Tuosta n. 50-50 -tilanteesta Iltalehden keskustelusta tulee tietysti mieleen syksyllä julkaistava ruotsalainen tutkimus EU-kansalaisten GM-asenteista, josta on jo tihkunut ennakkotietoja.
Tutkimuksen mukaanhan asenteet ovat tosiasiassa asialle huomattavasti myönteisimpiä (tai ainakin neutraalimpia) kuin Eurobarometri (johon useimmiten vedotaan) näyttää. Tutkimus syyttää tätä barometria ohjailevista kysymyksistä, jotka asettelullaan tuottavat negatiivisen tuloksen.
Niinpä EU-neuvottelijoilla ei tässä asiassa ole sellaista "mandaattia" eli kansan tukea kuin nyt (pääkirjoitussivuja myöten) annetaan ymmärtää - ja millaisen neuvottelijat itsekin varmaan luulevat saaneensa.
Toisaalta on tullut esille, miten kuitenkin maatalous, ja myös sen tuotteiden kauppa, on näiden kehittyneiden alueiden taloudessa aika marginaalinen osa, puhutaan jostain 1-2 prosentista*). Niinpä luulisi, että asiassa löytyisi puolin ja toisin kykyä ja halua kompromisseihin.
__________
*) ja asiassa nyt äänekkäimpien, eli luomuväen, osuus taloudesta ja kansainvälisestä kaupasta luonnollisesti tästäkin vain murto-osa! On vaikea kuvitella, että tällaisen vähemmistön vähemmistön takia luovuttaisiin isommista taloudellisista eduista. Varsinkin kun GM-viljelyn uhka luomuviljelylle on kuvitteellinen: eihän luomuviljely USA:ssa ole 18 vuodessa sieltä hävinnyt, vaan vasta tänä aikana kasvanut, ihan niinkuin Euroopassakin.