496
Yleinen Keskustelualue / Paljon puhuttu Itämeri ja luomu
« on: 09.11.07 - klo:15:32 »Suurimmat luomun ja normaalin viljelyn erot normaaliin ovat luomun kieltäytyminen parhaista, tutkituista ja tehokkaista kemikaaleista ja väkilannoitteista.
Muu on sitten enempi tai vähempi pelkkää profiloitumista ja liturgiaa: paljon puhetta eläinten hyvinvoinnista (vaikka luomulehmä tuottaa huonommin, ja luomukana kuolee nuorena, huonosti tuottaneena)--- luonnon monimuotoisuudesta (vaikka luomuviljelijä tekee kaikkensa tappaakseen rikat ja ötökät).
Mitä tämä vaikuttaa ympäristöön:
Luomun tarjoamat "lääkkeet" eivät tepsi, vaan pahentavat ympäristön tilaa:
a) Kieltäytyminen kemikaaleista lahjoittaa sadosta noin 30 % rikkakasveille ja kasvitaudeille, mätänemään maahan ja aiheuttamaan ravinnepäästöjä.
b) Kieltäytyminen hallitusta ja täsmällisestä lannoituksesta alentaa satoja
c) Rikkakasvit on luomussa torjuttava enimmäkseen mekaanisesti, maata muokkaamalla. Kaikki tämä lisää eroosiota ja ravinnepäästöjä.
Satotason aleneminen pakottaa viljelemään tupla-alan (verrattuna todelliseen tehoviljelyyn ehkä nelinkertaisenkin!). Tavanomainen siirtyy vähitellen todella ympäristöystävälliseen suorakylvöön!
Paljon puhutun Itämeren tila kieltämättä ei ole hyvä. Suomen osalta suurin synti oli kai 70- ja 80-luku: huoleton muokkaaminen ja lannan talvilevitys. Selityksenä lienee osittain huolettomuus: ravinteita otettiin sijaan säkistä.
Lannan käsittely on nyt järkevämpää ja muokkauksesta ollaan luopumassa (paitsi luomussa!): järvien tila on jo paranemassa (Ympäristökeskus)
Matti