Author Topic: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta  (Read 321820 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #750 on: 03.02.23 - klo:05:00 »
TÄmä tarkastelu on USA:sta:

Viewpoint: ‘Going organic isn’t cheap’ — What does it cost farmers to switch from conventional farming to organic?

Quote
Going organic isn’t cheap. Farmland has to stop using industrial-strength pesticides and fertilizers on land for three years before it can meet the U.S. Department of Agriculture’s standard for organic farming. Typically during that period the land is used as pasture. Even after the transition, costs are high: It’s expensive to pull weeds or to bring in sheep and goats to munch on them instead of relying on pesticides.

The upside is that consumers are willing to pay more for organically grown food. Farmland can rent out its fields for $750 an acre on average, up from $300 an acre before conversion, when they were used for commodity crops, [Farmland founder Craig] Wichner said. The company leases about two-thirds of its land and farms the other third itself.'

For organic farming to catch on, young people will have to embrace it. But most can’t afford to because of the sky-high cost of agricultural land, as The Times reported in November, and the three-year wait before land can be certified as organic. It’s as if tech start-ups had to buy their own office buildings before they could go into business, Wichner told me. Investors in companies such as Farmland are essentially supplying farmers with the “office buildings” they need to work their food-producing magic.

Ja valitettavasti loppuosaltaan (=alkuperäinen) maksumuurin takana.

Mutta jotain tuollaista analyysiä kaivattaisiin myös Suomesta/EU:sta. Mikä on huikeiden luomuhintojen (perus)syynä?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #751 on: 03.02.23 - klo:07:46 »
Kaurastakin Suomessa tällainen tieto (lihav. HJ):
 
Quote
Annaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦
@AYlhainen
Tästä #Nestor kaurasta tulette vielä kuulemaan. Isonkyrön koeruuduilla tuli yli kymppitonnin satoja, ja lajikekokeissa se näytti kyntensä myös. Siemenkauppaan isosti 2025.


https://twitter.com/AYlhainen/status/1620893839262351360/photo/1

Kauran keskisadot viime vuonna olivat tavanomainen 3 850 ja luomu 2 370. Kiloa hehtaarilta.
« Last Edit: 03.02.23 - klo:08:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #752 on: 03.02.23 - klo:09:35 »
Tässä kohtaa mennään nyt uusissa hauissa:

Valtioneuvosto päätti maatalouden eräiden korvausten hakemisesta ja toimeenpanosta

Quote
Valtioneuvosto hyväksyi asetuksen, jolla säädetään ympäristökorvauksen, luonnonhaittakorvauksen, luonnonmukaisen tuotannon korvauksen ja ei-tuotannollisia investointeja koskevan korvauksen hakemisesta, sitoumuksista ja sopimuksista vuonna 2023. Uuden tukikauden alkaessa kaikkia EU-osarahoitteisia korvauksia voi hakea kevään päätukihaussa.


Enää tässä jännitetään, keritäänkö tämä tehdä:

... virasto selvittää juuri ja juuri edellisen vuoden tilanteen pois alta, ennen kuin "postilaatikko" on täynnä kuluvan vuoden hakemuksia.
« Last Edit: 12.02.23 - klo:04:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #753 on: 12.02.23 - klo:05:14 »
Luken taulukosta:

Kananmunien kokonaistuotanto muuttujina Vuosi ja Laatuluokka/tuotantotapa

Miljoonaa kiloa, A-luokka, kaikki ja luomumunat

2021   71,19   5,25   
2022   70,48   5,98   

Pro Luomun lukuna sen koosteessa 2021 oli 5,25. Osuuden laskemisessa oli ehkä hiukan epätarkkuutta. Kooste kertoi osuuden olevan 6,77%. Tässä uudelleen lasketut luomumunien osuudet kahdelta vuodelta:

2021: 7,37%
2022: 8,48%

Mutta tuolta pohjalta nyt hiukan ihmetyttääkin tämä tieto Pro Luomun tiedotteessa (lihav. HJ).

Quote
Arvossa mitattuna luomu menetti markkinaosuuttaan eniten kananmunien, vihannesten ja kasviöljyjen tuoteryhmissä.

Taulukoista myös sama tieto:

2021: Kananmunat 20 %
2022: Kananmunat 16 %

Onko luomumunia siis viime vuonna tuotettu aika reippaahkosti enemmän kuin on saatu kaupaksi?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #754 on: 17.02.23 - klo:08:21 »
Nyt Lukelta tuli tämä:

Poikkeuksellinen vuosi kasvihuonevihannesten tuotannossa

Ja sen yhteydessä tämä:

Puutarhatilastot 2022

Helmikuussa ulostulevaksi se meille luvattiinkin.

Enää yksi ongelma: mistä löytyvät tiedot luomupuutarhasadosta? Niitä ei ole esitetty rinnakkain kuten viljasatotilastoissa. Kuitenkaan erillistä luomusatotilastoa ei ole.

PS. Kysytty. Tulee tänään. "Laillinen" myöhästymisen syy.
PS2.  Menee maanantaihin. Laillisesta, ymmärrettävästä syystä.

Tämä on kaikista:

Quote
Kasvihuonevihanneksia tuotettiin 89 miljoonaa kiloa, josta kasvihuonekurkkua oli 50 ja tomaattia 34 miljoonaa kiloa. Sekä tomaatin että kasvihuonekurkun tuotantomäärät vähenivät kolmella miljoonalla kilolla.


Mutta, mielenkiinnolla odotamme samasta luomun lukuja.
« Last Edit: 21.02.23 - klo:16:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #755 on: 21.02.23 - klo:17:16 »
Eipä tarvitse ihmetellä enempää. Nyt se on saatavissa, luomupuutarhasato 2022:

(taulukko)

Siirretään tiedot Pro Luomun perinteiseen vertailupohjaan. — Tässä:

Luomupuutarhatuotanto, sato (1000 kg, vuosi)
                   2022 2021 2020 2019 2018
Tarhaherne    349   344  638  595  300   
Valkokaali      686   758  712  592   410 
Porkkana     2697 2497 3176 3113 2906 
Sipuli            549   318  476  388   215   
Tomaatti       906   826  676  746  1427 
Kurkku         321   262  162  221  459 
Marjat          669   728  631  618  547   
Omena          78    151  107  116  153 

Nyt nähdään sitten, kuinka pian Pro Luomun kooste 2022 ilmestyy. Melkein kaikki sen data on kasassa. Joitakin tietoja vielä ehkä puuttuu (perinteisen mallin mukaisesta). 

***

Kieltämättä yllättävää tuossa on, ettei kasvihuonevihannesten (tomaatti, kurkku) tuotanto luomuna vähentynyt. Mutta se oli jo niin alhaisella tasolla, ettei se oikeastaan tuosta voinut juuri vähentyäkään. Vrt. edellisen puheenvuoron tieto, että normaalien kasvuhuonevihannesten tuotanto väheni enemmän kuin niitä luomuna ylipäänsä tuotettiin. Tai on koskaan tuotettu. Niiden tuotanto täysin hukkuu em. miljooniin kiloihin.

Muutkin ovat aika ennallaan. Silmiin pistää tietysti omenan romahdus. Suomalaista kohti tuleva n. 14 gramman viipale on jo varsin ohut. Entistä varmemmin voimme toisessa triidissämme arvioida näin:

Luomuhedelmien kohdalla pudotus ei ollut yhtä raju (7% --> 6%). Mutta tietäessämme, että kotimaiset luomuhedelmät ovat käytännössä vain omenia, surkeine satoineen, voimme hyvin pitää koko ryhmää tuontitavarana.

***

Kiitämme Lukea ja yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkosta täsmällisestä toiminnasta!
« Last Edit: 23.02.23 - klo:05:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #756 on: 22.02.23 - klo:06:07 »
Entä kaikki muut vihannekset luomuna? Listassahan on lopulta mainittu aika harva laji? Niiden sadosta 2022 Luke kertoi (1000 kg):

Quote
Muut avomaanvihannekset   946

Noita kaikkia muita vihanneksia tuotettiin siis yhteensä suomalaista kohti n. 172 grammaa. Ja siinä on siis kaikki muut. Tästä tavanomaisten kasvisten listasta saamme tietää, että yllämainittujen lisäksi Suomessa viljellään ainakin 28 muuta lajia. Mitä niistä viljellään luomua, sitä emme saa tietää. Mutta paljon ei viljellä, sen tuo summaluku kertoo: yhteensä vain vähän enemmän kuin valkokaalia, noin saman verran kuin luomutomaatteja.

Marjat ovat esillä summalukuna 669, näistähän se on koottu:

Quote
Mansikka   336
Herukat   238
Vadelma   10
Muut marjat   85

Mansikka yksin oli siis siitä noin puolet. Sen merkityksen toki jo tiesimmekin Pro Luomun jokakesäisen kohkaamisen takia. Mutta paljonko luomumansikkaa tuli suomalaista kohti?

61 grammaa.

Tämän taulukon mukaan noin yksi mansikka. Vastaavalla tavalla kaikki se kaupallinen meteli asettuu tuollaisella pienellä laskelmalla perspektiiviinsä kuin toisen sesonkituotteen, luomukinkkujenkin kohdalla.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #757 on: 22.02.23 - klo:07:59 »
Ruokavirastokin näyttää piristyneen. Se sai nyt luomueläinmäärät lisättyä tänne:

https://www.ruokavirasto.fi/teemat/luomu/luomumaatilat/tilastot-ja-tietohaut/

Quote
Vuosi 2022
Toimijoiden ja tuotantoalojen yhteenveto ELY-keskuksittain 2022 (pdf)
Tärkeimpien vilja- ja nurmikasvien tuotantoalat 2022 (pdf)
Luomueläinmäärien yhteenveto 2022 (pdf)
Luomueläinmäärien yhteenveto ELY-keskuksittain 2022 (pdf)

Eläinmäärissä ei näy isompia muutoksia. Vai löytyykö jotain mielenkiintoista kuitenkin. Katsotaan vielä ajan kanssa.

Ja kyllä: (liha)sikojen määrässä näkyy itse asiassa huomattava vähennys, —31%.
« Last Edit: 22.02.23 - klo:09:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #758 on: 22.02.23 - klo:08:02 »
Luken taulukosta löytyy tämäkin rivi:

Quote
Sato (1 000 kg)   AVOMAANVIHANNEKSET YHTEENSÄ   5 227


Siitä tulisi houkuttelevasti iskulause: vain kilo per kansalainen!

Mutta siihen on lisättävä nämä, yhteensä 1227 tuhatta kiloa.

Quote
TOMAATTI   906
KASVIHUONEKURKKU   321


Yhteensä siis 6454. 1,17 kiloa per kansalainen.

Tämä taitaa nyt olla tästä viimeisin tieto:

Quote
Luonnonvarakeskuksen ravintotaseen mukaan suomalaiset söivät tuoreita vihanneksia vuonna 2021 noin 63 kiloa henkilöä kohden. Kasvihuoneessa kasvatettua tomaattia, kurkkua ja salaatteja syötiin taas noin 18 kiloa.


Kun luomuvihannesten osuus vihannesten myynnistä Pro Luomun mukaan v. 2022 oli 3% (ja vuonna 2021 jopa 5%), tarkoittaako se sitä, että myös luomuvihanneksissa olisi suuri tuonnin osuus? Vai riittäisivätkö korkeammat luomuhinnat selitykseksi? Taitavat ne riittää.

PS. Luomuvihanneksista on kiloissa puolet porkkanaa. Se on kuitenkin kiloissa vain n. 3,5% kaikista porkkanoista. Ruotsissa luomuporkkana on arvossa 24,9% kaikesta porkkanasta. Koska hintaero tavanomaiseen juuri tuossa tuotteessa  kummassakin maassa on pienehkö, voimme vain ihmetellä, miten luomuporkkana on Ruotsissa saavuttanut tuollaisen osuuden, mutta Suomessa ei.
« Last Edit: 23.02.23 - klo:03:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #759 on: 23.02.23 - klo:05:10 »
Otetaan tähän lista siitä, mitä kaikkea Suomessa viljellään tavanomaisena (Luken puutarhasatotilastosta, mukana satomäärä viime vuodelta. Osassa ".." eli tieto puuttuu.):

***

Sato (1 000 kg)
2022   KOKO MAA   VIHANNEKSET YHTEENSÄ   189 090
Tarhaherne   7 581
Pensaspapu   65
Valkokaali   ..
Savoijinkaali (kurttukaali)   ..
Valko- ja savoijinkaali   25 301
Punakaali   935
Kukkakaali   2 546
Ruusukaali   228
Parsakaali   4 282
Kyssäkaali   276
Kiinankaali   1 507
Porkkana   75 762
Punajuurikas ja keltajuurikas   11 067
Lanttu   10 170
Nauris   493
Mukulaselleri   549
Palsternakka   3 117
Ruokasipuli   30 285
Purjo   668
Avomaankurkku   7 035
Kurpitsa   1 669
Kesäkurpitsa   1 146
Pehmeäkerä- ja erikoissalaatit   ..
Rapeakeräsalaatti   ..
Muut salaatit   ..
Salaatit   2 973
Lehtiselleri   199
Pinaatti   ..
Pinaatit   710
Raparperi   191
Tilli   129
Persilja   67
Valkosipuli   53
Sokerimaissi   55
Parsa   29
Muut vihannekset   ..

***

Useita noista saatetaan viljellä luomunakin, vähäisessä määrin (jolloin ne ovat edellä olevassa kohdassa "Muut avomaanvihannekset", ks. juuri edellä) tai kotitarpeiksi.

Tässä vielä sama marjoista ja hedelmistä:

***

MARJAT YHTEENSÄ   19 715
Mansikka   15 854
Mustaherukka   1 636
Punaherukka   339
Valkoherukka   66
Vadelma ja mesivadelma   1 471
Karviainen   69
Pensasmustikka   183
Tyrni   50
Marja-aronia   25
Muut marjakasvit   22
HEDELMÄKASVIT YHTEENSÄ   7 334
Omena   7 011
Muut hedelmät   322

***

Sama kommentti niiden luomuviljelystä. Vaikkapa tyrni ei pienen määränsä vuoksi juuri tilastoissa näy, mutta kyllä sitä luomuna kaupataankin.
« Last Edit: 23.02.23 - klo:08:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #760 on: 23.02.23 - klo:08:42 »
MT:

Seoskasvusto ei kelpaa myyntikasviksi luomussa – Luomuliitto pelkää viljelijöiden pakoa tavanomaiseen tuotantoon

Quote
”Seoskasvustot ovat myyntikasveja siinä missä puhtaatkin kasvustot, ja olennainen osa luomutilojen viljelykiertoa.”

Lisää Luomuliitolta itseltään:

Luomuliitto vaatii muutosta myyntikasvivaatimuksen tulkintaan seoskasvustojen osalta

Tässä taidamme olla ongelman ytimessä (lihav. HJ):

Quote
Valtioneuvoston päätös on ristiriidassa maataloustuotannolle asetettujen ympäristötavoitteiden kanssa. Palkokasvien viljely yhdessä viljan kanssa parantaa ruuantuotannon omavaraisuutta, sillä kotimaisilla palkokasveilla voidaan korvata valkuaisrehun tuontia ja typpeä sitovien palkokasvien viljelyllä ostolannoitteiden tarvetta. Seoskasvustot paitsi lisäävät hiiltä maaperään, myös auttavat sopeutumaan ilmastonmuutokseen, sillä ne ovat viljelyvarmempia haastavissakin sääolosuhteissa. Seoskasvustojen viljely tukee luonnon monimuotoisuutta, sillä ne tarjoavat monipuolisesti ravintoa niin pölyttäjille kuin maaperäeliöillekin. Seoskasvustot myös vähentävät tauti- ja tuholaispainetta sekä rikantorjunnan tarvetta. Lisäksi seoskasvustot tuottavat suurempia ja parempilaatuisia satoja kuin yksilajiset kasvustot.

Eli typensidontaan kuluvasta maa-alasta halutaan myös (kunnon) korvaus!

***

Olisiko tässä kutenkin tapahtunut jotakin:

Pieni vihje siitä, että latausala saattaa jatkossa tulla näkyviin:

Uudistetun maatalouspolitiikan kausi alkaa vuonna 2023

Quote
Ekojärjestelmä korvaa nykyisen viherryttämistuen EU:n kokonaan rahoittamissa tuissa. Ekojärjestelmässä on neljä toimenpidettä, joista viljelijä voi vapaasti valita vuosittain. Toimenpiteet ovat: talviaikainen kasvipeite, luonnonhoitonurmet, viherlannoitusnurmet ja monimuotoisuuskasvit. Luonnonhoitonurmia, viherlannoitusnurmia ja monimuotoisuuskasveja koskevien ekojärjestelmien tukea myönnetään enintään 25 prosentille tuenhakijan suoriin tukiin tukikelpoisesta alasta. Ehtoihin sitoudutaan kalenterivuodeksi, paitsi talviaikaisessa kasvipeitteisyydessä lokakuun lopusta seuraavaan kevääseen asti.
(lihav. HJ)

Ja se "jotakin" ei nyt Luomuliittoa tyydytä?
« Last Edit: 23.02.23 - klo:08:51 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #761 on: 23.02.23 - klo:22:34 »
Vuoden 2022 satotilastot ilmestyivät tänään 23.2.2022:
https://www.luke.fi/fi/tilastot/satotilasto/sato-ja-luomusato-2022

Laskin viimeisen kolmen vuoden lukuja tietokannasta:
https://statdb.luke.fi/PxWeb/pxweb/fi/LUKE/LUKE__02%20Maatalous__04%20Tuotanto__14%20Satotilasto/01_Viljelykasvien_sato.px/table/tableViewLayout2/

Taulukko 1 Luomun hehtaarisadon osuus (%) vastaavasta tavanomaisesta vuosina 2020-2022
(NaN = ei tietoa, jakolaskun esti useimmiten luomun puuttuva tieto eli kasvia ei viljelty luomuna)


2020 2021 2022   Kasvi
  %      %      %
60.2   60.0   57.4   Vehnä yhteensä
67.4   53.7   52.5   .Syysvehnä
55.6   60.8   58.4   .Kevätvehnä
NaN   67.2   71.7   Ruisvehnä
50.5   47.9   54.4   Ruis
67.9   80.5   57.7   Ohra yhteensä

68.7   77.3   58.4   .Rehuohra
66.4   97.5   53.2   .Mallasohra
NaN   NaN   NaN   .Syysohra
59.1   59.5   61.2   Kaura
87.2   80.5   70.2   Seosvilja yhteensä
77.9   70.4   59.5   .Seosvilja (vain vilja)
143.4   93.4   85.8   .Seosvilja (valkuaiskasvit + vilja)
NaN   85.1   95.8   Tattari
67.7   66.9   48.3   Rypsi ja rapsi yhteensä
69.8   71.8   53.0   .Rypsi yhteensä
65.9   66.1   47.4   ..Kevätrypsi
64.1   46.7   80.8   ..Syysrypsi
NaN   NaN   NaN   .Rapsi yhteensä
NaN   NaN   NaN   ..Kevätrapsi
NaN   NaN   NaN   ..Syysrapsi
NaN   NaN   NaN   Öljypellava
NaN   NaN   38.7   Öljyhamppu
NaN   NaN   NaN   Kumina
53.3   59.8   51.6   Peruna yhteensä
42.0   37.4   66.7   .Ruokaperuna
NaN   NaN   NaN   .Varhaisperuna
NaN   NaN   NaN   .Ruokateollisuusperuna
NaN   75.9   42.9   .Tärkkelysperuna
NaN   86.2   70.0   .Muu peruna
NaN   NaN   NaN   Sokerijuurikas
67.5   77.3   64.1   Herne
53.6   45.7   68.5   .Ruokaherne
72.8   89.8   63.5   .Rehuherne
97.7   31.3   92.5   Herne, säilörehu
94.3   66.9   67.3   Härkäpapu
160.7   119.3   144.7   Härkäpapu, säilörehu
52.0   72.0   104.0   Timotein siemen
103.1   104.4   100.3   Kuivaheinä

NaN   NaN   NaN   Ruokohelpi
67.1   69.8   65.4   Säilörehu yhteensä
65.8   68.8   64.4   .Esikuivattu säilörehu
88.1   83.0   82.0   .Tuoresäilörehu
117.7   68.0   31.8   Tuorerehu
122.5   128.4   129.8   Tuorevilja yhteensä

91.8   91.0   99.5   .Kokoviljasäilörehu
77.7   103.1   84.8   .Tuoresäilövilja
94.0   70.6   52.3   Vihantavilja säilörehuksi

Ainakin minulle oli pieni yllätys, että luomun hehtaarisato-osuudet  suhteessa tavanomaiseen vuonna 2022 eivät useimmissa kasveissa olleet parantuneet. Ei näytä luomusta olevan ruokaturvaksi kalliiden lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden aikanakaan.


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #762 on: 24.02.23 - klo:08:43 »
Täällä olisi jonkinnäköinen selitys asialle (lihav. HJ):

https://www.vyr.fi/preview/newsletter/202212161022324.html

Quote
Syysrypsiä ja -rapsia kylvettiin yhteensä 6000 hehtaarille, joka on noin 40 % vähemmän kuin syksyllä 2021. Talvehtimisen onnistuessa syysrypsin ja -rapsin viljelyala kasvukaudella 2023 olisi kuitenkin kolminkertainen kasvukauden 2022 talvesta selvinneeseen viljelyalaan verrattuna. Luomun osuus syysrypsille ja -rapsille kylvetystä alasta on noin 60 % eli 3700 hehtaaria.

Molemmat pieleen 2022?

Ainakin rapsi meni pieleen. Sekä kevät- että syysrapsi. Miljoonaa kiloa 0,0. Molemmissa.

Luomurypsi pärjasi vähän paremmin. Mutta siinäkin tuotanto oli yhteensä vain 3,1 miljoonaa kiloa. Koska oikeastaan muita öljykasveja ei Suomessa luomuna viljellä, kyllä tämä tutina oikeaan osui:

Luomukasvisöljyjä valmistetaan kyllä Suomessakin, mutta sellainen tutina minulla on, että valtaosa niistä tuodaan.

Jos puolisen kiloa luomurypsiä tuotetaan suomalaista kohti, ei siitä paljon ruokaöljyä synny.

Mutta näin myös tuo tuoteryhmä liittyi joukkoon, jossa tuotannon vähäisyys tai olemattomuus rajaa mahdollisuuksia kasvattaa (kotimaisen) luomun myyntiä.

Siinä joukossa ovat jo luomuhedelmät. Oikeastaan myös luomukasvikset.Tuosta lopullisesta viljasatotilastosta taas kerran varmistuu, että luomusokeri tuodaan: sokerijuurikasta ei viljellä luomuna. Luomuolut kuuluu myös tuohon joukkoon. Luomutattarista , jossa luomun osuus on suuri n. 27% (ja handikappi sadoissa pieni, ks. juuri edellä) ei tule menestystuotetta, jos tuotettu määrä on vain n. 300 000 kiloa, n. 56 grammaa suomalaista kohti.

Ruokateollisuusperunan osalta jää tämä voimaan. Samoin varhaisperunoiden osalta se, että niitä ei käytännössä viime vuonna luomuisina saatu. Ruokaherneen osalta tämä:

Vaikkapa ruokahernettä saatiin luomuna Luken mukaan nyt 2,1 miljoonaa kiloa. Suomalaista kohti 382 grammaa.

Lisättynä sillä tiedolla edeltä, että puutarhaviljelystä tuli n. 0,35 miljoonaa kiloa tuohon lisää. Yhteensä siis n. 450 grammaa suomalaista kohti. Siis jo melkein ravintosuositusten mukainen päivän annos vihanneksia. Noin yhden purkillisen verran.
« Last Edit: 25.02.23 - klo:03:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #763 on: 24.02.23 - klo:16:19 »
Emme oikeastaan tarvitse enää Ruokaviraston pinta-alatietoja, sen puuttuvaa taulukkoa "Tärkeimpien puutarhakasvien tuotantoalat 2022", koska ne löytyvät samalla tarkkuudella Lukelta:

(taulukko,  Luke)

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #764 on: 25.02.23 - klo:00:15 »
Ruokaviraston luomun hehtaaritiedoista on yhä hyötyä. Nimittäin luomun nurmi- ja kesantoalat saa vain sieltä, ei Luken tilastoista. Ruokavirasto esittää vanhanaikaiseen tyyliinsä tietonsa vain pdf-muodossa toisin Luke, joten minun täytyy muuntaa pdf:t ensin excel-tiedostoiksi, jotta pääsen laskemaan niiden avulla muita tietoja.

Ruokaviraston luomutilastot:
https://www.ruokavirasto.fi/teemat/luomu/luomumaatilat/tilastot-ja-tietohaut/

Tiedostoista "Tärkeimpien vilja- ja nurmikasvien tuotantoalat 2022 (pdf)" ja "Tärkeimpien vilja- ja nurmikasvien tuotantoalat 2013, 31.12.2013 (pdf, 16 kt)" laskin eri luomukasvien pinta-alojen suhteellisen osuuden luomuhyväksytystä yhteispinta-alasta. Taulukkoon laskin myös nurmen ja kesannon yhteenlasketun osuuden (viimeinen sarake) kaikesta luomualasta.


Taulukko Luomukasvien pinta-alojen suhteellinen osuus (%) luomuhyväksytystä yhteispinta-alasta vuosina 2012-2022 (NaN = ei tietoa)

Vuosi   Ruis   Vehnä   Kaura  Ohra   Seosv.   Herne Härkäp. Rypsi   Nurmi   Kesanto Muut Yhteensä Nurmi+kesanto
2022   1.6 %   3.3 %   15.5 %   2.9 %   4.5 %   1.7 %   1.0 %   1.6 %   61.7 %   1.5 %   4.7 %   100.0 %   63.2 %
2021   1.8 %   3.3 %   14.3 %   2.8 %   5.0 %   1.4 %   1.0 %   1.4 %   61.1 %   1.2 %   6.0 %   100.0 %   62.3 %
2020   1.7 %   3.0 %   14.5 %   3.9 %   5.4 %   1.7 %   1.4 %   0.9 %   60.3 %   1.8 %   5.5 %   100.0 %   62.1 %
2019   1.8 %   2.7 %   13.0 %   2.9 %   5.2 %   1.1 %   1.3 %   0.9 %   63.0 %   1.7 %   6.4 %   100.0 %   64.7 %
2018   1.3 %   2.6 %   13.8 %   2.7 %   5.4 %   0.8 %   1.2 %   0.8 %   63.5 %   1.5 %   7.9 %   100.0 %   64.9 %
2017   1.5 %   2.3 %   15.0 %   2.4 %   5.3 %   1.1 %   1.4 %   0.7 %   61.9 %   1.6 %   5.6 %   100.0 %   63.5 %
2016   2.3 %   2.5 %   14.4 %   2.5 %   5.3 %   1.0 %   1.4 %   0.8 %   60.5 %   2.3 %   9.2 %   100.0 %   62.7 %
2015   2.8 %   3.0 %   12.7 %   2.7 %   5.2 %   1.4 %   1.5 %   1.4 %   59.6 %   2.1 %   9.9 %   100.0 %   61.6 %
2014   2.6 %   3.6 %   12.7 %   3.8 %   6.0 %   0.6 %   1.3 %   1.2 %   48.5 %   12.1 %   19.6 %   100.0 %   60.5 %
2013   1.8 %   3.7 %   14.1 %   3.7 %   5.5 %   0.5 %   1.0 %   1.2 %   47.4 %   NaN   20.9 %   100.0 %   47.4 %
2012   2.1 %   4.6 %   13.7 %   3.0 %   5.1 %   0.6 %   1.2 %   1.3 %   47.7 %   NaN   20.9 %   100.0 %   47.7 %

Huom. Kesantoaloja ei ole saatavissa ennen vuotta 2014. Kesannon määrittelyjä on ilmeisesti muutettu vuodesta 2015 alkaen, joten yhteismitalliset luvut on saatavissa selvästikin vasta vuodesta 2015 eteenpäin.

Poiminta: Nurmi ja kesanto ovat yhä tärkeimmät liuomukasvit - vuonna 2022 niiden osuus oli yhä valtava 63,2 %, eikä niiden alaa on pystytty siirtämään ihmisravinnoksi sopiville kasveille kuin vain muutama prosenttiyksikkö, sillä 2018 niiden osuus oli suurimmillaan 64,9 %.

Yllättävän vähän on muutoksia eri kasvien osuuksissa. Kaurankaan hehtaariosuudet eivät ole muuttuneet merkittävästi suuremmiksi.
« Last Edit: 25.02.23 - klo:00:24 by Jarrumies »