Näytä kirjoitukset

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Ufomaster

Pages: 1 [2] 3 4 5
16
Muut aiheet / Vs: Ilmastonmuutos se tunkee joka paikkaan
« on: 22.03.12 - klo:15:32 »
Itse videonpätkä keskittyy enemmän maalailemaan kuvaa siitä, mitä ilmastonmuutos tuo tullessaan, kun "skeptikot" ovat onnistuneet torpedoimaan yritykset sitä torjua 2000-luvun vaihteessa. Videossa eletään 2040-lukua.

On hyvin ikävää, että sana skeptikko liitetään ilmastonmuutoksen kieltäjiin. Asiasta vallitsee kuitenkin hyvin selvä konsensus ilmastotutkijoiden kesken, ja skeptikkojärjestöt kautta maailman omaksuvat tietenkin tämän kannan, kunnes toisin osoitetaan.

17
Quote
Viiniasiantuntija Juha Berglund...

Oikein viiniasiantuntija, onpa kova taso näissä karkeloissa  :o

18
Muut aiheet / Ympäristöasiat
« on: 06.03.12 - klo:10:54 »
Ympäristöasioillekin on aika saada oma ketju.

Tästä väittämästä on hyvä lähteä liikkeelle:

Quote
”Kun pohditaan ruuan kokonaisympäristövaikutusta, on parempi ostaa luomua kaukaa kuin lähellä tavanomaisesti tuotettua”, katsoo agronomi Emelia Hansson Ruotsin Luonnonsuojeluyhdistyksestä.

Tämä lause on kovassa huudossa tietyissä piireissä, mahtaako olla näin?

19
Kiitos!

Tässä on linkki luomun satomääriin vuosilta 2006-2011:

http://www.maataloustilastot.fi/sites/default/files/luomusato_2006_-_2011_kuva.pdf

Hyvin samanlaiselta näyttää kuin muinakin vuosina, luomun sisällä seosviljan ja vehnän kohdalla näyttää olevan isoin kasvu. Herne, rypsi, ohra ja kaura laskussa. Muut suurinpiirtein tasoissa.

Vuoden 2010 luomusatoa ei ole saatavilla seuraavasta syystä:

Quote
Vuoden 2010 luomusatoa ei ole tilastoitu johtuen suuresta maatalouslaskentatutkimuksesta.

Tämmöiset oli ilmoitettu pääkohdiksi:

Quote
Pääkohdat

Luomuviljaa tuotettiin yhteensä 82 miljoonaa kiloa. Määrä on 2 % Suomen koko viljantuotannosta ja yli 2 miljoonaa kiloa enemmän kuin kaksi vuotta aikaisemmin.
Luomuvehnän sato oli 15 miljoonaa kiloa eli 2 % koko vehnäntuotannosta.
Luomurukiin sato oli 7 miljoonaa kiloa eli 9 % koko rukiintuotannosta.
Luomuohran sato oli 8 miljoonaa kiloa eli alle 1 % koko ohrantuotannosta.
Luomukauran sato oli 38 miljoonaa kiloa eli 4 % koko kaurantuotannosta.
Valkuaiskasvia sisältävän luomuseosviljan sato oli 10 miljoonaa kiloa, mikä on lähes 3 miljoonaa kiloa enemmän kuin kaksi vuotta aikaisemmin.
Luomuhärkäpavun sato oli 3 miljoonaa kiloa eli 15 % koko härkäpaputuotannosta.
Luomuviljan pinta-alasta 7 % korjattiin tuore- tai vihantaviljana.

Tämä pisti silmään:

Quote
Tiedot kerätään otantatutkimuksena luomuviljelijöiltä täysin luonnonmukaisessa tuotannossa olevalta peltoalalta (ei sisällä siirtymävaiheen tuotantoalaa).

Mukana ei siis pitäisi olla kokemattomien tunareiden (tai potentiaalisten aloittelijoiden) yrityksiä vääristämässä tilastoja.

20
Yleinen Keskustelualue / Vs: Missä ovat ruoan riskit
« on: 22.02.12 - klo:23:20 »
Raakamaidon ongelmat:

http://yourlife.usatoday.com/fitness-food/safety/story/2012-02-21/Raw-milk-causes-most-illnesses-from-dairy/53196680/1

Quote
Unpasteurized milk, touted as the ultimate health food by some, is 150 times more likely to cause food-borne illness outbreaks than pasteurized milk, and such outbreaks had a hospitalization rate 13 times higher than those involving pasteurized dairy products, a study from the Centers for Disease Control and Prevention finds.

Quote
The 13-year review, published in this month's edition of the journal Emerging Infectious Diseases, is one of the largest done to date. It also found that states where the sale of raw milk is legal have twice as many outbreaks as states where it is illegal.

21
Yleinen Keskustelualue / Vs: EU ja GM-lajikkeet
« on: 22.02.12 - klo:12:08 »
Ranska haluaa jatkaa geeniviljelykieltoa

http://www.hs.fi/talous/Ranska+haluaa+jatkaa+geeniviljelykieltoa/a1305556214446

Quote
Ranska on vedonnut Euroopan komissioon, jotta se voisi kieltää geenimuunnellun maissin viljelyn alueellaan. Ranska vetoaa ympäristöministeriön maanantaina antamassa tiedotteessa uusin tieteellisiin tutkimuksiin, joiden perusteella maatalousjätti Monsanton MON 810-maissin viljely tulisi kieltää. Ranska katsoo tulosten näyttävän, että maissi on merkittävä riski ympäristölle.

Onko kellään tietoa näistä uusista tieteellisistä tutkimuksista?

22
Soitin äsken mukavan puhelun eläinlääkäriliiton puheenjohtajalle ja kysyin hänen kokemuksiaan ja ajatuksiaan luomueläinten hyvinvoinnista. Tutkimustietoa ei hänellä ollut juuri nyt mielessä eikä koneen arkistoissakaan, mutu-tuntumalla veikkaus oli, että eroja eläinten hyvinvoinnissa ei loppupeleissä juurikaan ole. Luomun vahvuuksiksi hän laski ehkä paremmat olosuhteet, ja heikkoudeksi eläinten hoidon ja rajoitetun lääkinnän. Muistutti kuitenkin, että meiltä löytyy varmasti aivan loistavia tavanomaisia suurtiloja ja sitten heikompia luomutiloja ja päinvastoin. Kysymys vaikutti olevan ainakin hänelle hyvin avonainen ja tutkimusta kaipaava. Kehoitti ottamaan yhteyttä Eviraan, ja sehän on sitten seuraava askel, jatkan raportointia.

23
Kiitos Matti, koitan itse kaivaa tarkemmin nuo mitkä mainittiin Siipikarjaliiton sivuilla.

25
Kuten aikaisemminkin on mainittu, niin Siipikarjaliiton sivuilla on muutoksia. Tämmöinen tuli vastaan luomuosastolla:

http://www.siipi.net/images/stories/luomujaosto/luomukananmuna_esimerkkina_koko_luomualalle.pdf

Luomukananmunalla taitaa mennä siis hyvin, ainakin mitä myyntiin tulee.

Tämmöinen pisti silmään:

Quote
TUTKIMUS
Helsingin yliopiston Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskus Mikkeli ja Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta käynnistivät vuonna 2003 tutkimuksen ”Luonnonmukainen munantuotanto: eläinten hyvinvoinnin ja elintarviketurvallisuuden hallinta”. Tutkimuksessa selvitettiin luomukanojen hyvinvointiin ja terveyteen sekä munien elintarviketurvallisuuteen vaikuttavia seikkoja. Hanke päättyi vuoden 2005 lopussa ja lopulliset tulokset valmistuivat  vuoden 2006 aikana. Päärahoittajana hankkeessa oli maa- ja metsätalousministeriön luomututkimusohjelma.

Siipikarjaliitossa päättyi vuonna 2002 MMM:n tukema hanke luomukananmunantuotannon ruokinnallisten ja hoidollisten erityispiirteiden selvittämiseksi.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) tutkimuksen ” Ympäristöä säästävät siipikarjan ruokinta- ja tuotantomenetelmät ” (1999 – 2007) yhtenä osana tutkittiin luomunuorikoiden ja munivien kanojen ruokintaa.

MTT:ssä selvitettiin kotovaraisen ruokinnan optimointia luonnonmukaisessa sian ja siipikarjan tuotannossa vuonna 2002 päättyneessä tutkimushankkeessa.

Näiden tutkimusten tulokset pitäisi kaivaa jostain...laitetaanpa bookmarkkeihin tämäkin.


Ps. Niin Matti, olikos sulla suoria linkkejä mihinkään noihin esille nostamiisi pointteihin (taisi olla viisi eri kohtaa), vai onko ne kaikki hävinneet netistä?

26


Tässä viimeisessä voi olla - tavallaan - samaa mieltä. Jos lähdettään sitä tosiasiasta, että luomulihan kasvihuonepäästöt ovat tavanomaista suuremmat...


Onko tästä selvää näyttöä jossain?

Matti Pekkarisella oli linkki omalle kotisivulleen kanojen hyvinvointi asiassa, mutta ainakaan suoria linkkejä mainittuihin tutkimuksiin ja kannanottoihin en löytänyt mistään? Voi olla, että multa vain jäi näkemättä, mutta ehkä voisitte nyt ohjata niiden pariin. 

27
Mikäs on sivuston kanta siihen kumpi viljelymuoto saastuttaa vesistöjämme enemmän (suhteessa tuotettuun kilomäärään), luomu vai tavanomainen? Missä määrin enemmän ja millä tavalla tämä tapahtuu?

Katsoin kaikki tämän keskustelualueen aiheotsikot läpi enkä törmännyt tämmöiseen otsikkoon, pahoittelut jos katsoin huolimattomasti.


28
Kirjoitat kovin kryptisesti näin maallikolle :)

Teenpä siis jatkokysymyksen:

Tavanomaisessa maataloudessa siis laitetaan fosforia peltoon, luomussako ei?

29
Minähän en ymmärrä maataloudesta mitään, joten tässä muutama kysymys paremmin tietäville:

Miten ja miksi fosforia käytetään maataloudessa?

Luomupelloilla on keskimäärin enemmän fosforia kuin tavanomaisilla, mistä tämä johtuu (pitääkö edes paikkaansa)?

Kuulin väitteen, että luomu rasittaa vesistöjä vähemmän kuin tavanomainen viljely, sama ihminen kertoi että luomun fosforipäästöt vesistöön ovat tavanomaista pienemmät, eikös tässä ole ristiriita jos luomupelloilta löytyy enemmän fosforia? Vai eikö se luomupeltojen fosfori sitten kulkeudu vesistöön samalla tavalla?

Kiitän avusta jo etukäteen!

30
Saisko tähän jotain täsmennystä:

"- Lehmäkohtainen keskituotos on Juvan luomutiloilla yli 9 000 litraa kun se perinteisillä tiloilla lienee 8 500 litran tasolla."

Pitääkö paikkaansa? Jos pitää, niin mistä johtuu?

Pages: 1 [2] 3 4 5