Näytä kirjoitukset

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Tarkkailija

Pages: 1 [2] 3 4 ... 11
16
Valio on aiheuttanut luomulle pienehkön imagokohun, kun se ei tunnut tietävän sitä, että miten sen luomutuotannossa olevat maitotilansa toimivat.

Valio on vastailllut twitterissä mm. Oikeutta eläimille -järjestölle, että luomuvasikka saa olla emänsä kanssa kokonaista 3 kk (kuukautta) syntymästään, mutta todellisuudessa vasikat ovat vain n. 3-5 vrk (vuorokautta), jonka jälkeen niitä ruokitaan täysmaidolla tuo Valion mainitsema 3 kk. Ajatteluun kykeneväinen ymmärtää aika nopeasti, että kyseessä ei ole sama asia, vaan että mainonta perustuu valheellisuuteen ja mielikuviin, joka on ruusuinen, vastoin todellisuutta. Valiohan käyttää luomun mainoksissa ja myyntipakkauksissa kauniita kuvia lehmistä ja vasikoista kiehnäämässä pellolla yms yhdessä.

Kävin pikaisesti läpi muutamia blogisteja ja vastaavia tahoja, jotka tekisivät tästä kissan kokoiset otsikot välittömästi jos kyseessä olisi tavanomainen tuotanto, mutta luomutuotannon onneksi heidän intonsa kirjoittaa tällaisesta on äärettömän vähäinen, kun arvostelu kohdistuu heidän pyhänä pitämäänsä luomutuotantoa kohtaan.

Mutta joka tapauksessa Valio käyttää kyseisen maitonsa purkeissa ja mainoksissa valheellisia mielikuvia, eikä tämä tunnu yhtään elintarviketeollisuuden ja eläintuotannon kriitikkoa kiinnostavan, kun se tapahtuu luomutuotannossa.

17
Kummasti vaan luomu on surkeilla prosenttisosuuksillaan joidenkin silmissä sitä "valtavirtaa", näin myös Hesarin Annamari Sipilälle hänen artikkelissaan Englannin Charlesista "Kärkäs prinssi koettelee rajoja".

Juurikin näin! Englannissa luomun osuus ruuan kokonaismyynnistä on vielä Suomenkin alapuolella, eli vain noin 1.3 % kaikesta myydystä ruuasta ja juomasta on luomua. Sielläkin tuntuu olevan sama meininki, eli nyt otsikoihin koetetaan vain saada se, että luomuruuan myynti kasvoi viime vuonna 4 % rahassa mitattuna, mutta kokonaismyynnistä koetetaan olla hyvin hissukseen.

Briteissä halpakaupat Aldi ja Lidl ovat lisänneet luomun myyntiä muiden kustannuksella, kun esim. Aldista on sapuskat luomuna saanut jopa 30 % halvemmalla kuin normaaleista ruokakaupoista, jotka luomua myyvät.

Ja tästä luomun superalennusmyynnistä huolimatta osuus on vain 1.3 %. Todellakin valtavirtaa!


18
Nyt Pro Luomu - ja varakkaampi osa ostavasta yleisöstä - kieltämättä meidät yllättivät:


Se on kyllä myönnettävä, että Pro Luomulla on hyviä kavereita median puolella, sillä niin isoja otsikoita muutamiin lehtiin ja verkkomedioihin on saatu tästä suhteellisen vaatimattomasta myyntimäärästä muotoiltua.

225 miljoonaa euroa on kieltämättä iso luku kun se tarjoillaan kansalle tuollaisenaan, mutta luomun osuus (225 miljoonaa) on vain 1.7 % ruuan kokonaismyynnistä, joten sen luvun rinnalla nuo miljoonat ovat käsittämättömän pieni osuus.

Aivan kaikkea myydään moninkertainen määrä, eli karkkia, sipsejä, limonadia, tavallista makaronia, spaghettia, Liptonin tee-pusseja ja ties mitä vuodessa enemmän kuin on koko luomun myynti yhteensä.

Eli ihmiset ostavat vaikkapa jotain perusmakaronia tai pussiteetä huomattavasti suuremmalla rahamäärällä vuodessa kuin mitä myydään rikkaille ihmisille luomua jokaisessa myymälässä vuoden aikana, niin siihen nähden otsikot tästä pienestä erikoistuoteryhmästä on käsittämättömän suureelliset.

19

Olisiko linkkiä lähteeseen jossa kerrotaan tarkkoja lukuja kuinka moni ostaa siemenensä? Onko tilanne sama kaikkien viljelykasvien osalta?

Muutama juttu löytyi aiheesta:

Miljoonia satokiloja sivu suun jo kasvukauden alussa

Quote
Viime vuosina ohran sertifioidun siemenen käyttöaste oli Suomessa keskimäärin vain 36 prosenttia, vaihdellen selvästi eri alueilla. ... Tanska ja Ruotsi käyttävät 85‒90 prosentilla kylvöistään sertifioitua siementä, ja se on hyvä tavoite Suomellekin.

Tuosta nyt ei käynyt ilmi, että koskiko Tanskan ja Ruotsin prosentit pelkästään ohraa, vai kaikkea viljaa.

Kylvösiemeneen kannattaa panostaa

Quote
Pääosa Suomessa käytettävästä viljansiemenestä on virallisesti tarkastamatonta siementä. Sertifioidun viljansiemenen käyttöosuus on muissa Pohjoismaissa on 70 - 90 %.  Suomessa vain noin kolmasosa on sertifioitua, mallasohralla vielä huomattavasti vähemmän. Näiden lukemien perusteella on todennäköistä, että osa viljelijöistä menee kevätkylvöille tarkastamattomalla siemenellä ja ns. mutu-tuntumalla.

Tosiasioiden valossa näyttäisi pahasti siltä, että puheet tuottajien orjuuttamisesta ahneiden yhtiöiden patentoiduilla lajikkeilla ovat tuulesta temmattuja, ja perustuvat ehkä johonkin mutu-ajatteluun, eivät suinkaan tietoon asiasta.

Ainakin kaikki Suomessa tehdyt tutkimukset osoittavat, että sijoitus kunnolliseen siemeneen kannattaa, eli vaikka siemenestä joutuu maksamaan, se tulee takaisin parempana ja isompana satona.

"Orjuutuslogiikan" paha puoli on se, että pitävätkö ihmiset todellakin viljelijöitä niin tyhminä, että he suostuisivat johonkin, josta on heille vain haittaa ja ikävyyksiä, sekä tulotason alentumista.

Toisaalta näin voisi ollakin, koska vastoin kaikkea saatavilla olevaa tietoa, ainakaan suomalaiset tuottajat eivät ole valmiita maksamaan hieman siitä, että saavat maksamaansa enemmän tuloa itselleen, vaan he mieluummin menevät vähän kuten Sulo Vilen Tankki täyteen -sarjassa... kun niin halvalla  ;)

20
Yleinen Keskustelualue / Vs: Keskustelua muualla
« on: 18.02.15 - klo:16:29 »
YLE PUHE 18.2.2015

Elisa Niemi (Luomuliiton toiminnanjohtaja):

"Laatu ja GMO ei voi olla samassa tuotteessa."


Yle Puheen keskustelu oli hieman vaivaannuttavaa kuunneltavaa puolin jos toisinkin. Hieman purevammalla otteella luomuliiton toiminnanjohtajan anekdootit olisi saanut riisuttua täysin.

Niemellä ei mitään muuta ollut kuin tarinoita, anekdootteja ja outoja viittauksia, kuten se, että kun esitettiin aivan oikein, että tutkimusten mukaan GMO parantaa satoja, niin hän väisti sen kieroilemalla, että juu juu aluksi näin on saattanut käydä, mutta sitten tutkimusten mukaan sadot tippuvat ja ongelmat alkavat. Niin minkä tutkimusten mukaan näin on käynyt, kysyisin.

Viime aikoina on tullut lukuisia laajoja meta-analyysejä GMO:sta ja ne kaikki kertoivat Niemen valehtelevan, joko siis tiedostamattaan, vastoin parempaa tietoaan tai sitten tietoisesti, jos hän on niistä lukenut, mikä todennäköistä kuitenkin on.

Tuon ohjelman perusteella sanoisin, että suurelle yleisölle jäi Niemestä positiivisempi kuva ja hänen anekdoottinsa, vaikkakin valheelliset, kuullostivat varmaan satunnaisen kuuntelijan korvaan vakuuttavammilta kuin Jussin saarnaus ja oudot viittaukset joogalentäjiin yms. Jos et ollut tietoinen kontektistä, niin ne kääntyivät kyllä esittäjäänsä vastaan selkeästi.

Samoin Niemi tarinoi sikakasvattajista, joilta hän on kuullut, että kun siirtyi geenisoijaan, niin eläinten terveys meni jne. Puuh, sentään. Siihen olisi voinut kertoa tuoreesta meta-analyysistä, jossa geenirehun vaikutuksia on tutkittu vuosikymmeniä, eikä mitään ongelmia ole ollut. Mutta siihen sitten Niemeltä olisi ollut enää näitä vihjauksia, että maksettuja tutkimuksia yms, mutta tuollaiset väitteet kyllä laajassa mitassa kääntyvät esittäjäänsä vastaan, sillä tervejärkisellä ihmisellä lienee edes jonkinlainen käsitys vaikkapa suomalaisen tieteen tekemisen tasosta ja korruptoituneisuudesta.

Mutta noin periaatteessa gmo:n vastainen väki olisi helppo ajaa nurkkaan osoittamalla selkeästi tieteen näyttämä kaapin paikka, eikä mennä anekdoottien ansaan ja alkaa juupas-eipäs-väittelyyn, joka sitten nopeasti hämärtää sen, että mistä olikaan kysymys.

21
Yleinen Keskustelualue / Vs: Keskustelua muualla
« on: 17.02.15 - klo:13:48 »
Keskiviikkona 18.2 klo 11- Yle Puheella aiheena mikä geenimuuntelussa pelottaa, mitä tunteita geeniruoka aiheuttaa ja geenimuuntelu yleisesti. Keskustelemassa dosentti Jussi Tammisola ja luomuliitosta toiminnanjohtaja Elisa Niemi.

Twitterin puolella asiasta jo hieman keskustelua ja kun Matti Saarnela mainitsi että GMO-maissi tuottaa itse omat torjunta-aineensa, niin luomuliitto twiittasi vastauksena, että niiden (Bt) on valitettavasti todettu olevan muillekin hyönteisille vaarallisia.

Mutta jostain syystä luomuliitto unohti twiitissään autuaasti sen, että myös luomussa Bt:tä saa suihkia hyönteisiä vastaan ja en sitten tiedä, että osaako muut kuin kasvien tuholaiset jotenkin vältellä luomun sallimia Bt-toksiineja, mutta sehän voi selvitä huomenna!

Joten korvat hörölleen, että onko Niemellä uusia kortteja takataskussaan vai vieläkö vanhat möröt on voimissaan.

22
Yleinen Keskustelualue / Vs: EU ja GM-lajikkeet
« on: 16.02.15 - klo:14:28 »
Tällainen uutinen pisti silmään:

Hittikasvi yhdistää tomaatin ja perunan – buumi tulossa Suomeenkin

Onkohan nyt tutkittu, että kasvista ei varmasti ole luonnolle, eikä ihmisille, eikä eläimille, eikä muille kasveille mitään haittaa koskaan tai milloinkaan tulevaisuudessa, missään kuviteltavissa olevassa tilanteessa?

Onko tehty useita sukupolvia kestävät turvallisuustestit tästä ihmisten ruokavaliona?

Voiko tämä levitä luontoon ja syrjäyttää perunan ja tomaatin luonnolliset olomuodot? Tai risteytyä vaikkapa sipulin kanssa ja sitten meillä on äkäinen sipuliperunatomaatti?

Kuinka luonnollinen, luomu, on kasvi, jossa on huijattu yhteen kaksi eri kasvia? Jos se on luonnollinen, niin miksi Jumala ei luonut sitä jo paratiisissa?  ;) ;) ;)


23
Kokoomusnuorten pääjehuja oleva Tuomas Stöckel twiittasi muutama päivä sitten näin:

Quote
Eikös se ole niin, että ympäristölle ja ihmiskunnalle vahingollisin dieetti on luomu-karppaus? Paras taas GM-kasvissyönti. #eduskunta #luomu


24
Pistänpäs tähän ketjuun seuraavan uutisen, joka saattaa heiluttaa luomuvenettä suuntaan jos toiseenkin:

Mitä ihmettä: nyt tuli Vapaan lehmän maito

Kuinkahan tällaiset uudet tuotteet tulevat nakertamaan luomun suosiota ja kuinka moni sellainen, jolla on ollut toinen jalka, tai edes osa varpaista luomun puolella, mahtaa liikkua ostoskäyttäytymisen osalta, kun tässä tuotteessa on kuitenkin huomattava hintaero luomuun? Eli hintatietoiset, mutta sellaiset, jotka yrittävät jollakin tasolla olla huolissaan jostain, jota luomumerkin kautta on koetettu heille myydä?

Odotan tietenkin myös kommenttia luomun puolelta, eli koetetaanko sieltä päin mustamaalata näitä tuotteita, kuten tapana on ollut, jos koetetaan tulla jakamaan samaa kakkua, jossa ei todellisuudessa paljoa jaettavaa ole.

Maito on yksi suosituimmista luomutuotteista, joten jos vaikkapa edes jonkinlainen osa näistä kuluttajista siirtyy ostamaan vapaan lehmän maitoa, jos se tuntuu heistä luotettavalta brändiltä ja kilpailukykyiseltä hinnan osaltaan ja samalla saa ostettua itselleen hyvää mieltä, niin se saattaa tuntua luomumyynnin euroissa paljonkin.

25

"Esimerkkejä halpuutetuista luomutuotteista" (+vertailu, taulukon järjestely HJ):

LUOMU KEVYTMAITO    jne

Tuosta tuli mieleen, että mitenkähän käy luomun upean kasvukäyrän myynnissä, kun ostetuimman luomutuotteen hintaa lasketaan?

Epäilen vahvasti, että hinnanalennus ei tuo yhtään uutta luomumaidon kuluttajaa, joten hinnanalennus saattaa tarkoittaa sitä, että luomumyynnin "vahva" kasvu-ura euroissa saattaa stopata pahemman kerran.


26
Yleinen Keskustelualue / Vs: Suomesta "luomumaa"?
« on: 20.11.14 - klo:15:19 »
Eipä taida tulla Suomesta luomumaata, vaan tavoitteet lipuvat yhä kauemmas.

Maaseutuohjelma

MTK-Uusimaa twiittaili tähän tapaan kolme tuntia sitten:

Quote
@MMMviestinta #luomu 'n tuet jää alhaalle näillä muutoksilla. Kauas jää 20 % tavoitteet. Viherlannoitusnurmen kannattavuus tippui rajusti.

Ja:

Quote
#luomu 'n houkuttelevuus näyttää heikolta.Euroja löytyy, mutta ei tiloille asti. Miksi? 160e /ha, ei korvausta VLN:sta.

Luomuhan ei todellakaan ole houkutteleva tuotantomuoto muuten kuin tukiensa ansiosta. Ei siellä kovinkaan montaa tuottajaa taida olla sitä autuutta harrastamassa, jos siitä ei saisi kunnolla valtiolta rahaa.

Luomun osuus tuotannosta on kasvanut varmaan juurikin viherlannoitusnurmesta saatavan mukavan potin ansiosta ja jäähdyttelevät tilat ovat huomanneet hyvän tienestin tuota kautta viimeisiksi vuosiksi. Nyt kun tämä "nurmiovi" suljetaan, niin taitaa luomun houkuttelevuus todellakin tipahtaa pohjamutiin.

Ja kun ei ole esitellä päättäjille hienoja prosentteja siitä, että kuinka kauhean moni tuottaja on taas siirtynyt luomuun, niin siitäkös se kierre sitten alkaa, alaspäin.


27
Yleinen Keskustelualue / Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« on: 14.11.14 - klo:18:01 »
Hesarin NYT-liitteessä oli tänään n. puolen sivun piilomainos asialle, tuotemerkein, otsikolla "Lennä luomubroileri, lennä". Noin puolet artikkelista keskittyi siihen, kuinka surkeat ovat tavanomaisen broilerin olot.

Tämähän liittyy siihen, että noin puolet broileritiloista sai Eviralta huomatuksen puutteista.

Puutteet liittyvät yleisimmin valaistukseen, sillä lain määrittelemä valaistustaso on tuottajien mielestä liian kirkas ja aiheuttaa eläimissä häiriökäyttäytymistä, joten monet tuottajat käyttävät tiloissa lain määrittelemää tasoa himmeämpää ja eläimille paremmin sopivaa valaistustasoa.

Tuottajat yrittivät vaikuttaa lakiin sen valmisteluvaiheessa, mutta tuottajiapa ei tietenkään asiassa kuultu tai välitetty heidän havainnoistaan siitä, miten liian kirkas valo vaikuttaa eläimiin.


28
Sosiaalisessa mediassa kiertää nyt tällainen uusi uutinen:


Cancer deaths double in Argentina's GMO agribusiness areas


Mahtaako tuo jutun kirjoittajaksi mainittu Lawrence Woodward olla tämä mies?

http://www.organic-world.net/news-organic-world.html?&tx_ttnews[tt_news]=307&cHash=5866e3c790b6c9afed6971b9fb40b50b

Ruvetaanpas tonkimaan tunkiota taas!

Ps. nuo hakasulut sotkevat tuon linkin, joten copy/pastella tuo rivi selaimeen, niin aukeaa!

29
Eli kerittiin, nippanappa. ;) Nyt se tuli STT:n/Luomuinstituutin kautta:

Uudessa tutkimuksessa tavanomaisen ja luomuruoan välillä löytyi merkittäviä eroja


Erittäin tehokkaasti tuo pääsi mediaan leviämään ilman yhtäkään poikkipuoleista sanaa.

Vanha totuus pätee taas, eli viidessä sekunnissa on helppo levittää niin paljon huuhaata, että sen korjaamiseen menee viisi päivää, jos edes riittääkään.

Mutta kun katselin noita suosituimpia/luetuimpia uutisia noissa medioissa joihin tuo oli päässyt, niin ei ainakaan niillä listoilla tuo uutinen ollut yhdelläkään, eli ihmisiä kuitenkaan tuo uutinen ei kiinnosta niin paljoa, että he sen auki klikkaisivat, vaan se kiinnostaa, kun 126-vuotias vetää röökiä ja kieltäytyy suihkusta ;)

Olisiko niin, että se ihmisjoukko, joka vastaa siitä, että Suomessa myydään luomua 1.7 % kokonaisvolyymista, on tuon uutisen potentiaalinen kohdejoukko ja muut sitten hyppäävät yli, eikä se kiinnosta luomuporkkanan vertaa?

Mutta odotellaan, että josko nuo samat tahot sitten uutisoivat myös kriittisistä äänistä, joita tuo tutkimus tulee enemmin tai myöhemmin tuottamaan, vai jääkö tuo kritiikitön avaus elämään omaa nettilegendan elämää ja sitä copy-pastetaan sivustolta toiselle vuosia vuosien perään määrätyissä porukoissa, vaikka osoitat sen kuinka huonoksi tutkimukseksi tahansa?

PIeni huomio 17.7. Eilen mietin, että tutkimuksella oli vielä erittäin hyvä julkaisuajankohta, kun kesällä tuo varmaan pääsee joka paikkaan kun ei mitään muutakaan julkaistavaa ole. Mutta heti tuli kova takaisku tuon Microsoftin ilmoituksen myötä, sillä tuon uutispommin jälkeen kyllä luomuruuan paremmuudesta kertovat uutiset hautautuvat hyvin syvälle, kun Microsoft taatusti vetää toimittajien sekä yleisön huomion. Juuri kun pitäisi takoa luomu-uutista, kun rauta on kuumaa, meni Microsoft tekemään tuollaisen tempun ja vie taatusti kaiken huomion viikoiksi. Harmi.

30
En keksinyt ketjua, että mihin tämän pistäisi, joten pistetäänpä piilomainontaa ja perustelu tulee myöhemmin:

Nyt tulevat Kotipizzan luomupitsat

Tilanne taitaa olla hyvin tyypillinen. Luodaan hirmuiset odotukset ja näistä odotuksista suureelliset otsikot. LUOMUA!

Painetaan hinta hetkeksi alas, jotta saadaan tuotteelle edes jonkinlainen myyntirako aikaiseksi ja mainoskampanjan jälkeen hinta on sitten aivan jotain muuta, johon hintapyyntöön ei välttämättä enää kovin moni suostu.

Ja sitten se pääsyötti, eli luodaan odotusarvo aika monien vuosien päähän, eli Kotipizzan tapauksessa he koettavat kovasti, että joka toinen myyty pitsa olisi luomua vuonna 2020.

Sitten jos käy niin, että joka sadas pitsa on luomua, niin mitäpä siitä, koska kaikki muistavat vain sen, että yritys oli kyllä joka toinen ja tämän johdosta Kotipitsa on erittäin eettinen ja maailmoja syleilevä firma.

Eri asia sitten on, että mitenkä luomupitsat uppoavat tähän terveellistä ravintoa himoitseviin lifestyleruokanaisiin, koska pitsa kumminkin on lähinnä rasvaa ja valkoista jauhoa. Eniten luomua ostavat terveysintoiset naiset, jotka kuvittelevat saavansa luomua ostamalla terveellisempää ja "myrkyttömämpää" ruokaa, niin jotenkin nuo jauhorasvapommit eivät taida heihin upota edes luomuna ja taas se peruspitsajannu ei taida vähiä eurojaan luomuun laittaa edes pitsassa.

Joten pohjimmiltaan pelkkää luomun piilomainontaa, jonka avulla koetetaan saada oma jauhorasvapommi näyttämään joltain muulta kuin mitä se todellisuudessa on.

Pages: 1 [2] 3 4 ... 11