• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet

Started by Heikki Jokipii, 29.01.11 - klo:10:38

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

#631
Tällä saitilla yritetään yhä todistella, että luomustahan se eläinten hyvinvointi lähtee:

Tavallinen vai luomu? Eläinperäisissä tuotteissa on eroja eläinten hyvinvoinnin edellytyksissä

QuoteLuomutuotantoa pidetään usein tavanomaisia tuotanto-oloja parempana eläimille. Luonnonmukaisen tuotannon ehtoihin sisältyy paljon muutakin kuin eläinten hyvinvointiin liittyviä ehtoja, kuten rehustuksen ja peltopinta-alan sääntelyä suhteessa eläinmäärään. Eläinten hyvinvointitekijöitä säädöspohjalta tarkastellen voi kuitenkin todeta, että luomu tarjoaa eläimille tavanomaista tuotantoa paremmat mahdollisuudet toteuttaa lajinmukaista käyttäytymistä.

Mutta tämä on tuonkin kirjoituksen mukaan nyt tullut tai tulossa:

QuoteVuoden alussa voimaan tullut eläinten hyvinvointilaki edistää tavanomaisesti pidettävien tuotantoeläinten hyvinvointia, mutta vaikuttaa myös luomueläintuotantoon. Lain myötä tavallinen tuotantokin ottaa askeleita kohti luomueläintuotannon tuotantoehtoja.

Se johtopäätös, että luomusäännöt tulevat tuota kautta tarpeettomiksi, jää tuossa tekemättä.

Luonnonmukaisen rehun eläinten hyvinvointia lisäävästä vaikutuksesta ei tuossa sentään yritetä mitään väittää. Vaikka vähän sinne suuntaa yritetäänkin vihjailla.

Mutta tämä on jo vakava " kilpailija:

QuoteVaihtoehtona luomulle ja tavanomaisesti tuotetulla ovat myös eläinten hyvinvointimerkillä, kuten ELVI-merkillä merkityt tuotteet, sekä muut tuotteet, joiden tuotannossa on noudatettu Welfare Quality® -protokollan mukaista hyvinvointiohjelmaa. Näiden tuotteiden tuotannossa keskitytään juuri eläinten hyvinvoinnin edistämiseen, ja esimerkiksi luomuun sisältyviä muita vaatimuksia ei ole. Käytännössä hyvinvointimerkittyjen tuotteiden tuotannossa varmistetaan eläimille useimmiten luomuolosuhteita vastaavat tai lähes vastaavat olot. Hyvinvointimerkittyjä tuotteita on nykyään saatavilla lähinnä maitotuotteissa, mutta jatkossa toivottavasti myös lihatuotteissa.

PS. Ei kerrota, että tämä käytännössä johtaa teeskentelyyn:

QuoteSikojen ja etenkin siipikarjan tuotanto tapahtuu hygieniasyistä ja tautiriskeistä johtuen tiukasti valvottuna sisätiloissa; vain luomutuotanto velvoittaa ulkoiluttamaan eläimiä. Toisaalta sikojen ja siipikarjan luonnonmukainen tuotanto on Suomessa hyvin vähäistä.

Ei luomueläimiäkään ulkoiluteta. Mutta kummasti ne saavat pitää luomustatuksensa, ja tuollaisen maineensa.

Heikki Jokipii

Tapaus on joka tapauksessa valitettava:

Yle: Poliisi tutkii kahta nautatilaa epäillystä eläinsuojelurikoksesta Satakunnassa

Näin on meidänkin kohdallamme:

QuoteValvontaeläinlääkärin ilmoituksen jälkeen tiloilta keräämä aineisto on tällä hetkellä salaista, sillä se kuuluu esitutkintaan. Poliisi tekee aikanaan päätöksen, julkaistaanko materiaali.

MTK Satakunnan toiminnanjohtaja Terhi Löfstedt pitää tapausta valitettavana, mutta hän ei tiedä siitä vielä yksityiskohtia.

”Toistaiseksi virallista tietoa ei tapauksesta ole, on yhden järjestön esiin tuoma uutinen, joten en voi ottaa siihen kantaa”, hän sanoo MT:lle.
(lihav. HJ)

Yleisellä tasolla voimme edelleen sanoa, että eläinsuojelulain kiristäminen tai löysääminenkään ei auta siihen, jos lakia ei noudateta. Lisäksi erittäin usein noiden tapausten taustalla on esim. mielenterveysongelmia tai vakavaa alkoholismia. Ongelmia, jotka täytyy hoitaa, mutta joiden käsittely julkisuudessa ei hyvästä syystä ole tapana.

Heikki Jokipii

#633
Tekstiin kirjoittaja kuvittelee ilmeisesti...

Suomen onnellisimmat kanat?

QuoteMeidän kanat on ruokittu oman tilan LUOMU-viljasta myllytetyllä rehulla. Rehussa on mukana lähitehtaan tavanomaista gmo vapaata ja kalajauhotonta tiivistettä. Ripaus kotimaista LUOMU-rypsipuristetta pitää kanat ja sulkapeitteen hyvässä kunnossa.

Monipuolisella ruokalistalla on myös päivittäin talvella idätettyä viljaa tai kesällä tuoretta ruohoa.

Meillä ei käytetä antibiootteja, rokotuksia tai hormoneja. Haluamme hoitaa maatiaiskanat kuten ne ovat perinteisesti ennenvanhaan hoidettu jo ainakin sadan vuoden ajan täällä Suomessa.

Panostamme ennaltaehkäisyyn ja hoidamme kanat mahdollisimman luonnonmukaisesti. Kun olosuhteet ovat hyvät niin kanat pysyvät terveenä.

... että kanatkin ovat Luomuliiton jäseniä? Ja vielä hyvin perinnetietoisia?

Heikki Jokipii

#634
Tässä ollaan nyt ilmeisen tosissaan:

Tuotantoeläinten hyvinvointitiedolle rakennetaan yhdenmukaista todentamisjärjestelmää " tavoitteena tiedon hyödyntäminen alkutuotannosta kuluttajaviestintään

QuoteLuonnonvarakeskuksen (Luke) ja alan toimijoiden yhteisessä Animal Welfare Verification System -hankkeessa luodaan tuotantoeläinten hyvinvoinnin todentamiseen järjestelmä koko toimialan käyttöön. Yhtenäinen, tieteeseen perustuva arviointijärjestelmä mahdollistaa muun muassa luotettavan kuluttajaviestinnän.

Minusta se merkitsee mm. sitä, että kaikenlainen löysä puhe luomusta eläinten hyvinvoinnin erityisenä edistäjänä loppuu.

Sellainen kuin vaikka johon juuri vaikka edellisessä puheenvuorossa viitattiin.

Heikki Jokipii

Quote from: Heikki Jokipii on 17.05.24 - klo:03:50
Vihdoinkin:

Valkoposkihanhesta ja merimetsosta on tulossa riistalajeja " MMM asetti työryhmä valmistelemaan asiaa

Se ei ollutkaan niin yksinkertaista:

Essayah: ”EU:n lintudirektiivin liitemuutos on tarpeen, jotta valkoposkihanhien metsästys olisi mahdollista”

QuoteValkoposkihanhen ja merimetson siirto riistalajiksi kansallisessa lainsäädännössä ei ministerin mukaan helpota lajien metsästystä. Esteenä on EU-lainsäädäntö.
Tilaajalle
Valkoposkihanhen ja merimetson siirtoa metsästyslain piiriin valmistelevan työryhmän toimikautta on jatkettu elokuun 2025 loppuun asti.

Heikki Jokipii

Näppärä otsikointi tässä MT:n lukijakirjoituksessa:

Lukijalta: Hallitusohjelma valuu hanhen selästä

QuotePurra-Orpon hallitusohjelmassa luvataan poistaa tarpeettomat metsästysrajoitukset merimetson ja valkoposkihanhen osalta ja siirtää lajit metsästyslain piiriin.

Valkoposkihanhien aiheuttamat tuhot ovat Itä- ja Kaakkois-Suomen maataloudelle mittavia ja ongelma laajenee vuosi vuodelta lännemmäksi. Kyse on taloudellisista menetyksistä ja henkisestä stressistä ruuan tuottajille.

Ministerit Sari Essayah ja Kai Mykkänen ovat vastanneet kolmeen kirjalliseen kysymykseemme, miten he lunastavat hallitusohjelman lupaukset. Saatujen vastausten perusteella ne ovat jäämässä lunastamatta.

Valkoposkihanhitilannetta valmistellut työryhmä oli jo pääsemässä ratkaisuun, mutta se vesittyi maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön väliseen kinasteluun. Kuten on käynyt monen muunkin hankkeen osalta, maa- ja metsätalouden kustannuksella.

Ja oikeaa on asiakin.

Heikki Jokipii

Hank Campbell, tuttumme täällä muuten, on yllättäen iskenyt sieltä rapakon takaa silmänsä Suomeen. Ja tähän:

Viewpoint: Protection money for Finnish geese? This is the disaster that happens when governments capitaulate to anti-farming envrironmental extremists

QuoteIn Finland, for example, ‘we are the invaders’ keyboard activists know to avoid farmers. Farmers are the ones who are forced to live with Branta leucopsis (barnacle geese), a species that environmentalists demanded be listed as ‘protected’ and cause millions of dollars in damage to food each year. Though considered “protected”, they can’t be shot, there are 1,500,000 of them just in the Russian Arctic, they are actually the most common goose in Europe, so they expand their range in search of new food sources. Since farms exist to create food density, and environmentalists refuse to allow them to be culled, farmers have been reduced to gimmicks like lasers to scare them off. Then environmentalists blocked those also, because they may scare off other protected species.

Valkoposkihanhesta on kyse.

Vähän laajempi alkuperäinen artikkeli:

In Finland, Farmers Are Now Forced To Yell At Geese To Try And Keep Crops From Being Ruined


Heikki Jokipii

Quote from: Heikki Jokipii on 12.10.23 - klo:03:12
Jos nyt on voimassa päätös, että tämän eläimen invaasio Suomeen torjutaan, on myös toimittava päättäväisesti:

Villisikatyöryhmä puolittaisi villisikakannan nykyisestä tasosta ja sallisi pimeänäkölaitteiden käytön metsästyksessä

Muistaakseni Venäjällä jokunen vuosi tai ehkä vuosikymmen sitten villisikojen rauhoitusajat ja -säännöt poistettiin, jos emolla oli poikasia.

Siat! Villisiat! Parempia aikoja odotellessa. Jos se riittävän hyvä rokote kuitenkin keksitään.

Mutta nyt ei mikään rauha tai edes aselepo häämötä:

Suomen villisikakannan pieneneminen on pysähtynyt

Quote”Villisika on tehokas levittäytyjä ja kanta on vakiintunut Suomeen tehokkaasta metsästyksestä ja vaihtelevista ilmasto-olosuhteista huolimatta. Vaikka kannan ydinalueet ovat edelleen Kaakkois-Suomessa ja itäisellä Uudellamaalla, niin villisikoja tavataan myös esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla", Kunnasranta jatkaa. 

Keskeisimpiä tietolähteitä runsauden ja levinneisyyden arvioinnissa ovat metsästäjien hirvenmetsästyksen yhteydessä tuottama arvio alueensa villisikojen runsaudesta, tieto saalismääristä sekä kirjallisuuteen perustuva tieto villisian lisääntyvyydestä ja kuolleisuudesta. Tietoa villisikakannan koosta ja levinneisyydestä tarvitaan erityisesti kannanhoitoon ja eläintautiriskien arviointiin, joista afrikkalainen sikarutto (ASF) on merkittävin.

Heikki Jokipii

Onko tähän uudelleen arviointiin tämän keksinnön jälkeen todellista tarvetta?

Porsaiden kirurgista kastraatiokieltoa arvioidaan uudelleen

QuoteKiellon uudelleenarvioinnin takana ovat maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikön mukaan taloudellinen tilanne sekä arvio kustannuksista.

Vai tapahtuuko se... kiinalaisten takia:

QuoteMaa- ja metsätalousministeriön edustaja kertoi järjestön mukaan, että kiellon perumisen syynä ovat eläinteollisuuden vaatimukset. Teollisuuden mukaan kastraatiokielto tuottaa liikaa kustannuksia ja se koetaan viennin esteeksi.
(lihav. HJ)

Toisaalta yhdistyksemme on jo perinteisesti kannattanut linjaa, että koko EU:ssa pitäisi näissä asioissa olla täysin yhtenäiset säännöt:

QuotePesosen mukaan asiaan vaikuttaa oleellisesti myös se, että EU-komission ei odoteta olevan aloitteellinen. Aiemmin oli odotettu, että jos Suomi säätää kastraatiokiellosta etunojassa kansallisesti, tulisi EU samoille linjoille.

" Jos komissio ei aio olla aloitteellinen eläinten hyvinvoinnin lainsäädännössä, niin kyllä meidän on hieman ankeaa lähteä Suomessa yksipuolista kansallista lainsäädäntöä sellaisena hankkeena, joka todennäköisesti vaikuttaa meidän alan kilpailukykyyn merkittävästi. Tämä on siinä se ydin.

Heikki Jokipii

Tämä ei ehkä kuitenkaan ole oikea lähestymiskulma:

Possujen kastraatiokieltoa ollaan purkamassa: ”Jokainen mies voi varmasti kuvitella, miten kivulias toimenpide on kyseessä”

Vai miltä kuulostaisi, jos joulukinkkuja vastustettaisiin lauseella, että jokainen nainen osaa kavahtaa ajatusta, että heidän peppuaan vilkaisevat aikoisivat syödä sen?

Muutoin ihmettelymme juuri edellä.