Author Topic: Lankarullapäivä!  (Read 2418 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Lankarullapäivä!
« on: 30.10.22 - klo:05:20 »
Kun Suomessakin usein innostutaan ihannoimaan kaikenlaista vanhaa tekniikkaa, niin tästä tarinasta kuin itsestään syntyy tänne uusi teemapäivä:

Metsäteollisuuden tuntematon menestystarina: 1800-luvun suomalaiset takoivat rahaa lankarullilla

Quote
Lankarullien teollinen valmistus alkoi Suomessa 1870-luvun puolivälin jälkeen. Rullien raaka-aineeksi tarvittiin kovaa puuta, jollaiseksi esimerkiksi koivu soveltui hyvin. Koivua kasvoi runsaasti Pohjois-Euroopassa, joten rullien sorvaaminen siitä tuli edulliseksi.

Suomessa on vuodesta 1873 alkaen toiminut 22 pelkästään puisia lankarullia valmistanutta tehdasta. Vuonna 1972 toimintansa lopettanut Lappeenrannan Lauritsalan tehdas oli niistä viimeinen.

Nimittäin Lankarullapäivä. Tuosta vaiheesta on tehty väitöskirjakin, ja asia osoitettiin siinä varsin merkittäväksi tekijäksi Suomen vaurastumisessa, jonnekin 1920-luvulle, jopa toiseen maailmansotaan asti. Suomessa tuotettiin uskomattoman suuri osuus koko maailman lankarullista.

Niinpä päivä pystyyn, ja uudet (artesaani)lankarullapajat! Ja huuto pystyyn, että ainakin tietynlaisissa (fiineimmissä) langoissa on käytettävä puulankarullaa!