Tämä nyt tähän triidiin:
Suomen maatalousmaaperästä löytyy yleisesti torjunta-ainejäämiä Vähintään yhden torjunta-aineen jäämiä löydettiin 82 prosentista maaperänäytteitä eli vain 18 prosentista pelloista ei löytynyt ollenkaan jäämiä. Lähes kolmanneksessa näytteistä (32 %) jäämiä löytyi yli viidestä eri torjunta-aineesta, ja seitsemässä prosentissa yli 10 eri jäämää. Useimmin löydetyt torjunta-aineet olivat glyfosaatti ja sen hajoamistuote aminometyylifosfonihappo (AMPA).
”Glyfosaatin ja AMPA:n suuri osuus oli odotettavissa, sillä glyfosaatti on käytetyin rikkakasvien torjunta-aine sekä maailmanlaajuisesti että Suomessa,” erikoistutkija Marleena Hagner kertoo.
Kyllä se sitten loppupuolella Luken tiedotetta tulee esille:
Mitattuja torjunta-ainepitoisuuksia verrattiin kirjallisuudesta löytyviin ohje- ja raja-arvoihin sekä tiedettyihin haitallisiin pitoisuuksiin mallieliönä käytetylle lierolajille. Suurimmassa osassa tutkituista pelloista riski ympäristölle oli pieni.
Ekologisen riskinarvioinnin mukaan noin viidesosassa viljapelloista jäämien mahdollisesti ympäristölle aiheuttama riski oli keskisuuri ja useimmilla vihannespelloilla kohtalainen tai suuri. Vihannespeltojen määrä tutkimuksessa oli kuitenkin pieni, ja näytteet otettiin keskellä kasvukautta, jolloin torjunta-ainepitoisuudet ovat korkeimmillaan.
Vrt. tähän:
Joka sitten kirvoittikin tämän uutisemme:
Paimenpoika ja susi -satu nykyajan tapaan?
***
Sllti EU on nyt linjannut, että kasvinsuojeluaineiden käyttöä on jatkossa vähennettävä puoleen nykyisestä. Mikä oli se ongelma, jota sillä yritetään ratkaista?
Jospa haussa olikin nyt ongelma? Ja siinä nuo AMPA-yhdisteet suureksi avuksi?
Glyfosaatin oletetaan usein hajoavan maaperässä muutamissa kuukausissa. AMPA hajoaa hieman hitaammin. Glyfosaatti- ja AMPA-jäämien esiintyminen luonnonmukaisesti viljellyillä pelloilla kuitenkin osoittaa, että joidenkin torjunta-aineiden hajoaminen boreaalisissa olosuhteissa voi kestää huomattavasti odotettua kauemmin.
Mutta
tämä.
***
Sinänsä tätä jää vähän ihmettelemään:
Tutkimuksessa oli mukana myös 20 luomuviljelyssä olevaa peltoa, joilla ei ole käytetty torjunta-aineita vähintään kymmeneen vuoteen. Torjunta-ainejäämiä löytyi myös näiltä pelloilta, mutta pitoisuudet olivat 75–90 % pienempiä kuin tavanomaisesti viljellyillä pelloilla.
Tulee mieleen sellainenkin, että luomuviljelyä aloiteltaessa (tai juuri ennen) on tehty "Suuri Puhdistus" glyfosaatilla? Voi olla, että tuo on liian pahantahtoinen epäilys.