Author Topic: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu  (Read 110946 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25439
  • View Profile
  • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #255 on: 12.08.23 - klo:06:41 »
Tästä voi sitten seurata jotain kamalaa:

Quote
Ukraina uhmaa Venäjää Mustallamerellä – Aikoo päästää täysjumissa olleet laivat liikkeelle

Ukraina uhmaa Venäjää Mustallamerellä – Aikoo päästää täysjumissa olleet laivat liikkeelle


https://twitter.com/AYlhainen/status/1690090565290065921?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

Jos se kamala toteutuu, riittääkö Egyptin pokka vielä tähän?
« Last Edit: 12.08.23 - klo:06:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25439
  • View Profile
  • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #256 on: 28.10.23 - klo:04:52 »
Yritetään salakuljettaa tähän luomuaatetta:

Ruokajärjestelmä on rikki, ja sitä korjataan pian YK-huippukokouksessa – Yksimielisyys on kaukana, sillä kriitikoiden mukaan kokous vain vahvistaa suuryritysten valtaa

Ja tietysti niin, että se esitetään muka viljelijöiden omana tahtona:

Quote
Etenkin pienten ruohonjuuritasonjärjestöjen kanta on selvä. Justiça Ambientalin Anabela Lemosin mielestä ruuantuotannon pitäisi perustua paikallisten ruokajärjestelmien tukemiseen ja agroekologisiin malleihin, yritykset pitäisi sulkea kokonaan pois YK:n päätöksentekoelimistä ja kokouksessa pitäisi kieltää esimerkiksi kemialliset myrkyt ja lannoitteet sekä geenimuunnellut siemenet ja tuotteet.


Meidän kantamme on täysin päinvastainen. Nämä "vatsastapuhujajärjestöt" olisi hyvä pitää syrjemmällä. Jopa sulkea ne kokonaan pois.

Saamme tukea näkemyksellemme itse Afrikasta:

Viewpoint: 200 million Africans are chronically malnourished and 5 million die of hunger each year. The continent can’t rely on agroecology alone

Quote
A report by the Alliance for a Green Revolution in Africa (AGRA) indicates that despite a decade of pro-growth and food security policies and programmes such as the Comprehensive Africa Agricultural Development Programme (CAADP), 200 million Africans are chronically malnourished and five million die of hunger annually.

Proponents of agroecology have always fronted it as the ultimate solution to the African food security problem. They champion indigenous approaches, resisting the industrialisation of African agriculture, and rejecting both the use of genetic engineering and the privatisation of living organisms.

But when locusts for instance invade a farm, would you advise farmers not to use pesticides, for example?

A model of agroecology that limits farming inputs to solely indigenous materials is too restrictive to transform the sector.

Tieto kirjoittajasta:

Quote
Otieno Panya is a Sustainable Supply Chain Management lecturer at Jomo Kenyatta University (JKUAT).

Tämänkin hän sanoo, tuosta toisesta porukasta:

Quote
The urgent need to transform Africa’s agriculture has led to the rise of several advocacy groups. Others, however, in the name of advocating for holistic and sustainable models, are knowingly or unknowingly pushing Africa to traditional methods that have proved futile over the years.
(lihav. HJ)

Kiinnittäisin huomiota tuohon lihavoimaani. Väärät, ihannoivat käsitykset menneestä kuuluvat myös luomuaatteeseen.  Siitä meillä on täällä jo kotimainen ensimerkki.
« Last Edit: 28.10.23 - klo:05:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25439
  • View Profile
  • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #257 on: 08.12.23 - klo:05:00 »
Otsikkomme ja koko triidin idea ei voi hyvin.

YLE, lyhytuutiset:

Quote
YK: Afrikassa ennennäkemätön ruokakriisi

Kolmella neljäsosalla afrikkalaisista ei ole varaa terveelliseen ruokavalioon ja viidesosa on aliravittuja ”ennennäkemättömän ruokakriisin” vuoksi, YK sanoo torstaina yhdessä  Afrikan unionin komission kanssa julkaisemassaan raportissa.

Raportissa todetaan, että nälänhätä ja aliravitsemus uhkaavat maanosan 1,4 miljardia ihmistä, koska Ukrainan sodan aiheuttama romahdus maailman viljantoimituksissa pahentaa Afrikan sisäisten konfliktien, ilmanstonmuutoksen ja koronapandemian haittavaikutuksia.

– Suurimma osalla Afrikan väestöstä – noin 78 prosentilla  eli yli miljardilla ihmisellä – ei edelleenkään ole varaa terveelliseen ruokavalioon, ja määrä kasvaa, raportissa sanotaan.
(kursiv. HJ)

Vanhasta Miljoonasateen iskelmästä "Mayday":

Quote
Afrikassa taistellaan ja tehdään uutta maailmaa
Mä sinne kympin lahjoitin ja toisen syöpäsairaalaan
Pelastakaa lapset saivat peltisetelin
Mä neljä kertaa verta luovutin

Tässä triidissä on elätelty visiota, jossa Afrikka, valtava maanosa, olisi pääosin omavarainen. Ja nähty sen keinoksi tehokas viljely, ei aseellinen taistelu toisia ihmisiä vastaan.

Tuntemattomassa Sotilaassa on kohtaus, jossa varoitellaan vihollisen maataistelukoneista: "Maatalouskoneet tulevat!!!". Aivan, meidän visiossamme koko Afrikka "altistuisi" maatalouskoneiden "hyökkäyksille". Ja maaperään syydettäisiin räjähdysainetta. Jota myös typpilannoitteeksi kutsutaan.
 
***

Samaan aikaan toisaalla:

Turning Food into Jet Fuel

Quote
One of the absolutely nuttier ideas to come out of the climate change / anti-fossil fuels mania of modern times comes from the international airlines business.  They are being pushed by governments and getting  unending pressure to signal their virtue by visibly climbing aboard the “Stop Fossil Fuels Now” bandwagon.  The hitch is, as we all know, is that airplanes need fuel to fly and currently, fossil fuels are the only choice.

But, thanks to the venerable Old Gray Lady, we are now informed, with interactive media,  that:

“Airlines Race Toward a Future of Powering Their Jets with Corn”

“Carriers want to replace jet fuel with ethanol to fight global warming. That would require lots of corn, and lots of water.”

The headline is simultaneously literal and tongue-in-cheek – the (I am fighting the urge to use the phrase “corny idea”) concept is to replace the more usual jet fuels  with ethanol made from corn.

***

Myös tällaiset kysymykset aiheuttavat siellä paineita:

Viewpoint: Nigeria may be running out of farmable land. Is there a biotech-based solution?

Quote
It is probable that Nigeria would experience a scarcity of cultivable land and a notable reduction in the nitrogen levels in the soil. As a result, food shortages may occur if sufficient food cannot be grown to satisfy the country’s anticipated population growth in the near future. Agricultural productivity must be increased using contemporary technologies, such as biotechnology, in order to achieve this.
(lihav. HJ)

Mutta niissäkin ratkaisut löytynevat tuossa artikkelissa hahmotelluista keinoista.
« Last Edit: 14.12.23 - klo:02:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25439
  • View Profile
  • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #258 on: 14.12.23 - klo:05:08 »
Maailma.net kertoo tuosta samasta:

Kahdella kolmasosalla Länsi- ja Keski-Afrikan asukkaista ei ole varaa terveelliseen ruokaan – YK-järjestöt varoittavat ruokaturvan heikkenemisestä ensi vuonna

Quote
Terveellinen ruoka Afrikassa maksaa saman verran kuin Yhdysvalloissa, jossa bruttokansantuote on 35 kertaa suurempi. YK-järjestöt vetoavat lisärahoituksen saamiseksi, jotta ruokakriisiä voitaisiin lievittää.
[..]
Syynä ovat alueen konfliktit, ilmastokriisin vaikutukset sekä ruuan ja polttoaineen korkea hinta.

Niin, tässä mennään:

Quote
WFP on joutunut leikkaamaan ruoka-apua rahoituspulan takia tänä vuonna ympäri maailman. Myös muu humanitaarisen avun rahoitus on kriisissä: tänä vuonna YK:n hätäapuvetoomus on kerännyt vain kolmanneksen tarvitsemastaan rahasta.

YK julkaisi tällä viikolla ensi vuoden humanitaarisen avun vetoomuksen, jonka mukaan ensi vuonna lähes 300 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua.

Mutta visio ruokaomavaraisesta Afrikasta on syntynyt, ja uskon, ettei se näihin vastoinkäymisiinkään kaadu. Ja tämä tehdään:

Quote
”Meidän täytyy rikkoa tämä kehä puuttumalla nälän juurisyihin ja rakentamalla Länsi-Afrikan perheiden resilienssiä.”

Eikä tämäkäään kysymys ole siinä epärelevantti. Vaikka myös maailma.net ratkaisi asian mieluiten sillä tavalla juurille palaamisella, ettei sitä oteta käyttöön.  Perheestä tulee resilientti, jos sillä on käytettävissään parempaa siementä.
« Last Edit: 14.12.23 - klo:08:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25439
  • View Profile
  • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #259 on: 23.12.23 - klo:07:02 »
Jutta Urpilainen kertoi tässä haastattelussa...

Raha ja minä

Quote
Mihin presidenttiehdokkaat sijoittavat? Entä millaisia rahaan liittyviä mokia heille on käynyt? HS Visio kysyi presidenttiehdokkailta, millainen on heidän suhteensa rahaan.

... tekevänsä näin:

Quote
Omassa kulutuksessa pyrin suosimaan luomua, mikä on tietysti jonkin verran kallimpaa.

Se ei kerro hyvää EU:n Afrikka-komissaarista. Vaikka koskeekin yksityiselämää. Luomu ei muuten ole Suomessa "jonkinverran" kalliimpaa. Se on paljon kalliimpaa. (Jos ja kun hän muutoin kertoo pyrkivänsä säästäväisyyteen, onkohan tuo lausunto oikein tatkka? Niin, hän "pyrkii".)

Koska viljelyn tehostaminen Afrikassa on niin tärkeätä, sitä pelkää, että tuollainenkin luomumielisyys voi vaikuttaa ja häiritä hänen toimintaansa komissaarina.

Presidenttinä ... no, se olkoon sen ajan murhe.


PS. 26.12.27: Jos tuollaisen antaa vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseensä Suomen presidentinvaaleissa, pitää tietysti muistaa, että Stubb oli ministerinä taustapiruna, kun asetettiin Ollilan maabrändityhmä. Jonka jäsenet oli jo valittu siten, että se väistämättä päätyi ehdottamaan 50% luomutavoitetta tänne. Jolla silläkin olisi epäsuora huono vaikutuksensa Afrikkkaan.
« Last Edit: 26.12.23 - klo:06:52 by Heikki Jokipii »