Hesari, Tiede:
Viljelty liha voi muuttaa käsityksemme lihasta, mutta akuutin ilmastokriisin ratkaisijaksi se ei ennätäAsiantuntijoiden mukaan viljelty liha voi tulevaisuudessa olla varteenotettava vaihtoehto perinteiselle lihantuotannolle. Suomalaiskauppojen hyllyihin sitä saataneen aikaisintaan vuosikymmenen päästä.
Monet artikkelissa mainitut asiasyytkin*) voivat viivyttää asiaa, mutta kyllä tässä on se isoin syy:
VILJELLYN LIHAN saaminen markettien hyllyille Suomeen ei tapahdu ihan lähivuosina, sillä EU-tason lainsäädäntö on sen verran hidasta, että luvissa kestää aikansa. Kotimaisia viljellyn lihan yrityksiä ei ole.
Sitten tulee kyllä seuraavakin kysymys:
Jopa kolmasosa maailman hiilidioksidipäästöistä tulee ruoantuotannosta, jossa suurin saastuttaja on eläintuotanto.
Ja näiden
kaikkien päästöjen takia olemme matkalla
n. 1,5 astetta lämpimämpään maailmaan 80 vuodessa. Innostaako sen välttämisyritys tuolla tavalla nyt... kuluttajia kylliksi? Vältettäisiin siis osa kolmasosasta... alle 0,5 astetta? Kunhan kaikki ovat mukana, kukaan ei lipsu?
________
*) esim. tällaiset syyt:
Professori Tuomiston mukaan tämänhetkiset tutkimukset näyttävät, että energiankulutus viljellyn lihan tuottamisessa on jopa suurempaa kuin perinteisen lihan. Siksi viljellyn lihan tuottamisessa merkittävää on se, että energia tulisi uusiutuvista lähteistä.