Näytä kirjoitukset

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - Matti Pekkarinen

Pages: 1 2 [3]
31
Yleinen Keskustelualue / Biodiesel (juupas)
« on: 06.11.07 - klo:11:47 »
maanantain MT:ssä Väinö Turpeinen on kovin myönteinen biopolttoöljyä kohtaan.
Sitä voidaan hänen mielestään tuottaa ekologisesti oikein ja ilman, että ruuantuotanto kärsii.
Niinpä varmaan, mutta vain nimeksi, on minun mielipiteeni.

Jos vaikkapa Suomen autokanta ruokittaisiin kokonaan suomalaisella rypsidieselillä, olisi kaikki ruokamme tuontitavaraa. (varsinkin, kun rypsin kanssa tuhraaminen syö jo ensimmäisellä hehtaarilla enemmän öljyä kuin tuottaa). Siispä: mitä vähemmän dieselrypsiä viljelemme, sitä kauemmin öljy riittää maapallolla. Ja varsinkin: sitä paremmin ruoka riittää. Tropiikissa viljely on kylläkin varmaan tuottavampaa.

Turpeinen:
"Biopolttoaineet – nälkää vai riippumattomuutta?

.....
"Bioöljyillä voi alkuvaiheessa olla suurin merkitys paikallistaloudessa. Jatropha-öljyllä voitaisiin helposti korvata kerosiini, mitä Maji Moton kylälläkin poltetaan paljon öljylampuissa ja primuskeittimissä. Bioöljyn käyttö tässä tapauksessa säästäisi siis paljon shillinkejä tärkeämpään, vaikka lasten koulunkäyntiin. En oikein ymmärrä, miten se voisi olla rikos ihmiskuntaa kohtaan.

Öljybisnes nykyään rikastuttaa harvoja ja köyhdyttää monia. Hajautettu bioöljytuotanto voisi osaltaan auttaa tasaamaan ihmiskunnan hyvinvointia. Siinä en todellakaan näe mitään rikollista.

Pitkällä tähtäimellä bioöljyt on kuitenkin pakko saada myös osaksi laajempaa polttoainetaloutta. Uhka maaöljyn loppumisesta tai löydösten hyödyntämisen vaikeutumisesta on ollut tiedossa pitkään.

Monipuolisempi ja hajautettu raaka-ainetuotanto tarvitaan myös vakauttamaan markkinoita. Ei ajatus kestävästä polttoainetaloudesta voi olla täysin utopiaa, mikäli säästävä teknologia, harkitseva käyttö ja kestävä ekologinen raaka-ainetuotanto saadaan toimimaan yhdessä."

Koko juttu, ainakin toistaiseksi, täällä: http://sahti.mtk.fi/ePaper_MT/products/MT-2007-11-05/articles/article_4_11.htm

MattiPages: 1 2 [3]