Author Topic: Missä ovat ruoan riskit  (Read 211839 times)

Ufomaster

  • Jäsen
  • **
  • Posts: 64
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #15 on: 30.05.11 - klo:11:11 »
Hämmentävää, mistähän tässä on lopulta oikein kyse? Tuo viittaisi siihen, ettei ongelma ole peräisin luomutilasta itsestään, ehkä joku käsittely- tai varastotilaongelma, mikä pätee niin luomuun kuin ei-luomuunkin.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25175
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #16 on: 30.05.11 - klo:17:43 »
Tilanne on tosiaan niin epäselvä, että tiettyä ymmärtämystä tai hyväksyntää voi osoittaa jopa tälle kirjoittajalle, joka kehuu (suuria) tiedotusvälineitä siitä, että ne eivät ole tuoneet esille tätä, että kyse oli luomukurkuista. Eli siis demonisoineet luomua.

Mutta toisaalta ”when in doubt, tell the truth” (Mark Twain) eli kun olet epätietoinen, kerro totuus. Tiedotusvälineet Suomessakin olisivat hyvin voineet kertoa, että yksi positiivisista EHEC-näytteistä löytyi luomukurkuista, kuten nyt käytännöllisesti katsoen kaikki ruotsalaiset mediat ovat tehneet.

Ruotsalaiset ovat kertoneet jopa sen, mistä firmoista on kyse, koko ketjua myöten:

Ehec-gurkorna är spårade
Företag rekommenderas att kontrollera ursprung på spanska gurkor

Vastaavaa tietoa ei ole julkistettu ainakaan netissä Suomessa. Tieto on tietysti saattanut kulkea perinteisempien verkostojen kautta asianomaisille tahoille.

Tässä nyt demonisoidaan tietysti ko. firmat. Ja espanjalaiset vihannekset on nyt demonisoitu kautta Euroopan.

Voi hyvin kuvitella, mitä Espanjan viranomaiset nyt miettivät (ja tuntevat!), jos (ja luultavasti kun) pitää paikkansa, että tätä ennen EHECiä ei ikinä ole löytynyt espanjalaisista vihanneksista.

Ja nyt siis – vallitsevan teorian mukaan – EHECä olisi ilmennyt kahdessa (tai kolmessa) paikassa (lähes) yhtä aikaa, jotka vialliset tuotteet siis vielä joutuivat samaan paikkaan Saksassa (ainoa yhteinen tekijä em. ruotsalaisissa uutisissa oli mielestäni Hampuri).

Me odotamme nyt siis keskiviikkoa (tai tarkemmin, "viikon puolta väliä", niin liittohallituksen ao. ministeri asian tarkasti ottaen sanoi).

***

Samaan aikaan suomalainenkin netti on niin ”hysterisoitunut” asiasta, että sieltä ei enää löydä Googlella samoja nettilinkkejä kuin eilen … en saanut tuossa edellä kaikkia lähteitäni linkattua.

Nyt ollaan siinä vaiheessa, jossa pöly nousee …
« Last Edit: 30.05.11 - klo:18:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25175
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #17 on: 31.05.11 - klo:06:12 »
Virallisempia tietoja odotellessa, täytyy tässä hiukan vielä kommentoida asiaa.

Löydettyjä saastuneita kurkkuja on ilmeisesti kappalemääräisesti vähän. Ne koostuvat ”alkuperäisistä” neljästä kurkusta, joista jo viime viikolla kerrottiin ja kolmesta (?) viikonloppuna löytyneestä kurkusta, jotka nyt ovat Saksassa tutkittavana.

Lisäksi maanantaina kerrottiin, että Norjasta olisi löytynyt saastunut kurkku, Espanjasta peräisin. *)

Muut uutiset ”myrkkykurkkujen” leviämisestä esim. Tanskaan ja Tsekkiin, perustuvat käsittääkseni siihen, että ne ovat kuuluneet samaan erään. Mutta varsinaisesti EHEC-löydöksiä niistä ei ole tehty.

________________

*) Se oli uutisankka, Norjastakin on löydetty vain pieni määrä luomukurkkuja näiltä epäillyiltä (luomu)tuottajilta:

http://nrk.no/nyheter/norge/1.7653975

(Norjan yleisradion uutinen 30.5.2011 klo 19:43)
« Last Edit: 31.05.11 - klo:18:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25175
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #18 on: 31.05.11 - klo:18:18 »
Välihuomautuksena, ”hyeenat” tulevat tietysti haaskalle (näin kertoo asiasta Karjalainen, toimittaja Helena Tahvanainen):
 
Espanja järjesti Euroopan kotimaisuusviikot

Quote
Euroopassa on meneillään ennennäkemättömän laaja kotimaisten kasvisten markkinointikampanja. Kampanjaa käydään isolla rahalla ja isoin panoksin kautta mantereen, ja koko lasku menee lyhentämättömänä Espanjaan.

Suomen Kauppapuutarhaliitto (eli kasvihuoneviljelijät), joka tietystikin on erittäin ankarassa kilpailuasetelmassa espanjalaisten viljelijöiden kanssa:
 
"Kolibakteerikurkut ovat lopputulos Espanjan vesipulasta"

Tuossa artikkelissa Jyrki Jalkanen kyllä oli ihan nöyrä, eikä väittänyt tietävänsä enempää kuin tiesi. Mutta tämä lause oli sitten kyllä päällimmäisenä MTV3:n ulostulleissa uutisissa:

Quote
Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen sanoo heti, että vaaralliset kurkut eivät yllätä häntä.

Aivan. Kuten Suomen euroviisuvoitto, sehän oli vain ajan kysymys, koska se tulee.

*** 

Itse epidemian syyn ja lähteen selvittäminen ei edelleenkään ole yhtään edennyt. Tässä surullisemmassa kisassa ovat Espanjan lisäksi mukana Hollanti ja Tanska, näin ovat vuotaneet EU-lähteet lehdistölle. Maaseudun Tulevaisuus:
 
Espanja: Tautikurkut eivät ole meiltä peräisin
 
Quote
Sen sijaan tiedotusvälineiden saamien epävirallisten virkamieslähteiden mukaan Hollanti ja Tanska ovat tutkittavien maiden listalla.

Samma på svenska, Hufvudstadsbladet:

Danska gurkor kanske smittade

Quote
De senaste uppgifterna om smitta även i danska gurkor ifrågasätter eventuellt teorin.

Eli huomiseen. Silloin tulee ainakin jotakin uutta, tai ainakin virallista tietoa.

***

PS. MTV3 on nyt pariin otteeseen tuonut esille, että osa oli luomutuotantoa. Nyt äsken (n. 19:16) annettiin sitten Luomuliiton puheenjohtaja Jaakko Nuutilalle puheenvuoro. Joka puheenvuoro oli ihan järkevä. Myöskin MTV3 kertoi tämän yllä selostetun epävarmuuden.
« Last Edit: 01.06.11 - klo:06:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25175
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #19 on: 01.06.11 - klo:05:37 »
Tieto tuli jo aiemmin. Näin siinä sitten kävi. Aamulehti:

Paluu lähtöruutuun: Ehec-epidemia ei alkanutkaan espanjalaisista kurkuista

tai Helsingin Sanomat:

Saksa: Espanjalaiset kurkut syyttömiä ehec-tapauksiin

Quote
Tiistaina Saksan viranomaiset myönsivät, että viimeisimpien testien mukaan espanjalaiskurkuista ei löytynyt epidemiaan liittyviä bakteereja.

"Saksa tunnustaa, että espanjalaiskurkut eivät ole syyllisiä", Saksan maatalousministeri Robert Kloos sanoi EU:n maatalousministerien epävirallisen tapaamisen yhteydessä Unkarissa.

Espanjan maatalousministeri Rosa Aquilar arvosteli Saksan toimintaa kriisissä.

"Saksa syytti Espanjaa ilman todisteita aiheuttaen korvaamatonta vahinkoa maan elintarviketeollisuudelle", Aguilar sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan

Tähän voisi heittää, että tämä tulos ei minua yllätä (vrt. edellä) …

Ufomaster

  • Jäsen
  • **
  • Posts: 64
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #20 on: 01.06.11 - klo:08:31 »
Heikki, oisko sulla tarkempia tietoja tuohon, että ruokamyrkytykset ovat todennäköisempiä luomun kuin "tavanomaisen" tuotannon parissa? Mielummin linkit ihan alkuperäistutkimuksiin kuin tuollaisiin artikkeleihin joiden parissa joutuu taas tekemään paljon lisää salapoliisin työtä, jotta pääsee homman alkujuurille. Asia kiinnostaa, joten parhaat linkit siis peliin eikös?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25175
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #21 on: 01.06.11 - klo:18:31 »
Kun ottaa huomioon tämän Aamulehden tiedon (jonka muutkin saksalaislähteet vahvistavat), että …

Quote
Hamburger Abendblatt -lehti kertoo, että kurkuista on löydetty Ehec-bakteeria, mutta ei samaa kantaa, joka on aiheuttanut epidemian.

… niin meillä on nyt (vähintään) neljä mysteeriä, eli mistä ihmeestä EHEC tuli

1)   yhteen Malagan luomukurkkuun
2)   kahteen Almeiran tavanomaiseen kurkkuun
3)   yhteen jostain tuntemattomasta paikasta olevaan tuntemattoman laatuiseen kurkkuun
4)   jonnekin, joka ei välttämättä ole edes kurkku, joka aiheutti Saksan epidemian

Saksalaisessa nettikeskustelussa on jo sanottu, että tämä on selvästi ”Krimi” eli salapoliisiromaani.

***

PS. klo 20:30: Valitettavasti tämä "Krimi" on kahdessa suhteessa huono:

a) ruumiita on liikaa
b) ne ovat oikeita
« Last Edit: 01.06.11 - klo:19:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25175
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #22 on: 01.06.11 - klo:18:56 »
Heikki, oisko sulla tarkempia tietoja tuohon, että ruokamyrkytykset ovat todennäköisempiä luomun kuin "tavanomaisen" tuotannon parissa? Mieluummin linkit ihan alkuperäistutkimuksiin [...]

Tästä asiasta on nyt aika äskettäin tehty artikkeli:
 
Organic agriculture and its contribution to zoonotic pathogens

Sen vastaus on kyllä aika epämääräinen. Siinä ei ole kyllä järin paljon lisäviitteitäkään, niihin alkueräistutkimuksiin, vaikka se kaiketi yrittääkin olla kokoomatutkimus. Johtopäätös on, että luomussa kuitenkin on isoja riskejä.

Tällainen ruotsalainen tutkimus lisäksi äkkiä löytyi (jo kyllä vuodelta 2001).

Ei, tällainen keräily on aika toivotonta, minun/meidän tehtävänämme. Mitä jos, Ufomaster, kysyisit asiasta yliopistoilta? Käsittääkseni he ovat velvollisia vastaamaan huolestuneiden kansalaisten kysymyksiin? Ja siellähän sen asiantuntemuksen Suomessa pitäisi olla?

Vinkki/ehdotus: lähetä sama kysymys sähköpostilla niin, että eri yliopistojen eri vastaanottajat eivät näe, että sama kysymys on mennyt muillekin ...  :)
« Last Edit: 01.06.11 - klo:19:21 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25175
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #23 on: 02.06.11 - klo:07:48 »

Hesari onnistui tänään sijoittamaan ristiriitaista tietoa samalle sivulle. Haastattelussa Eviran Tuula Honkanen-Buzalski kertoi, että EHEC-bakteerit eivät häviä pakastamalla. Toisessa jutussa kasvihuoneviljelijä kertoi, miten hän hävittää ”pöpöt” jättämällä kasvihuoneensa talvella kylmilleen.

Vaikka nuo kurkut ovat siis syyttömiä, Hesarin mukaan epidemian jonkinlaisena keskuksena näyttäisi olevan Hampuri (1. tapaus tosin löytyi Frankfurtista).

Varmastikin kaikki sairastuneet (sikäli kuin he jaksavat) haastatellaan perusteellisesti siitä, mitä he ovat viime aikoina syöneet. Se ei välttämättä ole – ihan hyvässä kunnossakaan – helppo tehtävä. Vaimon kanssa koetettiin miettiä, mitä on n. viikon aikana syöty. Se onnistui jotenkuten, mutta ei täydellisesti.  Jääkaappi (joka ei varmasti tuhoa EHECiä) mutkistaa asiaa edelleen: osa ruoasta on voitu hankkia hyvinkin kauan aikaisemmin.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25175
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #24 on: 02.06.11 - klo:11:35 »

Iltalehdessä Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio epäilee näin:

Saksan Ehec-epidemian taustalla saastunut vesi?

Tästä - jos tosi - seuraisi se paradoksaalinen johtopäätös, että ne, jotka jättivät kurkkunsa (tai muut vihannekset, tai lihan jne.) pesemättä, olisivat Saksassa välttyneet taudilta!!!


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25175
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #25 on: 03.06.11 - klo:17:45 »
Ei, en minäkään nyt löydä Uformasterin pyytämää lähdettä (vaikka minulla on hämärä mielikuva, että v. 2007 tuhoutuneella sivustollamme olisi ollut joku, ainakin lähes vastaava linkki).

Luulen muistavani, että meillä aikanaan oli tämä linkki, jossa asiasta on mielipiteitä ”puolesta ja vastaan”:

Does Organic Food Have Higher Levels of Fecal Contamination?

En löytänyt siinä mainitun v. 2004 ilmestyneen artikkelin koko tekstiä netistä, mutta varmaankin tämä samojen tekijöiden v. 2007 kirjoittama juttu on sisällöltään suurin piirtein samaa asiaa.

Näiden tutkimusten johtopäätös on, että luomussa kyseinen riski olisi jonkin verran suurempi kuin tavanomaisessa viljelyssä.

Ehkäpä meillä oli sivuillamme tämä Alex Averyn kommenttikin linkattuna.
« Last Edit: 03.06.11 - klo:18:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25175
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #26 on: 03.06.11 - klo:18:03 »
Tarkkaan ottaen näin ei voida enää väittää (ja rauhoitella) ...
 
Evira: Epäilyttäviä vihanneksia ei ole tuotu Suomeen
 
... kun kurkut (jotka voitiin jäljittää) osoittautuivat syyttömiksi *). Kaikki vihannekset - ja muutkin elintarvikkeet - ovat nyt "epäilyttäviä", kun bakteerin lähdettä ei kerran vielä tiedetä!

Eikä tässäkään ole oikein logiikkaa, Eviran omassa tiedotteessa …
 
EHEC-tartuntojen alkuperä on edelleen epäselvä – selvitykset jatkuvat Saksassa
 
... että (lihav. HJ) ...
 
Quote
Viranomaisselvitysten perusteella epäilyt kohdistuvat edelleen kasviksiin.


... jos ...
 
Quote
Viranomaiset ovat tähän mennessä tutkineet noin 1500 elintarvikenäytettä, erityisesti kurkuista ja muista kasviksista eikä missään näissä tutkimuksissa ole todettu samaa taudinaiheuttajaa, kuin sairastuneista ihmisistä eristetty EHEC-bakteerikanta.

Uutisesta ....
 
THL: Yksi EHEC-tapaus Suomessa
 
… saatu tieto, että ...
 
Quote
Tutkimukset viittaavat siihen, että sairastuneet ovat syöneet vertailuryhmiä useammin tuoreita tomaatteja, kurkkuja ja salaatteja.


... tietysti näitä epäilyjä jossain määrin tukee. Mutta jää silti täysin mahdolliseksi, että he ovat myös yhden kerran syöneet yhden kohtalokkaan pihvin  - tai kermaleivoksen! Saksassahan pastöroimaton raakamaito on sen verran suosittua, että on saanut ihan oman Wikipedia-sivunsa.


_____________

*) Tarkkaan ottaen, ei ihan syyttömiksi, niissä kaikissa todettiin EHEC-kontaminaatio. Joka kuitenkaan ei ollut levinnyt, eikä ollut tämän Saksan epidemian syy. Niinpä tällaiseen "pröystäilyyn" (Juhana Harjun blogista) ei luomuväellä nyt olisi oikein varaa:

Quote
Kun EHEC- ja muut ruokaskandaalit seuraavat toinen toistaan, ei ole vaikea ennustaa, että luonnollisen ruoan trendi tulee yhä vain vahvistumaan.
« Last Edit: 03.06.11 - klo:18:36 by Heikki Jokipii »

Tarkkailija

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 160
    • View Profile
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #27 on: 03.06.11 - klo:19:42 »
Pastöroimattoman raakamaidon turvallisuuteen liittynee tuore uutinen ja liittynee myös ruuan riskeihin:

Uusi superbakteeri löytyi – ”Nykytesti ei tunnista”

Ja sama uutinen alkuperäisessä ympäristössään.

New strain of MRSA discovered.

Ja uusimpien uutisten mukaan kasvikset eivät ehkä ole syy EHEC:iin.




Ufomaster

  • Jäsen
  • **
  • Posts: 64
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #28 on: 04.06.11 - klo:10:47 »
Onkohan ruokamyrkytys-kysymys lopulta niin yksinkertainen, että koska luomussa käytetään enemmän eläinperäisiä lannoitteita, niin ruokamyrkytysten (E.coli, jne.) lähtöriski on automaattisesti suurempi kuin tavanomaisessa viljelyssä, missä eläinperäisiä lannoitteita ei käytetä niin paljon? Mitäs muita pointteja ois hyvä ottaa huomioon kun arvioi riskejä luomun ja "tavanomaisen" välillä, itselle tulee ainakin mieleen tuotteiden kestävyys kauppojen hyllyillä, home ym. mahdolliset ongelmat.

Toistaseks oon törmännyt hieman useammin johtopäätöksiin, että riski on samankaltainen luomun ja tavanomaisesti tuotetun ruoan välillä, mutta mm. tuo Minnesota-tutkimus pitäisi käydä vielä tarkemmin läpi:

http://www.biofortified.org/2011/05/pathogenic-e-coli/

Mitä tuohon pinaattijuttuun tulee, niin onkos tän FDA-raportin jälkeen paljastunut jotain uutta:

Quote
FDA Finalizes Report on 2006 Spinach Outbreak

Because the contamination occurred before the start of the investigation, and because of the many ways that E.coli O157:H7 can be transferred -- including animals, humans, and water -- the precise means by which the bacteria spread to the spinach remain unknown.

Averyt (poika + isä) tuntuvat olevan hieman omilla poluillaan mm. ilmastonmuutoksen suhteen (AGW), joten heidän juttuja on vaikeampi ottaa vakavasti, pitää silti tarkistella väitteet eristyksessä...

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25175
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #29 on: 04.06.11 - klo:10:53 »
Jaana Husu-Kallio kannatti eilen Iltalehdessä edelleen kasviteoriaa, mutta tällaisin lisäyksin:

Quote
- Syytä ei vielä tiedetä, mutta kaikki viittaa saastuneisiin kasviksiin. Kyse on siis ruokamyrkytyksestä. Oma käsitykseni on, että Hampurin alueella on päätynyt joku suuri saastunut kasviserä esimerkiksi ravintolaan tai ravintoloihin. Ravintoloihin viittaa nimenomaan se, että sairastuneissa on paljon ulkomaalaisia turisteja.

Ravintoloihin voisi viitata myös HS:ssä tänään ollut tieto, että Hampurissa on löytynyt tiettyjä työpaikkoja, joissa sairastuneita on useita, mainitaan Greenpeace ja eräs kirjankustantamo.

Näillä tiedoilla voisi ehkä löytää jokin läheisen ravintolan, jossa työntekijät ovat ruokatunnillaan käyneet syömässä, yhteisenä ”nimittäjänä”.

Myöskin työiässä olevien naisten yliedustuksen sairastuneissa voisi tulkita tukevan  Jaana Husu-Kallion esittämää teoriaa ravintoloista tartunnan välittäjinä.

Kyllä näitä johtolanganpäitä varmaan Saksassa tarkkaan seurataankin. Internet-aikanakaan tutkijat eivät ehdi (eikä heidän pidä) raportoida tutkimustensa joka yksityiskohdasta.