Author Topic: Luomuohjelma ja lähiruokaohjelma lausuntokierrokselle  (Read 20531 times)

Ville Aarnikko

 • Täysjäsen
 • ***
 • Posts: 144
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomuohjelma ja lähiruokaohjelma lausuntokierrokselle
« Reply #45 on: 15.06.13 - klo:07:50 »
Quote
Hallituksen luomuohjelmassa ei esitetä, että luomutuotantoa Suomessa pitäisi kasvattaa uutta peltoa raivaamalla, vaan siirtämällä jo olemassa olevia hehtaareja luomuun. Jopa Tuomiston tutkimuksen perusteella voi päätellä, että luomutuotannon suhteellisen osuuden lisääminen pienentää ruoantuotannon ympäristökuormitusta Suomessa. Hallituksen luomuohjelma perustuu siis oikeisiin oletuksiin vesistö- ja ilmastokuormituksen vähentämisestä.

Voiko tosta löytää mitään muuta reittiä ulos kuin sen itsestäänselvyyden, että jos tuotamme riittävästi vähemmän ruokaa olemassa olevalla peltopinta-alalla, niin vesistö- ja ilmastokuormitus vähenee?

Tuomiston johtaman tutkimusryhmän meta-analyysissä elinkaaritason khk-päästöt olivat nimittäin tasoissa, mutta vesistöjen rehevöitymispotentiaali oli luomussa selvästi suurempi (n. 20%) kuin tavanomaisilla tiloilla.

Tai sitten kirjoittajilla on järkkymätön usko luomun satotasojen todella merkittävään paranemiseen. Tän uskon pohjalle on hyvin vaikea löytää tieteellistä näyttöä. Ehkä keskeisin esiin nostettu pointti on se, että luomun puolella on kuulemma (ja tämä on helppo uskoa lonkalta, syystä x ja x) isompi heittely satomäärien tasossa kuin tavanomaisen viljelyn puolella, mikä sitten automaattisesti laitetaan epäpätevien luomuviljelijöiden piikkiin. Jos luomuviljelijöiden tasoa nostetaan kauttaaltaan, niin satotasotkin paranevat. Onko tästä kokonaiskuviosta tarkempaa analyysiä jossain?
« Last Edit: 15.06.13 - klo:08:53 by Ville Aarnikko »

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 742
  • View Profile
Vs: Luomuohjelma ja lähiruokaohjelma lausuntokierrokselle
« Reply #46 on: 11.12.13 - klo:22:23 »

https://www.facebook.com/Lahiruokaohjelma
Quote
Kuntatalon Tehdään lähiruokapäätöksiä tänään -seminaarissa julkistettiin tänään myös opas lähiruoan lisäämiseksi kuntien julkisissa hankinnoissa. Luonnosvaiheessa olevaa opasta voi kommentoida kevättalvelle asti. Eli anna palautetta, mikä on hyvää oppaassa, ja mitä tietoja siihen kaipaat lisää

http://www.ekocentria.fi/fi/page/15?newsitem=130
 
Quote
Tehdään lähiruokapäätöksiä tänään! -seminaari 11.12.13
19.11.2013
Tehdään lähiruokapäätöksiä tänään -seminaari järjestetään keskiviikkona 11.12.1013 Kuntatalolla Helsingissä. Seminaarissa julkaistaan Lähiruoan hankintaopas ja esitellään toimivia malleja lähiruoan hankintaan. Tilaisuudessa kuullaan myös Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin aluetalousselvityksen tulokset. Lisäksi tuodaan Brysselin terveisiä uudesta hankintalaista ja kuullaan ruokapalvelu- ja yrittäjäpuheenvuoroja.

Seminaari on tarkoitettu kuntapäättäjille ja hankintayksiköiden elintarvikehankinnoista vastaaville, julkisen sektorin ruokapalveluhenkilöstölle, lähiruoan tuottajille ja jalostajille, sekä alan asiantuntijoille ja kehittäjille.


http://www.kunnat.net/fi/asiantuntijapalvelut/aek/maaseutupolitiikka/lahiruoka/opas/Sivut/default.aspx

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 742
  • View Profile
Vs: Luomuohjelma ja lähiruokaohjelma lausuntokierrokselle
« Reply #47 on: 20.05.14 - klo:23:03 »
Tällainen tulossa:

http://www.epressi.com/tiedotteet/ruoka-ja-elintarvikkeet/kutsu-medialle-tervetuloa-lahiruoka-ja-ruokaketjuhankkeiden-ajankohtaisseminaariin.html

Quote
Kutsu medialle: Tervetuloa lähiruoka- ja ruokaketjuhankkeiden ajankohtaisseminaariin!

Kutsu.
Julkaistu: 20.05.2014 klo 13:58
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö   

Tilaisuus: Lähiruoka- ja ruokaketjuhankkeiden ajankohtaisseminaari

Aika: ke 11.6. klo 9.15–16 (mahdollisuus haastatella asiantuntijoita klo 8.30–9.15, 11–12, 13.30–14)

Paikka: Säätytalo, sali 15, Snellmaninkatu 9–11, Helsinki

Ohjelma: http://www.mmm.fi/attachments/lahiruoka/joJDLkZJN/Ajankohtaisseminaari110614_ohjelma.pdf

 

Päivä alkaa hallituksen Lähiruokaohjelman hankkeiden päätösseminaarilla. Kello 9.15–13.30 kuullaan lähiruoan liiketoimintamahdollisuuksista, sen aluetaloudellisista ja ekologisista vaikutuksista sekä kuluttajien lähiruokaan kohdistuvista odotuksista.