Author Topic: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta  (Read 321709 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #420 on: 10.02.20 - klo:12:50 »
Nyt Ruokavirasto on julkaissut myös tämän:

Tärkeimpien puutarhakasvien tuotantoalat 2019 (pdf)

Ensi huomiot:

- luomuporkkanan viljelyala on hiukan kasvanut, 7%
- sensijaan luomusipulin kanssa on edelleen vaikeuksia: —5%
- luomukaalin viljelyalassa oli merkittävää kasvua, 46%

Pro Luomun kasvisryhmän kokous on pidetty 29.8.2019. Mutta pöytäkirjaa siitä ei ole näkynyt. Emme nyt tiedä, miten siinä on käynyt. Pystyttiinkö viime vuonna lisäämään luomuvihannesten mitättömiä määriä?

Jotka ovat juuri niin masentavia kuin ovat. Luomuvihanneksia ei syntynyt suomalaista kohti edes yhtä kiloa. Ilmoitetut luvut eivät muuten jostain syystä ihan stemmaa. Luomu Suomessa 2018 -koosteen listasta tulee tuotettujen luomuvihannesten summaksi n. 5,7 miljoonaa kiloa. Eli suomalaista kohti yksi kokonainen kilo. Siitä valtaosa oli porkkanaa ja tomaattia, kiloissa yhteensä yli 4 miljoonaa, muut sitten n. puoli miljoonaa kiloa tai sen alle.

« Last Edit: 10.02.20 - klo:14:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #421 on: 11.02.20 - klo:05:17 »
Luken tuotantotuloksia (satoja) koskevat puutarhatilastot koskien vuotta 2019 ilmestynevät tavanomaiseen tapaan taas maaliskuussa. Ne ovat täällä:

Puutarhatilastot 2018 ja yhtenä omana osanaan:
Luomuviljely

Nyt ne koskevat vielä vuotta 2018. Mutta jos menemme asioiden edelle, ja ekstrapoloimme tuossa, että myös luomukaalin sato kasvaisi 46% kuten sen viljelypinta-alakin, luomuvalkokaalin sato nousisi 410 000 kilosta noin 600 000 kiloon. Luomukaalin Ruokaviraston ilmoittamassa viljelyalassa 2018 oli kyllä ilmeisesti mukana n. 12 hehtaaria muutakin kaalia.

Mutta näin siis osaamme edelleen kuvitella, että kun rivitaloyhtiö haluaa oman osansa Suomen luomukaalisadosta, se ostaa yhden kaalinkerän, joka sitten jaetaan perheiden kesken, perheenjäsenten lukumäärä huomioon ottaen siten, että jokaista syöjää kohti tulee 109 grammaa.

Jos lähin kauppa sattuu olemaan Prisma, juuri nyt sieltä saa sellaisen 1,2 kilon mötikän hintaan 2,59 kilo. Sitten tarkkana: älkää ostako, jos tuon haluatte tehdä, vahingossa tavanomaista keräkaalia hintaan 0,98 kilo!  ;D Vaikka samaan hintaan saisittekin rutkasti enemmän syötävää, noin 3 kiloa.
« Last Edit: 12.02.20 - klo:06:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #422 on: 13.02.20 - klo:06:00 »
Kummallista muuten myös, että "valkokaali, herne ja sipuli" mainittiin tuossa "tärkeimmiksi", jos niiden tuotantomäärät luomuna olivat vielä kurkkuakin mitättömämämpiä.

Tuo arvio oli siis Pro Luomun viimekeväisessa tiedotteessa. Voimme nyt ihmetellä erikseen tuota luomusipulia v. 2018 luvun perusteella, kun Ruokaviraston viljelyalatiedon pohjalta jo tiedämme, ettei tilanne ole siitä parantunut.

V. 2018 luomusipulia tuotettiin 215 000 kiloa. Yhtä suomalaista kohti se merkitse 39 grammaa. Netin kotitaloussivujen mukaan se on yksi, pieni sipuli.

Kyllä, sen ymmärrämme mistä tuo johtuu. Tämänhän totesimme jo viime keväänä:

Yksityiskohta: sipulimädän ongelmaa ei ilmeisesti ole luomussa vieläkään ratkaistu. Vaan luomuviljelijät ovat pikemminkin reagoineet luovuttamalla.

Luomusipulin tuotanto on viidessä vuodessa pudonnut kolmannekseen, 650 000 kilosta v. 2014 viime vuoden 215 000 kiloon. Sen viljelyalakin väheni vielä hiukan myös v. 2018.

Ja siitä siis viljelyala on vielä vähentynyt 5%. Herneen osalta täytyy vielä odottaa Luken tuotantotilaston ilmestymistä, ennenkuin tiedämme, onko meidän paljon muutettava viimevuotista arviotamme:

Mutta ei luvattu, että vanhoja tuotteita kyettäisiin tuottamaan noita surkeita määriä enempää. Tarhahernettäkään, jonka n. 300 000 kilon tuotantomäärä luomuna riittää suomalaista kohti tuskin yhteen annokseen hernekeittoa.

Sitten on kyllä vielä luokka "Muut puutarhakasvit", joita viljeltiin v. 2019 yhteensä 1067,6 hehtaarilla kaikkiaan 2031,9 hehtaarin puutarhaviljelyn luomualasta. Niistä on kuitenkin saatavissa olevan tilastoaineiston pohjalta vaikea sanoa mitään. Tai ehkä sentään jotain. Niiden viljelyala yli kaksinkertaistui edellisen vuoden 448,0 hehtaarista. Jos edelleen oletamme myös tuotannon kasvaneen samassa suhteessa, saimme v. 2019 "muita avomaanvihanneksia" luomuna 647 000 kilon sijasta 1 552 000 kiloa. Eli lähes 300 grammaa suomalaista kohti. — Eli melkein jo sen määrän, mitä ravitsemusasiantuntijat suosittelevat syömään vihanneksia päivässä (= 500 grammaa).


PS. Vaikka hehtaarimäärät puutarhaviljelyssä ovat paljon, paljon pienempiä kuin peltoviljelyssä, laskettaneen sitten, kun Luken tilastot ilmestyvät, hehtaarisatovertailut myös sille vuonna 2019.
« Last Edit: 14.02.20 - klo:18:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #423 on: 14.02.20 - klo:07:30 »
Ruokaviraston nämä tilastot olivat muuttuneet ennakkotilastoista lopullisiksi:

Toimijoiden ja tuotantoalojen yhteenveto ELY-keskuksittain 2019  (pdf)
Tärkeimpien vilja- ja nurmikasvien tuotantoalat 2019 (pdf)

En huomannut niissä mitään suurempia muutoksia ennakkotietoihin.

Tästä lähtien käytämme varsinaisen luomuhyväksytyn alan osuudesta arvoa 11, 7%. Kun saamme viime vuoden lopulliset luomusatotilastot. Jonka pitäisi edellisten vuosien perusteella tapahtua maaliskuun alkupuolella. Luomulihan tuotannostakin v. 2019 tulee samalla pohjalla tässä tai ensi kuussa tiedot ulos.

Iskulauseissa voimme joskus puhua 12 prosentista!  ;D
« Last Edit: 14.02.20 - klo:10:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #424 on: 18.02.20 - klo:05:57 »
Kun saamme viime vuoden lopulliset luomusatotilastot. Jonka pitäisi edellisten vuosien perusteella tapahtua maaliskuun alkupuolella. Luomulihan tuotannostakin v. 2019 tulee samalla pohjalla tässä tai ensi kuussa tiedot ulos.

Kun tarkistin asian uudestaan, niin kyllä ne lähes kaikki ilmestyvät vasta maaliskuun lopulla. Näin olemme aina alkuvuodesta vähän pimeässä sen suhteen, kuinka luomuviljely edellisenä vuonna pärjäsi. Ja tämän vuoksi pitkälle Pro Luomun satunnaisen tiedotuksen varassa. Emmekä näin ollen pysty ottamaan kantaakaan kaikkiin asioihin, joihin haluaisimme.

Pro Luomun selkeä "Luomu Suomessa" -yhteenveto ilmestyykin sitten pian sen jälkeen, huhti-toukokuussa. Viimeistään silloin ovat asiat paremmin.

Nyt olemme tällaisessa suvantokohdassa: useitakin jännittäviä tilastojulkistuksia ja tutkimustuloksia on tulossa - sekä vuosittaisia että kertaallisia - mutta on vain odoteltava.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #425 on: 25.02.20 - klo:05:15 »
Ennen tietoja lihan tuotannosta antaa Luke vuoden 2019 tiedot muusta eläintuotannosta:

Maidontuotanto väheni hieman viime vuonna – tuottajahinta pysyi samalla tasolla

Linkit tilastoihin löytyvät uutisen vieressä olevasta "laatikosta". Tiedot luomutuotannosta löytyvät muiden tietojen joukosta.

Quote
– Maidon tuotanto väheni vuonna 2019 prosentin verrattuna vuoteen 2018. Kaiken kaikkiaan maitoa tuotettiin 2 305 miljoonaa litraa. Tuotanto väheni neljättä vuotta peräkkäin. Meijereiden vastaanottama maitomäärä oli 2 262 miljoonaa litraa. Luomumaidon tuotanto jatkoi edelleen kasvuaan ja tuotanto oli 74 miljoonaa litraa, kertoo yliaktuaari Sanna Vuorisalo Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Niinpä luomumaito pysyi kutakuinkin entisessä osuudessa, ollen viime vuonna 3,2%. Käytämme varsinaisen luomuhyväksytyn alan osuudesta arvoa 11,7%. Sen pohjalta syntyviin odotuksiin nähden tulos oli edelleen vain vähän yli neljännes, 27,3%.

Vastaavaa tarkastelua ei taida pystyä tekemään kananmunista, mutta tämäkin tilanne on käytännössä ennallaan:

Quote
Kananmunista 58 prosenttia tuotettiin virikehäkeissä, 32 prosenttia lattiakanaloissa, kaksi prosenttia ulkokanaloissa ja kahdeksan prosenttia luomukanaloissa.


Sen voi tietysti sanoa, että luomukananmunatkaan, korkealla 8 prosentillaan, eivät saavuta teoreettista 11,7% osuutta.

Kananmunien tuottajahinnat on uutiseen meille jo laskettu. Kuluttajahinnat saimme toista kautta.
« Last Edit: 25.02.20 - klo:08:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #426 on: 26.02.20 - klo:10:10 »
Kummallista muuten myös, että "valkokaali, herne ja sipuli" mainittiin tuossa "tärkeimmiksi", jos niiden tuotantomäärät luomuna olivat vielä kurkkuakin mitättömämämpiä.

Tuo arvio oli siis Pro Luomun viimekeväisessa tiedotteessa. Voimme nyt ihmetellä erikseen tuota luomusipulia v. 2018 luvun perusteella, kun Ruokaviraston viljelyalatiedon pohjalta jo tiedämme, ettei tilanne ole siitä parantunut.

V. 2018 luomusipulia tuotettiin 215 000 kiloa. Yhtä suomalaista kohti se merkitse 39 grammaa. Netin kotitaloussivujen mukaan se on yksi, pieni sipuli.

Tämän ilmoituksen kuvassa on sipuleita:

Tuotteiden jakopäivä
Wed Mar 11 2020 at 05:00 pm
Joensuun luomu- ja lähiruokapiiri, Tulliportinkatu 3, Joensuu, Finland


Niinpä tuonne täytyy sen rientää, joka aikoo saada kotimaisia luomusipuleita. Kaupasta ne ovat loppuneet jo aikoja sitten.

Edellyttäen tietysti, että hän on muistanut tuolta niitä ennakkoon tilata. Joka ilmoituksen mukaan vaaditaan.

Tässä luomupuutarhatuotannon 2019 tilastoja odotellessa.
« Last Edit: 26.02.20 - klo:13:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #427 on: 28.02.20 - klo:09:16 »
Luken lihantuotantilasto ilmestyi luvatussa aikataulussa eli tänään:

Lihantuotanto lisääntyi ja tuottajahinnat hienoisessa nousussa vuonna 2019

Otetaanpa päältä tämä tieto tuohon toiseen keskusteluumme:

Quote
Lihaa tuotettiin viime vuonna noin 400 miljoonaa kiloa eli vajaa kaksi prosenttia enemmän kuin vuonna 2018. Sekä naudan- että sianlihan tuotanto lisääntyi prosentin edellisvuodesta ja siipikarjanlihan tuotanto kolme prosenttia.


Ja sitten katsotaan, mitä tilastoilla on kerrottavaa luomulihan tuotannosta.

***

Tässä lihantuotantotilaston pääsivu:

https://stat.luke.fi/lihantuotanto-vuosi-2019_fi

Ja tästä suoraan luomulihan tuotantotietoihin:

http://statdb.luke.fi/PXWeb/sq/731b0e0b-664b-4a21-8547-53a94d53aa5c

Ja kas kummaa: luvut olivat melkein samat kuin v. 2018. Naudan ja sian luomulihan tuotanto oli hiuksenhienosti kasvanut, mutta kumpikaan ei huippuvuosiensa tasolle. Lampaanlihaa tuli hitusen vähemmän. Siipikarjan luomulihaa tuli edelleen niin vähän, että sitä koskevia lukuja ei julkaistu.

Suomalaista kohti luomulihaa tuotettiin siis edelleen hyvin vähän, alle kilo, noin 700 grammaa. Jos ja kun se varmaankin myös syötiin, osuus lihankulutuksesta oli luomulla edelleen noin 1%.

Niinpä Kottila joutui taas kertomaan tämän:

Quote
[...] Myös luomulihan myynnissä kasvu on tasaantunut.

– Teollisuuden ja kaupan mukaan tuoreelle lihalle ja lihatuotteille olisi kysyntää eli potentiaalia myynnin kasvuun olisi, mutta viime vuonna myyntiin vaikuttivat erityisesti saatavuusongelmat, kertoo Marja-Riitta Kottila.


Niinkuin oikeastaan kaikkina edellisinäkin vuosina. 8)
« Last Edit: 28.02.20 - klo:12:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #428 on: 28.02.20 - klo:11:28 »
Nyt meillä on siis luomukasviksia vaille*) valmis yhteenveto siitä, millaisia tuotanto-osuuksia saavutettiin luomuviljelyn 11,7 prosentin viljelyala-osuudella v. 2019:

Vilja 3,6%
Kasvikset (—)
Maito 3,2%
Kananmunat 6,9%
Liha 1%

Tuossa lihan 1% on saatu armeliasti ylöspäin pyöristämällä, sillä oletuksella että luomubroilereita on tuotettu v. 2019 yhtä paljon kuin parhaana vuonna aiemmin. Tässä sitten luomun "handikapit", siitä lähtökohdasta, että samaan pitäisi pystyä:

Vilja —8,1%
Kasvikset (—)
Maito —8,5%
Kananmunat —4,8%
Liha —10,7%

Tuossa olikin suurinpiirtein kaikki mitä luomuna tuotetaan. Uuden EU:n luomuasetuksen myötä tosin kyllä tulee uusia, uudenlaisia luomutuotteita:

Quote
Muutoksia soveltamisalaan
Uusia tuotteita
• Kanit ja tarhattu riista
• Merisuola ja muut suolat
• Luonnonkumit ja hartsit
• Eteeriset öljyt
• Eräät kasvipohjaiset rohdosvalmisteet
• Karstaamaton villa

Mutta katsotaan sitten asiaa uudelleen, kun tuota asetusta ryhdytään soveltamaan.


___________

*) vaikka voimmekin jo viljelypinta-aloista arvioida, etteivät luvut viime vuodesta paljon muutu, merkitään tuohon nyt kuitenkin, että tieto puuttuu. Niin kauan kun se virallisesti puuttuu, eli maaliskuun loppuun.

PS. 08.05.20: Lukuja hiukan korjattu Pro Luomun koosteen 2019 pohjalla.
« Last Edit: 08.05.20 - klo:03:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #429 on: 28.02.20 - klo:13:25 »
Tämä luomulihan arvoketjutyöryhmän kokous on saatettu jo pitääkin:

Quote
1.Realistinen luomulihan
kasvutavoite
• Tavoite asetetaan vuoden 2020 ensimmäisessä palaverissa

Mutta pöytäkirjaa siitä ei ole saatavissa.

Mutta kyllä siinä jonkinlaista kasvutavoitetta tarvitaankin: tuo 1% osuus on itse asiassa tosiasiana jo vähän nolo. Varsinkin kun on vuosikausia kohkattu siitä "potentiaalista".
« Last Edit: 28.02.20 - klo:13:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #430 on: 29.02.20 - klo:05:58 »
Erikseen luomusianlihasta:

Vaikkapa Luomusika2020 -hankkeesta ei ole kohta kahteen vuoteen kuulunut mitään. Esim. luomulihan arvoketjutyöryhmän viimeisessä kokouksessa siitä ei puhuttu. Ja luomusianlihan (jo ennestään pieni) myynti laski v. 2018 edellisestä vuodesta.

Nyt siitä ei edelleenkään ole kuulunut mitään, noin kahteen vuoteen. Luomulihan arvoketjutyöryhmän kokouksissa v. 2019 sianlihan tilanne on myös systemaattisesti ohitettu.

Jos tuon pikkujoulun ohittaa, ryhmällä on ollut jo 3 kokousta, ilman pöytäkirjoja. Nyt, kun juuri kaipaisi luomulihan tilanteesta enemmän tietoja. (vaikkapa tämänvuotisen luomukinkkukeskustelumme taustaksi.)

Päivitystä kaipaisi esim. siinä, mitä sitten tuli Luomusikaa2020-hankkeesta, josta pari vuotta sitten Pro Luomun sivuilla innnokkaasti kerrottiin. Viimeksi siitä puhuttiin liharyhmän kokouksessa 20.11.18, sen jälkeen ei ole tietoja tullut.

Luomusianlihan tuotanto oli kasvanut (milj. kiloa) edellisen vuoden 0,74:stä 0,76:een. Siis surkeasta surkeaksi. Ainakaan tuloksia tuolla hankkeella ei ole kerrottavissa. Vaikka nyt on se hankkeen nimessä oleva vuosi 2020. Tänäkään vuonna tuskin tapahtuu mitään, koska Ruokaviraston 31.12.19 päivätyn raportin mukaan luomusikatilojen määrä on pysynyt ennallaan.
« Last Edit: 29.02.20 - klo:10:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #431 on: 29.02.20 - klo:17:43 »
Nämä vielä sieluni vaatii juuri tuosta luomulihan tuotannosta sanomaan.

Jos luomukuluttajat olisivat muutoin samanlaisia kuin me muutkin, he haluaisivat myös erilaista lihaa samassa suhteessa kuin me muutkin. Eli miljoonina kiloina:

- naudanlihaa 87,75
- sianlihaa 171,18
- siipikarjanlihaa 139,12   
- lampaanlihaa 1,49
- hevosenlihaa 0,26

Ja prosentteina:

- naudanlihaa 21,9%
- sianlihaa 42,7%
- siipikarjanlihaa 34,7%
- lampaanlihaa 0,4%
- hevosenlihaa 0,1%

Nyt tuo oletus ei ole mitenkään varma. Saattavathan luomukuluttajat olla muutoinkin vähän erilaisia.

Mutta jos oletetaan sen olevan tosi, luomuviljely on tehotonta luomukuluttajien tarpeisiin vastaamisessa. Sillä niin dominoi naudanliha luomutarjontaa. Kun taas muussa tuotannosta ja kulutuksessa sika ja siipikarja ovat sen täysin suosiossa ohittaneet.

Se on oletettu kuluttajien halu. Tässä sitten taas jonkinasteinen tutkijoiden konsensus:

Katso, löytyykö sinun ruokaympyrästäsi nämä viisi pahinta saastuttajaa

Broileri pääsee jopa hyvisten joukkoon, sianliha pahisten häntäpäähän. Nauta pahisten selvään kärkeen. Mutta käytännössä vain sitä on luomuna saatavana.
« Last Edit: 01.03.20 - klo:04:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #432 on: 01.03.20 - klo:10:13 »
Yksityiskohta: lampaissa luomulla on kyllä suuri osuus, noin neljännes. Mutta kun lampaanlihalla kokonaisuutena on hyvin pieni osuus Suomen lihan tuotannosta, jää luomulampaan osuus 0,1 prosenttiin. Eli noin samaan kuin hevosenliha, ehkä vähän yli.

Luomulihaan pitäytymistä voi kyllä kiivaskin kasvissyönnin kannattaja suositella: määrähän on alle 2 grammaa päivässä, kaikille suomalaisille jaettuna. Luken päätilastosta:

Quote
Lihaa tuotettiin viime vuonna noin 400 miljoonaa kiloa eli vajaa kaksi prosenttia enemmän kuin vuonna 2018.

Eli muu lihantuotanto v. 2019 kasvoi noin kaksi kertaa sen verran, mitä oli koko luomulihan tuotanto.

Miten ihmeessä tässä on voinut noin käydä, jos kolmisen vuotta sitten oltiin tietävinään:

Luomulihan kysyntä kasvaa tuotantoa ripeämmin (05.07.2017)

Quote
[...] Myös luomulihan kysyntä kasvaa; jopa siinä määrin, että raaka-aineen niukkuus hidastaa kasvua.

Viime vuonna Suomessa tuotettiin yhteensä 4,36 miljoonaa kiloa luomulihaa. Kaksi kolmasosaa siitä oli naudanlihaa ja reilu viidesosa sianlihaa. Luomun osuus kaikesta kotimaisesta lihantuotannosta oli vähän yli prosentin.

Luomulihaa jalostavan Tamminen Oy:n toimitusjohtaja Pasi Tamminen sanoo, että kotimaisen luomulihan tuotanto ei kata kysyntää. Lihayrityksillä on pulaa etenkin luomusianlihasta, mutta myös -naudanlihaa menisi kaupaksi nykyistä enemmän.


Viitattiin siis ennätysvuoteen 2016. Sitäkin kysynnän nähtiin kasvaneen. Kyllä noin 2-3 vuotta olisi pitänyt riittää kysyntään vastaamiseen. Mutta sen sijaan tuotanto on laskenut. (Viime vuonna pysyi käytännössä samoissa.)

Siirtymävaiheella voi asiaa tiettyyn pisteeseen selitellä. Mutta näyttäisi siltä, että luomueläintilojen määrä ei ole vuoteen kasvanut (Ruokavirasto). Miksei se ole, jos kysyntä tiedetään tuollaiseksi? (Kasvu oli hidasta sitä ennenkin.)

Ennen niin vankka uskoni kapitalismiin alkaa horjua!  ;D
« Last Edit: 13.12.20 - klo:06:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #433 on: 01.03.20 - klo:15:54 »
Harjoitellaan jo edellisen vuoden 2018 luvuilla.

Luomu:

****

AVOMAANVIHANNEKSET YHTEENSÄ   4, 479 miljoonaa kiloa
[...]
Porkkana.      2, 906 miljoonaa kiloa

TOMAATTI        1, 427 miljoonaa kiloa
KASVIHUONEKURKKU    0,459 miljoonaa kiloa

***

Ja tavanomainen eli kaikki:

Quote
Avomaavihannessato oli 163 miljoonaa kiloa, josta porkkanaa 67 miljoonaa kiloa.
[...]
Kasvihuonevihannestuotanto oli 90 miljoonaa kiloa, josta kasvihuonekurkkua oli 45 ja tomaattia 39 miljoonaa kiloa.

***

Luomu prosenttia tavanomaisesta:

AVOMAANVIHANNEKSET YHTEENSÄ    2,7%

Porkkana 4, 3%

TOMAATTI         3,6%
KASVIHUONEKURKKU    1,0%

***

Tuosta on vaikea laskea yhtä lukua. Mutta tällainen haarukka tietysti saadaan: 1, 0—4,3%.  Jos noista SUURILLLA kirjoitetuista ottaa keskiarvon, se on 2,3%.  Yritetään ehkä uudelleen maaliskuun lopulla.

Toinen juttu on sitten laskelmat todellisilla viljelyaloilla, mutta palataan niihinkin sitten v. 2019 luvuilla.
« Last Edit: 01.03.20 - klo:18:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #434 on: 04.03.20 - klo:07:21 »
Kaikkea tuota täytyy verrata sitten tähän:

Mitä Suomessa syötiin vuonna 2018?

Kunhan nuo tiedot vuodelta 2019 julkaistaan. Mikä tapahtuu tuon uutisen julkaisupäivämäärän perusteella vasta kesäkuussa. Mutta voitaneen toimia samaan tapaan kuin vihannesten kanssa edellä, ja nostaa väliaikaisesti esiin tiedot vuodelta 2018:

Quote
Suomalaiset kuluttivat viime vuonna keskimäärin 155 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, 81 kiloa lihaa, 12 kiloa kananmunia, 79 kiloa viljaa, 65 kiloa hedelmiä ja 64 kiloa vihanneksia. Tiedot ilmenevät Luonnonvarakeskuksen (Luke) ravintotaseen ennakkotiedoista.


Jos tuonti unohdetaan, niin tuo tuotettiin 100%:lla viljelyalasta.
« Last Edit: 04.03.20 - klo:09:55 by Heikki Jokipii »