Recent Posts

Pages: 1 ... 7 8 [9] 10
81
Tällainen pari:

BANAANITOFFEE, LUOMU 150G, PE 04/24
3,69 € 1,84 €


Siis 12,29 €/kg.

Swedish Bubs Banaani-Toffee Ovaalit 90g x 12kpl
Arvostele ensimmäisenä tämä tuote
10,00 €
9.26 €/kg
Normaali hinta 18,00 €


Kun molemmat olivat alennuksessa, ei tarvitse  käsitellä normaalihintoja. Mutta luomutuotteelle se olisi 24,60 €/kg.
82
Yleinen Keskustelualue / Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Last post by Heikki Jokipii on 20.03.24 - klo:05:08 »
Tällä alueella tapahtuu koko ajan uutta:

CRISPR gene editing applications are expanding dramatically in agriculture. Here are the latest advances

Ja tietyin edellytyksin ja/tai pienellä viiveellä tuo kaikki voi koskettaa meitäkin.
84
Näistä erityisesti luomubabypinaatti on ollut täällä esillä:

Luomurucola, -vuonankaali tai -babypinaatti 2 kpl
alkuperämaa: Italia
    hinta yksittäin 1,99 €
    maks. 3 x 2 kpl/talous
– 24 %
2 KPL 3,98 €
3,00 €
100 g | 15,00 €/kg


Ja nyt siis Lidl tuolla tavalla täräytti. Katsokaamme samantien tuon vihanneksen nykytilanne K- ja S-kaupoissa. Ensin luomuna:

Pirkka Luomu babypinaatti 65g
Hinta 1,99/kpl
30,62/kg


Babypinaatti 100g luomu
Kaikki Satotukku-tuotteet
~1,79 €
17,90 €/kg


Sitten tavanomaisena:

Pirkka babypinaatti 65g
Hinta 1,49/kpl
22,92/kg


BABY PINAATTI
~1,99 €
19,90 €/kg


Kappas vain. S-kauppa oli onnistunut hilaamaan luomutuotteensa hinnan alemmas kuin tavanomaisen. Ja S-kaupasta löytyy tämäkin tavanomainen, joka entisestään sotkee asetelmaa:

Piltin Puutarha Baby Pinaatti I Suomi 80g
3,19 €
39,88 €/kg
85
Kyllä se odotusten mukainen oli:

KENIAN PIENVILJELIJÄT TAISTELEVAT SIEMENTENSÄ PUOLESTA

Quote
Viidentoista kenialaisen pienviljelijän ryhmä on vedonnut maan korkeimpaan oikeuteen, jotta hallitus muuttaisi lakia, joka kieltää sertifioimattomien ja rekisteröimättömien siementen jakamisen, myymisen ja vaihtokaupan.

Kenian maaseudun pienviljelijät turvautuvat epävirallisiin viljelijöiden omiin järjestelyihin siementen hankinnassa eli omien siementen säästämiseen ja jakamiseen, mutta laki siemenistä ja kasvilajikkeista rajoittaa heitä.

Laki pantiin täytäntöön vuonna 2012, ja sen tarkoituksena oli kehittää, edistää ja säännellä nykyaikaista ja kilpailukykyistä siementeollisuutta. Pienviljelijät haluavat muuttaa lakia, joka rankaisee rekisteröimättömien siementen kaupasta jopa kahden vuoden vankeudella tai miljoonan Kenian shillingin (n. 6 450 euroa) sakoilla tai molemmilla.

Eli tuo oivallinen tarkoitus myönnetään. Mutta toimeenpanosta seuraa ongelmia. Miksi? Tässä kuuluu taustaideologia tai -maailmankuva:

Quote
– Laki on ryövännyt viljelijöiltä oikeuden käyttää kotoperäisiä siemeniä vapaasti. Laki antaa monikansallisille siemenyhtiöille vallan hallita meidän biologisia resurssejamme ja se on johtanut pienviljelijöiden ruuantuotannon vähenemiseen, vetoomuksen laatijoihin kuuluva Richard Opete sanoo.

– Kun siemeniä on jaettu, jokaisella on ollut jotakin istutettavaa ja tämä on antanut yhteisöille turvaa ruokaturvan järkkymistä vastaan. Vaikka viljelijällä ei olisi rahaa ostaa sertifioituja siemeniä, hän voi saada alkuperäissiemeniä ilmaiseksi naapurilta, jolla on ylijäämää, Opete selittää.

Greenpeace African ruokakampanjoija Elizabeth Atieno täräyttää, että siemenlaki on ”myynyt Kenian ruokajärjestelmän parhaan tarjouksen tehneelle”.

– Nykyiset siemensäännökset ovat pakottaneet Kenian pienviljelijät riippuvaisiksi siemenyhtiöistä. Sen seurauksena ruokajärjestelmä on järkkynyt ja muuttunut epävakaaksi. Sertifioidut siemenet ovat kalliita eikä tarjonta aina pysty tyydyttämään kysyntää, Atieno sanoo.

Monsantoa ei sentään mainita!

Mutta kopputuloksena tuossa kannatetaan järjestelmää, jossa köyhillä pitää säilyä oikeus huonompaan siemeneensä.
86
Muut aiheet / Vs: Ydinvoima versus merituulivoima?
« Last post by Heikki Jokipii on 19.03.24 - klo:05:20 »
Tekniikka & Talous:

Salainen asiakirja: EU varoittaa jäsenmaitaan Venäjän energiasta, ensi talvi voi olla katastrofi – Unkari ei ole ainoa, joka tuo jopa 90 % kaasustaan idästä

Quote
Energiakomissaari Kadri Simson on aikaisemmin arvioinut , että Euroopan maat pystyvät selvitysten mukaan korvaamaan kaasunsa muiden reittien kautta.

Tilanne on kuitenkin hankala niille eurooppalaisille maille, jotka ovat edelleen käyttäneet venäläistä kaasua. Kyseessä ovat Itävalta, Unkari ja Slovakia.

Saksaa ei mainita. Tai mainitaam näin:

Quote
Asiaa kommentoineen ICIS-markkinatietoyrityksen vanhemman analyytikon Aura Sabadusin Ukrainan kautta tulevaa kaasua ostaneet maat voisivat vaihtaa ostonsa Saksan, Italian tai Turkin kautta tuleviin kaasutoimituksiin. Saksan hallitus päätti kuitenkin hiljattain verottaa kaasun vientiä, mikä vaikeuttaa tätä mahdollisuutta.

Eli Saksa tarvinnee nyt itse kaiken tuomansa LNG-kaasun? Tähän triidiin, koska tässä on eniten ollut puhetta Saksan luopumisesta ydinvoinasta. Ja sen seurauksista.
88
Yleinen Keskustelualue / Vs: Tehoviljelyn iso piikki
« Last post by Heikki Jokipii on 19.03.24 - klo:05:10 »
Tämän artikkelin tulkitsen Kehitys-Utvecling -lehdeltä nk. neulanpistopolitiikaksi:

Ruoan tehotuotannolla on hintansa

Quote
Kielteisiä vaikutuksia syntyy muun muassa kasvihuonekaasu- ja typpipäästöistä sekä liiallisesta tai vääränlaisesta vesivarantojen ja maa-alueiden käytöstä. Osa haitoista kohdistuu suoraan ihmisiin. Ne näkyvät epäterveellisinä ruokatottumuksina, aliravitsemuksena ja köyhyytenä. Lähes kolme neljäsosaa taloudellisista tappioista johtuukin epäterveellisistä ruokavalioista ja niiden aiheuttamista kroonisista sairauksista ja tuotannollisista menetyksistä.

Jos ruoan hintaan lisättäisiin ulkoisten haittojen kustannukset, tehotuotettu ruoka olisi selvästi kalliimpaa kuin terveellinen ja ilmastokestävä ruoka.
(lihav. HJ)

Luomua ei suoraan kyllä mainita. Mutta ei kyllä tuoda esille selkeää vaihtoehtoa tehotuotannolle. Mutta kaikki ikävät ilmiöt laitetaan tuttuun tapaan tehoviljelyn piikkiin.
89
Muut aiheet / Vs: Superpettuleipä
« Last post by Heikki Jokipii on 19.03.24 - klo:05:07 »
90
MT:n ruokareseptistä:

Trendikkäät murskakurkut valmistuvat alle vartissa – juhlista kurkkuviikkoa herkullisella reseptillä

Quote
Valtakunnallista kurkkuviikkoa vietetään 18.–24. maaliskuuta. Suomalaisille kurkku maistuu, sillä syömme sitä keskimäärin yhdeksän kiloa eli miltei 30 kurkkua henkeä kohden vuodessa. Vuosittainen kasvihuonekurkun sato on noin 50 miljoonaa kiloa.

Mutta ei juurikaan suomalaisin luomurkkuja. Joita samaan tapaan arvioituna (291 000 kiloa/5,5 miljoonaa, jaettuna 300 grammalla) söimme v. 2023 noin kuudenneksen sellaisesta kurkusta (n. 50 grammaa).
Pages: 1 ... 7 8 [9] 10