Author Topic: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää  (Read 244636 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #180 on: 20.03.14 - klo:13:23 »

Quote
Tuulia Pellin mukaan Helsinki pyrkii tarjoamaan päiväkotilapsille koko ajan enemmän luomuruokaa. Lahdessa painopiste on lähiruoassa.

- Lähiruoka on meillä luomua isompi tavoite. Sopimuksia on paikallisten tuottajien kanssa. Esimerkiksi leipää, perunaa ja marjoja tulee päiväkotien pöytään lähiseudulta.

Joskohan tästä tulee suurempikin trendi, niin mikä mahtaa olla Luomuliiton vastaus siihen, että luomu ei olekaan enää kaupunkien ykkösprioriteetti?

Kun lumipallo lähtee liikkeelle, niin...

Olisiko "ajan merkkejä" sekin, että nyt Kiuruveden kunnan ravitsemispäällikkö Helena Juntunen palkittiin kunniamaininnalla tällaisin perustein:

Quote
Kiuruvedellä ravitsemispäällikkönä mittavan työuran tehneen Helena Juntusen ansiosta kaupungin koululaiset ovat saaneet nauttia kouluissaan oman paikkakunnan lähiruokaa jo 2000-luvun alusta, raati kiitti.

Juntusen aloitteesta Kiuruvedellä aloitettiin pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen tuotekehitysyhteistyö alueen pientuottajien kanssa. Raati toteaa hänen toimineen suurella sydämellä ja visionäärisesti koko Kiuruveden alueen hyvinvoinnin ja kestävän kehityksen puolesta.

Ja luomua ei mainita lainkaan! Kuitenkin kyse on kunnasta, joka kuitenkin on julistanut olevansa "Luomu-Suomen pääkaupunki"!

Eli olisiko tämä "lähiruoka" nyt täysin ohittamassa luomun? Tosin, tietysti, toisessa keskustelussa olemme jo kosketelleet sitä, miten se idea on yhtä idiioottimainen. Mutta ilmeisesti lopulta helpommin kunnan [adjektiivi poistettu] päättäjille myytävissä.


« Last Edit: 20.03.14 - klo:13:30 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #181 on: 21.03.14 - klo:23:07 »
Sirpa Pietikäinen taitaa olla innokkain luomun pakkosyöttäjä suomalaisista mepeistä, oikein Euroopan parlamentin ruokaryhmän puheenjohtaja.

http://proluomu.fi/pietikainen-luonnonmukaista-ruokaa-julkisilla-hankinnoilla/

Quote
Euroopan parlamentin ruokaryhmän puheenjohtajana olen kuluneella parlamenttikaudella toiminut aktiivisesti ruokapolitiikan edistämiseksi esimerkiksi julkisten hankintojen direktiivin uudistuksessa sekä elintarvikemerkintöjä koskevassa keskustelussa. Yksi kauden kohokohtia oli myös emännöimäni tilaisuus luomutuotannon strategisesta merkityksestä Euroopan ruuantuotannossa.

...

Euroopan parlamentin vuoden alussa hyväksymä julkisten hankintojen direktiivi antaa tätä tavoitetta varten lisää välineitä. Pelkällä hinnalla kilpailuttamisen sijaan jatkossa on korostettava kokonaistaloudellista vaikutusta, eli tuotteen tai palvelun laatu on otettava paremmin huomioon. Tämän lisäksi uusi lainsäädäntö antaa mahdollisuuden asettaa kilpailutuskriteereiksi esimerkiksi luomutuotannon, tuotteen ympäristöystävällisyyden tai sosiaalisen työllistämisen.

Luomutuotanto tarjoaakin ratkaisut kaikkiin mainitsemiini hyvän ruuan kriteereihin. Pitkien ja läpinäkymättömien tuotantoketjujen, kuljetusmatkojen ja kemikalisoitumisen ongelmat puuttuvat luomutuotteista. Usein on tosin kritisoitu, että luomu tulee kalliiksi, mutta EkoCentrian ja ProLuomun tuore selvitys osoittaa, ettei siirtyminen luomun käyttöön ammattikeittiössä nosta merkittävästi ruuan hintaa, kunhan siirtymä tehdään pikku hiljaa ja hallitusti.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #182 on: 22.03.14 - klo:08:27 »
Sirpa Piietikänen näyttää yhtälailla kuin Tarja Cronbergkin uskovan luomukotitaloustieteen voittoon kansantaloustieteestä sitä osoittae sekä jo tuossa lainattu kohta, että sen jatko:

Quote
Toinen tapa hallita luomuruuan korkeampia kustannuksia on ruokalistan vaihtelu. Luomupossuaterian hintaa voi tasapainottaa tarjoamalla välipäivinä halvemmista sesonkituotteista – kuten juureksista – valmistettuja aterioita.

(Jos tällaiset edustajat sitten tekevät päätöksiä EU:n taloudesta muutenkin ... ei, tämä kuuluu toiseen keskusteluun!)

Sitten:

Quote
Yksi kauden kohokohtia oli myös emännöimäni tilaisuus luomutuotannon strategisesta merkityksestä Euroopan ruuantuotannossa.

Mikähän tuli tuon tilaisuuden tulokseksi? Mikä olisi luomun "strateginen merkitys"? Se ei varmaankaan ko. tilaisuudessa ollut se ilmeinen, että Euroopan ruokaomavaraisuus siten entisestään vähenee (tukikustannusten pysyessä vähintään ennallaan), ei, vaan luultavasti yhteinen päätös siitä, että lisätään (kaikissa maissa) luomua laitosruokailussa pitkällä tähtäimellä ja hissukseen - näin kohonneita kustannuksia eivät veronmaksajat huomaa!
« Last Edit: 07.04.21 - klo:01:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #183 on: 25.03.14 - klo:09:44 »
Tämä Jaakko Heinimäki on asiasta omaa mieltään ...

Katsomusneutraali kouluruokailu

... mutta toisaalta myöntää tai tuo esiin, mistä myös luomussa on kyse:

Quote
Syömiseen ja ruokaan liittyy aika paljon katsomuksellisia ja vakaumuksiin liittyviä pointseja, kaikkia halal- ja luomu- ja vegaanijuttuja.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #184 on: 16.04.14 - klo:10:08 »
Tämä on EU:n uusimmasta luomutoimintasuunnitelmasta (ei vielä suomennettu), oikein turbobyrokratiaksi sanottu ...

Quote
Information targeted towards young consumers and children can also be an important tool to increase awareness and confidence in the organic production scheme. In that sense national initiatives under the school fruit and vegetable and school milk schemes permit to support information activities in the schools on the characteristics of organic production method, under the educational aspect of the scheme. The review of the CAP school schemes provides for an opportunity to reinforce the link with the organic production by encouraging the sourcing of organic products and the integration of organic-related topics under the supporting educational measures.

... eli ihan helpolla suomella kerrottuna, mihin EU tuossa jäsenvaltioitaan kehottaa:

tarjotkaa lapsille kouluissa luomuruokaa ja liittäkää siihen luomupropaganda, kasvattakaa heistä luomu-uskovaisia.
 

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #185 on: 17.04.14 - klo:07:40 »

Portaat luomuun-ohjelman uutisen pohjalta leikin ajatuksella:

Lama on lopettanut luomun käytön kunnissa

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #186 on: 22.04.14 - klo:06:04 »

Ja hyvin odotettavasti sitten myös Korkeasaari littyy tähän luomun tyrkyttäjien joukkoon.

Eikä heillä tule mieleen, mitä tämä merkitsee sen vapaan luonnon kannalta, jota Korkeasaari muutoin esittelee.

Tulos on kauheampi kuin osasin kuvitella. Paitsi, että ko. ravintola tarjoilee luomua, sen seinillä on koristeena "lakanat", joissa isoin kirjaimin ja tietysti kritiikittömästi ylistetään luomun hyvyyttä.

Kun ko. ravintolalla luonnollisista syistä on paljon lapsiasiakkaita, se tehokkaasti näin noudattaa em. EU:n luomuun kasvatuksen ohjeita, vaikkei kouluruokala olekaan.

Siitä sitten voi jatkaa matkaansa Kissalaaksoon, jossa ensimmäisenä tulee Aasian leijona: sukupuuton partaalla, elinalue luonnossa äärimmäisen pieni ...

___________

Tuo ravintola Pukki on käytännössä Korkeasaaressa monopoliasemassa. Yritin eilen valita annokseni luomua välttäen: lihapullat. Jos nyt kuitenkin tuli luomua syötyä - niin onneksi annos oli äärimmäisen pieni!
« Last Edit: 22.04.14 - klo:07:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #187 on: 23.04.14 - klo:15:07 »
Ohimennen otin Helsingin poliisilta selvää, että mielenosoitus Korkeasaaressa *) on mahdollinen (se on julkinen paikka), mutta edellyttäisi kuitenkin eräänlaista lupaa, mm. tarkemman paikan suhteen, alueen haltijalta (eli kaupungilta). Yhteystiedot on, jos asiassa katsotaan olevan syytä edetä. Mielenosoitus paikan päällä voisi olla ... mutta toisaalta voisi olla sekin, että asiasta saisi kirjoituksen/viestin jonnekin hyvään mediaan? Näiden kahden yhdistäminen? (Parasta olisi tietysti, jos saisin siellä turpiini, ja se saataisiin videolle! Ja iltauutisiin!  ;D)

________

*) jossa on tietysti se haittapuoli, että mielenosoittajatkin joutuisivat maksamaan sisäänpääsymaksun. Mutta toisaalta tietysti mielenosoittajat olisivat luonnon ystäviä, ja myös ymmärtäisivät Korkeasaaren muutoin arvokkaan työn merkityksen (mm. Przewalskinhevonen).
« Last Edit: 23.04.14 - klo:15:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #188 on: 24.04.14 - klo:10:34 »
Tänään Ilta-Sanomat koko aukeman kouluruokajutussaan otsikoi pikkuartikkelin näin:

"Suomen paras kouluruokala tarjoaa luomua ja lähiruokaa"

Söderkullan koulu, euron ateriahintaan!

Mutta kurkistetaanpa artikkelin sisälle:

"- Ruoat valmistetaan alusta asti omassa keittiössä. Meillä on hyvät raaka-aineet. Vähän lähiruokaa ja luomutuotteitakin, kertoo ravitsemusesimies Christina Lönnholm." (lihav. HJ)

***

Toisesta pikkuartikkelista sitten selviää, että kalleimpia raaka-aineita on jo [kaikkialla] karsittu, ja:

"Säästövaraa ei ole yhtään enempää, yleisin viesti kuuluu."
« Last Edit: 24.04.14 - klo:10:45 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #189 on: 01.06.14 - klo:20:01 »
Ruotsin Miljöpartiet (Vihreät) on juuri vaatinut kokouksessaan, että 50 % laitosruoasta pitäisi olla luomua vuoteen 2020 mennessä.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/romson-fokusera-pa-konkret-politik_3617078.svd
Quote
Ombuden på kongressen i Göteborg inledde dagen med att rösta igenom att sträva efter minst 50 procent ekologisk mat i de offentliga köken till 2020.

Ruotsissa suuri osa (kuinka suuri?) luomun kulutuksesta kustannetaan verovaroin.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #190 on: 13.07.14 - klo:09:43 »
City-lehden blogisti kertoi yllättyneensä luomuruoasta iloisesti:

Korkeasaari - ihan luomuna

Kun minä en sitä tehnyt, niin kommentoin tuota blogia, noilla edellä esitetyillä argumenteilla.

PS klo 14: Siinä olisi tietysti oma urakkansa, mutta mielenkiintoista olisi tehdä laskelma - meidän tavallamme - ko. ravintola Pukin ekologisesta jalanjäljestä, eli paljonko se syö maata luomuna, ja paljonko se söisi tavanomaisena. Voisikohan pyytää/vaatia, että Helsingin kaupunki tekisi tällaisen selvityksen?
« Last Edit: 13.07.14 - klo:13:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #191 on: 16.08.14 - klo:13:05 »
Vastaavalla tavalla kuin Korkeasaaren kohdalla, jossa linkissä tämä myyntipuhe on suorastaan pöyristyttävä  (vrt. edellä)  ..

Quote
Korkeasaaren ravintoloita ja kahviloita pyörittävän Vihreä Agentti Oy:n toimitusjohtaja Markku Ahtola kertoo, että heihin luomussa vetoaa erityisesti tuotantoeläinten hyvinvointi – kuten eläintarhassa hyvin sopiikin.

... niin nyt on päätetty, että myös uusi Helsingin turistikohde, eli Lonna, annetaan luomuväelle:

Ravintolan Lonna esittely

Quote
Lonnassa suositaan laadukkaita kotimaisia raaka-aineita, mahdollisuuksien mukaan lähellä tuotettua ja luomua.
(lihav. HJ)

Eikö ravintolassa kuin ravintolassa pitäisi olla - lakisääteisenä jopa - myös luomuton vaihtoehto? Ainakin tällaisissa paikoissa? Ja tietysti myös kouluissa jne.
« Last Edit: 16.08.14 - klo:13:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #192 on: 25.08.14 - klo:06:21 »
Löysin netistä tällaisen Porin Seudun Steinerkoulun viikon ruokalistan.

Kun asia tiettävästi on heille ideologisesti tärkeä, miksi vain osa oli luomua, kerrotaan "luomua 50%", "luomua 20%", jopa vain "luomua 10%"?

Mainitut ruokalajit olisivat nähdäkseni tehtävissä Suomessakin 100% luomuna. Ettei vain kyseisenkin koulun emännälle olisi tullut raaka-aineiden hintataso ikävästi pyrkimysten tielle?
« Last Edit: 25.08.14 - klo:06:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #193 on: 29.09.14 - klo:06:42 »
Kun nyt ollaan tässä tilanteessa ...

Helsingin sote-budjetti ylittyy kymmenellä miljoonalla – satoja virkapaikkoja jätetään täyttämättä

niin ... no, arvaatte varmasti, mitä aioin sanoa! :)

(Puoli miljoonaa euroa on jo aika monta työpaikkaa ...)
« Last Edit: 29.09.14 - klo:06:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #194 on: 05.01.15 - klo:08:42 »
Siltä se nyt näyttää, että myös luomuväki nyt aikoo käyttää tätä Reilun kaupan jippoa saadaakseen tyyriimmän tavaransa kunnille myytyä:

Kestävät ruokakaupungit uusi haaste ruokastrategioihin

Quote
Britanniassa kaupungit ja alueet voivat hakea kestävän ruokakaupungin arvonimeä, kun niiden julkiset ruokahankinnat ja hyvinvointipalvelut täyttävät tietyt kriteerit. Reilun kaupan kaupunkeja meillä jo on, tulevatko kestävät ruokakaupungit myös Suomeen.

"Kestävyyttä" vastaanhan ei kukaan voi olla, eihän? Mutta tästähän siinä on kysymys (lihav. HJ):

Quote
Britannian luomusertifiointijärjestö Soil Association on kehittänyt yhdessä julkisten, yksityisten ja järjestötoimijoiden kanssa Sustainable Food Cities Network –aloitteen, jossa julkisen ruuan ja ruokapolitiikan suunnaksi otetaan kestävä hankinta ja ruokapalveluiden toteutus.

Se tarkennus tuohon pitää tehdä, että Soil Assciation ei ole ainoastaan "luomusertifiointijärjestö" vaan yleinen luomujärjestö, vastaten meiilä Luomuliittoa (plus ehkä Pro Luomua, ehkäpä jopa Luomuinstituuttia - ja osaa Eviraa, joka meillä hoitaa tuon sertifioinnin).

Kun Britanniassa tasaisesti jatkuvaksi ja jopa räjähdyksenomaiseksii uskottu luomun vähittäismyynnin kasvu pysähtyi ja kääntyi laskuun, jotain oli keksittävä. (Samasta taitaa nyt olla kyse Suomessakin ...)

(Sinänsä Ruokatiedolta tyylikästä, että se näin tuo reilusti - vaikkakin siis hiukan epätarkasti - esille aloitteen taustan.)

Tämä jippo valitettavasti jossain määrin luultavasti toimii, kuten näemme Reilusta kaupasta. Tällaisilla erilaisilla kilpailuilla tai kilpailun tapaisilla on Suomessakin aina saatu kaikenlaista kaupaksi.

« Last Edit: 05.01.15 - klo:09:22 by Heikki Jokipii »