Näytä kirjoitukset

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - MikkoL

Pages: [1]
1
Edellisen viestin kirjaan liittyen olisi tuollaista ohjelmaa luvassa Tampereella seuraavana lauantaina:

Quote
Salainen päiväkirja eläintiloilta -kirjan kirjoittaja Eveliina Lundqvist vierailee Tampereella kertomassa tuoreesta kirjastaan ja kokemuksistaan tuotantoeläintiloilla.

Tilaisuus järjestetään Vanhan kirjastotalon (Keskustori 4, Tampere) musiikkisalissa (2. kerros).

Lundqvist opiskeli eläintenhoitajaksi ja suoritti harjoittelujaksoja useilla eläintiloilla, kuten navetoissa, sikaloissa ja broilerihallissa. Hän oli kuitenkin erilainen opiskelija: maatalous- ja metsätieteiden maisteri, joka halusi tutustua eläintilojen olosuhteisiin ja kirjoitti kokemuksensa päiväkirjaan.

Salainen päiväkirja eläintiloilta on ainutlaatuinen teos, sillä aiemmin julkisuuteen tihkunut tieto on perustunut joko hetkittäisiin käynteihin (salakuvaukset) tai tuottajan kanssa ennakkoon sovittuihin ja siten siistittyihin käynteihin (toimittajat). Päiväkirja kuvaa kirjoittajan koettelemuksia, järkytyksiä ja onnistumisia tuotantotilojen suljettujen ovien takana.

Salainen päiväkirja eläintiloilta -luentotilaisuus Tampereella

2
Yleinen Keskustelualue / Vs: Keskustelua muualla
« on: 30.12.12 - klo:14:32 »
Se on juuri tuo vähäkalorisuus. On osoitettu, että marjojen ja sienten poimimiseen kuluu enemmän energiaa kuin niistä saadaan. Muun ravinnon lisänä ne voivat olla arvokkaita.

Kun esi-isämme katovuosina aikanaan turvautuivat hyvänmakuisten marjojen sijasta pahanmakuiseen pettuleipään, tekivät he siis juuri oikean ratkaisun, sillä petusta sai vaivaan nähden riittävästi kaloreita.

Itse katson tätä lähinnä nykytilanteen kannalta, eli monen ongelmana useissa länsimaissa on ennemmin liikaa kaloreita sisältävä ravinto. Pelkkien kalorien takia näiden lähes täysi lyttääminen on mielestäni tällaisessa yhteydessä vähän hassua. Niiden rooli on ennemmin erilaisten vitamiinien ja suojaravinteiden tarjoamisessa ruokavalioon. Tämän muuttaminen siihen muotoon, etteivät ne oikeastaan kelpaa juuri mihinkään, menee tarpeettoman mustavalkoisuuden puolelle. Jos samoilla linjoilla lähdettäisiin vähän kauemmas, niin monet viljellyt vihanneksetkin voitaisiin lytätä melko pitkälle. Itse vähän aikaa sitten mietin koko kesän lehtikaalisaalistani (suunnilleen kahdeksan kiloa). Tasaisesti vuodelle jaettuna se tarjoaa merkittäviä määriä mm. tiettyjä vitamiineja (A ja K), mutta kalorien suhteen kyseessä on lähes täysi vitsi. Koko hillitön kasa tuottaa suunnilleen yhden päivän energiatarpeen, ja sen kylvämiseen, hoitamiseen ja korjuuseen meni varmaan huomattavasti enemmän energiaa. Voisi sanoa, että energian kannalta olisi ollut fiksumpaa istuttaa vaikkapa perunaa sillekin alalle. Kuitenkin tässä energiakylläisessä kontekstissa katsoisin, että voitolle jäätiin. Vähän sama juttu noiden luonnonkasvien kanssa. Tosin niitäkin voi monesti "poimia" sillä samalla kauppareissulla ostoskoriin, jolloin niihin hukattu energia on omalla kohdalla melko olematonta.

Tuo pettuleipäesimerkki pitää tietysti täysin paikkansa. Nykyisessä ruokavaliossa kuitenkin vitamiinit ja suojaravinteet ovat enemmän hukassa kuin ne kalorit.

Lisäys:

Näemmä Luomulakko käsittelee tätä aihetta enemmänkin:

Kelpaako luonnon muona mihinkään?

3
Yleinen Keskustelualue / Vs: Keskustelua muualla
« on: 30.12.12 - klo:04:06 »
Se on kaikki niin kauniisti krjoitettu, ettei siitä oikeastaan pysty poimimaan mitään erikseen.

Pidän myös kyseistä Valtaojan kirjoitusta hyvänä, mutta tuo lainaamasi kohta on mielestäni sen heikoimpia osia. Heh, niin ne näkemykset vain poikkeavat. Vähän perusteluja... Mielestäni luonnonmarjoilla ja -sienillä on ihan merkittävää potentiaalia nykysuomalaisenkin ravitsemuksen parantamisessa. Tavaraa riittäisi metsissä merkittäviä määriä asukasta kohti. Vieläpä vähäkalorista ja ravinteiltaan rikasta tavaraa usein. Ymmärrän kyllä, että Valtaoja haluaa vähän kärjistää, mutta jokseenkin hassuilta tuollaiset lausunnot silti vaikuttavat...

4
Tuossa YLEn uutisessa ei sitten enää ollut jäljellä mitään siitä paljon mainostetusta "kriittisyydestäkään" luomun suhteen.  Johtopäätös: häntä emme tue kirjaa ostamalla, luemme sen, jos luemme, aikanaan kirjastosta.

Minustakin tuo Lappalaisen luomukritiikki tulee vähän valikoidusti esille. Esimerkiksi Elonkehän blogin arvosteluun hän vastaa seuraavasti:

Quote
Kyllä, jos olisin loppuun asti looginen moraalifilosofisessa päättelyssäni ja rehellinen itselleni, pitäisi lihansyönti varmaan lopettaa. Mutta koska hyväksyn eläinten kuoleman (kunhan niiden elämä on ollut mahdollisimman hyvä), teen vain kompromissin: syön lihaa merkittävästi aiempaa vähemmän ja ostan vain luomua. Tiedän, että sinun näkökulmastasi tämä ei varmaan ole riittävästi, mutta katsomme asiaa eri tavoin. En kuitenkaan kehoita kirjassa "hyvillä mielin mässäämään eläinperäisellä ruoalla" vaan vähentämään lihankulutusta ja ostamaan harkiten. Pidän kasvissyöntiä hyvänä vaihtoehtona mutta itse en ole - ainakaan vielä - sitä päätöstä tehnyt.

Jos kerran Lappalainen on hyvin tietoinen siitä, että luomun puoleltakin niitä ongelmia löytyy, niin vähän heikolta omien valintojen oikeuttaminen luomulihaa suosimalla vaikuttaa.

Lappalainen on muuten yhtenä vieraana Eettisillä joulumarkkinoilla, joten jos on aikaa ja kiinnostusta, voi häneltä käydä näistä asioista utelemassa tulevana viikonloppuna:

Quote
Sikalakuvaaja Saila Kivelä ja Syötäväksi kasvatetut -kirjan kirjoittanut Elina Lappalainen keskustelevat löydöksistään Eettisillä joulumarkkinoilla.
 
Kivelä kuvasi sikaloita salaa ja sai syytteet tultuaan kuvaajana julkisuuteen, kun taas Lappalainen sai luvan seurata eläinten taivalta tiloilta teurastamoille sekä palkintoja kirjastaan. Miten tehotuotantokuvaajien kokemukset ja johtopäätökset poikkeavat toisistaan? Mitä samankaltaisuuksia löytyi?
 
Kivelää ja Lappalaista haastattelee toimittaja Jukka Vuorio.

Eläinten olot vs. eläinten oikeudet

5
On myös tarkoituksena lukea kyseinen kirja sitten kun ehdin. Lappalainen kävi jokin aika sitten Eläinoikeusfoorumilla mainostamassa kirjaansa, eikä hänen sävyään pidetty siellä(kään) täysin neutraalina:

Kirja eläinten hyvinvoinnista Suomessa

6
Yksi tällainen on Kalifornian äänestys, jossa vaaditaan GM-ainesosien merkitsemistä myytäviin elintarvikkeiisiin.

Siitä on netissä kovaa vääntöä, mutta en pidä sitä lopulta kovin merkittävänä juttuna. Jos vaikka kävisi niin, että ehdotus menisi läpi, niin GM-vastustajat saattavat jatkossa saada pitkän nenän: siiellä se merkintä sitten on, mutta asia arkipäiväistyy, eikä lopulta vaikuta myyntiin.

Tietty porukka taisi päästä pettymään, vaikka jotkut kyselyt tarinoiden mukaan lupasivat aloitteelle murskaavaa tukea:

Science Wins in California - Proposition 37 Fails

Sieltä:

Quote
The San Francisco Chronicle is reporting this morning that Proposition 37 that - on specious "right-to-know" grounds - would have required labeling foods containing ingredients from biotech enhanced crops has failed. In a vote for sanity and science, 55 percent of California voters rejected the measure.

Taistelu kuitenkin jatkuu:

I-522 "The People's Right To Know Genetically Engineered Food Act"

7
Kyllähän nuo salaliittovisiot vaikuttavat vähän erikoisilta ja usein sen punaisen langan kadottaneilta. Ennemmin tulisi mieleen, että yritykset yrittäisivät rahastaa vajavaisesti testatuilla tuotteilla, mutta maksavien asiakkaiden muuttaminen tarkoituksella lisääntymiskyvyttömiksi ja muutenkin moniongelmaisiksi vaikuttaa kyllä enemmän Bizarro-maailmasta peräisin olevalta hämärältä kuviolta. No, ehkäpä sellainen joissakin aivoissa vaikuttaa jossakin määrin loogiselta.

Tiedä sitten, yritetäänkö tuollakin dokumentilla vaikuttaa tulevaan äänestykseen geenimuunneltujen ruokien pakollisesta merkitsemisestä.

California Proposition 37, Mandatory Labeling of Genetically Engineered Food (2012)

8
Tuolla on noin viikon ajan ilmaiseksi katseltavissa Jeffrey Smithin uudehko dokumentti geenimuunnellusta ruoasta:

Genetic Roulette

Linkistä lyhyt kuvaus:

Quote
When the US government ignored repeated warnings by its own scientists and allowed untested genetically modified (GM) crops into our environment and food supply, it was a gamble of unprecedented proportions. The health of all living things and all future generations were put at risk by an infant technology.
 
After two decades, physicians and scientists have uncovered a grave trend. The same serious health problems found in lab animals, livestock, and pets that have been fed GM foods are now on the rise in the US population. And when people and animals stop eating genetically modified organisms (GMOs), their health improves.
 
This seminal documentary provides compelling evidence to help explain the deteriorating health of Americans, especially among children, and offers a recipe for protecting ourselves and our future.

Itse en ole dokumenttia vielä ehtinyt katselemaan, mutta lähipäivinä olisi tarkoitus sisällyttää se elokuvailtaan. Tiedä sitten, millainen täyslaidallinen pelottelua ja uhkakuvia sieltä isketään silmien eteen. Jos joku on ehtinyt vilkaisemaan, niin millaisia ajatuksia se on herättänyt? Perusteltuja huolia vai vääristeltyä propagandaa?

Pages: [1]