Author Topic: EU ja torjunta-aineet  (Read 4039 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25687
    • View Profile
    • Email
EU ja torjunta-aineet
« on: 14.01.09 - klo:18:14 »
EU haluaa nyt radikaalisti vähentää torjunta-aineiden käyttöä.

Tässä asiassa on myös näkemyksiä, että EU nyt tekee ylilyönnin, ja kieltää varmuuden vuoksi, "varovaisuusperiaatteen" mukaisesti aineita, joista ei ole tieteellisesti osoitettu olevan haittaa, ihmiseille tai luonnolle. Mutta joista voi ehkä kuvitella olevan, erilaisin teorettisin tarkasteluin.

Ja aikaansaa näin itselleen, maataloudelleen vahinkoa (lihav. HJ)

Quote

Many EU scientists, for example -- backed by countries like Britain -- have been fighting this approach and say fewer available pesticides will lead to resistance problems since pests that are regularly treated with a single product type, not a range of products, will develop tolerance.

This would damage agricultural productivity and make farming of certain crops in Europe uncompetitive, such as wheat and barley, cotton, potatoes and a range of fruits and vegetables, since yields would be reduced, they say.

Eli ongelma, kasvin vihollisten mahdollinen kasvava vastustuskyky, jonka mm. Horizontal toi tuolla toisaalla esiin GM-kasvien kohdalla. Joka ongelma toki on siellä "puolella" huomioon otettu, mutta joka kaikkialla yhtäkaikki vaatii jatkuvaa vakavaa tarkastelua. Jonka EU nyt - näiden kriitikkojen mukaan - ohittaa liian kevyesti.

(Ja jos EU:n päätös heijastuu - kuten se yleensä tekee - Afrikkaan, vahinkoa seuraa myös siellä, ja luultavasti enemmän, koska siellä kaikki kasvin viholliset ovat tunnetusti "ärhäkämpiä")

***

Tuolla toisaalla olen kysellyt, miten luomuperunan on käynyt Suomessa v. 2008, mutta nyt jatkossa saatamme kuulla uutisia, että koko perunasato on jäänyt Euroopassa vähäiseksi tai käytännössä saamatta - varsinkin kun EU ei vastapainona tälle päätökselleen varmaankaan suunnittele hyväksyvänsä ja suosivansa jatkossa rutonkestävää muuntogeenistä perunaa.
« Last Edit: 14.01.09 - klo:18:55 by Heikki Jokipii »