MT:
Kodeissa heitetään roskiin yli puolen miljardin euron edestä ruokaa vuodessaKodeissa roskiin heitetään yhteensä yli puolen miljardin euron edestä ruokaa vuodessa. Käytännössä se tarkoittaa, että suomalaisessa syömäkelpoista ruokaa menee hukkaan noin sata miljoonaa kiloa vuosittain. Kotitalouksien ruokaan käyttämästä rahamäärästä hävikin arvo on noin 3,6 prosenttia.
Henkeä kohti siis 100/5.5 eli n. 18,2 kiloa. 1,5 kiloa kuukaudessa, 350 g viikossa. 50 g päivässä.
Tässä kauhistelussa on taas unohtunut se jakolaskun käyttö:
Suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa roskiin vuosittain noin 120–160 miljoonaa kiloa. Se on noin 20–30 kiloa henkeä kohti.
Eli se noin 50-80 grammaa päivässä. Se yksi vähän isompi peruna tms.
Voimme muuten huomata, että hävikin määrä on laskenut. Entä tämä rahallinen arvio:
Henkilöä kohti laskettuna hävikki on arvoltaan noin sata euroa vuodessa.
Eli se, mitä haaskataan, maksaisi noin 5,5 euroa kilo. Kustannuksia (ja tietysti potentiaalisia säästöjä) syntyisi n. 27 senttiä päivässä. Nelihenkiseltä perheeltä siis noin euron verran.
Mutta miten nuo kustannukset on laskettu?