Em. selvitysten raportteja ei netistä löydy, mutta täältä löytyvät vanhemmat (2012 ja 2013) tiedotteet:
Luomun tilanne ammattikeittiöissä 2013Vuonna 2013 tilanne oli tiedotteen mukaan aika lailla samanlainen kuin 2014:
Portaat luomuun-ohjelma selvitti helmi-maaliskuussa 2014 kuntien luomuhankintoja ja luomutuotteiden käyttöä toisena vuonna peräkkäin. Portaat luomuun -ohjelman mukaan luomua käyttävien keittiöiden määrä on vuoden aikana lisääntynyt, mutta selvityksestä kävi ilmi, että luomutuotteiden käyttötiheys on vähentynyt. Päivittäinen luomun käyttö on monissa keittiöissä harventunut viikoittaiseksi tai kuukausittaiseksi
(lihav. HJ)
Käyttö on siis vähenemässä jo aivan trendinomaisesti. Niinpä Pro Luomun uutisen otsikoinnin optimismi tuskin on oikeutettua:
Luomua hitaasti mutta varmasti ammattikeittiöihin
Tämä on sitten jo kikkailua, todistelua hävityssä asiassa:
Kaikkien luomuraaka-aineiden käyttö ammattikeittiöissä on kuitenkin kasvamaan päin, kun tarkastellaan myös harvemmin kuin viikoittain luomua käyttävien joukkoa.
Kuuden prosenttiyksikön poistuma päivittäisistä käyttäjistä ei ole helposti korvattavissa noilla satunnaiskäyttäjillä.
Jos oletetaan käytön "kerta-annos" samaksi, "joka päivä" viideksi päiväksi viikossa, ja tuo "harvemmin kuin viikoittain" (ystävällisesti) joka toiseksi viikoksi, poistuma yhden suurkäyttäjän osalta olisi (52 * 5) 260 annosta, lisäys tuollaisen pienkäyttäjän osalta (52/2) 26 annosta, eli vasta 10 pienkäyttäjää korvaisi yhden suurkäyttäjän poistuman.
Eli tuon laskelman *) mukaan vasta, jos pienkäyttäjien määrä olisi lisääntynyt yli 60 prosenttiyksikköä, voitaisiin (yhteensä) väittää, että "luomuraaka-aineiden käyttö ammattikeittiöissä on kuitenkin kasvamaan päin"? **)
Samanlaista selittelyä on siten tämäkin vetoaminen saatavuuteen ...
Luomutuotteiden saatavuus ei kasva samassa suhteessa, mikä vaikuttaa siihen, että päivittäin luomua käyttävien määrä vähenee: luomua ei tällä hetkellä yksinkertaisesi ole kaikkien halukkaiden saatavilla.
... jos luomuviljelyn pinta-ala (ja myös tuotannon määrä) on samana aikana
kasvanut: miten ihmeessä luomua oli saatavilla
pari vuotta sitten, jos sitä ei ole nyt? Kun tuo satunnaiskäyttäjien määräkään ei takuulla ole kasvanut tuollaisilla em. prosenteilla?
_________
*) kun meillä ei raportteja ole, emme voi tietää, mitä tutkimuksissa tarkoittaa "harvemmin kuin viikoittain" keskimäärin. Kerran vuodessa ("luomupäivänä") on tietysti sekin "harvemmin kuin viikoittain".
**) tuollainen
lisäys ei tässä laskelmassani edes "mahtuisi" 100 prosenttiin, jota aika yleisesti (!) pidetään rajana: 75% käyttäjiä yhteensä ("vähintään joskus"), joista 25% vähintään viikoittain, jää 50%.