Author Topic: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää  (Read 151527 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17974
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #450 on: 09.06.21 - klo:18:06 »
Tämä on jo vähän vanha, mutta ansaitsee paikkansa tässä triidissä:

Samiedu tuo ruokapöytään enemmän luomua ja lähiruokaa – ruokahuoltopäällikkö: "Asiakkaat ovat hyvin valveutuneita"

Quote
Luomun ja lähiruoan osuus tulee olemaan aluksi hyvin pientä, sillä budjetti ei salli kokonaan luomuun siirtymistä
[..]
Aluksi luomuna ja lähituotteina ostetaan esimerkiksi puurohiutaleet, leseet ja sämpyläjauhot, joiden ostomäärät ovat vuositasolla verrattain pienet.

Samidu on tuolla Savossa päin, mutta samoin se on täällä Helsingissäkin. Täälläkin jotkut yrittävät olla niin, niin "valveutuneita". Sillä tavalla kuin heille se on opetettu.

***

Tänä vuonna tuosta viheliäisen iskulauseen toisesta puolesta ei näytä tulleen isoa kysymystä esim. kuntavaaleissa. Tästä asiasta MT toki muistaa muistuttaa:

Lisää kotimaista ruokaa kuntien keittiöihin, vaativat MTK ja ruokateollisuuden työntekijät – "Kuntapäättäjät eivät voi ohittaa äänestäjien selvää tahtoa"

Quote
Kotimaisella ruualla julkisissa keittiöissä on kuntalaisten vahva tuki.
« Last Edit: 10.06.21 - klo:13:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17974
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #451 on: 11.06.21 - klo:04:31 »
Näin saatiin luomukysymys kuitenkin vähän mukaan kuntavaaleihin. YLE:

Entä sitten ilmasto? Ei saa syyllistää sanoo Saarikko, Halla-aho puhuu luomu- ja kasviruoan puolesta – Katso nyt suorana suuri vaalikeskustelu


Quote
Halla-ahon mukaan kuntien pitäisi painottaa lähellä tuotettuja palveluita ja tuotteita. Se on ilmastoteko.

– Luomu- ja kasviruokaa, Ohisalo heittää.

– Me emme lainkaan vastusta kasvis- ja luomuruokaa lähikunnista, Halla-aho sanoo.

Oikeastaan tuossa sananvaihdossa tulee hyvin esille poliitikkojen parissa noudatettu piilonormi: jos joku puhuu luomun puolesta, ei saa ainakaan vastustaa. Ja kaikkien puoluiden ohjelmissa ja linjauksissa se luomu sitten onkin. Vaikkeivät kaikki — tai ehkä jopa kukaan — sitä niin kauheasti tai erityisesti tavoittelekaan.

Käytännön vastustaminen (hillitseminen) jätetään sitten kunnissa alemman tason talousväelle. Vrt. vaikka juuri edellä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17974
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #452 on: 17.06.21 - klo:05:22 »
Quote
Tiistai 15.6.2021 klo 13.00 –  16.00
MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ

Suomen kansallinen julkisten hankintojen strategian tavoitteena on nostaa luomun osuus 25 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Miksi luomu ei näy julkisissa ruokapalveluissa? Mikä on strategisten päätösten merkitys luomun käytön lisäämisessä? Webinaarissa keskustelijoita useista eri näkökulmista.

Yks näkökulma sieltä kyllä tyystin puuttuu: miksi hitossa tuota yritetään?

Tuo webinaari on nyt pidetty ja aineisto löytyy täältä:

https://valtioneuvosto.fi/-/1410837/webinaari-miten-tuplata-luomu-julkisissa-ruokapalveluissa-

Hissukseen täällä kommentoitavaksi. Tämä osuus lienee täällä jo pitkälle komentoitu:

Quote
Projektipäällikkö Anu Arolaakso Savon koulutuskuntayhtymästä antoi webinaarin osallistujille esimerkkejä luomun käyttöhintalaskelmista ja Päivi Kurkela Lööki, Oulun Tuotantokeittiö Oy:stä esitelmöi, miten lähiluomua voi tuoda ruokalistalle ja reseptiikkaan.

Viitaten jo vanhaan 2011 uutiseemme:

Kalliimpi onkin samanhintaista!
Luomukotitaloustieteen "voitto" taloustieteestä


Tuota reseptiikan muuttamisen ideaa on käsitelty — ja pilkattu — pitkin matkaa muutenkin tässä keskustelussa. Mutta tarkistetaan noistakin, ovatko he yhtään onnistuneet uusia perusteita asialle löytämään.
« Last Edit: 17.06.21 - klo:07:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17974
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #453 on: 18.06.21 - klo:05:53 »
Arolaakson esityksessä ei ollut mitään uutta. Ja sen otsikko on harhaanjohtava: esityksessä myönnetään, että luomu on kallista. Mutta jotenkin onnistuisi suht. halvalla lisätä luomuisuutta, kun annoksiin taitavasti lisätään suhteellisesti halpoja luomuaineksia. Jotain korvatenkin. Eli vanhaa tuttua reseptiikan muutosta sekin.

Päivi Kurkelan esitys on sitä samaa jo heti otsikosta alkaen.

Tarkemmin katsoen annetaan ohjeet itsensä petkuttamiseen!
« Last Edit: 18.06.21 - klo:06:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17974
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #454 on: 06.07.21 - klo:05:03 »
Mitä tämä (lihav. HJ) tällaiseen kurssiohjelmaan kuuluu:

https://www.turkuai.fi/sites/default/files/atoms/files/ikaantyneiden_erityisruokavaliot_2021s_0.pdf

Quote
Asiantuntijoiden  johdolla  perehdytään  vuonna  2020  uudistuneeseen  ikääntyneiden  ruokasuositukseen Vireyttä seniorivuosiin ja syvennetään dieettikokin osaamista tämän kohderyhmän palveluissa. Koulutus  soveltuu  keittiöalan  ammattilaisille,  joilla  on  vahva  työkokemus  ja  aiempia  opintoja  alalta.
[..]
Lähiopetusillat toteutetaan klo 16.00-19.45:
•17.8.Koulutuksen aloitus
•24.8.Diabetes
•31.8.Fodmap-ruokavalio
•7.9.Ruoansulatus ja aineenvaihdunta sekä luomu, itsenäisesti opiskellen
•21.9.Kustannuslaskenta
[..]

Vaan selvähän se. Ikääntyneet ovat lasten ohella ryhmä, jolle luomua voidaan aika lailla heiltä kysymättä syöttää.
« Last Edit: 06.07.21 - klo:06:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17974
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #455 on: 13.09.21 - klo:04:23 »
PS. Kevyempi vaihtoehto tuohon olisi, että me - jos sen lopulta saamme aikaiseksi - tarjoaisimme (huom. tarjoaisimme, so. ilmaiseksi, jolloin emme "syyllisty" noiden tuotteiden myyntiin) itsellemme ja kutsutuille lehtimiehille GMO-aineksista tehdyn aterian juuri tuossa ravintolassa (jonka vuokrankin ja mahdollliset työpalkat itse maksaisimme, ettei siitä tule sanomista). Tai noiden ideoiden yhdistelmä: Heurekan kahvila Einsteinissa olisi vaikka kerran kuussa ilmainen "GMO-päivä" niille, jotka haluavat. Rahoitusta en ole miettinyt: tulkittaisiinko esim. vapaaehtoinen kolehti yhdistyksen toiminnan tukemiseksi sittenkin maksuksi itse ateriasta?

Täällä olikin jo tuo keritty toteuttaa:

What’s a GMO Dinner?
The Answer Just Might Surprise You


Kuvateksti:

Quote
Chef Roger Praplan of La Gare Restaurant in Santa Rosa stands behind a table displaying all of the GMO foods he is about to prepare for dinner. (Alison Van Eenennaam/UC Davis

Mutta se olikin USA:ssa. Vielä on meillä mahdollisuus olla Euroopassa edelläkävijöitä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17974
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #456 on: 18.09.21 - klo:04:03 »
Annaleena Ylhäinen oli twiitannut 15. syyskuuta:

Quote
Japanissa myydään jo geenieditoinnilla jalostettua, tavanomaista terveellisempää tomaattia.

Launch of Genome Edited Tomato Fruit for Purchase

Quote
The “Sicilian Rouge High GABA” seedling gardening kits we provided in May 2021 have been very positively received by our home gardener consumer panel. Due to the overwhelming response and strong interest indicated by our monitors, we have decided to start selling the tomato fruit itself from September 15th, 2021. A puree product made of the same tomato will be available in the near future.

Tuotakaan ei saa EU:ssa ja Suomessa myydä. Mutta siinäkin olisi oiva lisuke lautaselle edellä mainitulla tavalla järjestettävällä Heurekan lounaalla. — Olisi aika yksinkertaista tänne tilatakin, tuossa on riittävät tiedot siihen. 

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17974
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #457 on: 05.10.21 - klo:06:41 »
Pro Luomu kertoo tuon puurotempauksensa onnistuneen "yli odotusten". En sanoisi. Yli 400 000 odotettiin osallistuvan, n. 390 000 osallistui. Ja niistäkin n. 300 000 oli koululaisia ja päiväkotilapsia, joiden ei voi odottaa kieltäytyvän, jos opettaja tai "täti" tuohon käskee tai ohjaa. Edellä mainittiin pari muutakin ryhmää, joiden protestointi oli aika epätodennäköistä. Eli oikeastaan vain alle 2% suomalaisista teki sen valinnan, että tuohon lähti mukaan.

Mutta yhä vielä he haluavat muistella tuota tempaustaan:

Pro Luomu 10 vuotta: Suomeen puuronsyönnin maailmanennätys

Tuostakin selostuksesta tulle hyvin esille, että pakkosyötön keinoin tuo ennätys tehtiin. Ja (me 2018):

Mitä ihmeen merkitystä on luomupuurolla?
« Last Edit: 11.10.21 - klo:14:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17974
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #458 on: 29.10.21 - klo:06:46 »
Pro Luomu on edelleen — vältän tässä sanaa 'kiitettävän'! — aktiivinen tämän asian edistämisessä. Nyt näin:

Pro Luomu mukana Ateria-tapahtumassa

Quote
Tapahtuma on julkisen ruokapalvelun ja sopimusruokailun ammattilaispäivä, joka sisältää alaan liittyviä puheenvuoroja ja palveluntarjoajien jakamaa tietoa. Tapahtuma toimii samalla alan toimijoiden kontaktifoorumina. Ateria-tapahtumassa vierailevat mm. kunnan ruokapalvelujohtajat, ruokapalveluiden hankinnoista vastaavat päättäjät ja ravitsemusasiantuntijat. 

Pro Luomu osallistuu tapahtuman ohjelman tuottamiseen Luomu osana vastuullisia ruokahankintoja -osiolla, joka on ohjelmassa klo 11–12. Tunnin aikana kuullaan kaksi erillistä puheenvuoroa aiheesta. 

Tunnin ovat saaneet aikaa yrittää vakuuttaa asiasta (rahojen käytöstä) päättäjät. Ravitsemusasiantuntjoita he eivät pysty vakuuttamaan.
« Last Edit: 29.10.21 - klo:08:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17974
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #459 on: 02.11.21 - klo:04:44 »
Keski-Uusimaa-lehti:

Suomen parasta luomua – "Suurella syrämmellä" johdettu pohjalaisravintola uusi voittonsa viidennen kerran

Kuvateksti:

Quote
Ravintolayrittäjä Juha Ollila kertoo, että pohjalaisilla on tapana tehdä kaikki viimeisen päälle, kun jotakin ruvetaan tekemään.

Heitä auttaa paljon, että uusmaalaiset sitten maksavat mielellään viimeisen päälle, kun ryhtyvät maksamaan. — Hieman anteeksipyydelllen esille täällä, koska on jo todettu, että Härmän Ratin toiminta ei ole pakkosyöttöä. Vaan sinänsä sellaista toimintaa, jollaista kaiken luomun tarjonnan pitäisi olla.
« Last Edit: 02.11.21 - klo:04:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17974
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #460 on: 08.11.21 - klo:06:57 »
Kouvolassa noudatetaan orjallisesti ylempää tullutta pyhää sanaa:

Kouvolan kouluissa vaihdetaan rasvaton maito kalliimpaan – tavoitteena on keittiö, jossa neljäsosa raaka-aineista on luomua

Quote
Kansallinen luomuohjelma on antanut julkisille ammattikeittiöille tavoitteeksi saada luomun osuutta kasvatettua. Kouvolassa uusi luomulisäys on rasvaton maito.

Tuollaisessa asiassa ei ilmeisesti kunnallista itsehallintoa ole.
« Last Edit: 08.11.21 - klo:07:02 by Heikki Jokipii »