• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta

Started by palstaviljelijä, 19.08.09 - klo:09:21

Previous topic - Next topic

Jarrumies

#1035
Ruokaviraston taulukosta Tärkeimpien vilja- ja nurmikasvien tuotantoalat 2024 (pdf) laskin eri luomukasvien pinta-alojen suhteellisen osuuden kaikkien luomun vilja- ja nurmikasvien yhteisalasta.
https://www.ruokavirasto.fi/teemat/luomu/luomumaatilat/tilastot-ja-tietohaut/

Ikävää, että Ruokavirasto antaa yhä taulukkonsa vain pdf:inä. Niistä vaatii töitä tehdä ensin excel, josta sitten voi työstää jatkoanalyysejä.

Taulukosta näkyy, että nurmi (ja kesanto), jotka eivät tuota ihmisille syötävää, hallitsevat jatkuvasti "luomuviljelyä". Niiden yhteisosuus on koko ajan ollut yli 60 %, keskimäärin 2/3 on niitä.

Nurmi hallitsee taulukkoa niin, että muiden osuuksien suuruuden muutosta ei yhdellä silmäyksellä huomaa. Esimerkiksi vaikkapa rukiin pieni osuus (2,3%) vuonna 2016 on supistunut alle puoleen (1,1%) vuonna 2024. Härkäpavun, josta vielä kymmenisen vuotta sitten odotettiin luomun "menestystarinaa", ala on supistunut alle puoleen, 1,4 prosentista 0,6 prosenttiin.

Taulukko  Luomukasvien pinta-alojen suhteellinen osuus (%) kaikkien luomun vilja- ja nurmikasvien yhteisalasta 2016-2024

2024    2023    2022    2021    2020    2019   2018   2017   2016     Luomukasvi
1.1 %   1.9 %   1.6 %   1.8 %   1.7 %   1.8 %   1.3 %   1.5 %   2.3 %   Ruis
2.3 %   2.8 %   3.1 %   3.3 %   3.0 %   2.7 %   2.6 %   2.3 %   2.5 %   Vehnä
15.5 %   15.3 %   15.4 %   14.3 %   14.5 %   13.0 %   13.8 %   15.0 %   14.4 %   Kaura
3.0 %   3.3 %   2.9 %   2.8 %   3.9 %   2.9 %   2.7 %   2.4 %   2.5 %   Ohra
3.5 %   3.8 %   4.8 %   5.0 %   5.4 %   5.2 %   5.4 %   5.3 %   5.3 %   Seosvilja
2.0 %   2.3 %   1.7 %   1.4 %   1.7 %   1.1 %   0.8 %   1.1 %   1.0 %   Herne
0.6 %   0.7 %   0.9 %   1.0 %   1.4 %   1.3 %   1.2 %   1.4 %   1.4 %   Härkäpapu
2.1 %   2.0 %   1.6 %   1.4 %   0.9 %   0.9 %   0.8 %   0.7 %   0.8 %   Rypsi
61.8%  59.5%  60.0%   61.1%  60.3%  63.0%  63.5%  61.9%  60.5%   Nurmi
1.9 %   1.7 %   1.8 %   1.2 %   1.8 %   1.7 %   1.5 %   1.6 %   2.3 %   Kesanto
6.1 %   6.5 %   6.3 %   6.0 %   5.5 %   6.4 %   7.9 %   5.6 %   9.2 %  Muut luomukasvit
100.0 %   100.0 %   100.0 %   100.0 %   100.0 %   100.0 %   100.0 %   100.0 %   100.0 %   Luomu yht.


Jarrumies

#1036
Luke julkaisi tänään lihan kokonaistuotantoluvut ja erillisessä taulukossa luomulihan tuotantoluvut.
https://www.luke.fi/fi/tilastot/lihantuotanto/lihantuotanto-2024

Alla olevat kaksi taulukkoa perustuvat Luken taulukkoihin Lihan kokonaistuotanto vuosittain ja Luomulihan tuotanto vuosittain.

Alla olevaan taulukkoon 1 on laskettu kilomääräisten tuotantolukujen (taulukko 2) perusteella luomulihan osuudet.

Muutama huomio.

Luomun siipikarjalihan tuotanto on niin minimaalista, että sitä ei edes näytetä tilastoissa vuoden 2016 jälkeen. Sitä ennen se oli yksi tai kaksi tuhannesosaa koko siipikarjanlihan tuotannosta. Luomun sianlihan osuus on viimeiset seitsemän vuotta 2018-2024 ollut neljä tuhannesosaa. Naudanlihan tuotannon osuus luomussa on ollut viimeiset neljä vuotta 4,0-4,3 prosenttia koko sianlihan tuotannosta.

Parhaiten luomu on menestynyt lampaanlihassa, vuonna 2021 sen osuus oli korkeimmillaan 24,2%, mutta on sen jälkeen laskenut (21,0% 2024). Lampaanlihan tuotanto on kuitenkin kilomääräisesti hyvin pientä luomussa: vuonna 2024 vain 0,22 miljoonaa kiloa, joka oli kaikesta luomulihan tuotannosta vain 4,9% vuonna 2024.

Taulukko 1 Luomun osuus (%) lihan kokonaistuotannosta vuosina 2012-2024
            
Vuosi Naudat Siat Lampaat Siipikarja
2012   2.1 %   0.2 %   10.5 %   ..
2013   2.4 %   0.4 %   17.3 %   0.0 %
2014   2.6 %   0.4 %   20.2 %   0.1 %
2015   3.4 %   0.4 %   21.6 %   0.2 %
2016   3.4 %   0.5 %   24.1 %   0.1 %
2017   3.0 %   0.5 %   23.7 %   ..
2018   3.0 %   0.4 %   23.7 %   ..
2019   3.0 %   0.4 %   22.8 %   ..
2020   3.9 %   0.4 %   23.6 %   ..
2021   4.0 %   0.4 %   24.2 %   ..
2022   4.0 %   0.4 %   21.2 %   ..
2023   4.2 %   0.4 %   19.6 %   ..
2024   4.3 %   0.4 %   21.0 %   ..

Taulukko 2
Lihan kokonaistuotanto (milj. kg)   Luomulihan tuotanto (milj. kg)
Vuosi Naudat Siat Lampaat Siipik.   Naudat Siat Lamp. Siipikarja

2012   81.18   192.94   0.95   107.41      1.71   0.45   0.10   ..
2013   81.19   194.60   0.98   111.09      1.96   0.71   0.17   0.03
2014   83.07   186.13   1.09   113.37      2.13   0.67   0.22   0.08
2015   86.49   191.99   1.25   117.36      2.95   0.72   0.27   0.21
2016   86.72   190.16   1.33   125.41      2.91   0.95   0.32   0.18
2017   86.08   181.58   1.35   128.87      2.62   0.84   0.32   ..
2018   87.05   168.93   1.52   135.32      2.61   0.74   0.36   ..
2019   87.75   171.18   1.49   139.12      2.67   0.76   0.34   ..
2020   87.10   175.80   1.44   145.32      3.36   0.73   0.34   ..
2021   86.25   176.08   1.32   147.16      3.46   0.77   0.32   ..
2022   84.57   170.48   1.32   147.13      3.42   0.73   0.28   ..
2023   85.39   158.78   1.12   143.58      3.55   0.59   0.22   ..
2024   86.51   160.91   1.05   148.67      3.69   0.59   0.22   ..

Luken taulukoiden viitteissä on seuraavat kommentit:

Lihan kokonaistuotanto: Teurastusmäärät sisältävät myös luomuteurastusmäärät.                                          
                                          
Luomueläinten teurastusmäärät vuonna 2024 eivät ole täysin vertailukelpoisia vuosien 2017-2023 tietoihin.                                          
Vuonna 2024, ja myös vuosina 2012-2016, tiedot sisältävät kaikki luomueläinten teurastukset riippumatta siitä onko liha lähtenyt teurastamolta kulutukseen luomuna vai tavanomaisena.                                           
Vuosina 2017 -2023 määrät sisältävät pääosin vain lihan, joka on lähtenyt teurastamoilta kulutukseen luomuna.                                          

Jarrumies

#1037
Luken tilastosta Meijerimaidon tuotanto laskettu seuraava taulukko:
https://www.luke.fi/fi/tilastot/maito-ja-maitotuotetilasto/maito-ja-maitotuotetilasto-2024

Taulukko Meijerimaidon tuotanto, luomumaidon osuus vuosina 2015-2024

Vuosi Luomumaidon osuus
2015   2.33 %
2016   2.38 %
2017   2.72 %
2018   3.02 %
2019   3.27 %
2020   3.45 %
2021   3.67 %
2022   3.75 %
2023   3.44 %
2024   3.17 %

Suurin osuus luomumaidolla oli 3,75% vuonna 2022, jonka jälkeen laskua 3,17 prosenttiin vuonna 2024. Hyvin ei mene luomumaidollakaan.

Jarrumies

#1038
Luken taulukosta Kananmunien kokonaistuotanto laskettu seuraavat luomumunien osuudet.
https://www.luke.fi/fi/tilastot/kananmunien-tuotanto/kananmunien-tuotanto-4-vuosineljannes-ja-vuosi-2024

Taulukko Luomun osuus kananmunien tuotannosta vuosina 2005-2024

Vuosi   A-luokka
2005      2.27 %         
2006      2.23 %         
2007      2.16 %         
2008      2.15 %         
2009      2.62 %         
2010      2.76 %         
2011      2.58 %         
2012      3.70 %         
2013      4.09 %         
2014      4.54 %         
2015      4.70 %         
2016      4.97 %         
2017      5.69 %         
2018      6.72 %         
2019      7.51 %         
2020      7.46 %         
2021      7.37 %   B-luokka AB-luokat yht.      
2022      8.48 %   5.13 %      8.23 %
2023      6.35 %   5.30 %      6.28 %
2024      6.63 %   4.49 %      6.47 %

Luomumunien tuotannon osuus oli suurimmillaan vuonna 2022, jonka jälkeen etenkin A-luokan luomumunien osuus romahti 8,5 prosentista vuoden 2024 6,6 prosenttiin.

Ei mene hyvin luomumunillakaan.

Heikki Jokipii

Quote from: Jarrumies on 26.02.25 - klo:15:20
Parhaiten luomu on menestynyt lampaanlihassa, vuonna 2021 sen osuus oli korkeimmillaan 24,2%, mutta on sen jälkeen laskenut (21,0% 2024). Lampaanlihan tuotanto on kuitenkin kilomääräisesti hyvin pientä luomussa: vuonna 2024 vain 0,22 miljoonaa kiloa, joka oli kaikesta luomulihan tuotannosta vain 4,9% vuonna 2024.

Minä tykkään jakajana luvusta 5,6 miljoonaa (=Suomen väkiluku).

Luomulammasta siis tuotettiin ja syötiin n. 40 grammaa henkeä kohti.

Heikki Jokipii

Seuraavaan kierrokseen valmistaudutaan jo täyttä päätä:

Itä-Suomen viljelijätukien teemakoulutus: Ympäristösopimukset, luomuvalvonta ja -sitoumukset 27.3.2025 klo 13-15

Vaikka... no, en viitsi jankuttaa.

Taustalla on trendi, että muutamassa... noin 3 vuodessa luomutilojen määrä on vähentynyt noin 5 000:sta noin 4 000:een. Hiukan asiaa kompensoi tilakokojen kasvu.

Heikki Jokipii

#1041
Vanhempi MT:ssa:

Tiedätkö, miksi torstaisin ja laskiaisena syödään hernekeittoa?

QuoteLaskiaistiistaina monessa kodissa syödään hernesoppaa.

Mutta (lisäykseni) tiedätkö, miksi se ei laskiaisena ollut luomuhernekeittoa?

No, selitys löytyy vuoden 2024 satotilastosta ja kalenterista:

Quote.Ruokaherne  [luomu]   2,6   [miljoonaa kiloa]

Vuodessa. Se on suomalaista Arvo Keskistä kohti 464 grammaa. Kun laskiaistiistai oli vasta eilen, Arvo Keskinen oli jo aiempina torstai-päivinä syönyt oman osuutensa!  8)

Heikki Jokipii

#1042
Nyt vihdoin Ruokavirasto sai julkaistuksi kaiken minkä piti:

https://www.ruokavirasto.fi/teemat/luomu/luomumaatilat/tilastot-ja-tietohaut/

QuoteTilastot
Vuosi 2024

    Toimijoiden ja tuotantoalojen yhteenveto ELY-keskuksittain 2024  (pdf)
    Tärkeimpien vilja- ja nurmikasvien tuotantoalat 2024 (pdf)
    Tärkeimpien puutarhakasvien tuotantoalat 2024 (pdf)
    Luomueläinmäärien yhteenveto 2024 (pdf)
    Luomueläinmäärien yhteeenveto ELY-keskuksittain 2024 (pdf)

Luomueläinmääriä saimme odottaa pisimpään. Yleiskuva, että lähes kaikissa oli tapahtunut vähentymistä vuodesta 2023. Poikkeuksena sika, jossa eläinmäärä oli kasvanut, vaikka tilojen lukumäärä oli vähentynyt*). Myöskin munivissa kanoissa oli lisäystä. Mutta juuri edeltä:

Quote from: Jarrumies on 26.02.25 - klo:20:55
Luomumunien tuotannon osuus oli suurimmillaan vuonna 2022, jonka jälkeen etenkin A-luokan luomumunien osuus romahti 8,5 prosentista vuoden 2024 6,6 prosenttiin.

Ei mene hyvin luomumunillakaan.

______

*) kaupan puolella luomusikabisneksen keskittymisestä on jo saatu vihjeitä.

Heikki Jokipii

#1043
Joitakin havaintoja voidaan tehdä tästäkin:

Luomueläinmäärien yhteeenveto ELY-keskuksittain 2024 (pdf)

Sen mukaan luomumunien tuotanto on vankasti keskittynyt Varsinais-Suomeen. Yli puolet luomussa olevista munintakanoista on siellä.

Aivan yhtä selvä ei ole keskittyminen luomusikataloudessa. Noin puolet luomulihasioistakin löytyy Varsinais-Suomesta.

Luomulampaat ja -naudat jakaantuvat sitten tasaisemmin koko maahan. Niin, kaikki Suomen luomubiisonit löytyvät Kaakkois-Suomesta!  ;D

Harvinaisempien luomueläinten kohdalla tieto usein puuttuu. Tietoturvasyistä? Luomubroilerin kohdallakaan emme saa eläinmääräarviota enää vuodeltä 2024.

Heikki Jokipii

#1044
Eiköhän meidänkin pitäsi lausua?

Hallituksen esitysluonnos laeiksi Luonnonvarakeskuksesta annetun lain ja ruoka- ja luonnonvaratilastoista annetun lain muuttamisesta lausunnolle

QuoteLuonnonvarakeskuksesta annettua lakia ja ruoka- ja luonnonvaratilastoista annettua lakia ehdotetaan muutettavaksi, jotta ne vastaisivat paremmin Luonnonvarakeskuksen tarpeita ja nykyistä toimintaa. Ehdotus lakimuutoksista on lausunnolla 6.3. â€" 17.4.2025.

Nyt minulla ei ole mitään keskeistä ehdotusta tai linjanvetoa, mutta yhtä ja toista (pientä) on jo tässäkin triidissä tullut esille. Mm. osin päälekkäisestä työstä. Luken ja Ruokaviraston tilastoja voisi varmaan osin yhdistää.

Jarrumies

#1045
QuoteLuomueläinmääriä saimme odottaa pisimpään. Yleiskuva, että lähes kaikissa oli tapahtunut vähentymistä vuodesta 2023. Poikkeuksena sika, jossa eläinmäärä oli kasvanut, vaikka tilojen lukumäärä oli vähentynyt*). Myöskin munivissa kanoissa oli lisäystä. Mutta juuri edeltä:

Quote from: Jarrumies on 26.02.25 - klo:20:55
Luomumunien tuotannon osuus oli suurimmillaan vuonna 2022, jonka jälkeen etenkin A-luokan luomumunien osuus romahti 8,5 prosentista vuoden 2024 6,6 prosenttiin.

Ei mene hyvin luomumunillakaan.

Asia selittyy sillä, että pienimmillään luomumunien tuotanto oli 2023 ja nousi hieman vuonna 2024 kuten tapahtui pientä kasvua myös munivissa luomukanoissa 2024, ks. alla luomumunien tuotanto:

            A-luokka
2021      7.37 %   B-luokka AB-luokat yht.     
2022      8.48 %   5.13 %      8.23 %
2023      6.35 %   5.30 %      6.28 %
2024      6.63 %   4.49 %      6.47 %


Heikki Jokipii

#1046
Perinteeksi jo muodostuneeseen tapaan. Täältä ja Pro Luomun pohjaan:

Luomupuutarhatuotanto, sato (1000 kg)

                2024    2023   2022   2021

Tarhaherne    125      81     349     344     
Valkokaali      786    719     686     758     
Porkkana     2471   2245   2697   2497   
Sipuli           199     366     549     318     
Tomaatti         ..      446     906      826     
Kurkku           ..      321     262      162
Marjat         620      533    669       728     
Omena        205      109     78       151   

Erityisesti kurkussa odotimme suoranaista lässähdystä. Se ei tuossa näy kun sen ja tomaatin osalta tieto Lukelta â€" puuttuu!?

Muissa vihanneksissa ei kovin dramaattisia muutoksia ollut. Sipulin määrän noin puolittuminen voidaan huomata. Tarhaherneessä suuri osa lienee korvautunut pelloilla kasvatetuilla. Mutta edelleen määrät ovat tavattoman pienia suhteessa noin viiden ja puolen miljoonan väkilukuumme.

Erikseen otamme vielä luomumansikat: 198 000 kiloa. Siihen nähden että niitä oli tarjolla vain 35 grammaa suomalaista kohti (noin yksi tai kaksi mansikkaa), aikamoinen meteli asiasta saatiin nostettua vuonna 2024.

Heikki Jokipii

Edellisen rinnalle tietoa Suomen koko puutarhasadosta:

Viime vuonna avomaalla kasvoi eniten tarhahernettä â€" kiloissa mitattuna ohi kirii toinen kasvi

QuoteViime vuonna pinta-alallisesti tärkein avomaavihannes oli tarhaherne, jota viljeltiin lähes 4 000 hehtaarilla. Määrästä runsas 1 500 hehtaaria oli pakastehernettä. Hernesatoa kertyi kaikkiaan kahdeksan miljoonaa kiloa.

Kiloilla mitattuna avomaan ykköskasvi oli porkkana, jota nostettiin yhteensä lähes 76 miljoonaa kiloa. Porkkanahehtaareita oli runsas 1 700.

Porkkanan jälkeen kakkosena tuli ruokasipuli. Sen sato oli viime vuonna runsas 29 miljoonaa kiloa, hehtaareita oli noin 1 200.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta Luonnonvarakeskus Luken puutarhatilastosta.

Samoja vihanneksia. Tavanomaisella puolella näitäkin löytyy:

QuoteKasvihuonetuotannon ykkösvihannes oli kurkku, jota tuotettiin lähes 54 miljoonaa kiloa. Kakkospaikkaa piti tomaatti 41 miljoonalla kilolla.

Se oli MT. Tässä Luken arvio puutarhavuodesta:

Puutarhavuosi 2024 oli poikkeuksellinen â€" talvi kohteli kaltoin mansikkaa, vihannessato oli hyvä ja omenasato ennätyksellinen

Ja täältä Luken tarkemmat tiedot:

Puutarhatilastot 2024

Noita lukuja katsoessa vielä korostuu luomupuutarhasadossa tämä:

Quote from: Heikki Jokipii on 18.03.25 - klo:11:36
Mutta edelleen määrät ovat tavattoman pienia suhteessa noin viiden ja puolen miljoonan väkilukuumme.

Täältä tieto, että valko- ja savoijinkaalia tuotettiin viime vuonna yhteensä 23 399 tuhatta kiloa. Luomuvalkokaalin 786 tuhannen kilon tuotanto tuntuu taas kovasti pieneltä.  Prosenteissa sen osuus on n. 3,3 %. Kaalina se on noin 140 grammaa suomalaista kohti. Vuodessa.

Ylipäänsä kaukana on se, että suomalaiset luomuvihanneksia ja -hedelmiä syömällä yhtään tulisivat lähemmäs ravintosuositusten normeja.

Heikki Jokipii

Seuraavaa kierrosta puuhataan jo täyttä päätä:

https://www.facebook.com/keskisuomenmaaseutu/posts/torstaina-luvassa-luomua-ja-ymp%C3%A4rist%C3%B6sopimuksia-%EF%B8%8Fkoulutuswebinaari-kertaa-keskei/1059183449566475/

QuoteKeski-Suomen maaseutu
16 t  ·
Torstaina luvassa luomua ja ympäristösopimuksia ☘️🐄
Koulutuswebinaari kertaa keskeiset asiat luomusitoumuksista ja ympäristösopimuksista. Ilmoittaudu ennakkoon tai liity suoraan linjoille to 27.3. klo 10-12.30. 👉 https://maaseutuverkosto.fi/tapahtumat/luomu-ja-ymparistosopimuskoulutus/

Voisi olla kohtuullista, että tänä vuonna luomusitoumusten määrästä, ja muustakin kiinni lyödystä annettaisiin tietoa heti kun sitä on (yhteenvetotietona) annettavissa. Eli jo keväällä.

Heikki Jokipii

#1049
Luomumaidon osuus ...

Meijerimaidon tuotanto muuttujina Kuukausi ja Tieto

... helmikuussa 2025 oli 3,15 %. Aika ennallaan, mutta osuuden kasvua ei ole havaittavissa.

Tuossa muuten tulee siinäkin esille Ruokaviraston tiedon panttaamisen kohtuuttomuus. Tuotettu määrä selviää tietysti vasta sitä mukaa kun se on tapahtunut. Mutta kaikista luomussa olevista lypsylehmistä Ruokavirastolla on jo kauan ollut tieto. Mutta seuraavan vuoden maaliskuuhun siltä meni sen muille kertomiseen.