Tämä oli odotettavissa:
Finnwatch paljasti: Monen tutun ruokapaketin ympäristömerkit ovat itse keksittyjä
Mitään parannusta asiaan sen sijaan tuskin on.
Ihan luomumerkkeihinkään ei ole lopulta saatu yhteistä merkintäjärjestelmää:
https://luomumerkki.fi/merkit/Sivusto myöntääkin:
Kuluttaja voi hämmentyä tutkiessaan elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä, sillä merkkejä on monenlaisia eikä merkin yhteydessä välttämättä ole selitystä, mitä merkki pitää sisällään ja onko merkki yrityksen oma vai ulkopuolisen tahon myöntämä. Luomumerkkejäkin on useita ja niistä kerrotaan tarkemmin tällä sivulla.
Siinä on sitten tämäkin:
Merkintää ”Suomen maataloudesta” voidaan käyttää, jos vähintään 95 % maataloudesta peräisin olevista ainesosista on tuotettu Suomessa. Niinpä esimerkiksi Suomessa paahdettu ja jauhettu luomukahvi merkitään ”muusta kuin EU:n maataloudesta”, koska luomukahvipavut tulevat esimerkiksi Etelä-Amerikasta ja suomalaisista luomumarjoista valmistettu hillo ”EU:n ja muusta kuin EU:n maataloudesta”, koska luomusokeri tuodaan usein Euroopan ulkopuolelta.
Niinpä siinäkin tämä sekavuus jatkuu:
Kansalliset ja yksityiset luomumerkit
Luomumerkeistä osa on kansallisia ja niiden ehdot vastaavat EU:n luomuasetusta. Tässä muutamia esimerkkejä tällaisista merkeistä.
Osa merkeistä ja standardeista on taas yksityisiä ja voivat sisältää EU:n luomuasetuksen ylittäviä kriteereitä. Tässä muutamia esimerkkejä tällaisista merkeistä.
Demeter on kansainvälinen biodynaamisen tuotannon merkki. EU:ssa tuotteet ovat myös luomuasetuksen mukaisia, ja niistä löytyy lisäksi EU:n luomumerkki.
Suomessakin on EU-merkin lisäksi näytössä kolme muuta luomumerkkiä. Demeter-merkki mukaan lukien.
Ja painetta ja innostusta niiden lisäämiseksi
kyllä löytyy.
***
Ruotsin KRAV-merkki muuten
tosiasiallisesti sotkee kuvioita. Sen puitteissa tehdään EU-direktiiveistä poikkeavia sääntöjä.