Näytä kirjoitukset

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - Heikki Jokipii

Pages: [1] 2 3 ... 37
1
Huumori / Äänikirjan markkinarako
« on: 31.08.21 - klo:05:23 »
Vaimoni lukee M.A. Nummisen muistelmia.

Kirja on paksu ja painava. Hankala lukea sängyssä. Hän toi esiin, että eikö juuri tällaisissa kirjoissa äänikirjan vaihtoehto olisi mukava.

Kysyin, haluaisiko hän kirjan  M.A. Nummisen itsensä lukemana.

Ei halunnut.

2
Huumori / Fanille pelipaita
« on: 23.04.21 - klo:04:36 »
Olen puolittain Raumalta kotoisin.

Tässä uutisessa näkyy Rauman Lukon pelipaita:

https://www.iltalehti.fi/smliiga/a/a94ba0c4-d4ec-4000-8f65-612dd17464f1

Varmaan ymmärrätte, että haluaisin tuollaisen paidan. Totta hemmetissä, siinähän lukee rinnuksissa selvästi ja isoin kirjaimin: "YDINVOIMA"!

3
Huumori / Muskettisoturi
« on: 06.03.21 - klo:06:44 »
Tällainenkin kirja on tehty:

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000007843264.html

Quote
Muskettisoturin seikkailut

Tympivätkö dystopiat ja supervoimilla varustetut fantasiahahmot? Ei hätää, klassiset nuorten seikkailukirjat eivät loppuneet 1950–80-luvuilla julkaistuun 265-osaiseen Nuorten toivekirjastoon (WSOY). Viime vuonna ilmestynyt Victor, suomalainen muskettisoturi kertoo luoteis-Ranskassa varttuneesta Victorista, joka päättää aikuistut­tuaan selvittää kuka murhasi hänen suomalaisen isänsä Tapani Långenskiöldin syksyllä 1626.

Seikkailusta ei puutu miekkataisteluita, juonitteluita eikä vetäviä juonenkäänteitä. Muskettisoturi Victorin tie vie Pariisin muurien sisäpuolelle Bastiljin vankilaan, pimeille syrjäkujille, Suomeen ja lopulta jopa Molièren teatteriseurueeseen. Tarinan on kirjoittanut eläkkeellä oleva kieltenopettaja Eila Kautto. Omien sanojensa mukaan hänen tavoitteensa oli tehdä historiallinen seikkailutarina, ”jonka olisin halunnut lukea nuorena”. Sopii myös aikuisille!

En ole lukenut, mutta melko varma olen, että yhteistä Dumas'n alkuperäisiin teoksiin on tuossakin se, että kertaakaan ei tuo suomalainenkaan sankari tartu — muskettiin!

4
Huumori / Kalevala-leivonnainen
« on: 28.02.21 - klo:07:27 »
Radiossa tuli äsken esiin idea, että myös Kalevalan päivälle (tänään) pitäisi olla oma leivonnaisensa. Tällainen ei varmaan tulisi suosituksi, mutta olisi kuitenkin alkuteokselle uskollinen:

Quote
Kullervo Kalervon poika ajoi lehmänsä levolle, Itse istui mättähälle, otti leivän laukustansa, Veti veitsensä tupesta, leivän leikkaellaksensa, Veitsi vierähti kivehen, kajahutti kalliohon.

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kullervon_kirous

5
Huumori / Juusto ym.
« on: 24.02.21 - klo:07:37 »

— Kuule, kyllä sinun on nyt aika käydä suihkussa. Sinun kainalosi tuoksuvat joltain hyvin herkulliselta juustolta.

7
Huumori / Ajatusvaja
« on: 14.02.21 - klo:11:17 »
Voi olla, ettei tämä kolahda ihan kaikkien huumorintajuun:

https://www.ajatusvaja.fi/2021/02/kauramaitoa-lehmista-geenitekniikalla/

Mutta on siinä sen verran herkullisiakin oivalluksia, että linkki laitettiin.

8
Huumori / Luonto petti...
« on: 27.12.20 - klo:05:27 »
... toimittajat. Useat — myös YLE:llä — olivat käyttäneet ilmaisua kylmää aaltoa odotellessa, että "elohopea tippuu jopa" siihen ja siihen lukemaan. Mutta kävikin näin:

Quote
Utsjoen Kevojärvellä pakkanen kiristyi peräti 40,9 asteeseen, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Ja tuohon elohopea ei enää tippunutkaan. Vaan oli pari astetta aiemmin  (−38,9 °C) muuttunut täysin kiinteäksi ja liikkumattomaksi.

9
Huumori / Syytä loukkaantua
« on: 28.11.20 - klo:08:31 »
Syytä loukkaantua. Osassa oli, osassa on vielä.

Kimmoke tuolta.

Jo muutettuja nimiä:

Neekerinpusut
Eskimopuikot

Vielä muuttamatta:

Hampurilainen
Ranskalainen
Porilainen
Wieneri
- leivonnainen
- ja leike
Pilsneri
Geisha *)
Siskonmakkara (koko naissukupuoli tulee leimatuksi!)
Munakas (hylätään kuitenkin, otetaan sen sijaan seuraava)
Jokapoika-paita (miessukupuoli!)
Romaani (hylätään kuitenkin)
Musta ryssä
Jägermeister
Presidentti (sekä tumma- että vaaleapaahtoinen!)
Suutarinlohi
(jatkuu)

_____

*) enpä olisi uskonut kuinka nopeasti tuo meidän mainintamme listassa on vaikuttanut. Nyt kyseisen suklaapatukan nimi on "Enjoy"! (10.02.21)

10
Huumori / QAnon
« on: 06.11.20 - klo:05:04 »

Onko se vain salaliittoteoria, että olisi olemassa jokin QAnon?

11
Huumori / Huitsin nevadasta
« on: 05.11.20 - klo:05:09 »
Kun yöllä katsoin netistä USA:n presidentinvaalien tuloksia, näin jo laskelman, jossa Bidenilla oli 264 valitsijamiestä, Trumpilla 214. Voitto tulee 270 valitsijamiehellä.

Laskematta oli Nevada, jossa Bidenilla oli hiuksenhieno johto. Nevadasta tulee 6 valitsijamiestä.

Siinä miettimään, että tämäkin asia ratkaistaan nyt jossain huitsin nevadassa.

12
Huumori / Itämeren suojelua...
« on: 29.10.20 - klo:05:05 »

13
Huumori / Ajatuspaja?
« on: 18.08.20 - klo:14:42 »
Minkä on ajatuspaja?

Se on paikka jossa ajatus kuin ajatus taotaan sellaiseksi kuin tilaaja haluaa.

***

Juu, kyllä minulla oli tuon keksiessäni mielessäni tämä yksi tapaus. Vaikka silloin käytettiinkin vähän toista termiä.

14
Hei,

Tuohon kysymykseen ei ole ihan lyhyttä vastausta. Jos katsotaan miten nopeat reaktorit eroavat nykyisistä kevytvesilaitoksista, niin esille nousee oikeastaan kaksi asiaa:

1) Nopeat reaktorit pystyvät toimimaan hyötöreaktoreina, eli tuottamaan uraanin U238-isotoopista reaktoripolttoaineeksi kelpaavaa plutoniumia nopeammin kuin polttoainetta kuluu. Käytännössä tämä tarkoittaa maailman uraanivarojen huomattavasti tehokkaampaa käyttöä.

2) Nopeat reaktorit voivat toimia käytetyllä kevytvesireaktoripolttoaineella, eli käytännössä hävittämään ydinjätteestä pitkäikäistä plutoniumia. Tämä puolestaan lyhentää aikaa, jonka kuluessa käytetyn polttoaineen radioaktiivisuus laskee esimerkiksi uraanimalmia vastaavalle tasolle.

Hyötöreaktoreiden kehitys juontaa juurensa 1950-luvulle, jolloin sekä käsitys maailman uraanivaroista että ennusteet ydinenergian käytön laajuudesta olivat aika erilaisia kuin nykyään. Nykytiedon valossa uraanin riittävyyttä ei pidetä ydinvoiman pitkäaikaista käyttöä rajoittavana tekijänä, joten myöskään uraanivarojen tehokkaampi käyttö ei varsinaisesti ratkaise mitään akuuttia ongelmaa. Sellainen tulevaisuus, jossa uraani uhkaa loppua maapallolta kesken, on mahdollinen ainoastaan siinä tapauksessa että tämän hetken ympäristöongelmiin löydetään ensin kestävä ratkaisu.

Kun katsotaan käytetyn polttoaineen loppusijoitusta, niin ydinjätteen aktiivisuustasoa merkittävämmäksi tekijäksi nousee radioaktiivisten aineiden liukoisuus ja kulkeutuminen loppusijoitustilasta pintavesistöihin. Plutonium ja muut aktinidit liukenevat hyvin huonosti veteen, ja pitkäaikaisturvallisuuden kannalta niitä suuremman haasteen muodostavatkin tietyt helppoliukoiset fissio- ja aktivoitumistuotteet. Eli vaikka loppusijoitettavasta polttoaineesta saataisiin hävitettyä kaikki plutonium nopeissa reaktoreissa, vaikutus turvallisuuteen jäisi lopulta aika pieneksi.

Nopeiden reaktoreiden puolesta löytyy kyllä paljon argumentteja, mutta ainakin oma näkemykseni on, että ne ovat nykytilanteessa pikemminkin tekninen ratkaisu poliittiseen ongelmaan. Tässä tosin täytyy vielä todeta, että loppusijoitusratkaisu on Suomessa huomattavasti pidemmällä kuin missään muussa ydinvoimamaassa. Jos ydinjäteratkaisua ei vielä ole, niin jätteen määrän pienentäminen plutoniumia kierrättämällä voi olla ihan relevantti hyöty.

Nopeiden reaktoreiden teknologia ei myöskään tuo oikeastaan minkäänlaista lisäetua siihen kaikkein kiireellisimpään ongelmaan, eli kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen. Ilmastonmuutoksen torjunnassa merkittävimmässä roolissa tulevat olemaan sellaiset teknologiat, jotka ehtivät jo lähitulevaisuudessa tuottamaan merkittäviä tuloksia. Ydinvoiman osalta tämä tarkoittaa nykyistä kevytvesiteknologiaa, mukaan lukien uudet pienreaktorit, sekä korkean lämpötilan reaktoreita, joilla päästään vaikuttamaan merkittävästi raskaan teollisuuden päästöihin.

Hyötöreaktoreihin perustuvassa polttoainekierrossa ei ole kyse ainoastaan reaktoreista (joita siis on ollut käytössä jo 1950-luvulta lähtien). Teknologian laajamittainen käyttöönotto edellyttäisi lisäksi teknisesti monimutkaista ja poliittisesti hankaa jälleenkäsittelyinfraa, jota ei luoda nopeasti tyhjästä.  Suomen kaltaisen pienen ydinvoimamaan osalta jälleenkäsittely tarkoittaisi todennäköisesti palvelujen ostamista ulkomailta, mikä puolestaan edellyttäisi ydinaineiden liikkumista valtiorajoen yli. Suomen nykyinen ydinenergialaki ei tällaiseen taivu, eikä poliittinen tilanne maailmalla näytä muutenkaan sellaiselta, että tällainen ratkaisu olisi toteutettavissa ihan lähitulevaisuudessa. Venäjän ja Kiinan kaltaiset suuret toimijat ovat sitten asia erikseen.

- Jaakko

15
Huumori / Helsingin nykyisistä myllerryksistä..
« on: 07.07.20 - klo:06:56 »
... rakentamisessa ja tiestössä haastateltiin radiossa asiantuntijaa (jonka nimi valitettavasti meni ohi) ja kysyttiin, mitä kansalaisen pitäisi nyt tehdä. Hän vastasi (tämä muistinvaraisesti):

"Näin ei kyllä saisi sanoa, mutta muuttakaa maalle, ja tulkaa 5 vuoden päästä takaisin."

Pages: [1] 2 3 ... 37