Nämä arviot ruoan hävikistä varmaan tulevat tutkimuksen myötä haarukoitua oikeammiksi. Ja näyttää siltä, että arviot myös sen myötä tulevat kohtuullisemmiksi.
Nyt on ilmestynyt Aalto-yliopiston (vetämänä) tutkimus:
Ruokahävikki puolittamalla ruokittaisiin miljardi ihmistä nykyistä enemmän(linkki uutisen alla lupaa väärin, että alkuperäinen artikkeli olisi "luettavissa kokonaisuudessaan" siellä, mutta se ei ole, vain abstrakti ja kuvat ovat ilman rahaa näkyvissä)
Jos ruoan hävikki on aiemmin arvioitu epämääräisinä painotonneina, tämä kaloreina arvionti on jossain mielessä parannus.
Toisaalta eräs (aika eksakti) vaihtoehto tälle olisi arvioida ruoan hävikkiä
hehtaareina. *)
Siitä olisivat tyytyväisiä varmaan kasvissyönti-intoilijat, jotka
aivan oikein näin saisivat näkyviin, miten syystä tai toisesta hävikiksi joutunut
liha merkitsisi tässä paljon enemmän.
Toisaalta se voisi aiheuttaa vähän hankalan vertailutilanteen siinä, että jos (karkeasti arvioiden) amerikkalainen tuhlaisi oikein reippaasti ruokaa, noin 10-kertaisilla sadoilla hehtaaria kohti hänen
ruokahävikkinsä voisi tällä laskentatavalla olla mitätön verrattuna afrikkalaiseen, joka (tavalla tai toisella) menettäisi vähänkin surkeasta sadostaan.
Tutkimus ei keskittynyt vain ruoan pois heittämiseen, vaan katsoi hävikkiä koko matkalta pellolta poskeen. Sen tarjolla olevasta kuvasta näki, että suurimmat hävikin paikat ovat ketjun alkupää (pelto, sadonkorjuun jälkeinen aika) ja sitten loppupää (kulutus, jossa pois heittämisen täytyy olla mukana). Jalostuksessa ja jakelussa hävikki on selvästi pienempi.
Nämä kaikki yhteen laskienkin päätyy tutkimus n. 24 prosenttiin. Eli jo paljon kohtuullisempaan arvioon, mitä julkisuudessa joskus on esitetty. Ja sekään luku
ei siis ole ruoan poisheittämistä, vaan siinä ovat mukana alkutuotannossa tapahtuneet menetykset.
__________
*) tutkimuksen otsikossa esiintyy kyllä sana "cropland", viljelysmaa, mutta nyt on vaikea tietää, mitä siitä tarkkaan ottaen sanottiin