Author Topic: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu  (Read 115129 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #30 on: 16.11.09 - klo:19:04 »
Söisivätkö rikkaat maat sanansa? Tätä vähän epäilevät eräät järjestöt, joista KEPAn uutinen kertoo:

Action Aid ja Oxfam: Pitäkää lupaukset ruoasta!

Epäluuloon on syynsä, ellei muuta niin pitkä kokemus suurellisista lupauksista, joista sitten toteutui vähän.

Quote
Köyhät eivät lupauksia syö

Kun vielä G8-ryhmän kokouksessa heinäkuussa rikkaat maat lupailivat 20 miljardia dollaria (noin 13 miljardia euroa) lisärahaa maatalouden kehittämiseen seuraavan kolmen vuoden aikana, ei Rooman-kokouksen loppuasiakirjassa puhuta sitovista rahamääristä tai aikataulusta. Maailman johtajat haluavat poistaa nälän "niin pian kuin mahdollista".

Ja jos ko. järjestöt ovat laskeneet, että tukea on tulossa vain pari euroa per nälkäinen maan asukas, se on liian vähän. Mutta, kuten edellä on selvitetty, joku 10 euroa voisi olla jo  määrä, joka yllättäen saattaisi riittää ”läpimurtoon”.

Mutta säilyttäisin kuitenkin yhä optimismini, koska mm. edellä on vahvoja vihjeitä siitä, että ”pinnan alla” on paljon toimeliaisuutta asiassa.
« Last Edit: 16.11.09 - klo:19:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #31 on: 19.11.09 - klo:06:53 »
Vandana Shiva itse ei ole vielä esittänyt närkästystään G8-aloitteesta, mutta hänen opetuslapsensa Anuradha Mittal (taustaa hänestä esim. täältä) on sen jo tehnyt:

G8 FOOD SECURITY INITIATIVE NO HELP FOR WORLD'S HUNGRY

Täällä hänen laajempi artikkelinsa, josta löytyy syy happamuuteen:

G8 Summit: Feed the Hungry or Fuel Hunger?

Monenlaisen pyörityksen jälkeen löytyy se olennainen: asian pitäisi olla ”agroekologista” eli luomua.

Selvästi kerätään tuossa "leirissä" nyt voimia, jotta voitaisiin ensi keväänä väittää, että (tässä tapauksessa nälkä) oli ”väärin sammutettu”..

Jos ja kun - niin kuin uskon - Afrikan nälkä on ohitettu kanta keväällä, selitykset muuttuvat yhä monimutkaisemmiksi, mutta tuskin loppuvat.

Nyt tämä Mittal on saanut "yliöartikkelin" Hesariin (tänään), kimmokkeen FAO:n kokous Roomassa. Jutussaan hän saa kertoa kaiken tuon saman roskan suomalaisille lukijoilla (välitti - tietysti - uutistoimisto IPS). Ja asioita sotketaan myös olan takaa, mm. vapaakaupasta, joka on otsikossa, ei ole tässä asiassa kyse:

Vapaakauppa ei auta maailman nälkäisiä

HS:n toimittaja on paperiversiossa jutusta erikseen nostanut ylös lauseen:

"Luomuviljely voi kaksinkertaistaa sadon".

***

Tämän voisi ehkä ohittaa olankohautuksella, mutta koska tämän Malawin mallin mukaisen Afrikan ihmeen rahoitus näyttää vielä olevan epäselvä, tuollaiset kirjoitukset saattavat olla vaarallisia. Siihen on puututtava vastineella.

***

PS. klo 18:40


Samaisen Mittalin erään artikkelin - ja siinä oli vielä (avoimesti) kyse juuri Afrikasta - Jussi Tammisola kritisoi puhki jo 3 vuotta sitten:

Kasvinjalostus lisää kehitysmaiden hyvinvointia

Mittal ei tässä kolmessa vuodessa näytä mitään erityistä oppineen, vaan ajaa ihan samoja väärinkäsityksiä. Ei ole oppinut Hesarikaan, ja antaa hänelle tilaa. Tämä ”Oakland Institute” ei ole mikään tieteellinen laitos, vaan vihreä järjestö, sen nyt sentään HS kertoo.

PS. 23.11.2009:
Lähetin eilen vastineen Hesariin, mutta "hyvän tavan" mukaan en julkaise sitä täällä, ennen kuin se on julkaistu siellä, tai aikaa on kulunut siinä määrin, että voi uskoa, ettei sitä julkaista.
« Last Edit: 23.11.09 - klo:19:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #32 on: 28.11.09 - klo:09:05 »
Mittalin otsikkoon tulleessa "pääaiheessa" on järjellinen ydin, mutta siinäkin hän onnistuu sotkemaan asian (lihav. HJ):

Mittal:
Quote
"Väite vapaakaupasta ratkaisuna nälkäongelmaan kertoo poliittisesta muistinmenetyksestä.

Viime toukokuussa YK:n ruokakysymysten erityisraportoija Olivier De Schutter korosti, että rikkaat maat ovat hyödyntäneet tuissa kylpevää maatalouttaan turvatakseen markkinansa ja ahtaneet kehitysmaat täyteen maataloutensa halpoja vientituotteita. Tämän seurauksena paikallinen pienviljely kehitysmaissa on menettänyt kilpailukykynsä ja muuttunut taloudellisesti epävarmaksi."


Jos puhumme vapaakaupasta, niin silloin nimenomaan kaikenlaiset tuet ovat yhtä kiellettyjä menetelmiä kuin esteetkin (tullit ym.)! Kyse on siis siitä, että länsi ei toimi vapaakaupan sääntöjen mukaan.

Jos länsi toimisi vapaakaupan sääntöjen mukaan, merkitsisi se jo sinänsä tiettyä etua kehitysmaiden viljelyn taloudellisille näkymille. Mutta toisena edellytyksenä on kyllä se, että itse kehitysmaiden viljely on riittävän tuottavaa. Luomumenetelmiä käyttävästä kotitarveviljelystä irtoaa niin vähän myytävää (Afrikan) kaupunkien markkinoille, että sitä kautta asia ei toteudu.  Vaan on turvauduttava lännen ylijäämiin (vaikka niitä ei subventoitaisikaan).

***

Lisäys klo 14:30: Tätä ”vapaakaupan” haitallista vaikutusta ei Mittal ole keksinyt itse, vaan se liittyy pitkään perinteeseen, jossa syyllisyyttä ikäviin ilmiöihin haetaan jostain sellaiselta taholta, jota muutoinkin halutaan syyttää.

Kehitysmaiden köyhyys oli pari vuosikymmentä sitten - eräiden mielestä - aivan varmasti USA:n imperialismin ja länsimaiden/ylikansallisten yhtiöiden ”riiston” aiheuttamaa. Sittemmin joku irvileuka kuvasi asian näin: on vain yksi kohtalo, joka on pahempi köyhälle kehitysmaalle kuin joutua ylikansallisen yrityksen riiston kohteeksi. Se on se, ettei joudu.

Muualta tämä kommunismin *) syvälle aivoihin pesiytynyt aateperintö on jo haihtunut, mutta ruoan tuotantoon suhtautumisessa se yhä vaikuttaa, siinä asia halutaan yhä esittää niin.

Eli, jos kehitysmaissa on nälkä, se on (tavalla tai toisella) lännen kapitalismin (meidän) syy.

Mikään matematiikka ei tässä näytä auttavan. Useaan kertaan on todettu, että maailman ruoan tuotannosta yhteensä

-   vain noin 10 prosenttia ylipäänsä kulkee maailmankaupan kautta, ja siitäkin
-   valtaosa on kehittyneiden maiden välistä kauppaa.

Jolloin – vaikka asialla on toki tiettyä merkitystä – FAO:n arvioima miljardin ihmisen nälkä tai aliravitsemus ei voi millään olla maailmankaupan syy.

Mutta tämä on nyt niin ”tyypillinen” ajattelutapa, että mm. KEPA keskittyy – vaikutelmani mukaan – usein juuri vain tähän näkökulmaan.

________     

*) kristillisyyden? Tästähän saa synnintuntoa, jota voi katua? Vihreyden? Sillekin aatteelle henkilökohtainen synnintunto (ja parannus) on tärkeä juttu, josta voimaa kulman kautta haetaan.

« Last Edit: 28.11.09 - klo:14:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #33 on: 28.11.09 - klo:15:00 »
Mittal:

Quote
L'Aquilan aloite painottaa maatalouden teknologista vallankumousta, joka perustuu osaltaan muuntogeenisten lajikkeiden viljelyyn.

Ei pidä paikkaansa, muuntogeenistä lajikkeista ei ko. aloitteessa puhutti lainkaan. Mutta kun Mittal tietää, millaisia ennakkoluuloja asiassa Euroopassa on, hän yrittää siis tätä.

Quote
Yhdysvaltalainen Union of Concerned Scientists -järjestö julkaisi aiemmin tänä vuonna raportin, jossa analysoidaan liki kahden vuosikymmenen ajalta arvostettujen tiedemiesten hyväksymät tutkimukset muuntogeenisten ruoka- ja rehukasvien sadoista Yhdysvalloissa. Raportti osoittaa, ettei geenitekniikalla ole onnistuttu merkittävästi kasvattamaan satoja. [/size

Tässä yhden vihreän järjestön edustaja käyttää lähteenään toista vihreätä järjestöä.

Koska tiedän, että oikeat tieteenharjoittajat valmistelevat vastinetta Mittalin artikkeliin tältä osin, en jatka tästä GM-asiasta tässä tämän enempää (vaikka näppäimillä olevia sormiani syyhyttäisikin!).
« Last Edit: 28.11.09 - klo:15:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #34 on: 28.11.09 - klo:15:22 »
Mittal:
Quote
Vielä olennaisempaa on tunnistaa seikat, joista kehitysmaiden on väistämättä huolehdittava. Niiden on alettava noudattaa kansalaistensa tarpeisiin vastaavaa maatalouspolitiikkaa, taattava viljelijöille oikeus maahan, veteen, siemeniin ja muihin resursseihin, turvattava paikallisten tuotteiden kilpailukyky, valvottava viljelijöiden elannon ja tulojen säilymistä sekä taattava kansallinen ruokaturvallisuus.

Ehkä epähieno kysymys, mutta miten näiden tavoitteiden toteutumiseen voisi vaikuttaa se, että paikallinen viljelijä saisi pellostaan hehtaarilta 3 tonnia maissia yhden sijasta? Vaikka sitten "ylikansalliselta" firmalta ostetulla siemenellä ja lannoitteella? En itse osaa millään kuvitella, että se vaikuttaisi noita tavoitteita vastaankaan.

Vai onko tässä ...

Quote
[...] turvattava paikallisten tuotteiden kilpailukyky, valvottava viljelijöiden elannon ja tulojen säilymistä sekä taattava kansallinen ruokaturvallisuus.[...]

... joku sellainen visio, että rajat kiinni ja vain kotimainen ruoka on sallittua, ja viljelijöille maksetaan, tuotannosta riippumatta, valtion palkkaa ja ... ???
« Last Edit: 28.11.09 - klo:15:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #35 on: 31.12.09 - klo:18:09 »
Tässä on artikkeli, joka on toiveikas Saharan eteläpuolisen Afrikan maanviljelyn suhteen:

Sub-Saharan Africa's promise is growing

Se on tietysti vain mielipide, mutta tämä Marshall on ainakin ollut jonkinlaisessa asiantuntijan asemassa USA:n senaatin suhteen.

Sää on kyllä nyt valitettavasti ollut tietojeni mukaan epäsuotuisa ainakin nk. Afrikan sarven kieppeillä, kuivuutta.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #36 on: 30.01.10 - klo:08:02 »
Eipä taida olla niin paljon toiveikkuuteen syytä, kun olen tuossa edellä maalaillut.

Esim. Zimbabwessa näyttää tältä:

ZIMBABWE: Hope and crops scorched again

("toivo ja sato palaneet poroksi, taas")

Kuivuus vaivaa - eikä lannoitteitakaan ole saatu, niistä on siellä suorastaan pulaa, ilmenee toisista lähteistä. Kinokastelua ei edes mainita.

Oudosti ne L'Aquilassa luvatut 30 miljardia ovat kadonneet uutisista - sen sijaan Kööpenhaminassa luvattiin kehitysmaille lisää miljardeja, jopa satoja,  ilmastonmuutoksen torjumiseen - ja nekin lupaukset ovat nyt jääneet taka-alalle, kun ilmastokokous meni mönkään. 

Toivottavasti jossain taka-alalla kuitenkin tässä maatalousasiassa tapahtuu, ettei tässä tarvitse ruveta kyyniseksi. Tuo Zimbabwe voisi olla erityistapaus, siellähän on kaikki rempallaan:

ZIMBABWE:  One Million Casualties of Land Reform

("maareformin miljoona [kuolon]uhria")
« Last Edit: 30.01.10 - klo:14:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #37 on: 07.02.10 - klo:12:25 »
Maailmanpankin presidentti Robert B. Zoellick taas suhtautuu asiaan optimistisesti

puhessaan Afrikan unionin huippukokouksessa.

Puhe käsittelee monia rahoituslähteitä, mutta nyt siitä puheesta on löydettävissä nimi näille L’Aquilassa luvatuille miljardeille, eli systeemille, jonka kautta ne kulkevat:

Quote
At the request of the G-20, the World Bank created the Global Agriculture and Food Security Program (GAFSP), a financial coordination mechanism that will operationalize the pledges to agriculture and food security made at L’Aquila last July. The GAFSP will be jointly run by donors and recipients. We look forward to partnering with the African Union to ensure that GAFSP can finance the priorities identified by African countries’ strategic agricultural plans.

Se on siis “Global Agriculture and Food Security Program" ja lyhenne GAFSP. Tällä nimellä nyt sitten googlataan ja seurataan, mitä asiassa tapahtuu.

Puheesta selviää kyllä myös, että aikataulu asialle ei ole niin nopea kuin luulin ja toivoin. Tämä vuonna on vielä WFP:lle runsaasti töitä Afrikassakin.

***

Optimismia lisää osaltaan sekin, että myös ennustukset siitä, että Afrikka joutuisi ilmastonmuutoksen (sateiden vähenemisen) takia pulaan, ovat osoittautuneet tuulesta temmatuiksi, eivät ole ”vertaisarvioita” tiedettä, vaan peräisin kanadalaiselta vihreältä järjestöltä  Tästä ”Africagatesta” lisää tätä kautta:

IPCC’s “Africagate” blunder as told by Dr. Richard North

Toivottavasti tämä nyt suuntaa keskustelun Afrikan viljelyksestä oikeille raiteille, pois spekulatiivisista tulevista ongelmista konkreettisiin nykyisiin ongelmiin. Että päästäisiin tästä ilmiöstä:  ”Looking Beyond the Mark”.

« Last Edit: 07.02.10 - klo:12:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #38 on: 13.03.10 - klo:14:20 »
AGRAn lisäksi näkyy nyt perustetun tällainenkin organisaatio, yhteenliittymä tai foorumi:

AfricaFertilizer.org to Increase Agricultural Productivity and Knowledge Across the African Continent

Tätä täytyy seurata.

Täältä löytyy ko. foorumin oma sivusto:

http://africafertilizer.org/
« Last Edit: 14.03.10 - klo:07:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #39 on: 12.05.10 - klo:09:37 »
Pedro A. Sánchez on taas ottanut kantaa Afrikan tilanteeseen:

Tripling crop yields in tropical Africa

eli “satojen tuoton kolminkertaistaminen trooppisessa Afrikassa”. Palataan tähän myöhemmin tarkemmin, mutta pääsanoma Nature-lehden artikkelissa on, että on kiinnitettävä huomiota maaperään, ravinteisiin. Pelkät paremmat lajikkeet eivät tavoitteeseen yksin riitä.

Mutta että tämän tavoitteen saavuttaminen on mahdollista, sen ovat Sánchezin mukaan osoittaneet

a)   nk. Millennium-kylät ympäri Afrikkaa ja
b)   yksi kokonainen maa, Malawi. 


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #40 on: 13.05.10 - klo:08:34 »
Toinen sanoma Sánchezin jutussa on selvästi, että

a) keinolannoitteet eivät yksin riitä ja
b) orgaaniset lannoitteet eivät yksin riitä!

Erikseen tuodaan esille, miten viljelijät juuri typensidonnassa huomaavat usein, että tämä "ilmainen" niksi (esim. metsäviljely) on usein typen lisäämisessä liian hidas, ja siksi hylkäävät sen (jos vaihtoehtoja on).

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #41 on: 05.09.10 - klo:12:02 »
Uutistoimisto IPS, jota olemme toisaalla syyttäneet luomuaatteen ylimääräisestä suosimisesta, on nyt yllättäen kertonut kaksi kertaa tämän Afrikan (suunnitellun) ”vihreän vallankumouksen” edistymisestä:

Revolution in African Agriculture Gathering Momentum

(so. vallankumous Afrikan maanviljelyssä on alkamassa - tai "kerää vauhtia")

ja

Funding Begins Flowing for African Agriculture

(so. rahoitusta alkaa virrata Afrikan maanviljelykselle)

Tämä asia ei ole ollut uutinen Suomen tiedotusvälineissä. Eikä Finfoodilla. Joka päinvastoin markkinoi tällaisia visioita, joita on pakko kritisoida.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #42 on: 19.10.10 - klo:18:26 »
Nyt sitten tämän uutisen mukaan Sambiaankin ovat nyt iskeneet tehoviljelyn ”kiroukset”:

Bumper Harvest May Prove an Embarassment of Riches

Sambiassa on liikaa ruokaa, eikä tiedetä, mitä sille tehdä! Ja tämän on aiheuttanut lannoitteille annettu hintatuki.

No, toki siellä on ihan aitoja rahoitus-, markkinointi-, kuljetus- ja varastointiongelmia.

Mutta jotenkin kuvittelisin, että nämä ongelmat ovat siedettävämpiä kuin se tilanne, jossa ruokaa on liian vähän?

Sambiassa ”pelätään” jopa, että nämä ”kiroukset” jatkuvat, seuraavastakin sadosta voi tulla iso:

Masaiti Farmers Predict Another Bumper Harvest

*** 

Niinpä kaksi näistä uutisessamme 2009 mainituista kolmesta eteläisen Afrikan maasta saattaisi nyt olla jo nk. ”kuivilla”.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #43 on: 21.01.11 - klo:07:33 »
Kommentaattorit näyttävät olevan vähän ymmällään siitä, että tämä nyt muhimassa oleva ”ruokakriisi”, eli ruoan hintojen nousu vastaavalla tavalla kuin v. 2008, ei näytäkään nyt purevan pahasti eteläiseen Afrikkaan, joka yleensä on ollut se haavoittuvaisin alue.

Uutispäivä Demarin artikkelissa tänään ”Ruoan kallistuminen voi nostaa taas mellakoita”, kerrotaan tilanteesta yleensä, mutta eteläisen Afrikan osalta todetaan, miten monissa maissa on ollut hyvä sato, joten hintojen korotuspaine ”ei tunnu yhtä kovasti”.

Selityksissä muuten sitten mainitaan tämä:
 
Quote
”Malawin sadot ovat parantuneet uuden lannoiteohjelman ansiosta.”

Muiden maiden osalta kerrotaan siten muista tekijöistä, mutta tosiasia on, että nämä muutkin maat ovat, kukin tietysti vähän omalla tavallaan,  seuranneet Malawin esimerkkiä.  Joka ei oikeastaan enää ole niin ”uusi”, so. ohjelmahan on ollut käynnissä jo kuusi vuotta.

***

Samassa jutussa sitten annettiin Lester Brownin kertoa juuri tulossa olevasta maailman Suuresta Ruokakriisistä. Siis siitä, jonka Brown on kertonut olevan juuri tulossa, josta hän on nähnyt selviä merkkejä - jo kohta 40 vuotta …

Ja tuosta Malawia koskevasta lauseesta huolimatta jutussa oli tuttua "kestäväkätystä", eli ruoka pitäisi kuulemma tuottaa "kestävällä" tavalla - joka enemmän tai vähemmän viittaa luomuun. Vaikka juuri eri linjalla on nyt siis onnistuttu.
« Last Edit: 21.01.11 - klo:07:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #44 on: 21.01.11 - klo:20:32 »
Muutoinkin optimismi Afrikan suhteen on lisääntymässä. Tämä otsikko …

Poorest continent can 'feed itself in a generation'

… eli ”köyhin maanosa pystyy sukupolvessa ruokkimaan itsensä” ei nyt ehkä aikamääritykseltään ole järin optimistinen, mutta siinä on professori Calestous Juman ”tiedemiehen varovaisuutta”. Juttu kannattaa lukea silti, koska siinä suuntaviitat ovat hyvin kohdallaan.

Itse luulen, että nyt tästä eteenpäin, vuosi vuodelta, yllätymme kehityksen vauhdista Afrikassa. Urheiluselostajan termein: pää on nyt avattu.
« Last Edit: 21.01.11 - klo:20:36 by Heikki Jokipii »