Author Topic: Kasvissyönti maailman pelastuksena?  (Read 42383 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 18291
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #210 on: 18.11.21 - klo:05:05 »
Tämä on luultavasti pääosalle brasilialaista naudanlihaa hyvä asia:

EU aikoo panna huonekaluja, kahvia ja naudanlihaa tuontikieltoon – haluaa eroon metsää tuhoavista tuotteista sisämarkkinoilla

Quote
Yritysten olisi pakko todistaa, että niiden tuotteita ei ole valmistettu alkuperämaan lakien vastaisesti eikä turmeltu metsää maatalouskäytössä. Jäsenvaltioiden tehtävä olisi varmistaa, että EU:n markkinoille tulee vain "metsäkadottomia" tuotteita.

Koska sillloin EU:n sisälle päässyt brasilialainen liha olisi jo todistettavasti metsäkadotonta. Eikä sitä enää voisi boikoitoida tai kehottaa vältettäväksi tuolla perusteella.

Mutta koska taustalla on protektionismi, kyllä siihen takuulla keinot keksitään. Vaikkapa kohuohjelma telkkariin, jossa "todistetaan", ettei Brasilian sertifiointeihin voi luottaa? Vrt. vaikka siihen, miten luomulihaa yhä mainostetaan hormooni- ja antibioottivapaana. Vaikka kaikki liha EU:ssa on sellaista.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 18291
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #211 on: 28.11.21 - klo:17:17 »
Hänen kanssaan on täällä monessa asiassa oltu erimielisiä, mutta tässä on pointtia:

Suomella on hallussaan satumainen aarre: Runsaiden vesivarojen ansiosta maataloutemme voisi olla hyvinkin karjatalousvaltaista, linjaa professori

Quote
Maailman hydrologinen kierto suosii Pohjoismaita. Siksi tänne sopii tuotanto, jossa tarvitaan paljon vettä. Kestävästi tuotettu liha ja maito voisivat nousta Suomen vientituotteiksi, linjaa professori Juha Helenius.

Veden kulutushan on koko ajan myös ollut se synti, jota lihansyönnin päälle on vyörytetty. Se on ylipäänsä hieman kyseenalainen — vesihän kiertää, se ei kulu — mutta erityisesti siis Suomessa.
« Last Edit: 28.11.21 - klo:17:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 18291
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #212 on: 03.12.21 - klo:12:48 »
Kovaa yritystä löytyy:

Animal-free real dairy products are beginning to roll out

Tässä he ovat arvioineet olevansa ylivoimaisia:

Quote
Making ‘real’ dairy cheese without cows, they argue, offers the best of both worlds: more sustainable and ethical products that don’t involve industrialized animal agriculture, but still deliver the nutrition and functionality of ‘real’ dairy.


According to a recent lifecycle assessment,​​​ Perfect Day’s non-animal whey protein produces up to 97% fewer greenhouse gas (GHG) emissions than whey protein from cows.

Mutta näissä asioissa on toivomisen varaa:

Quote
While plant-based cheese is getting better all the time​​​, say animal-free startups, it has only captured a tiny fraction of the cheese market because products still don’t deliver for many consumers, who would like to make more sustainable or ethical choices, but aren’t willing to compromise on taste, nutrition, or performance.

Arvaus, että maku oli noista tekijöistä ratkaisevin: eläintuotteilla on ollut tuotekehittelyyn aikaa vuosisatoja!
« Last Edit: 03.12.21 - klo:13:00 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 18291
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #213 on: 12.12.21 - klo:05:05 »
Tällainen yritys nyt tällä lehdellä. Meidän ehdotustamme ei aikoinaan hyväksytty, sitä jopa ko. lehdessä pilkattiin. Mutta nyt yritetään haukata luultavasti liian iso (tai hankala) pala:

Suomen Luonto -lehti valitsi vuoden turhakkeeksi liian lihankulutuksen
Suomalaisten lihankulutus on kasvanut lähes 40 prosenttia viidessä vuosikymmenessä.


Alkuperäiseen:

Vuoden turhake on liika lihankulutus

Siinä sitten yritetään kiemurrella sen ajatuksen kanssa, että jossain vaiheessa lihankulutus muuttuu liialliseksi. Mutta ei ole periaatteessa täysin tuomittavaa.

Toisaalla mainituilla Eläinkapina-aktivisteilla on helpompaa.  8)

Tuo havainto lihankulutuksen kehityksestä on kyllä sinänsä oikea.
« Last Edit: 12.12.21 - klo:05:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 18291
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 24.12.21 - klo:08:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 18291
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #215 on: 09.01.22 - klo:05:47 »
Kuulostaa kieltämättä lupaavalta:

Kun rihmasieni valmistaa munanvalkuaista ilman kanaa, kaasupäästöt puolittuvat ja pinta-alan tarve laskee kymmeneen prosenttiin

Quote
Vuonna 2018 munanvalkuaisjauheen maailmanlaajuinen kulutus nousi 1,6 miljoonaan tonniin, ja markkinoiden odotetaan jatkossa kasvavan entisestään.


Onko olemassa EU-sääntöjä luomurihmasienille? ;D
« Last Edit: 09.01.22 - klo:05:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 18291
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #216 on: 14.01.22 - klo:06:02 »
Tärkeä asia, näin monelle:

Joka kuudes suomalainen pitää tärkeänä vähentää eläinperäisten tuotteiden syömistä, selviää WWF:n kyselystä

Quote
WWF:n mukaan tulos on ristiriitainen, sillä vastaajat eivät pidä eläinperäisten tuotteiden vähentämistä merkittävänä ympäristötekona. Suomessa vain 17 prosenttia ja muualla 16 prosenttia kertoi pohtivansa lihan, kalan tai maitotuotteiden ostamisen vähentämistä.

Sitten se ikävä kysymys: kuinka moni todella tekee niin? Ja toinen perään: kuinka moni siinä määrin, että se näkyisi tilastoissa? — Lihatiedotuksen kulutustilasto on hyvin pitkästyttävää luettavaa: vuosi seuraa toistaan hyvin samankaltaisena, ainakin kokonaismäärissä. Vuosi 2021 puuttuu vielä, mutta tuskinpa se kuvaa mitenkään muuttaa.