdista hyvin ratkaisevasti hidastunut. Eli nyt ei Haltijan tilan kannalta hyvältä näytä. Ellei sitten Biodynaamisella säätiöllä ole jossain ylimääräistä, tuohon irrotettavissa olevaa rahaa?

Vuoden loppuun mennessä siis Kurjen tila häviää meidän ja Biodynaamisen yhdistyksen listasta. Mutta tuleeko Haltijan tila sen tilalle?

Meidän netistä nappaamiemme tietojen mukaan Haltijan tilalla ei ainakaan tule olemaan nautoja.

***

Mietiskelen tässä, mitä oikeutta meillä on täällä julkisesti ruotia joidenkin yksityisten ihmisten elinkeinonharjoitusta ja sen mahdollisia vaikeuksia. Mutta kyllä meillä on, jos tuo tila on nyt tuotu steinerilaisen väen toimesta keskiöön, ja siitä esitetään tulevan oikein "oppimiskeskus" maatalouden vaihtoehtoiselle linjalle. Tällaiseen julkisuuteen tuotuun keskusteluun myös me voimme osallistua, vaikka aivan varmasti meidän linjamme on täysin toinen.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 16732
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #304 on: 07.08.20 - klo:04:10 »
Kyllä siitä Heinolan tilasta Mäntsälässä oli joskus tarkoitus tehdä biodynaamisen viljelyn mallitila Suomessa. Tilan sivustolla täällä ...

https://heinolantila.wordpress.com/kuvia/

... kerrotaan kuvallisesti, että Maatilan kevätkesteillä 4.5.2014 esiteltiin jopa tällainen "moderni" laite:

https://heinolantila.files.wordpress.com/2012/02/img_1475.jpg?w=676

Se on preparaatinlevittäjä tai -ruiskutin. Tarra laitteen kyljessä (saksaksi) vielä kertoo, että se on valmistettu, suunniteltu vain siihen tarkoitukseen, niiden ruiskuttamiseen. Eikä kasvinsuojeluaineiden! Valmistaja kuvaa laitetta näin:

http://www.forschungsring.de/service/praeparatetechnik/

Laite liitetään traktoriin. Tässä on siitä havainnollinen kuva:

https://www.demeter.de/fachwelt/landwirte/praeparate/praeparatespritze

Tässä vielä valmistajan hinnasto (pdf):

http://www.forschungsring.de/fileadmin/redaktion/pool/pdf/Pr%C3%A4paratezubeh%C3%B6r_ect/Pr%C3%A4parate-Zubeh%C3%B6r.pdf

Tuon laitteen hinta oli v. 2017 siis 4275,-  €. Ei paha hinta, jos ja kun se säästää paljon työtä. (Jota työtä tietysti ei kyllä olisi, jos ei viljeltäisi biodynaamisesti.) Tuollainen raha löytyi siis v. 2014, nyt on ilmeisiä vaikeuksia saada kasaan rahaa uuden mallitilan lainan lyhennykseen.

***

Muutoin näyttää Heinolan tilalla nyt yhtä hiljaiselta kuin ennenkin, ja on näyttänyt jo ainakin 2 vuoden ajan. Haltijan tilan Facebookissa näkyy kyllä elämää. Kurjen tilan Facebookissa ei ole enää paljon uutta (viljelyn osalta ainakaan, ekokyläyhteisö kyllä myy yhtä taloaan): toimintaa ollaan siirtämässä, myös netissä.

Biodynaamisen yhdistyksen sivustoilla ei juuri muutosta näy. Toimimattomia linkkejä ja vanhentuneita tietoja on yhä korjaamatta, päivittämättä tälle vuodelle. Uusia tietoja puuttuu: emme esim. edelleenkään tiedä, kuka on nykyisin yhdistyksen puheenjohtaja. Eikä Demeter-lehti ole tänä vuonna ilmestynyt (joka jo edellä 19.07.20 todettiinkin).
« Last Edit: 07.08.20 - klo:05:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 16732
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #305 on: 07.08.20 - klo:19:41 »
Näitä on:

https://athletiq.fi/retket/viinitila-vierailu-bodegas-faeloon-2/2020-10-01/

Quote
Tervetuloa mukaan tutustumaan pieneen 100-vuotiaaseen perhetilaan, jossa viininteko hoidetaan vielä perinteisin tavoin isoisoisän opettamilla menetelmillä. Tilalla viljellään biodynaamisesti kuun kiertoja seuraten ja viini poljetaan yhä jaloin, kuten isoisäkin teki aikoinaan.

Uskottavaa on:

- tila on satavuotias
- viini poljetaan

Uskottavaa ei ole, että biodynaamista viljelyä olisi noin kauan harjoitettu. Meillä on edellä takaraja Ranskasta, 1969 (edellä 27.07.20). Silloin tuo isoisä oli varmaankin jo kuollut. Tästä toisesta paikasta saamme siihen käytännössä varmistuksen:

Quote
Kun isoisä Rafael, lempinimeltään setä Faelo, alkoi valmistaa viiniä 1920-luvulla, sitä tehtiin vain omiin ja naapuruston tarpeisiin.

Kaupallisella saitilla lienee perinteisesti lupa vähän juksata. Mutta harhaanjohtamista tuo on. Ja-sana pelastaa: eri lauseina tuo voi olla totta. Mutta ihan aikuisten oikeasti: isoisä ei luultavasti ollut kuullutkaan kummallisesta saksalaisesta filosofisesta haaveilijasta Steinerista. Eikä varsinkaan isoisoisä. Comprendo?
« Last Edit: 08.08.20 - klo:05:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 16732
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #306 on: 08.08.20 - klo:17:39 »
Edellä todettiin:

Tampereesta näyttää tulleen jonkinlainen "Demeter-Suomen pääkaupunki". Sieltä on saatavissa silloin tällöin biodynaamista leipääkin. Tuon lisäksi muualtakin: myös Rekolan tilan leivät myydään Tampereella ja Kangasalla.

Olisiko Tampereelle kuitenkin laitettu liikaa paineita? Kun sen täytyy toimia:

- biodynaamisten tuotteiden markkina-alueena
- ja vielä kahdelle tilalle
- ja kahdelle biodynaamiselle ravintolalle
- rekrytointialueena CSA-viljelyyn väkeä mukaan haalittaessa?

Kun asiaan on innostettavissa asian luonteesta johtuen vain rajallinen määrä ihmisiä, olisiko tuo joukko jo täynnä? Kun Rekolan tilalla on jo 130 sitoutunutta, voisiko olla, että Kurjen/Haltijan tilalle ei enää siihen valmiita riitä?

Tottakai on ajateltavissa, että Kurkirahaston rahoitusprojekti etsisi tukea laajemmaltakin alueelta, varmaan sitä etsitään koko Suomesta. Mutta olisivatko esim. helsinkiläiset potentiaaliset mukaan tulijat jo sitoutuneet Kaupunkilaisten Omaan Peltoon? Tai vaihtoehtoisesti Majvikin tilan ympärillä tapahtuvaan toimintaan? (Heinolan tila, kuten sanottu, ei tuossa häiritse, siellä ei enää tapahdu mitään.)

Ja siksi potti Haltijan tilan lainan maksamiseksi kasvaa hyvin hitaasti?

***

Haltija-projektin tukiryhmänä oleva Osuuskunta Uusruukki ponnistaa sekin Tampereelta. Massaliikkeestä ei siinäkään ole kysymys:

Quote
Osuuskunnan jäseniä on tällä hetkellä kymmenen.
« Last Edit: 09.08.20 - klo:05:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 16732
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #307 on: 09.08.20 - klo:07:54 »
Uskottavaa ei ole, että biodynaamista viljelyä olisi noin kauan harjoitettu. Meillä on edellä takaraja Ranskasta, 1969 (edellä 27.07.20). Silloin tuo isoisä oli varmaankin jo kuollut.

Samaan tapaan yrittää Viiniposti tässä:

https://www.viiniposti.fi/juoma/elokuun-uutuudet-3/

Quote
Engelin perhe viljelee luomu- ja biodynaamisia viinitarhojaan jo neljännessä sukupolvessa Alsacen Rorschwihrissä. Heidän filosofiansa kunnioittaa arvokasta maaperää ja luonnon monimuotoisuutta, jota he vaalivat ajatellen tulevia sukupolvia.
(lihav. HJ)

Asia oli helppo selvittää:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.facebook.com/AlsaceWinesOfficial/photos/a.320215287995920/2547677718582988/%3Ftype%3D3&ved=2ahUKEwiUkaT3rY3rAhVm_CoKHcI3DRQQFjAMegQIBBAB&usg=AOvVaw2I4nRCdDEZw_uGNNerq9Ba&cshid=1596950009334

Quote
Domaine Fernand Engel is a family wine estate made of 64 ha totally organically grown since 2001. Enthusiasm and quality requirement are reflected in a complete range of elegant wines: dry white wines, sparkling wine Crémants d’Alsace, great red wines made of Pinot Noir, and sweet white wines.

Die Weinberge des 64 ha-Familienbetriebs in Rorschwihr werden seit 2001 biologisch und biodynamisch bewirtschaftet. Es ist die größte Bio-Weinkellerei mit eigener Produktion. Produziert werden Elsässer Weine, Grands Crus (Altenberg de Bergheim, Gloeckelberg, Praelatenberg, Mandelberg), Crémant d’Alsace (Tradition, Chardonnay, Rosé) und Spätlesen.
(lihav. HJ)

Sinänsä tuollainen Viinipostin myyntipuhe (pieni aikataulun taivuttaminen) on oikeastaan melko viaton, melkeinpä "valkoinen" valhe. Tai sanotaan harmaa. Mutta kun samaan aikaan olemme kiinnostuneet myös luomuaatteen historiasta, se pistää silmään.
« Last Edit: 09.08.20 - klo:10:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 16732
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #308 on: 09.08.20 - klo:08:32 »
Saksassa sen sijaan:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3067087806678010&id=292442690809216&__tn__=%2As%2As-R
   
Quote
Biodynaaminen yhdistys (22. heinäkuuta kello 19.17)

Demeter on valittu laajassa Saksan kuluttajatutkimuksessa vastuullisimmaksi brändiksi! 💯🔥🥰 Demeter oli ruokabrändien edellä mm. Biolandia, joka on Saksan yksi kolmesta isosta luomubrändistä (Demeter, Bioland ja Naturland). Saksan luomumarkkinat ovat heittämällä Euroopan suurimmat ja Saksa on muutenkin luomun edelläkävijämaa, joten tämä tutkimustulos vahvistaa entisestään Demeterin vetovoimaa vastuullisena brändinä!


Mutta Saksassa onkin leijonanosa maailman biodynaamisista hehtaareista ja tiloista Biodynaamisen Federaation tilaston mukaan:

Germany    93.000   [ha] 1.695 [tilaa]

Jos Suomessa olisi suhteessa väkilukuun yhtä monta tilaa, niitä pitäisi olla 113. Niitä on 13 (Biodynaamisen yhdistyksen mukaan, meidän laskujemme mukaan 10). Korkein lukumääräbongaus vuodelta 1991 oli 61.

Jos Suomessa tehtäisiin vastaava kysely, minkä Stern teki, luultavasti valtaosa vastaajista ei osaisi kuvata suhdettaan Demeter-tuotteisiin ja käsitystään niistä mitenkään.
« Last Edit: 09.08.20 - klo:17:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 16732
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #309 on: 10.08.20 - klo:12:11 »
Tai sitten suomalainen haastateltu sanoisi markkinatutkijalle, että noista biodynaamisista tuotteista en osaa sanoa mitään, koska olen täysin raitis!  :D

Kun ei taida edes biodynaamista leipää enää juuri missään saatavissa:

https://www.leipatiedotus.fi/tietoa-leivasta/leipa-elintarvikkeena/luomuleipa/luomumerkit.html

Quote
Muita Suomessa käytössä olevia luomumerkkejä ovat Luomuliiton leppäkerttumerkki ja Biodynaamisen yhdistyksen Demeter-merkki. Kumpaakin voidaan käyttää virallisen eurolehden rinnalla.

Vaikka siis Leipätiedotuskin tuolla tavalla kertoo.

Paitsi ehkä muutamasta paikasta joskus — Tampereella. Mutta biodynaamista viiniä on aina myytävänä jokaisessa Alkon 362 myymälässä ympäri maata.

***

Eivät kaikki Saksassakaan tuota syöttiä ole nielleet:

https://mobile.twitter.com/MichaReininger/status/1292131001385312256/photo/1
« Last Edit: 10.08.20 - klo:13:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 16732
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #310 on: 12.08.20 - klo:16:34 »
Turkukin on iso kaupunki. Eikö sieltäkin pitäisi löytyä jotain steinerilaista, biodynaamista toimintaa? Ja löytyihän tällainen:

http://kukkaiskannel.blogspot.com/?m=0

Tuolla sivustolla mainittu (suunnitteilla oleva) yhdistys, Valojuuren ystävät, on perustettu, ja vetäjänä siinä on edellä mainittu Rolf Nylund:

https://www.asiakastieto.fi/yritykset/fi/valojuuren-ystavat-ljusrotens-vanner-ry/30797153/rekisteritiedot

Turun lähellä asustelee Seppo Lohtajakin.

PS. Tälläkin vähän salaperäisellä biodynaamisella sivustolla annettu osoite viittaa Turkuun:

http://www.biodynaaminenviljely.fi/
« Last Edit: 13.08.20 - klo:07:09 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 16732
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #311 on: 13.08.20 - klo:07:20 »
Yritystä levittää innostusta vähän laajemmalle kyllä on. Haltijan tilan Facebookista:

***

Illallinen Suomen taivaan alla leviää 13.8.2020 kaikkialle Suomeen ja ulkomailla asuvien suomalaisten toimesta myös ulkomaille. Silloin kuka tahansa voi osallistua rakentamalla oman pienemmän kutsuvierasillallisen minne tahansa yhteiseen kaupunkitilaan tai omaan kotiinsa ja tarjota illallista niin tutuille kuin tuntemattomille.

Kutsumme kaikki kiinnostuneet yhteiselle illalliselle Rautialan navetan vintin juhlatilaan ja puutarhaan klo.18.00 alkaen. Illallisen voi tuoda mukanaan tai ostaa Rautialasta loimulohta ja salaatteja.

Musiikista vastaa Harri Penttilä, joka viihdyttää illallisvieraita. Taphtumaan on vapaapääsy!

Tervetuloa!
Järjestäjä

Kurkirahasto

Kurjen tila

Haltijan tila

***

Mutta edellä jo esitimme tämän epäilyksemme:

Tottakai on ajateltavissa, että Kurkirahaston rahoitusprojekti etsisi tukea laajemmaltakin alueelta, varmaan sitä etsitään koko Suomesta. Mutta olisivatko esim. helsinkiläiset potentiaaliset mukaan tulijat jo sitoutuneet Kaupunkilaisten Omaan Peltoon? Tai vaihtoehtoisesti Majvikin tilan ympärillä tapahtuvaan toimintaan? (Heinolan tila, kuten sanottu, ei tuossa häiritse, siellä ei enää tapahdu mitään.)nk

Ja siksi potti Haltijan tilan lainan maksamiseksi kasvaa hyvin hitaasti?

Turustakaan ei luultavasti ole odotettavissa kovin paljon apua (ks. juuri edellä).
« Last Edit: 13.08.20 - klo:07:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 16732
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #312 on: 14.08.20 - klo:06:19 »
Maaseudun Tulevaisuuskin kirjoitti tässä jutussaan ihan pokkana (Googlen mukaan):

Tiesitkö? Viinin pakkauksella on suurempi ilmastovaikutus kuin itse juomalla – kartonki on materiaaleista ekologisin

Quote
Biodynaaminen viljely täyttää luomutuotannon vaatimukset, ja sillä on samat positiiviset ympäristövaikutukset. Lisäksi viljelijät käyttävät biodynaamisia valmisteita ja noudattavat tarkasti määriteltyjä aikatauluja viljelyssä.

Yrittikö MT tuossa kertoa, tai antaa ymmärtää, että niillä valmisteilla ja aikatauluilla biodynaamisen viinin ilmastovaikutus olisi vielä pienempi?

PS. Vaimoni sai luettua (5 ilmaista artikkelia viikossa -systeemi MT:ssä!) tuosta enemmän, ja kyllä kritiikkikin menetelmää kohtaan tuli kirjoituksessa esille.
« Last Edit: 15.08.20 - klo:05:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 16732
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #313 on: 14.08.20 - klo:14:35 »
Tilastoja on kiva selailla. Katselinpa taas Biodynaamisen federaation tilastoa.

Tässä vielä lista maista, jotka olivat tuolla listalla, mutta joissa ei ollut yhtään biodynaamista maatilaa:

Costa Rica
Japan
Malaysia   
United Arab Emirates
Uruguay   

Mutta kaikissa noissa oli biodynaamisten tuotteiden "distributor" eli siis noissa tapauksissa samalla maahantuoja. Miten tuo sitten selittyykin. — Jokin sertifikaatti on ilmeisesti noilla kauppiaillakin? Mutta sellaista ei ilmeisesti ole tallinnalaisella ravintola Jahu Restolla, koska Viro, Estonia ei ole lainkaan tuolla listalla.

Mitä tuo meitä häiritsee? Ei kai  periaatteessa mitään, mutta jotenkin soisi, että kun huijataan, se pitäisi  sitten tehdä tyylikkäästi ja kunnolla.  ;D
« Last Edit: 14.08.20 - klo:15:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 16732
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #314 on: 16.08.20 - klo:06:18 »
Oikeastaan on kummallista ja hupaisaa, miten rutiininomaisesti*) ravintolat kertovat, että niillä on tarjolla biodynaamista viiniä. Mutta erittäin harvassa ovat ravintolat, jotka kertoisivat tarjoavansa biodynaamista ruokaa. Niitä on, mutta ne molemmat on edellä jo mainittu nimeltä.

Noin Suomessa. Mutta eipä kovin toisin ole muuallakaan maailmassa. Kun vaikkapa Henri Murto haluaa puhua biodynaamisen viljelyn puolesta, hän pystyy kyllä mainitsemaan muutamia tällaisia ravintoloita. Mutta vain muutamia.

Sitten on vielä em. Jahu Reston kaltaiset epämääräiset tapaukset. Jos tässä joskus piipahtaa Tallinnassa, voisi käydä siellä kysymässä, miten he oikein biodynaamisuutensa toteuttavat. Olisiko sertifionti hankittu Suomesta? Jaa, voisihan asiaa ehkä tiedustella sähköpostitsekin.

______

*) vaikkapa S-ryhmällä on tällainen tarjous:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.sokoshotels.fi/fi/tarjoukset/tarjous/ruoka-ja-juomaetuja-s-etukortilla/025487809_419563&ved=2ahUKEwif6oy39J7rAhXul4sKHcDrDH8QFjACegQIARAB&usg=AOvVaw0A3btn2Uzy3BiAM9CAvHLP

Quote
S-Etukorttietuna tarjolla oleva Parés Baltà Cava Vintage on valmistettu perinteisellä pullokäymismenetelmällä, joka on cavalle tyypillinen. Koko Parés Baltàn tuotanto on sertifioitua luomutuotantoa ja viinit ovat myös vegaaneille sopivia. Tuotanto toteutetaan biodynaamisesti.

Toisena elokuun asiakasomistajaetuna haluamme tarjota hyvästä juomasta nauttiville lasin (12cl) Parés Baltà cava pink -kuplivaa hintaan 7€ (ilman S-Etukorttia 9,50€). Etu voimassa 7.-31.8.2020 ravintolan aukioloaikoina.


Vastaavaa biodynaamista ruokaetuetua ei tarjota.
« Last Edit: 16.08.20 - klo:07:05 by Heikki Jokipii »