Author Topic: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää  (Read 244855 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #225 on: 01.01.16 - klo:05:27 »
Tämmöinen muutos asioihin näyttää tulleen (Vihreä Agentti):

Quote
Korkeasaaren eläintarha on päättänyt vaihtaa ravintola- ja kahvilapalvelujen tuottajan vuoden vaihteessa ja ryhtyy itse hoitamaan matkamuistomyyntiä.

Vihreä Agentti Oy:n pitkä toimikausi Korkeasaaressa päättyy näin ollen myös vuoden vaihteeseen.

Lopputeksti on sitten erilaisia kiitoksia, asiakkaille, työntekijöille, firmalle ja sen luomulinjalle.

Mistä tämä sitten johtuikaan (kyseessä ehkä normaali kilpailutus, jossa nyt joku muu voitti?) *), vaikea sanoa, mutta tarkkailtava on nyt, muuttuuko linja.

Tässähän oli heidän sokea pisteensä:

Quote
Käytimme luomua erityisesti siksi, että halusimme taata tuotantoeläinten paremman kohtelun ja edistää luomutuotantoa ja kestävää kehitystä.

Eli he eivät olleet - niin Korkeasaaressa kuin toimivatkin - ollenkaan nähneet ja miettineet tätä näkökulmaa:

On valinta, mitä eläimiä kohtelee hyvin

On tavallaan - harmi, jos tuo luomuruoan tarjonta ja pakkomyynti Korkeasaaressa loppuu nyt noin ikään kuin "itsestään". Meillä kun oli suunnitelma mielenosoituksesta siellä! ;) Mutta sitä - riippuen uudesta yrittäjästä - saatetaan yhä tarvita. (En löydä Korkeasaaren sivuilta tietoa, kuka kilpailun voitti?!)

_________________

*) siitä oli kyse.
« Last Edit: 01.01.16 - klo:10:52 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Luomu Ruotsin laitosruokailussa
« Reply #226 on: 10.01.16 - klo:21:11 »
Ruotsissa valitetaan, että hallitus on nostanut esikouluruokailuun osoitettua rahaa vähemmän kuin vastaavat kustanukset ovat nousseet. Tämän vuoksi kunnat jarruttelevat nyt luomuruoan ostoissa.

http://unt.se/uppland/uppsala/samre-mat-nar-forskolor-sparar-4048232.aspx
Quote
Den ekologiska ambitionen minskar. Och guldkantsdagarna blir färre. Det blir resultatet när kommunen måste spara på förskolematen.

Utbildningsförvaltningen kunde erbjuda en uppräkning på en procent av kostnaderna för maten. Och det räcker inte för att täcka ökade kostnader för råvaror och löner som ligger på ungefär 3 procent. Mellanskillnaden blir drygt en miljon kronor.

Ruotsin tavoite nostaa  luomuruoan määrä 100 %:iin esikouluissa vuonna 2023 tulee varmasti epäonnistumaan. Luomuruuan osuus on nyt noin 30 %.

Quote
Andelen ekologisk mat på förskolan ligger i dag på drygt 30 procent. Den ursprungliga planen var att öka det något till 2016 på vägen mot en 100-procentig andel ekologiskt år 2023.


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #227 on: 11.01.16 - klo:15:38 »

Sain vastauksen (kiitos!):

Quote
Korkeasaaren ravintolatilojen vuokrauksen kilpailutuksen voitti Marcante Oy, joka aloitti toiminnan Korkeasaaressa 1.1.2016.

Lisätietoja palveluista löytyy sivuilta: http://www.korkeasaarenravintolat.fi

Ainakaan vielä siellä ei ollut merkkejä entisen luomulinjan jatkumisesta.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #228 on: 29.01.16 - klo:06:53 »
Hesarissa oli tänään juttu uudesta Helsingin ruokastrategista Milla Visurista. Jutussa kerrottiin, että kaupungin ruokastrategia on juuri päivitetty seuraavalle neljälle vuodelle.

Mutta missä se on? Ei löydy Googlella, ei löydy Helsingin oman sivuston haulla. (Vanha löytyy.)

Vanhasta sanottiin:

Quote
Toisaalta aiemmat tavoitteet ovat uuden ruokastrategin mielestä olleet välillä liiankin kunnianhimoisia. Alkuperäisestä paperissa linjattiin muun muassa, että vuoteen 2015 mennessä puolet helsinkiläisissä päiväkodeissa tarkoittavasta ruoasta olisi luomua. Näin ei vielä ole.

Mitä tuosta on ajateltava, miten tuo on tulkittava? Onko tuosta tavoitteesta luovuttu? Jos toisaalta "näin ei vielä ole", oliko vika vain "liiassa kunnianhimossa" ja tavoitteelle on annettu uusi vuosiluku?
« Last Edit: 29.01.16 - klo:06:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #229 on: 29.01.16 - klo:10:00 »
Kun nyt odottelemme, että tuo Helsingin uusi ruokastrategia nettiin tulee, tässä tämä karmea teksti (2012) todisteena ja muistuksena siitä, missä määrin edellisen strategian luojat ja soveltajat olivat luomuaatteeseen hurahtaneet:

Luomua lapsille

Luultavasti kaupungin päättäjät eivät ymmärtäneet, vaikka hyväksyivätkin tuon luomutavoitteen päiväkotien osalta, antaneensa "mandaattia" tällaisille julistuksille, ikäänkuin Helsingin kaupungin nimissä. *)

Kyse on Helsinki foodism -sivustosta, eli juuri tämän ruokastrategiahankkeen palstasta. Tuotakaan sivustoa el ole vielä päivitetty eli jäämme odottamaan, mitä siellä tapahtuu Milla Visurin aikana.

_______

*) PS. heti. Ei, päättäjät ymmärsivät tai ainakin heidän olisi pitänyt ymmärtää. Sillä tässä vanhassa strategiassa (pdf) olevan luvun 3 (Lastenruokailun luomuohjelma) teksti on aika lailla yhtä karmeaa ja kritiikitöntä. Ja myös luvussa 2 (Ruokaketju ja kestävä kehitys): siinä eräiden tosien väitteiden jälkeen vain "hypätään" johtopäätökseen, että luomu olisi esitetyissä ongelmissa ratkaisu.

Ja onhan siellä muitakin luomun edistämiseen liittyviä toimenpiteitä, ja luomua ylistäviä tekstinpätkiä (vaikkei ehkä yhtä maailmaa syleileviä kuin tuossa foodism-kirjoituksessa). Olisi pitänyt muistaa, että erityisesti Helsingissä etsitään tällaista turhaan.
« Last Edit: 29.01.16 - klo:16:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #230 on: 31.01.16 - klo:19:04 »
Nykypäivä / Verkkouutiset:

Professori haukkuu poliitikot: Koulujen luomuruoan tukeminen edesvastuutonta

"Bergström katsoo, että valtion, läänien ja kuntien ekologisen ruoan *) tukemiseen käyttämät miljardit kruunut voitaisiin laittaa parempaan käyttöön.

Hänen mukaansa koulujen luomuruoan tukemiseen käytetyllä ylimääräisellä rahalla voitaisiin palkata 3 000 opettajaa enemmän."

Tämä uutinen oli siis Ruotsista. Mitenkä meillä? Vähemmän, kyllä, nykyisin. Mutta kun jatkossa esitetään erilaisia suunnitelmia luomun lisäämiseksi kouluissa, niin hyvä kysymys voisi olla: paljonko se on opettajissa?

Toiveita herättävää oli, että tuo ilmestyi poliittisessa lehdessä, Kokoomuksen pää-äänenkannattajan verkkojulkaisussa. Seuraakohan Sirpa Pietikäinen sitä ... viime perjantaina hän kyllä oli yhä vielä tätä mieltä (lihav. HJ):

"Toivon, että Suomi asettaisi 50 prosentin tavoitteen luomuviljelylle vuoteen 2030 mennessä. Tämän tavoitteen saavuttamisessa julkisten hankintojen ohjausvaikutuksella on tärkeä rooli."

Joka selkokielellä on, että mm. kouluihin pitäisi ostaa enemmän luomuruokaa.

_________

*) po. luomuruoan, se on vakiintunut termi suomeksi. Lars Bergström viittasi tanskalaiseen uuteen tutkimukseen, josta on jo ollut puhetta
« Last Edit: 31.01.16 - klo:20:30 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #231 on: 03.02.16 - klo:08:40 »
Tätä pakkosyöttöä nähtävästi pohjustetaan jo ravintola-alan koulutuksessa.

Ravintola-alan PRO-tunnustuspalkinnot jaettiin 14. kerran

"Pro-opettaja kategorian kriteerit:

[...]

Hyvä opettaja luo oppilailleen edellytykset ymmärtää esimerkiksi kestävän kehityksen, luomun ja hävikin merkityksen HoReCa-alalla." (lihav. HJ)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #232 on: 05.02.16 - klo:17:50 »
Milla Visuri vastasi mailiini, jossa kysyin, mistä ko. uusi strategia löytyy:

Quote
Hei,

Valtuusto ei ole vahvistanut viela strategiaa ja se julkaistaan toivottavasti maaliskuun alussa 2016. Uutisoimme kylla sitten isosti!

Ystavallisin terveisin,
Milla

Jossain muussa yhteydessä tällaisesta menetelystä sanottaisiin, että jotain halutaan salata, ja estää kansalaisten vaikutusyritykset ...  8)

PS. 6.2.16: Milla Visuri kyllä tarjosi myöhemmässä mailissaaan mahdolisuutta keskustella asiasta FB:saa. Mutta mistäs keskustelet, jos strategian tämän hetkinen luonnos on noin salainen?
« Last Edit: 06.02.16 - klo:09:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #233 on: 03.03.16 - klo:20:22 »
Näin se käy:

IKEA ja Valio luomumaitoyhteistyöhön

Quote
Toimintavuonna 2015¹ Suomen IKEA-ravintoloissa, -bistroissa ja -herkkutoreilla asioi yli 3,7 miljoonaa asiakasta. Maitoa tarjoiltiin yhteensä noin 185 000 litraa eli lähes miljoona lasillista. Jatkossa kaikki Suomen IKEA-ravintoloissa juotavaksi tarjolla oleva maito on luomua. Päätös on osa IKEA Suomen kestävän kehityksen strategiaa ja paikallista vastuullisuustyötä.

Eräänlaista laitosruokailua se on IKEA:nkin ravintolatoiminta. Vrt. (jo kylläkin päättynyt) Korkeasaaren tapaus. Jokainen ostaa omilla rahoillaan kyllä, mutta valintaa tuossa ei ole. Tuon miljoonan lasillisen kasvu luomumyynnissä ei siis ole sen suosion kasvua.

Nyt rohkeutta, olkaa vaikeita asiakkaita: vaatikaa ehdottomasti tavanomaista maitoa!  Asiakas on aina oikeassa! Ellette saa, ottakaa kassista oma tölkkinne esille!

Kertokaa, että teillä on ihan oma (perusteltu) käsityksenne kestävästä kehityksestä ja vastuullisuudesta. Eikä siihen maailmankuvaan luomu millään mahdu. Vedotkaa näihin sivuihin!
« Last Edit: 04.03.16 - klo:05:30 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #234 on: 04.03.16 - klo:04:44 »
Tuossa on sitten hyvä esimerkki, miten tehokasta luomun myynti on tätä kautta:

periaattessa ainoastaan IKEA Suomen ravintolatoimen johtaja Minna Tuohimäki on täytynyt saada vakuuttuneeksi asiasta. Ja noin parisataa tuhatta litraa on myyty.

Tämä on osa isommasta kuviosta, johon liittyy tietysti tämä toive;

Quote
–Kansallisena tavoitteena on, että luomun osuus olisi koulujen ja päiväkotien ruokatarjonnasta 20 % vuonna 2020. Nyt saataville tulevat suurpakkaukset ja todennäköisesti pian tuleva uusi asetus luomumaidon D-vitaminoinnista² tulevat poistamaan merkittävästi esteitä luomumaidon käytölle julkisella puolella, esimerkiksi kouluissa, sanoo Pro Luomu ry:n toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila.
(lihav. HJ)

(Nythän vielä IKEA siis aikoo tarjota vaikkapa lapsiasiakkailleen vähemmän terveellistä maitoa!  ;))

Mutta tuossa Kottilan skenaariossa myydäänkin sitten tosi tehokkaasti, ja paljon. Jos tuo "kaappaus" onnistuu.

***

Tuli mieleen, että onko mitään rajoituksia tuollaisille päätöksille, että tilataan vain yhtä tavaraa yhdeltä tuottajalta? Ainakin se on kilpailulainsäädännön ns. "henkeä" vastaan. Kun nyt kerrotaan muualla, kuinka monenlaisia maitoja on markkinoilla tarjolla (oliko yli 50 erilaista?).

Lainsäädännöllisiä rajoituksia tai ei, asiakkaat voisivat kyllä IKEA:ssa protestoida jo sillä pohjalla, että heidän omaa vallinnanmahdollisuuttaan näin kavennetaan. Meidän luomukriittisten lisäksi löytyy mm. niitä, jotka haluaisivat muuta kuin eläinpohjaista maitoa (vai onko se sitten "maitoa", no, makuasia). Niin, ja aikakin jonkin aikaa, äidit voisivat vaatia lapsilleen sitä D-vitaminoitua!

Harmi, ettei minullla itselläni näillä näkymin ole asiaa IKEA:an. Tekisin sen, mihin tuossa edellä muitakin kehotan.
« Last Edit: 04.03.16 - klo:09:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #235 on: 16.03.16 - klo:06:56 »
Sitä ei suoraan kyllä sanota kuin yhdessä kohdassa, mutta erityisesti osallistujista päätellen, tässä MMM:n messuosallistumisessa on tarkoitus edistää luomun käyttöä laitoruokailussa, luulen ma:

Vastuulliset valinnat lautaselle Gastro Helsinki -messuilta

Se yksi kohtahan on tämä: voi tutustua "luomuruuan käyttöhintalaskelmiin". Eli jotain luomukotitaloustiedettä on varmaankin luvassa.
« Last Edit: 16.03.16 - klo:07:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #236 on: 16.03.16 - klo:16:28 »
Jos tuolla toisella puolella juuri varovaisesti kehuimme Pro Luomua objektiivisuudesta uutisoinnissaan, niin tämä uutinen ei kyllä enää kehuja ansaitse:

Luomu on tavallista ruokaa ammattikeittiössä

Vaan on sitä pahinta lajia myynninedistämistä. Valtiovallan tuella, em. messutkin on mainittu.

Ennustamamme luomukotitaloustiedekin tuli heti esiin:

Quote
EkoCentrian teettämän tuoreen selvityksen mukaan luomun lisääminen ruokalistalle ei kuitenkaan välttämättä kasvata raaka-aineiden kokonaiskustannuksia. Avainsana on ruokalistan muokkaus niin, että lisätään edullisempien raaka-aineiden kuten kasvisten ja viljatuotteiden osuutta, ja vastaavasti vähennetään kalliimpien raaka-aineiden kuten lihan osuutta.

Niin ikään hävikin vähentäminen on tärkeää ammattikeittiöissä, sillä se vähentää myös kustannuksia. Arolaakso muistuttaa, että monet luomuraaka-aineet voidaan käyttää ruoanvalmistuksessa kuorineen, jolloin valmistushävikki pienenee.

Kaikki nuo asiat voi aivan yhtä hyvin tehdä tavanomaisessakin keittiössä. Mukaan lukien kuorineen käyttämisen.

Siinä mielessä voimme tuon otsikon kanssa olla kyllä yhtä mieltä, että luomu on aivan tavallista ruokaa, niin ammattikeittiöissä kuin missä tahansa muuallakin. Mutta tuplahintaan, samat tuiki tavalliset raaka-aineet (tai valmiimmatkin tuotteet).
« Last Edit: 03.04.16 - klo:05:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #237 on: 03.04.16 - klo:03:15 »
Käsittämättömästi sitten vaikka Maaseudun Tulevaisuus esittelee tätä EcoCentrian tanskalaista taikatemppua kuin jotain aitoa keksintöä:

Luomun lisääminen ruokalistalle onnistuu myös ilman lisäkustannuksia

Quote
EkoCentrian selvitys osoitti, että kulut eivät nouse, jos samalla vähentää kalliimpien ruokalajien osuutta ja minimoi hävikin.

Luomun osuuden kasvattaminen ruokahankinnoista ilman lisäkuluja on onnistunut Ruotsissa ja Tanskassa.

EkoCentrian selvityksen mukaan sama on mahdollista myös Suomessa. Se vaatii kuitenkin hyvää suunnittelua.

Kalliimpien ruokalajien, kuten lihan, einesten ja leikkeleiden osuutta ruokalistalla on pienennettävä. Puuron, kasvisten ja sesongin tuotteiden osuutta taas pitää kasvattaa.

Mutta kyllä tämä on vielä käsittämättömämpää (vaikka tällaiseen on nyt saanut tottua):

Quote
Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

(Ja tuo uutinen oli päivätty 2.4.16 eikä päivää aiemmin!)

PS. Tuossa hävikin vähentämisessähän olemme täällä jossain jo tarjonneet omaa vinkkiämme asiaan: puolitetaan annokset, syövätpähän lapset lautasensa tyhjäksi. Kitiskööt, nyt on tärkeämmistä asioista kyse! Maamme hallituskin on tämän asian takana! 8)

PS. 4.4.16: Sitten voi lapsille vielä ottaa esille tämän kohdan kansalliskirjailijamme tuotannosta, mutta Simeoni myönteisenä roolimallina esittäen. 8)
« Last Edit: 04.04.16 - klo:06:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #238 on: 04.04.16 - klo:04:57 »
Tällainen tutkimus ilmestyy kohta. Katsotaan sitten, "mitä se on syönyt".

Kuntien keittiöt luottavat kotimaiseen ruokaan

Tämä alustava tulos tai ainakin näkökulma tuntuu järkeenkäyvältä:

Quote
Kotimaisuuden tavoittelu syö luomuhankintoja?

Rajoittavina seikkoina olivat saatavuuden lisäksi hinta, sopimukset ja jonkin verran myös asiakastoiveet. *)

Tutkija pohtii, voisiko luomun vähäinen osuus kuntien ruokahankinnoissa johtua juuri korkeasta kotimaisuusasteesta.

– Voisiko sitten olla niin, että jos ruokavertailussa on ulkomainen luomu ja kotimainen ei-luomu, niin sitten kuitenkin mieluummin kallistuttaisiin kotimaisen puoleen, Kaisa Reime miettii.

Sinänsä, uutisessa ja varmaan tutkimuksessakin (?), otetaan jonkinlaisena itsestäänselvyytenä, että tuossa luomun osuuden lisäämisessä olisi jotain tavoiteltavaa ja hyvää. "Luomua. Ilman muuta"? Ei tietysti voida edellyttää, että joka uutisessa perusteita pohdittaisiin alusta asti, mutta ...

_______________

*) "Asiakastoiveet"? Olisiko joku tai useampikin asiakas ottanut varteen ohjeemme/kehotuksemme (esim. 03.03.16) täällä, ja ilmoittanut, ettei halua luomuruokaa!!!  ;D
« Last Edit: 04.04.16 - klo:06:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #239 on: 05.04.16 - klo:06:13 »
Eipä tuo selvitys kovin merkillinen ollut, eikä myöskään erityisen luomumyönteinenkään, selvittipä vain senkin käyttöä. Painopiste selvityksessä näytti olevan raaka-aineiden kotimaisuudesta.

Selvitys: kunnissa käytetään pääosin kotimaista ruokaa

Mitä luomutuotteita kunnissa sitten käytetään? Siitä raportti kertoo hauskasti:

Quote
Yleisimpiä luomuruokatuotteita:

”Leipä, leipä, leipä, leipä, leipä.”

Ainoa liha, joka edes mainitaan, on poronliha. Onko nyt niin, että jos koko Lappi on luomukeruualuetta, se tekisi kaikista poroista samantien luomuporoja? Tuo voisi samantien selittää, miksi Lapissa luomun osuus on korkea. Leipä muuten on tuote, joka ei kaupan tiskillä oikein mene luomuna kaupaksi: noin sitten menee?

Tarkkaan ottaen tämä Reimen lausunto Ylelle ei muuten pitänyt paikkaansa:

Quote
Maakuntien erot ovat hyvin pieniä, prosenttien luokkaa, Kaisa Reime muistuttaa.

Siellä (ks. sivu 25) oli nimittäin merkittävä poikkeus, Satakunta, jossa luomuruoan osuus pyoristyy nollaan (0) prosenttiin! *) Lisäksi oli 3 maakuntaa, joissa tuo pyöristetty luku on 1%. Noissa on sellainen ero vaikka esille nostettuun Lappiin (yli 6%), ettei niistä oikeastaan voi sanoa, että ne ovat "pieniä". "Prosentteja" ne ovat tietysti sadat ja tuhannetkin prosentit ... Reime tarkoitti varmaan prosenttiyksikköjä, mutta ei tuo lausunto niinkään tulkittuna ole hyväksyttävä.

Kummasti muuten tutkimuksen tulos luomun osuudesta, 3,6%, on muuttunut asiasta kertovissa muissa uutisissa muotoon "keskimäärin vain alle viisi prosenttia". Mikä on estänyt toimittajia käyttämästä sanaa "neljä"? Mutta olisiko tuossa "oikeassakin" luvussa vähän "luomulisää"? Tutkimus perustui kyselyyn, mitään kirjanpitoa ei tietystikään edellytetty. Ja meillähän on edellä tieto Pro Luomun HoReCa-ryhmältä, jonka mukaan luomun osuus tukkumyynnistä olisi huomattavasti alhaisempi, "1% luokkaa".

Kyselyn vastausprosentti (40%) oli kyllä "luvattoman" alhainen (olisiko kysely pitänyt lähettää kunnille eikä suoraan vastaaville henkilöille?), joten kaikkiin keskiarvoihin, muihin numeroihin ja johtopäätöksiinkin siitä ja siinä on suhtauduttava suurella varauksella.

_________

*) yhdistyksemme jäsenet, nyt jokainen tykönään: Satakuntalaisten laulu! :)
« Last Edit: 05.04.16 - klo:08:24 by Heikki Jokipii »