Talouselämä-lehti kiinnitti tänään jo otsikossaan huomiota tähän:
Vain pikkuruinen osa lihasta ja maidosta on luomua – tavislehmä lypsää jo 8 650 litraa maitoa vuodessaLuomulihaa tuotettiin viime vuonna vajaat neljä miljoonaa kiloa. Tuotanto sisältää nautojen, sikojen ja lampaiden luomuteurastukset. Luomulihasta reilut 70 prosenttia oli naudanlihaa. Luomun osuus lihantuotannosta oli noin prosentti, mutta lampaanlihasta luomua oli yli neljännes.
Luomu on yllättävän pientä
Maidon tuotanto väheni väheni kolmatta vuotta peräkkäin. Meijerit vastaanottivat maitoa noin 2 285 miljoonaa litraa.
"Luomumaidon tuotanto sen sijaan lisääntyi edelleen ja oli 69 miljoonaa litraa. Luomun osuus meijerimaidosta oli vajaat kolme prosenttia", kertoo yliaktuaari Sanna Vuorisalo Lukesta.
Yllättikö meitä? Ei oikeastaan enää voi sanoa niin, jos olemme asiaa vuosikausia seuranneet. Mutta tuotannon vähäisyys tietysti yhä saa meidät äimistelemään.
Luomueläintuotteiden tuotannossa ei siten viime vuonna käytännössä tapahtunut juuri mitään muutosta. Se on yhä yhtä vaikeasti ymmärrettävän alhainen, siihen nähden, että luomuviljelyala ainakin muodollisesti tuottaa pääosin syötävää juuri eläimille.
Tuon tiedon saimme siis näin, ennen kuin odottamamme Pro Luomun kooste ilmestyi.
PS. 1.3.19: Linkki Luken tiedotteeseen, josta tuon uutisen tiedot ovat peräisin:
Sianlihan tuotanto väheni seitsemän prosenttiaSiitä pääsee itse tilastoihinkin käsiksi. Varsinaisesta tilastosta on nähtävissä, että tuotetun luomulihan kokonaismäärä (ilman siipikarjaa, josta puuttui tieto) oli 3,71 miljoonaa kiloa. Tuo 4 miljoonaa oli reipas pyöristys ylöspäin. Luomulihan tuotanto ei siis edellisvuodesta kasvanut, vaan hiukkasen
väheni. Ei niin paljon kuin edellisenä vuonna, mutta trendi on edelleen se. Ja kaikesta tuotetusta lihasta
alle (1) prosentti oli luomua.
Kun luomuväeltä toisaalta vuodesta toiseen tulee tällaisia viestejä (ks. juuri edellä) ...
Katsaus markkina- ja tuotantotilanteeseen
• Luomulihakauppa käy hyvin, satsaukset onnistuvat
• Kysyntä kasvussa
... niin meidänkin täytyy - vuodesta toiseen - ihmetellä, miksei tuo kysyntä heijastu tuotantoon.