Author Topic: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää  (Read 143131 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17010
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #435 on: 28.03.20 - klo:07:38 »
Pro Luomu ry uudelleentwiittasi
Aura Lamminparras twiittasi 26. maalisk.

Quote
#Luomufoorumi päivä 2!

Tuoreen datan mukaan ammattikeittiöistä

 23% käyttää luomua päivittäin
 46% käyttää luomua viikottain


Mutta jotenkin tuo ei ole oikein yhteensopivaa tietoa tämän muualta saamamme tiedon ja käsityksen kanssa:

Mutta kun tuohon Horeca-sektorin luomumyynnin yhteisarvoon ei ole vieläkään vuosien jälkeen tullut päivitystä, tarkoittanee se se sitä, että se on yhä noin tai alle 1% myynnistä.

Joten uskaltanemme tehdä johtopäätöksen, että missään muualla kuin julkisella sektorilla luomu ei menesty. Kokonaiskuvaa eivät jotkut esillä olleet huippukalliit ravintolat ole muuttaneet.

Joten kunnallisella/valtiollisella tasolla tehdyt poliittiset päätökset ovat tällä alueella yhä luomuväen ainoa toivo. Eli se pakkosyöttö.

Tai sitten noin usein käytetyt määrät ovat hyvin, hyvin pieniä. Pelkkää luomua käyttäen tuo tarkoittaisi 23% + 46/7 eli n. 6,6%, yhteensä n. 30% osuutta. Jossa luvussa on iso ero n. 1 prosenttiin.

Sen nyt tässä vielä mainiten, että tuo tuore data on varmaan kuitenkin kerätty ennen koronakriisiä. Joka ei voi olla vaikuttamatta julkisyhteisöjenkään keittiöihin.
« Last Edit: 28.03.20 - klo:09:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17010
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #436 on: 01.05.20 - klo:10:26 »
Kyllä se täällä vielä on mukana (MMM:n blogista, lihav. HJ):

Kohti kestävämpiä elintarvike- ja ruokapalveluhankintoja

Quote
Lisäksi lihan, kananmunien ja maidon osalta ohjataan kuntia suosimaan suomalaista lähi- ja luomutuotantoa. Arvokkaita tavoitteita hankintojen vaikuttavuuden ja ekologisen kestävyyden lisäämiseksi.

Palataan asiaan, kun tuossa mainitun oppaan päivitys ilmestyy. Ei, jo sitä ennen: tuon mukaan sen sisältöön pystyy vaikuttamaan 10.5.20 asti. Tätä kautta:

https://www.motiva.fi/ajankohtaista/uutiset/uutiset_2020/elintarvikehankintojen_vastuullisuuskriteerit_paivitetaan.15021.news

Vaikka yhdellä vilkaisulla kysely näytti olevan suunnattu pääosin yrityksille.
« Last Edit: 01.05.20 - klo:10:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17010
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #437 on: 10.05.20 - klo:06:59 »
Tällaisin argumentein asiaa sitten kylmän rauhallisesti myydään:

http://www.luomuravintola.fi/ajankohtaista

Quote
06.05.2020
Luomusta tulee maukkaampaa ruokaa!
Luomuraaka-aineista laitettu kouluruoka maistuu hyvältä, ja siksi Helsingin steinerkoulun oppilaat syövät sitä mielellään. Näin päättelee keittiömestari Tuija Ruuska, jonka yritys KK Kruska Oy on ruokkinut Helsingin Rudolf Steiner -koulun oppilaat vuodesta 2013 lähtien.

Kehuja on kerännyt esimerkiksi koulukeittiön perustuote kuten mehukas luomuporkkanaraaste, jonka makua koululaiset arvostavat niin paljon, että osaavat pyytää sitä ruokalistalle. Luomujuuresten makua kiitetään myös keitoissa ja kastikkeissa.


Vaikka meillä täällä tulee välittömästi mieleen, että oliko siinä vieressä varmasti tarjolla myös tavanomaista porkkanaraastetta. Josta ei olisi pidetty yhtä paljon? Ja sama keittojuuresten kanssa, oliko?

Liittäen tuohon vielä kiusoittelumme siitä, että oikeastaan Steiner-koulussa pitäisi olla tarjolla biodynaamista ruokaa. Luomu ei riitä... se on oikeastaan ihan revisionistista tai luopioruokaa, tuossa miljöössä!
« Last Edit: 10.05.20 - klo:07:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17010
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #438 on: 05.06.20 - klo:04:15 »
Nämä linjaukset on saatu sen kummemmitta fanfaareitta uusittua:

EU:n hedelmätuki laajenee toisen asteen oppilaitoksiin (MMM)

Quote
Luonnonmukaisesti tuotetuilla tuotteilla säilyy korotettu tuki.
[...]
Maidon ja piimän tuki on 18 senttiä litralta. Jos tuote on luonnonmukaisesti tuotettu, on tuki kaksinkertainen.
[...]
Hedelmien ja vihannesten tuki on 65 prosenttia tuotteiden hankintahinnasta ja luonnonmukaisesti tuotetuilla tuotteilla 10 prosenttiyksikköä korkeampi.

Enää ei edes yritetä keksiä perusteluja sille, miten tuo tukee EU:n tuolle määrärahalle asettamia tavoitteita.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17010
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #439 on: 13.06.20 - klo:06:28 »
Tässä MMM:n tiedotteessa tulee enemmän esille kotimaisen suosiminen:

Ammattikeittiöt arvostavat kotimaisia raaka-aineita, luomu- ja lähiruokatuotteiden käyttö kasvaa

Mutta tuleehan se luomukin mukana, niinkuin jo otsikkokin lupaa:

Quote
Luomutuotteet vahvasti ammattikeittiöiden raaka-aineena

Luomutuotteiden käyttö ammattikeittiöissä on kasvanut tasaisesti vuodesta 2014 lähtien.

Tutkimuksen mukaan luomutuotteita käyttää viikoittain ammattikeittiöistä 46 prosenttia. Päivittäin luomutuotteita käytetään 23 prosentissa ammattikeittiöistä. Eniten luomua käytetään päiväkodeissa sekä ammatillisissa oppilaitoksissa ja korkeakouluissa. Suuralueista luomua käytetään eniten Uudellamaalla, jossa viikoittain luomua käyttää 64 prosenttia ammattikeittiöistä.

Suosituimmat luomutuotteet ovat: viljatuotteet, vihannekset, maito ja maitovalmisteet sekä juurekset. Kotimaisista luomutuotteista eniten käytetään maitoa, kananmunia ja perunaa. Tulevaisuudessa julkisella sektorilla todennäköisimmät luomuun vaihdettavat tuotteet ovat viljatuotteet ja maito, yksityisellä sektorilla taas juurekset, vihannekset, kananmunat/kananmunavalmisteet ja peruna. Tärkeimmät syyt luomun käytölle ovat ympäristöasioiden huomiointi, hyvä maku ja eettisyys.

Kehotus suosia sitäkin oli tavanomaiseen tapaan naamioitu kyselytutkimuksen tuloksiksi, tiedotteen sanomana: muut tekevät näin, tehkää tekin.

Tietty tarkoituksenmukaisuus on tuossa havaittavissa. On kysytty käytön useutta, mutta ei määrää (kiloina tai euroina). Kuten edellä olemme jo usein tuoneet esille, tuollaiseen useuteen pääsee helposti yhdellä tai harvalla tuotteella, vähäisillä määrillä. Tyypillinen esimerkki: luomupuuro. Kuitenkin Pro Luomun koosteissa viimeinen saatavissa oleva tieto on se, että luomun käyttö ammattikeittiöissä on vähäisempää kuin kotitalouksissa: osuus 1% kieppeillä.  Jostain syystä sitä tietoa ei haluta enää päivittää. Jos käyttö on kasvanut vuodesta 2014, siitä ei haluta kertoa selvää lukua, kuinka paljon.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17010
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #440 on: 19.08.20 - klo:08:04 »
Sillä voi olla luomumaidon tuotannolle iso merkitys. Luomumaidon arvoketjutyöryhmän kokouksesta 13.01.20:

https://proluomu.fi/wp-content/uploads/sites/11/2020/08/kokouspoytakirja-13.1.2020.pdf

Quote
Markkina- ja tuotantokatsaus
• Kaupan näkökulmasta luomumaidon kulutus pysynyt joko samana tai
hieman laskenut
.
• Mahdollisesti kasvipohjaiset juomat osittain korvaavat luomumaidon
käyttöä.
• Muissa luomumaitotuotteissa, kuten juustoissa, rasvoissa ja
välipalatuotteissa positiivista kehitystä.
• Ammattikeittiöissä positiivista kehitystä, mm. koulujen luomumaidon
käytössä.
• Esimerkiksi Ruotsissa ammattikeittiöpuolen kasvu on heijastunut myös
kasvuksi kuluttajapuolella.
[...]
Markkinakatsaus/Luomumaidon käyttö
kouluissa ja päiväkodeissa kasvaa
• Luomumaitoa juotiin Suomen kouluissa ja päiväkodeissa 2,97
miljoonaa litraa lukuvuonna 2018–19.
• Se oli noin kaksi kertaa enemmän kuin edellisenä lukuvuonna.
• Päiväkodeissa ja kouluissa lukuvuonna 2018–19 tarjotusta
rasvattomasta maidosta 19,3 % oli luomua.
• Merkittävä kannustin on koulujakelutuki, joka on luomulle
korkeampi kuin tavanomaiselle maidolle
(lihav. HJ)

Vaikkei siitä sellaista kultakaivosta tullutkaan kuin varmaankin kuviteltiin. 19,3% on kuitenkin alle viidennes.

Pöytäkirjan yhden dian lehtileikkeissä on muuten mukana myös Iltalehden kriittinen artikkeli.

***

Vaan olisiko sittenkään? Luomumaitoa tuotettiin v. 2019 yhteensä 74 miljoonaa litraa. Siinä tuo n. 3 miljoonaa litraa ei vaikuta suurelta määrältä. Noin 4 prosenttia, noin 3,2 prosentista (luomumaidon osuus kaikesta). No, on ja ei.
« Last Edit: 20.08.20 - klo:05:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17010
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #441 on: 21.08.20 - klo:05:04 »
Tämä on realiteetti (MT):

Lahden tiukka kouluruokabudjetti sitoo keittiöiden kädet: "Näistä asioista ei ole keskusteltu riittävän korkealla tasolla"

Quote
Hinta ratkaisee Lahden tarjoaman kouluruuan raaka-aineiden valinnan. Yksi ateria pitää valmistua alle euron kustannuksilla.

Mutta silti vaan tässäkin ...

Lahden kestävän energian ja ilmastonmuutoksen toimenpidesuunnitelma vuoteen 2030 (pdf)

... on toimenpide n:o 88:

Quote
Kasvispainotteinen julkinen ruoka ja luomuruoan käyttö

Luomuruoan edistäminen liittyy luomuviljelyn ja luonnon monimuotoisuuden tukemiseen

Päijät-Hämeen Ateriapalvelut; kaikki ruokahankintoja tekevät

Käynnissä H & S

[vaikuttavuus:] Vaikea arvioida
(lihav. HJ)

Meillä on oma käsityksemme siitä, edistääkö luomuruoan suosiminen mitään noista tavoitteista*). Mutta joka tapauksessa luomuraaka-aineet ovat (yleensä paljon) tavanomaisia kalliimpia, ja aika epätoivoinen tehtävä Lahden (tai muun kunnan) koulukeittiöille annetaan, jos muutoinkin äärimmäisen tiukan budjetin puitteissa vielä luomuakin pitäisi suosia.

____________

*) tietysti poislukien "luomuviljelyn ... tukemiseen", sitä tuolla epäilemättä hiukan edistetään. Mutta omissa keskusteluissaan (tavallisesti tieteellisiin lähteisiin tukeutuen) täällä on perusteltu, että ilmastomuutoksen vastustamiseen tai luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen luomu on erittäin kehno keino.
« Last Edit: 21.08.20 - klo:05:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17010
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #442 on: 11.09.20 - klo:07:35 »
Tänne se taas lipsahti joukkoon (lihav. HJ) :

Periaatepäätös vastuullisista ruokahankinnoista hyväksytty

Quote
Strategian tavoitteena on lisätä vastuullisesti ja kestävästi tuotettujen raaka-aineiden ja palvelujen käyttöä julkisissa ruokahankinnoissa. Hankinnoissa on kiinnitettävä huomiota erityisesti kotimaisten raaka-aineiden käyttöön ruokapalveluissa. Linjauksessa kannustetaan lisäämään lähi- ja luomuruuan sekä kalan osuutta julkisissa elintarvikehankinnoissa.

« Last Edit: 11.09.20 - klo:07:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17010
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #443 on: 04.11.20 - klo:07:36 »
Näin Helsingin kaupunki taas osallistui kilpailuun meidän veromarkoillamne:

Helsingin päiväkodit jälleen voitokkaita Luomu SM -kilpailussa – luomua nautittiin vuonna 2019 yli miljoona kiloa

Tämän verran tietoa tuli siitä, mihin kaikkeen tuhlattiin luomumaidon lisäksi:

Quote
Yhteensä luomua tarjottiin päiväkotien ruokapalveluissa viime vuoden aikana noin 1 066 800 kiloa, mikä on lähes noin 382 000 kiloa enemmän kuin vuonna 2018. Helsingin päiväkotien luomutarjontaan sisältyvät muun muassa luomuhiutaleet, luomuohrasuurimot, maustamaton luomujogurtti, luomupiimä, luomutofu ja kahdesti kuuden viikon ruokalistalla tarjottavat luomuhedelmät sekä viimeisimpänä valikoimaan tullut rasvaton luomumaito. Kuusiaskelmaisilla luomuportailla Palvelukeskus Helsinki on tasolla neljä.

Voimme kuitenkin huomata, että tälle tasolle jäätiin:

Quote
Palvelukeskus Helsinki vastaa ruokapalveluista noin 320 Helsingin päiväkodissa, joihin hankituista raaka-aineista luomun kilomääräinen osuus oli vuonna 2019 noin 25 %.


Tietystikään tuohon kaupungin tiedotteeseen ei sisälly mitään arviota siitä, mitä tuolla satsauksella katsottiin saavutetun lasten hyvinvoinnin edistämisessä. Operaation hinta varmasti löytyy jostain vaikkei sitä tuossa ollutkaan.

Lasten mielen manipulointia ei yhtään hävetä:

Quote
Helsingin varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa luomun lippu on korkealla myös jatkossa.

– On tärkeää, että lapset saavat tutustua luonnon monimuotoisuuteen jo varhaislapsuudesta alkaen ja omaksua ympäristöystävällisiä arvoja luonnollisena osana arkipäivää, sillä heistä kasvaa tulevaisuutemme päättäjiä, Jalovaara ajattelee.

« Last Edit: 04.11.20 - klo:07:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17010
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #444 on: 14.03.21 - klo:07:30 »
Kävinpä läpi aika lähellä kotiani sijaitsevan päiväkodin ensi viikon ruokalistaa luomuruoan tarjonnan näkökulmasta:

https://ruoka.palmia.fi/fi/ravintola/koulu/paivakoti-puotila-puotinkulma/

Ja kyllä se — paria poikkeusta lukuunottamatta — sitä luomupuuroa oli. Uutisemme retorisine kysymyksineen 2 vuoden takaa:

Mitä ihmeen merkitystä on luomupuurolla?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17010
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #445 on: 18.03.21 - klo:08:38 »
Yrittävät tätä kautta (Aromi-lehti) ja näillä asioilla perustellen:

Luomun ympäristöhyödyistä lisäarvoa – ravintolat voivat olla kestävyysmuutoksen vetureina

Quote
Ravintolat ja ammattikeittiöt voivat olla ruokajärjestelmän kestävyysmuutoksen vetureina tarjoamalla luomuruokaa ja tuomalla esiin sen ympäristöhyötyjä.

Ja valehtelevat tottuneesti:

Quote
Tuotantopinta-alaa kohden laskettuna luomun ilmastovaikutukset ovat tyypillisesti pienemmät mutta satotasot jäävät keskimäärin 20 % alhaisemmiksi kuin tavanomaisessa tuotannossa. Siksi satokiloa kohden lasketut ilmastovaikutukset ovat keskimäärin samalla tasolla kuin tavanomaisessa tuotannossa.


Käytän rankkaa sanaa, mutta kirjoittajat eivät voi itse uskoa tuohon prosenttilukuun. He ovat akateemisia tutkijoita Luomuinstituutista, ja kyllä nämä tosiasiat selviävät muualtakin kuin täältä (katso linkistä myös luomuvihannessatojen prosenttiosuudet tavanomaiseen verrattuna).

Sitäpaitsi satotasojen erot eivät oikeastaan edes tuohon jää. Jos Suomen luomupinta-alalla tuotetaan vain noin neljännes siitä ruoasta mitä samalla tavanomaisella alalla, luomusadot ovat oikeasti n. 75% pienempiä.  Se tosiasia laittaa uuteen valon kaikki muutkin tuossa artikkelissa esitetyt väitteet luomun ympäristöhyödyistä.
« Last Edit: 18.03.21 - klo:08:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17010
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #446 on: 07.04.21 - klo:05:14 »
Leena Sepän uuden luomuohjelman esittelystä MMM:n webinaarissa:

Quote
Julkisten keittiöiden luomun käyttö 25 %:iin

Laskelmin osoitettu, ettei luomu välttämättä kalliimpaa.
Ammattikeittiöluomun saatavuus heikko lenkki.

Tämän rinnastuksen teimmekin jo kauan sitten:

Erästä ”Tuntemattoman” lausetta muokaten: yritäpä valittaa rahapulaasi, niin ne lyö eteesi sellaiset rätingit, että sulla kerta kaikkiaan on luomuun varaa!

Laskelmat, joilla on "osoitettu", että luomu ei ole "välttämättä" kalliimpaa, on nekin tehty jo kauan sitten.

Uutiseemme siitä (2011) kuinka luomuväki katsoi selättäneensä taloustieteen:

Kalliimpi onkin samanhintaista!

Mutta muutoin juuri tuossa tavoitteessa välinpitämättömyys kansalaisten ja kuluttajien omasta tahdosta ja valinnoista vielä korostuu.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17010
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #447 on: 18.04.21 - klo:08:45 »
Jotenkin rahan täytyy polttaa Helsingin kaupungin tileillä. Tästä jo vanhasta asiasta tuli radiosta pari päivää sitten juttua:

Kauramaidon kokeilu alkaa Helsingissä – tarjolle kolmeen kouluun ja kahteen päiväkotiin

Quote
Kohteet valittiin arpomalla ja ne ovat päiväkoti Inkivääri, Botby förskola, Botby grundskola, Pakilan yläaste ja Sibeliuslukio.

– Valituissa kohteissa tarjoillaan kotimaista kauramaitoa. Kaurajuomaa on tarjolla kohteissa niin kauan kuin rahoitusta riittää, arviolta vuoden ajan. Hankkeeseen on varattu yhteensä 100 000 euroa kaupungin erillisrahastosta, kaupungin ruokapalveluasiantuntijat kertovat.

Että se tuossa ajassa saadaan tuhlatuksi, on kyllä uskottavaa sen tiedon pohjalla, joka radiossa kerrottiin: kustannukset n. nelinkertaiset tavanomaiseen maitoon verrattuna.

Mutta hyvää ei tuollainen tiedä luomumaidolle, jonka jalkaa on saatu jo oven väliin.

Helsingissä huoltajalta ei tässä edellytetä mitään sitoutumista lisämaksuihin (kuten ei luomumaidossakaan):

Quote
Päiväkodissa huoltaja voi ilmoittaa lapsen ruokajuoman valinnasta kasvatushenkilökunnalle. Kouluissa ja oppilaitoksissa kaurajuomaa tarjotaan lounaalla.  Päiväkodissa huoltaja voi ilmoittaa lapsen ruokajuoman valinnasta kasvatushenkilökunnalle. Kouluissa ja oppilaitoksissa kaurajuomaa tarjotaan lounaalla.  

Siinä suhteessa Steiner-koulut erottuvat muuten tavallaan edukseen. Luomuruoan kustannuksista pyydetään vähän lisää.
« Last Edit: 18.04.21 - klo:12:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17010
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #448 on: 10.05.21 - klo:04:02 »
Tässä raportissa tuli ilmi...

Raportti: Tulevaisuuden kouluruokailu - Vahvempaa yhteistyötä ja tasavertainen mahdollisuus välipaloihin
Maa- ja metsätalousministeriö Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta 7.5.2021 9.02
Tiedote 292/2021


... ettei luomu kuitenkaan toivotulla tavalla kiinnosta. Pari lainausta sen tekstistä:

Quote
Kouluruokailussa käytettävien elintarvikkeiden kilpailutusten hankintakriteereistä tärkeimpinä pidettiin toimitusvarmuutta, ravitsemuslaatua, hintaa, alkuperätietoa ja kotimaisuutta (kuva 4.3). Sen sijaan lähiruuan ja erityisesti luomutuotteiden painoarvo koettiin selvästi vähäisempänä. (Jämsén & Huhtala 2021.)
(s. 47)

Quote
Ruokapalveluista vastaavista lähes kaikki ilmoittivat, että kouluhedelmätukituotteet hankitaan pääasiassa tavanomaisesti tuotettuina eikä luomuna (kuva 5.1). Syinä tähän ilmoitettiin tavanomaisesti tuotettujen tuotteiden edullisempi hinta sekä varmempi ja riittävä saatavuus. Yksittäisinä syinä tavanomaisesti tuotettujen tuotteiden ostamiseen nostettiin esille seuraavat tekijät: suomalaisia tavanomaisesti tuotettuja tuotteita pidetään puhtaina, luomua ei koeta erityisenä arvona, kunta ei ole tehnyt strategista päätöstä luomutuotteiden käytöstä ja hankittavat luomutuotteet eivät ole välttämättä lähiruokaa.
(s. 71)

Vaikka sitä on yritetty tukipolitiikalla suosia. Korkeamman tuen numerot myös raportissa esitetään.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17010
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #449 on: 01.06.21 - klo:06:40 »
Pakkosyöttöä jatketaan, MMM:n johdolla:

Julkiset ruokapalvelut -webinaari - kohti 25 prosentin luomutavoitetta

Quote
Tiistai 15.6.2021 klo 13.00 –  16.00
MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ

Suomen kansallinen julkisten hankintojen strategian tavoitteena on nostaa luomun osuus 25 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Miksi luomu ei näy julkisissa ruokapalveluissa? Mikä on strategisten päätösten merkitys luomun käytön lisäämisessä? Webinaarissa keskustelijoita useista eri näkökulmista.

Yks näkökulma sieltä kyllä tyystin puuttuu: miksi hitossa tuota yritetään?
« Last Edit: 01.06.21 - klo:06:45 by Heikki Jokipii »