Author Topic: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta  (Read 321946 times)

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #615 on: 25.02.22 - klo:13:15 »
Lihantuotantotilastot ilmestyivät tänään 25.2.2022: https://stat.luke.fi/lihantuotanto-2021_fi

Luomusta on tilasto vain 2012-2021. Laskin luomun osuudet tuotannosta (kg) ja vastaavasta kotieläinten lukumäärästä eläinlajeittain 2012-2021. Tässä alla esitän luettavuuden vuoksi (= tähän softaan ei saa monisarakkeisia taulukoita helposti) kuitenkin vain vuodet 2020-2021, siipikarjan tuotantotietoja ei ole saatavissa:

Luomun osuus lihantuotannosta vuosina 2020-2021
2020      2021

3.86 %   4.01 %   Naudat
0.42 %   0.44 %   Siat
23.61 %   24.24 % Lampaat
..           ..            Siipikarja

Luomun osuus kotieläinten määrästä  2020-2021
2020       2021   

9.44 %   9.88 %   Naudat
2.08 %   2.20 %   Siat
10.66 %   11.89 % Lampaat
0.33 %   0.34 %   Siipikarja

Luomulihan tuotanto-osuudet ovat huomattavasti pienempiä kuin vastaavien eläinmäärien osuudet nautojen ja sikojen osalta. Luomun osuus nautojen määrästä on 2,5-kertainen verrattuna luomun osuuteen nautojen lihantuotannosta ja vastaavasti 5-kertainen sikojen osalta. Sen sijaan luomulampaiden lihantuotanto on 2-kertainen verrattuna niiden lukumäärän osuuteen.

Lähteet

Taulukoiden tuotantotiedot Luken tilastoista:         
https://statdb.luke.fi/PXWeb/pxweb/fi/LUKE/LUKE__02%20Maatalous__04%20Tuotanto__06%20Lihantuotanto__04%20Vuositilastot/?tablelist=true         
Ko. sivustolta taulukot:         
Lihan kokonaistuotanto vuosittain         
Luomulihan tuotanto vuosittain         

Eläinmäärät on saatu yhdistelemällä kaikkien kotieläinten tiedot Luken tilastoista:
https://statdb.luke.fi/PXWeb/pxweb/fi/LUKE/LUKE__02%20Maatalous__04%20Tuotanto__12%20Kotielainten%20lukumaara/09_Kotielainten_lukumaara.px/?rxid=001bc7da-70f4-47c4-a6c2-c9100d8b50db
ja luomutiedot Ruokaviraston tilastoista:
https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/viljelijat/luomutilat/tilastot/lelain2021a.pdf
« Last Edit: 25.02.22 - klo:23:13 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #616 on: 25.02.22 - klo:15:20 »
Pro Luomun seuraavaankin koosteeseen tulee siis lause:

Quote
Luomulihan osuus oli noin 1 %
kaikesta lihantuotannosta.


Pääosin se johtuu siitä, että siipikarjan lihaa tuotetaan luomuna tavattoman vähän. Mutta ei yksin siitä. Vaan myös  luomusianlihan määrä ja osuus on edelleen vähäinen.

Mutta oikeastaan vallan merkillistäkin on, että naudanlihan tuotannossakaan tuotettu määrä ei lainkaan vastaa eläinten osuutta. On kuin asiassa vallitsisi jokin outo kirous: kaikessa luomussa syntyy syötävää alle puolet siitä, mitä odottaisi!  8)

Tälle kaikelle on vielä se tausta, että Ruokaviraston tilastossa (2021) vain eläinten syötävissä olevan nurmen osuus luomuviljelyalan käytöstä oli 64%.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #617 on: 26.02.22 - klo:06:20 »
Luken ja Ruokaviraston tilastot eivät ole helposti yhdisteltävistä, koska niissä eläinlajit on eroteltu eri tavoin. Siksi tässä esitän tarkemmin vain muutaman kotieläinlajin. Olisi järkevää, että Luke ja Ruokavirasto yhdistäisivät tilastonsa suoraan vertailukelpoisiksi. Lisäksi Ruokavirasto esittää tilastonsa vain pdf:inä. Ruokaviraston kannattaisi alkaa käyttää vastaavaa tilastotietokantaa kuin Luke. Niistä on helppo ottaa tarvitsemansa tiedot haluamillaan tavoilla.

Ylläpitäjä Jokipii, joka on entinen valtion virkamies (jossakin ministeriössä vai missä?), voisi tehdä ehdotuksen ko. elimille tästä asiasta.

Tämä on kannatettava ajatus, ja ryhdyn ehdotustamme valmistelemaan. Lähetän luonnoksen ehkä ensin sähköpostitse jäsenille.

On aikaa tehdä ehdotus huolellisesti, ja tuoda siinä esille muitakin toivomuksia. Tähän "kierrokseen" mahdolliset muutokset eivät varmaankaan ehdi.

Ainakin yksi lisätoivomus tulee mieleen: kohtuullisten aikataulujen pitäminen julkistuksissa. Esimerkiksi Luken tiedot luomupuutarhatuotannosta viime vuonna ovat ilmeisesti kohta jo tulossa. Mutta vieläkin Ruokavirasto panttaa tietoja viljelyaloista v. 2021.

Vai ovatko ne jo täällä:

https://stat.luke.fi/puutarhatilastot-2021_fi

Tietoja luomutuotannosta on kuitenkin tuolta vaikea löytää.
« Last Edit: 26.02.22 - klo:09:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #618 on: 27.02.22 - klo:09:17 »
Pro Luomun seuraavaankin koosteeseen tulee siis lause:

Quote
Luomulihan osuus oli noin 1 %
kaikesta lihantuotannosta.


Pääosin se johtuu siitä, että siipikarjan lihaa tuotetaan luomuna tavattoman vähän. Mutta ei yksin siitä. Vaan myös  luomusianlihan määrä ja osuus on edelleen vähäinen.

Mutta näin kuitenkin asian uutisoi MT:

Luke: Lihaa tuotettiin ennätysmäärä viime vuonna

Quote
Maatalous 04:00
Tuure Kiviranta
Luomulihaa tuotettiin 4,6 miljoonaa kiloa, mikä on kolme prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Suurin osa oli luomunautaa.


Kyllähän Luke julkistuksessaan myös tuon luomulihan osalta sanoi. Mutta pääsanoma oli tämä:

Quote
Lihaa tuotettiin viime vuonna ennätysmäärä 411 miljoonaa kiloa siipikarjanlihan tuotannon kasvun siivittämänä. Sianlihaa tuotettiin lähes sama määrä kuin edellisvuonna. Naudanlihan ja lampaanlihan tuotanto väheni.
(lihav. HJ)

PS. MT:n kuvituskuvassa oleva karjalanpaisti ei ole luomua. Se on liian halpaa sitä ollakseen.  ;D
« Last Edit: 27.02.22 - klo:11:11 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #619 on: 28.02.22 - klo:01:12 »
LUOMUHYVÄKSYTYN TUOTANTOALAN VILJELYKASVIEN JAKAUMA (%)

Ruokaviraston  tilastosta ((Ennakkotietoja 2.7.2021:https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/viljelijat/luomutilat/tilastot/lkasva2021.pdf)
laskemani luomuviljeltyjen kasvien osuudet 2019-2021.

Vuosi                             2021         2020       2019
Viljat yhteensä                 26.74 %   28.51 %   25.67 %
Herne, härkäpapu, rypsi   3.90 %   4.01 %   3.29 %
Nurmi ja kesanto yht.       65.89 %   61.97 %   64.68 %
Muut kasvit                     3.46 %     5.51 %   6.36 %
Luomu yhteensä            100.00 %   100.00 %   100.00 %

Nurmi ja kesanto yhteensä ovat 66 % eli kaksi kolmasosaa luomuhyväksytystä pinta-alasta ja viljat vain 27 % vuonna 2021. Viljojen osuus oli jo vuonna 2013 vain vähän pienempi 25 %.

Tarkempi erittely kasveittain:
Vuosi    2021   2020   2019
Ruis        1.77 %   1.67 %   1.84 %
Vehnä   3.28 %   3.00 %   2.70 %
Kaura   14.20 %   14.50 %   12.97 %
Ohra   2.81 %   3.91 %   2.93 %
Seosvilja   4.68 %   5.43 %   5.24 %
Herne   1.42 %   1.73 %   1.14 %
Härkäpapu   0.99 %   1.37 %   1.28 %
Rypsi   1.49 %   0.91 %   0.87 %
Nurmi   64.01 %   60.22 %   63.00 %
Kesanto   1.88 %   1.76 %   1.68 %
Muut kasvit   3.46 %   5.51 %   6.36 %
Luomu yht.   100.00 %   100.00 %   100.00 %

Tässä vielä koko taulukko 2013 - 2021 spagettina:
Vuosi   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   2013
Ruis   1.77 %   1.67 %   1.84 %   1.24 %   1.54 %   2.30 %   2.77 %   2.32 %   1.59 %
Vehnä   3.28 %   3.00 %   2.70 %   2.60 %   2.38 %   2.40 %   2.89 %   3.24 %   3.16 %
Kaura   14.20 %   14.50 %   12.97 %   13.62 %   15.15 %   14.09 %   12.41 %   11.37 %   12.17 %
Ohra   2.81 %   3.91 %   2.93 %   2.71 %   2.39 %   2.47 %   2.66 %   3.39 %   3.22 %
Seosvilja   4.68 %   5.43 %   5.24 %   5.32 %   5.41 %   5.23 %   5.07 %   5.37 %   4.71 %
Herne   1.42 %   1.73 %   1.14 %   0.74 %   1.07 %   0.98 %   1.38 %   0.57 %   0.45 %
Härkäpapu   0.99 %   1.37 %   1.28 %   1.20 %   1.44 %   1.36 %   1.44 %   1.18 %   0.89 %
Rypsi   1.49 %   0.91 %   0.87 %   0.83 %   0.72 %   0.82 %   1.33 %   1.07 %   1.02 %
Nurmi   64.01 %   60.22 %   63.00 %   62.54 %   62.64 %   59.12 %   58.37 %   43.26 %   40.86 %
Kesanto   1.88 %   1.76 %   1.68 %   1.45 %   1.62 %   2.21 %   2.01 %   10.76 %   12.51 %
Muut kasvit   3.46 %   5.51 %   6.36 %   7.74 %   5.63 %   9.02 %   9.67 %   17.47 %   19.42 %
Luomu yht.   100.00 %   100.00 %   100.00 %   100.00 %   100.00 %   100.00 %   100.00 %   100.00 %   100.00 %
« Last Edit: 28.02.22 - klo:01:20 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #620 on: 02.03.22 - klo:13:28 »
Viljaa ja lihaa on edellä käsitelty. Entäs maito sitten?

Maitoa tuotettiin vuonna 2021 edellisvuotta vähemmän, tuottajahinnassa oli hienoista nousua

Quote
Vuonna 2021 meijerit ottivat vastaan 2 206 miljoonaa litraa maitoa, maatiloilla maitoa käytettiin arviolta 41 miljoonaa litraa. Luomumaidon tuotanto lisääntyi pari prosenttia, ja tuotanto kohosi 81 miljoonaan litraan.

Luomumaitoa tuotettiin siis n. 3,7% kaikesta maidontuotannosta. Käytännössä yhtä vähän kuin edellisenäkin vuonna. Vaan ei sitä olisi enempää kannattanut tuottaakaan, sillä saamiemmme tietojen mukaan myös luomumaidon kysyntä laski v. 2021.

Tämä ei siis (tänäkään vuonna) näkynyt maitonakaan:

.Mutta oikeastaan vallan merkillistäkin on, että naudanlihan tuotannossakaan tuotettu määrä ei lainkaan vastaa eläinten osuutta. On kuin asiassa vallitsisi jokin outo kirous: kaikessa luomussa syntyy syötävää alle puolet siitä, mitä odottaisi!  8)

Tälle kaikelle on vielä se tausta, että Ruokaviraston tilastossa (2021) vain eläinten syötävissä olevan nurmen osuus luomuviljelyalan käytöstä oli 64%.

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #621 on: 05.03.22 - klo:00:29 »
Taulukko: Luomun osuudet kanamunien kokonaistuotannosta (kg) ja munivien kanojen määristä 2011-2021.

Sarakkeet:
A = Luomun osuus munien  kokonaistuotannosta, %   
B = Luomun osuus munivista kanoista, %   
C = Munien tuotanto-osuuden ja kanojen osuuden erotus, %-yks.

Vuosi     A             B            C
2011   2.39 %   3.41 %   -1.02 %-yks.
2012   3.49 %   4.29 %   -0.80 %-yks.
2013   3.79 %   4.74 %   -0.95 %-yks.
2014   4.21 %   4.56 %   -0.36 %-yks.
2015   4.38 %   5.50 %   -1.12 %-yks.
2016   4.59 %   5.66 %   -1.07 %-yks.
2017   5.28 %   6.17 %   -0.90 %-yks.
2018   6.24 %   7.12 %   -0.88 %-yks.
2019   6.88 %   7.99 %   -1.11 %-yks.
2020   6.80 %   8.39 %   -1.59 %-yks.
2021   6.77 %   9.67 %   -2.90 %-yks.

Luomun osuus kananmunien tuotannosta on joka vuosi pienempi kuin munivien luomukanojen osuus kaikista munivista kanoista. Kahtena viime vuotena 2021 ja 2021 erotus prosenttiyksikköinä on jopa selvästi kasvanut verrattuna edellisiin vuosiin. Luomukanojen tuottavuus on selvästi huonontunut.

Kanamunien tuotantotiedot Luken tilastoista:
https://statdb.luke.fi/PXWeb/pxweb/fi/LUKE/LUKE__02%20Maatalous__04%20Tuotanto__10%20Kananmunien%20tuotanto/02_Kananmunien_kokonaistuotanto.px/table/tableViewLayout2/

Munivien kanojen kokonaismäärät Luken tilastoista:
https://statdb.luke.fi/PXWeb/pxweb/fi/LUKE/LUKE__02%20Maatalous__04%20Tuotanto__12%20Kotielainten%20lukumaara/09_Kotielainten_lukumaara.px/?rxid=001bc7da-70f4-47c4-a6c2-c9100d8b50db

Munivien luomukanojen lukumäärät on otettu Ruokaviraston ja sen edeltäjiin kuuluvan Eviran tilastoista. Oli muuten hankalaa löytää vanhoja tilastoja. Eviran tilastot on kyllä siirretty Ruokavirastoon, mutta niitä ei ole koottu pitkäksi aikasarjaksi vaan ne on esitetty vuosittain kahden perättäisen vuoden sarjana. Jouduin poimimaan munivien luomukanojen tiedot useista eri pdf-tiedostoista. Pyyntö Ruokavirastolle: kootkaa tiedot pitkiksi aikasarjoiksi.
Tässä esimerkiksi vuosien 2014-2015 pdf:
https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/viljelijat/luomutilat/tilastot/vanhemmat/lelain2015a.pdf
« Last Edit: 05.03.22 - klo:00:42 by Jarrumies »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #622 on: 06.03.22 - klo:21:47 »
Taulukko: Vastaanotetun luomumaidon osuudet (%) ja luomulypsylehmien osuudet (%) sekä osuuksien erotus (%-yks.), 2011-2021

A = Vastaanotetun luomumaidon osuus, %
B = Luomulypsylehmien osuus, %
C = Erotus: luomumaidon osuus - luomulypsylehmien osuus; %-yksikköä

Vuosi          A            B            C
2011 .   1.43 %   2.02 %   -0.59 %-yks.
2012 .   1.72 %   2.27 %   -0.56 %-yks.
2013 .   1.86 %   2.22 %   -0.37 %-yks.
2014 .   2.06 %   2.58 %   -0.52 %-yks.
2015 .   2.33 %   2.96 %   -0.63 %-yks.
2016 .   2.38 %   2.99 %   -0.61 %-yks.
2017 .   2.72 %   3.32 %   -0.59 %-yks.
2018 .   3.02 %   3.56 %   -0.54 %-yks.
2019 .   3.27 %   3.77 %   -0.49 %-yks.
2020 .   3.45 %   3.95 %   -0.50 %-yks.
2021 .   3.67 %   4.12 %   -0.45 %-yks.

Luomulypsylehmien määrän osuus kaikista lypsylehmistä on selvästi ajassa kasvanut mutta on edelleenkin 2021 varsin pieni (4.1 %) ja niiden meijereihin toimittaman maidon osuus vielä tätäkin pienempi (3.7 %). Tosiaankin on outoa, että lehmien osuus on noin pieni verrattuna siihen, että luomunurmen osuus 2021 oli 64 % kaikesta luomukasvien pinta-alasta. Mihinkähän muuhun käyttöön kuin luomunautojen syötäväksi tuo valtava nurmimäärä menee. Onko jossakin erittely luomunurmen käytöstä? Kertokaa, jos tiedätte.


Taulukko: Maidontuotanto (litraa) lypsylehmää kohden, luomu ja tavanomainen, luomun osuus ja niiden erotus (litraa) 2011-2021.


A =  Maidontuotanto lypsylehmää kohden (l), luomu
B =  Maidontuotanto lypsylehmää kohden (l), tavanomainen
C =  Maidontuotanto lypsylehmää kohden: luomu suhteessa tavanomaiseen ( = luomu per tavanomainen), %
D =  Erotus, maidontuotanto lypsylehmää kohden: luomu -  tavanomainen
 
Vuosi          A         B           C              D
2011 .   5435.2   7715.6   70.44 %   -2280.4
2012 .   5827.3   7760.4   75.09 %   -1933.1
2013 .   6552.2   7871.8   83.24 %   -1319.5
2014 .   6413.9   8066.8   79.51 %   -1652.9
2015 .   6420.3   8206.4   78.24 %   -1786.1
2016 .   6538.5   8266.7   79.09 %   -1728.2
2017 .   6856.1   8404.1   81.58 %   -1547.9
2018 .   7141.6   8467.0   84.35 %   -1325.4
2019 .   7492.3   8667.2   86.44 %   -1174.9
2020 .   7709.6   8880.3   86.82 %   -1170.7
2021 .   7749.3   8742.0   88.64 %   -992.7

Taulukosta näkyy, että luomulehmät on parantaneet maidontuotantoaan selvästi suhteessa tavanomaiseen mutta ovat kuitenkin jäljessä melkein tuhat litraa lehmää kohden. Mistä muuten tämä muuten johtuu? Kun katsoo tätä Valion juttua luomulehmien elämästä ja ravinnosta luulisi, että luomulehmät tuottaisivat vähintään saman verran kuin tavanomaiset lehmät:
https://www.valio.fi/tuotteet/artikkeli/luomumaitoa-ja-luomulehman-elamaa/


LÄHTEET


Vastaanotetut maitomäärät
on otettu Luken tilastosta:
https://statdb.luke.fi/PXWeb/pxweb/fi/LUKE/LUKE__02%20Maatalous__04%20Tuotanto__02%20Maito-%20ja%20maitotuotetilasto__04%20Vuositilastot/02_Meijerimaidon_tuotanto_v.px/table/tableViewLayout1/?loadedQueryId=ab2e1079-93ef-42d8-81d4-a8fe5058afe7&timeType=from&timeValue=2000

Lypsylehmien kokonaismäärät on saatu Luken tilastoista:
https://statdb.luke.fi/PXWeb/pxweb/fi/LUKE/LUKE__02%20Maatalous__04%20Tuotanto__12%20Kotielainten%20lukumaara/09_Kotielainten_lukumaara.px/?rxid=001bc7da-70f4-47c4-a6c2-c9100d8b50db

Luomulypsylehmien lukumäärät on otettu Ruokaviraston ja sen edeltäjiin kuuluvan Eviran tilastoista. Tässäkin oli hankalaa löytää vanhoja tilastoja, löysin erilliset pdf:t vain vuosille 2011-2021. Eviran tilastot on kyllä siirretty Ruokavirastoon, mutta niitä ei ole koottu pitkäksi aikasarjaksi, vaan ne on esitetty vuosittain kahden perättäisen vuoden sarjana. Jouduin poimimaan tiedot useista eri pdf-tiedostoista. Pyyntö Ruokavirastolle: kootkaa tiedot pitkiksi aikasarjoiksi.
Tässä esimerkiksi vuosien 2014-2015 pdf:
https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/viljelijat/luomutilat/tilastot/vanhemmat/lelain2015a.pdf

Tavanomaisen maitotuotannon ja lypsylehmien tiedot
on saatu vähentämällä "kaikki"-tiedoista vastaavat luomutiedot.

« Last Edit: 07.03.22 - klo:00:11 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #623 on: 07.03.22 - klo:05:40 »
Tosiaankin on outoa, että lehmien osuus on noin pieni verrattuna siihen, että luomunurmen osuus 2021 oli 64 % kaikesta luomukasvien pinta-alasta. Mihinkähän muuhun käyttöön kuin luomunautojen syötäväksi tuo valtava nurmimäärä menee. Onko jossakin erittely luomunurmen käytöstä? Kertokaa, jos tiedätte.

Sellaista erittelyä ei ole. Koska luomuviljelyn latausalalle (typen keräämiseksi) ei ole tilastoissa varattu omaa kategoriaansa. Niinpä tämä latausala yleensä lasketaan myös nurmeksi.

Koska luomuväki on onnistunut lobbaamaan systeemin sellaiseksi, että latausalasta näin maksetaan tukia, ikäänkuin se olisi viljeltyä alaa.

Luomuliitto näyttää poistaneen uutisensa "Kannanotolla vaikuttamista: Mavi palautti hakuoppaan aiempaan muotoon" netistä.

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #624 on: 07.03.22 - klo:22:53 »
Löysin tuon uutisen Luomuliiton old-puolelta: https://www.luomuliitto.fi/old/kannanotolla-vaikuttamista/
Laitetaanpa se tänne talteen kokonaisuudessaan plain-tekstinä:
Quote
Kannanotolla vaikuttamista: Mavi palautti hakuoppaan aiempaan muotoon
3.5.2018
Luomuliitto otti 23.4.2018 kantaa Maaseutuviraston uuteen ohjeeseen viherlannoitusalojen merkitsemisestä. Luomuliiton mukaan oli kohtuutonta antaa uusi ohje, joka oli ristiriidassa vakiintuneen käytännön kanssa. Pelättiin, että maatilat joutuvat epätasa-arvoiseen asemaan riippuen siitä, miten paikallisesti toimiva valvonta suhtautuu uuteen ohjeeseen. Koettiin myös, että on epäoikeudenmukaista hallinnolta tehdä uusi ohjeistus kesken ohjelmakauden. Muutos kosketti kaikkia maatiloja, mutta taloudelliset vaikutukset koskettivat erityisesti luomutiloja, koska viherlannoitusaloista ei myönnetä tukea luomutiloille.

Mavi ilmoitti 30.04.2018, että hakuopas on palautettu aiempaan muotoon. Alat voi siis ilmoittaa aiemman vakiintuneen käytännön mukaisesti satonurmina.

http://www.mavi.fi/fi/oppaat-ja-lomakkeet/viljelija/Sivut/Hakuopas.aspx

– Säännöthän eivät ole muuttuneet missään vaiheessa, vaan annettiin uusi ohje, joka oli ristiriidassa vakiintuneen käytännön kanssa. Kokonaisuuden kannalta on paras vaihtoehto, että ohje poistettiin. Uusi ohje vain hämmensi jo valmiiksi vaikeaselkoista tukijärjestelmää, kertoo Susann Rännäri, Luomuliiton edunvalvontajohtaja.

– On tärkeää, etteivät viranomaisten tulkinnat samasta päätöksestä vaihtele vuosittain. Se lisää luottamusta hallintoon, sanoo Luomuliiton puheenjohtaja Pauli Talvitie.

Luomuliiton kannanotto 23.4.2018: www.luomuliitto.fi/viherlannoituskannanotto

Kategoria: Tiedotteet

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #625 on: 08.03.22 - klo:00:44 »
Pro Luomun mukaan suosituimmat luomutuotteet vuonna 2021 olivat:



Neljäntenä tuossa listassa on nötkötti. Kananmunat ja maidon olen jo aikaisemmin käsitellyt. Tein nyt vähän jatkovertailuja liittyen aikaisempaan postaukseeni kotieläinten määristä ja lihantuotannosta (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=162.msg25335#msg25335).

Luomun ja tavanomaisen lihantuotannon vertailua, tässä vain vuoden 2021 luvut.

Lihantuotanto (kg) eläintä kohden, luomu   
Naudat   41.5
Siat   31.7
Lampaat   20.5

   
Lihantuotanto (kg) eläintä kohden, tavanomainen   
Naudat   108.8
Siat   162.6
Lampaat   8.7
   
Lihantuotanto (kg) eläintä kohden, luomun ja tavanomaisen suhde, %   
Naudat   38.1 %
Siat   19.5 %
Lampaat   237.2 %
   
Lihantuotanto (kg) eläintä kohden, erotus luomu - tavanomainen, kg   
Naudat   -67.3
Siat   -130.9
Lampaat   11.9


Luomun tilanne on surkea nautojen ja erityisesti sikojen osalta.

Lampaanlihaa tavanomaisena tuotetaan vain vähän Suomessa. Kaiketi ne tavislampaat ulkomaisen halvan lampaanlihan tuonnin vuoksi vain keritään vuosittain eikä panna lihoiksi?

Taustatietoja:

Kotieläinten lukumäärä, luomu   
Naudat   83397
Siat   24292
Lampaat   15583
   
Kotieläinten lukumäärä, tavanomainen   
Naudat   760703
Siat   1078208
Lampaat   115517
   
Lihantuotanto (milj. kg), luomu   
Naudat   3.46
Siat   0.77
Lampaat   0.32
   
Lihantuotanto (milj. kg), tavanomainen   
Naudat   82.79
Siat   175.31
Lampaat   1.00
   
Lähteet

Taulukoiden tuotantotiedot Luken tilastoista:
         
https://statdb.luke.fi/PXWeb/pxweb/fi/LUKE/LUKE__02%20Maatalous__04%20Tuotanto__06%20Lihantuotanto__04%20Vuositilastot/?tablelist=true         
Ko. sivustolta taulukot:         
Lihan kokonaistuotanto vuosittain         
Luomulihan tuotanto vuosittain         

Eläinmäärät on saatu yhdistelemällä kaikkien kotieläinten tiedot Luken tilastoista:
https://statdb.luke.fi/PXWeb/pxweb/fi/LUKE/LUKE__02%20Maatalous__04%20Tuotanto__12%20Kotielainten%20lukumaara/09_Kotielainten_lukumaara.px/?rxid=001bc7da-70f4-47c4-a6c2-c9100d8b50db
ja luomutiedot Ruokaviraston tilastoista:
https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/viljelijat/luomutilat/tilastot/lelain2021a.pdf

Tavanomaisen tiedot on saatu vähentämällä "kaikki"-tiedoista luomun tiedot.
« Last Edit: 08.03.22 - klo:01:00 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #626 on: 08.03.22 - klo:07:04 »
Lampaanlihaa tavanomaisena tuotetaan vain vähän Suomessa. Kaiketi ne tavislampaat ulkomaisen halvan lampaanlihan tuonnin vuoksi vain keritään vuosittain eikä panna lihoiksi?


Ainakin siltä näytti 3 vuotta sitten:

Pääsiäislampaan taival ruokapöytään on pitkä – "Mainoksissa näkyy tuontituotteiden tarjouksia eikä suinkaan kotimaista"

Quote
S-ryhmän tuoretuotteiden valikoimajohtaja Antti Oksa sanoo, että myydystä lampaanlihasta 80 prosenttia on ulkomaista, yleensä uusiseelantilaista. Hänen mukaansa syynä on hinta. Suomalainen liha saattaa maksaa kaksi kertaa enemmän kuin tuontiliha.

Myös Keskon osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen toteaa, että K-kaupoissa valtaosa lampaasta on tuontilihaa.


Eikä ole näkynyt tietoja, että asia olisi ihan viime aikoina tuosta muuttunut. Lihatiedotuksen mukaan lammasta muuten kulutettiin 0,5 kiloa henkeä kohti vuonna 2020, parisataa grammaa vähemmän kuin v. 2019.

Pääsiäinen on ihan pian, jolloin varmaankin saamme tähän vuoteen päivitetyt tiedot jostain uutisvälineestä.

Jos siis luomulampaanlihan osuus Suomessa tuotetusta lampaanlihasta olisikin 23,61% (Pro Luomu), niin S-ryhmän arviota käyttäen päädymme kuitenkin aika tutunoloiseen prosenttiosuuteen syödystä lampaanlihasta: n. 4,7%. – Lammas on sitten muuten 0,2 nautayksikköä, tämä lukumäärävertailuihin. Luomulampaita ei siten ajateltuna olekaan kovin paljon.
« Last Edit: 08.03.22 - klo:09:52 by Heikki Jokipii »


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #628 on: 09.03.22 - klo:11:46 »
Täältä kaipaamaamme tietoa pitäisi löytyä:

https://stat.luke.fi/puutarhatilastot-2021_fi

Vaan eipä löydy. Luomu ei ole mukana, ei erikseen eikä yhdessä.

Soittamaan sinne. Sain tiedon, että vähän kesken, mutta aika pian valmistumassa.

Ruokavirastoa tervehdin maililla kirjaamoon.
« Last Edit: 09.03.22 - klo:12:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #629 on: 10.03.22 - klo:07:12 »
MT:ssä toinen samasta (maksumuuri):

”Ympäristönurmi ei ole hömppäheinää” – viherlannoitusnurmi tuo parhaimmillaan kohtuullisen säästön lannoituskuluihin: apilakasvusto lataa maahan typpeä

Quote
Maatalous 04:00 Tilaajalle
Juhani Reku
Lannoitteiden kallistuminen parantaa viherlannoituksen kilpailukykyä, mutta myös tukijärjestelmä osaltaan lisää sen houkuttelevuutta.

Nyt ei ole tietoa, miten artikkeli arvio tuon viljelyalan tuhlauksen kustannuksia.

Mutta selvästikin MT:llä on tietoa viherlannoitusalan uudenlaisesta tukijärjestelmästä. Meidänkin täytyy tuo tieto jostain saada.