Tuohon nurmialatarkasteluuni meinasin jo liittää ihmettelyni siitä, että luomueläintilojen määrä on samana aikana pysynyt lähes samana: 1016 vuonna 2016, noussut vain lukuun 1086 tähän vuoteen mennessä.
Mutta eihän sitä voi noin vielä verrata. Tarvitaan vielä luomuläinten kokonaismäärä, ja sen kehitys. Se ei valitettavasti ole noista tilastoista ihan helposti nähtävissä. Käytetään liian hienoa jaottelua erilaisiin eläimiin. Tuossa olisi kyllä tarve nautayksikölle, verottajien (muinoin) ja historioitsijoiden käyttämälle käsitteelle. Sehän kyllä nykyisinkin tunnetaan (nimellä eläinyksikkö), mutta sitä ei käytetä näissä tilastoissa. (Tältä vuodelta tietoja luomuläinten määristä ei ole vielä julkaistukaan.)
***
Kun luomutilojen kokonaismäärä oli vähentynyt 44:llä, ja uusia oli tullut 68, luopujia oli siis 112. Eli siis n. 2%.
Luomuhyväksytty ala oli kasvanut 266 812 hehtaariin ja kasvua siinä oli 14%. Mutta siirymävaheessa oleva ala oli laskenut 49 795 hehtaariin, siinä oli pudotusta, -19%.
Varsinaisen luomuhyväksytyn alan osuus on sitten nyt
11,7%. Sitä lukua käytämme nyt, kunnes saamme muuta tietoa, vertailulaskelmissamme.
Jonkinlaisella kasvu-uralla siis yhä ollaan. Mutta tähän tavoitteiden reivaamiseen oli kyllä syytä:
Pro Luomu: Luomu houkuttelee tuottajia
Viime kevään buumin myötä Suomen luomuviljelyala nousi viime vuonna lähes 297 000 hehtaariin. Luomutiloja on nyt hieman yli 5 000.
Luomuviljelyssä on nyt noin 13 % Suomen koko peltoalasta.
Kantar TNS:n viime vuonna tekemän Maatilojen kehitysnäkymät 2025 -kyselytutkimuksen perusteella luomuala laajenee myös jatkossa. Realistinen ennuste on, että luomun osuus peltoalasta nousee 16 %:iin vuoteen 2022 mennessä.
Tavoitteesta tai arviosta, että 20% saavutettaisiin jo v. 2020, on nyt epärealistisena luovuttu.
Tuo 16% näyttäisi "tasaisen vauhdin taulukon" mukaan olevan saavutettavissa. Toinen asia on sitten, mitä sellaisella alalla tehdään.