Näytä kirjoitukset

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Heikki Jokipii

Pages: [1] 2 3 ... 1161
2
Ylläpidon ilmoitukset / Vs: Teknisiä vaikeuksia
« on: Today at 08:34 »
Nyt tämä alkaa minua pännimään. Me emme näy netissä. Muuten kuin ihan tarkasti haettuna.

Osaako joku jäsenistämme tai ystävistämme keksiä jotakin tähän?

Sellainen pieni muutos näyttää tapahtuneen, että juuri minun puheenvuoroni täällä tulevat Google-haulla näkyviin, pitkänä listana. Mutta tuohon ei voi olla vielä tyytyväinen.

3
Kieltämättä myös tällaisissa matalan teknologian keksinnöissä, innovaatioissa on jotain viehättävää ja innostavaa:

Äyskäri, mehupurkki ja kaupan roskaotin – näistä aineksista taivalkoskelainen Kalevi Remes kehitti kiitellyn marjanpoimurin

Kunhan — ja tässä tärkeä varaus — tuollaisia ja vastaavia ei tarjota kehitysmaille ainoina vaihtoehtoina. En innostu sinne kehitetystä halvasta ja tehokkaasta superkuokasta.

4
Yleinen Keskustelualue / Vs: EU ja GM-lajikkeet
« on: Today at 06:05 »
Tähän olemme täälläkin kiinnittäneet huomiota:

***

Ludger Wess
@LudgerWess·14t

Ein elendes Bild. Zulassen für den Anbau nein, Import gern - wie bei #Atomstrom: erzeugen nein danke! Importieren mit Kusshand. So sollte es nach dem Willen von
@GrueneBundestag
 auch mit #GentechInsulin sein: produzieren im Land zu gefährlich, von anderen importieren ok. #GMO

Twiitin lainaus
transgen.de
@transGEN_info · 18t

Keine #Gentechnik in [Euroopan unionin lippu Saksan lippu] ? Denkste. Still und diskret sind bereits 85 gv-Pflanzen zugelassen - sie dürfen importiert, aber hier nicht angebaut werden. Der Anbau in der EU bleibt fast überall verboten. Ein doppeltes Spiel. (Aktuelle Zahlen.)
https://transgen.de/aktuell/2658.eu-zulassung-gentechnik-pflanzen.html

***

Useammankin kerran. EU kyllä antaa lupia GMO-tuotteiden tuontiin. Mutta lupaa viljelyyn ei taida vieläkään olla kuin sillä yhdellä maissilajikkeella.

5
Muut aiheet / Vs: COVID-19
« on: Today at 05:12 »
Tästä pikku-uutisesta (päivittyvästä) tulee mieleen kaksi asiaa:

Quote
Brasilian presidentti Jair Bolsonaro söi pizzaa kadulla New Yorkissa YK:n yleiskokouksen alla, todennäköisesti koska hänellä ei rokottamattomana ole pääsyä syömään sisätiloihin New Yorkin kaupungin sääntöjen takia.

Brasilian turismiministeri Gilson Machado julkaisi Instagramissa sunnuntai-iltana kuvan, jossa Bolsonaro seurueineen syö pizzapaloja ravintolan ulkopuolella.

New Yorkissa astui viime viikolla voimaan rokotepakko, jonka myötä muun muassa ravintoloiden sisätiloihin, kuntosaleihin ja viihdeareenoille päästäkseen on esitettävä todistus vähintään yhdestä koronarokotusannoksesta.

Bolsonaro on sanonut, että hän on "viimeinen brasilialainen" joka rokotetaan. Brasilia on yksi koronapandemian pahimmin runtelemista maista, ja virusta usein vähätellyttä Bolsonaroa on kritisoitu rajusti pandemian hoidosta.

Ensinnäkin se, että jos rokotusvastaiset ottavat oikeudekseen tuolla tavalla demonstroida asiaansa, niin on se oikeus rokotusmyönteisilläkin. Niinpä sellaiset julkkikset Suomessa: keksikää jotain, tehkää jotain! Julkisuutta teille, julkisuutta asialle!

Toiseksi: voisi kyllä olla kohtuullista, että em. 12-17 -vuotiaille riittäisi (alkuun) tuo yksi rokotuskerta. Koska heillä ei välttämättä nyt ole ollut mahdollisuutta toiseen. Mutta ensimmäinen heiltä pizzalle mennessä vaadittaisiin. Anniskeluravintoloihinhan he eivät muista syistä pääse.*)

Siinä rokotuskertavaatimuksessa eduskunta voisi tehdä muutoksen. Jos tuo on mahdollista New Yorkissa, eiköhän se ole mahdollista Suomessakin. Niin paljon järkeä ja vastustuskykyä populismin houkutuksille en eduskunnalta odota, että he poistaisivat tuon lasten testien ilmaisuuden.

_____

*) elleivät sitten pyri ravintolaan väärennetyin paperein. Kuten minun sukupolveni aikanaan teki — en tietenkään minä, mutta pojat.  ;D

6
Siellä on tämä kissanhännänveto:

Maailma kaipaisi kipeästi ”luontopositiivista” ruuantuotantoa – Tällä viikolla järjestettävässä huippukokouksessa yritetään päättää, mitä se voisi tarkoittaa

Quote
Yksi torstaina järjestettävän YK:n ruokajärjestelmähuippukokouksen aiheista on luontopositiivinen tuotanto. Kokousta edeltävä keskustelu on kuitenkin paljastanut, että käsitteen määritelmiä on yhtä monta kuin intressiryhmiäkin.
[..]
Linjaristiriidat vaikeuttavat yhteistyötä

YK-huippukokousta edeltävä keskustelu on nostanut esille luontopositiivisuuden käsitteen ympärille sijoittuvat erilaiset koulukunnat ja intressiryhmät.
Näkemyseroja vallitsee esimerkiksi siitä, voidaanko kemiallisia lannoitteita tai geenimuuntelun hyödyntämistä pitää luontopositiivisina asioina.

Monikansallisten yritysten rooli ja tavoitteet arveluttavat monia. Jotkut ajavat radikaalejakin malleja, kuten siirtymistä pelkkien alkuperäislajikkeiden käyttöön tai jopa alkuperäiskansojen ruoantuotantomenetelmiin.
(lihav. HJ)

Hän valittelee:

Quote
Tiina Huvion mielestä näkemyserot tekevät koko luontopositiivisuuskäsitteestä ”hähmäisen”.

Käsitteenä se voi sitä olla, mutta sen sijaan itse tuo kysymys on meille kirkkaan selvä. Ja olemme siinä jo aikoja sitten valinneet puolemme. (Huom. tuo linkki kertoo historiamme, mutta sen yhteystiedot ovat valitettavasti osin vanhentuneita!)

Tuo edellisessä puheenvuorossa esiin tullut selvitys liittyi varmaankin tuohon kokoukseen. Ja tuohon kissanhännänvetoon.

7
Mitä Osuuskunta Uusruukille kuuluu? Tällaista:

https://www.uusruukki.com/ruukin-kurssit/

Quote
Kesän 2021 kurssiaikataulu ilmestyy tänne ...

Kirjoitetaan tännekin ulos: ei yhtään kurssia. Ja kesä 2021 on jo ohi. Facebookista tältä kesältä löytyi yksi uudelleen lähetys (Biodynaamisen viljelyn säätiön alkuperäinen viesti). Muut viestit viime vuodelta tai vanhempia. Eli hiljaiseloa. Haltijan tila kyllä kertoo FB:ssä ...

https://www.facebook.com/haltijantila/

... Lähiruokapäivänsä 11.09.21 olleen menestys. Mainitsee, että mukana oli mm. ravintola Kajo. Mutta ei maininnut Osuuskunta Uusruukkia.

8
Muut aiheet / Vs: COVID-19
« on: Today at 04:34 »
Tällainen siitä on tulossa:

Tällainen on viivästynyt koronapassi: Alaikäisten testaaminen ilmaista, muut maksavat itse, käyttö rajattu yrityksiin

Quote
Ylen tietojen mukaan koronapassi voidaan vaatia kaikilta yli 12-vuotiailta. Passia voivat käyttää yksityiset yritykset, jos alueella on voimassa rajoituksia.
[..]
Esityksen mukaan alaikäisten eli 12–17-vuotiaiden testaaminen on maksutonta*) julkisella puolella. Muut maksavat testaamisen itse tai ottavat vaadittavat rokotteet.

Kaikilla toimenpiteillä on tarkoittamattomia seurauksia. Tässä tullaan luullakseni pettymään (;D):

Quote
Ylelle kerrotaan, että koronapassin ensisijainen tehtävä on avata tapahtumia turvallisesti, ei nostaa rokotekattavuutta.
(lihav. HJ)

Koska käsitykseni mukaan enää ei juuri muuta kannustusta tarvita:

Quote
Kuitenkin kaikkia, jotka tällä hetkellä voivat ottaa rokotteet, kannustetaan ottamaan ne.

Voi olla, että rokottaminen alkaa vilkastua jo eduskuntakäsittelyn aikana! Jos minun "etiäiseni" osuvat oikeaan.

Tämä on juuri oikea ratkaisu:

Quote
Koronapassin käyttö on rajattu vain yksityisiin yrityksiin, koska ketään ei voi estää pääsemästä julkisiin palveluihin, kuten kirjastoihin, museoihin tai uimahalleihin. Tästä olisi koitunut perustuslaillisia ongelmia.

Kirjastoillahan ym. on käytössään jo vanha koeteltu keino: suljetaan ne kaikilta! Ei aiheuteta perustuslaillisia ongelmia! Tästä irvailusta huolimatta tuo oli hyvä ratkaisu, koska sillä tavalla saadaan passi nopeammin käyttöön. (Eduskuntakäsittelyä lyhennettyä...  8))

Näin uumoillaan myös:

Quote
Koronapassin merkitys saattaa jäädä lopulta vähäiseksi. Hallitus on luvannut purkaa rajoituksia jo lokakuun aikana, kunhan tavoiteltu 80 prosentin rokotekattavuus saavutetaan.
[..]
Viivästyneestä passista piti antaa esitys jo syyskuun puolivälissä. Eduskuntakäsittely vie aikaa, joten voi olla, että käyttöönotto tapahtuu vasta lokakuun puolivälissä.

Mutta tuossakin voidaan huomata, ettei se lopulta vähäiseksi jäänytkään. — Lokakuu**) on täällä tuotapikaa, nopeammin kuin miltä nyt tuntuukaan. Tai tuntuuhan se jo: terasseja ei oikein enää nytkään voi käyttää ravintolarajoitusten lieventämiseen. Tai se on siinä ja siinä.  :'(

Nämäkin ideat tuon myötä nyt ajankohtaistuvat. Eikä tule perustuslaillisia ongelmia.

_______

*) kuulostaa näennäisen kohtuulliselta, koska lapsilla ja lapsiperheillä on puutetta rahasta. Mutta onko se oikeastaan? Rokotus on myös heille ilmainen. Mutta jos tuo on jo esityksessä, voitaneen säästyä joiltakin itkuvirsiltä "lasten puolesta".

**) saavutetaanko silloin tuo tavoiteltu rokotuskattavuus? Ehkä. Mutta ks. juuri edellinen puheenvuoro.

9
Tämä tieto pompsahtaa aika ajoin esiin:

Vegetaristi Hitler yllätysvieraana Mannerheimin syntymäpäivillä – ruuaksi tarjottiin terveellistä arkisoppaa

Quote
Hitler oli vegetaristi lähinnä terveyssyistä. Biodynaaminen viljely ja luomuruoka olivat 1930-luvulla natsihallinnon ajama aate. Samalla varauduttiin salaa kaiken aikaa suursotaan, jossa joukkojen ruokahuolto oli oleellisen tärkeää.
(lihav. HJ)

Tuo kysymys lienee täällä jo riittävän perusteellisesti käsitelty:

Tuossa historiayhteenvedossa halutaan tuoda esille tämä:

Quote
1941

All Demeter-Organisations and the monthly magazine “Demeter” are forbidden in Germany through the NSDAP.

Tuo muuten varmaankin pitää paikkansa. Toisestakin lähteestä olen lukenut, että aluksi asiasta innostuttuaan natsihallinto myöhemmin käänsi kelkkansa. Natsien alkuperäistä innostusta ei tuossa turhaan mainita.

Siitä asiasta on täällä avattu keskustelu jo yli 10 vuotta sitten.

Natsit kaikessa pahuudessaan, häikäilemättömyydessään ja aatteellisessa sokeudessaan olivat ilmeisesti kuitenkin käytännöllisiä. Ja olivat huomanneet, että suunnitellun suursodan ruokahuoltoa ei biodynaamisella viljelyllä tai luomuviljelyllä ylipäänsä voida hoitaa. Sitä, että Fritz Haber oli juutalainen, ei tarvinnut päästää kansan tietoon. Sen Goebbels kyllä osasi.

10
Muut aiheet / Vs: COVID-19
« on: 20.09.21 - klo:12:21 »
PS. Tällainen pieni liioittelu oli tuohon juttuun lipsahtanut (lihav. HJ):

Quote
Se tarkoittaa, että 3,9 miljoonan pitäisi ottaa kaksi rokoteannosta. Ensimmäisiä annoksia on nyt annettu Suomessa yli neljä miljoonaa ja toisia noin kolme miljoonaa. Viikoittain annetaan nyt jopa 300 000 rokotetta.

Tuota arviota sallittaneen vielä hiukan pilkata nyt, kun viime viikon tulos varmistui.

Se oli 149 277.

Eli melko tarkkaan puolet siitä, mitä tuolloin ilmoitettiin annettavan "viikoittain".

Luen aina Hesarin "Oikaisuja" -palstan. Tuota arvioita ei ole siellä korjattu. Tuskinpa korjataankaan, kun se arviona, vaikka pieleen menneenä, ei ole tarkkaan ottaen faktaväite. Vaikka kyllä se oikeastaan on, ja väärä tieto, kun nyt tarkailumme tulos noin kuukaudelta on, että Suomessa ei yhtenäkään viikkona ole annettu läheskään noin monta rokotetta (eli 300 000).

11
Jatkoartiikkeli edelliseen. Tässä väitetään, ettei se niemimaakaan olisi tilastollisesti vuosikymmeniin lämmennyt:

Body Of Evidence: All Of Antarctica Is Cooling… Peninsula Cooling Since Long Before Greta Was Born

Tuosta lämpöennätyksestä huolimatta. Kolmeen tieteelliseen tutkimukseen vedoten.

12
Kiistakirjoitus aiheesta:

Viewpoint: Organic only experiment in Sri Lanka goes awry — ‘The government would do well to listen to the country’s agricultural scientists and not to quacks masquerading as experts’

Jossa on tämä selkeä vaatimus tai ohje (lihav. HJ):

Quote
Only the total withdrawal of this policy can save Sri Lankan agriculture. The Sri Lankan government would do well to listen to the country’s agricultural scientists and not to quacks masquerading as experts.14
Sellainen tunne tästä syntyy, että jonkinlaista silmänkääntötemppua tässä yritetään:

Hollannin kelluva lehmäfarmi pyrkii vähentämään ilmastopäästöjä – "Lehmät eivät tule merisairaiksi"

Quote
Kestävän kehityksen tavoitteen vuoksi tilan lehmiä ruokitaan elintarvikeseoksella, joka sisältää ruokapankin rypäleitä, paikallisen panimon viljaa sekä ruohoa paikallisilta golfkentiltä ja jopa Rotterdamin maineikkaalta Feyenoord -jalkapalloseuralta. Näin vähenevät sekä jäte että päästöt, joita tulisi kaupallisen rehun tuottamisesta lehmille.

Uskoisin, että kokonaisanalyysisssa ei noilla järjestelyillä vähennetä yhtään päästöjä. Tuo "haisee" niiltä perusteluita, joilla luomuviljelyä todistetaan vähäpäästöiseksi. Tuokin tila oikeastaan sekin loisii tavanomaisen viljelyn varassa. Kuten luomutilat tekevät.

15
Muut aiheet / Vs: Ydinvoima versus merituulivoima?
« on: 20.09.21 - klo:04:23 »
Tästä Hesarin artikkelista loppukappaleet:

Sähkön hinta uhkaa nousta – ”Talvella kannattaa varautua historiallisesti katsottuna koviin hintoihin”

Quote
RUUSUSEN mukaan Saksassa korjataan nyt satoa Fukushiman vuoden 2011 ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen tehdystä päätöksestä luopua ydinvoimasta, mikä on lisännyt fossiilisten polttoaineiden osuutta maan sähköntuotannossa.

Ruususen mukaan saksalaista energiakeskustelua on leimannut liiallinen idealismi tosiasioiden tunnustamisen sijasta.

”Me olemme luottaneet siihen, että saksalaiset ovat järkeviä ja tekevät fiksuja valintoja, mutta tässä tapauksessa niin ei tehty. Päätökset eivät ole perustuneet kokonaisuuden hallintaan”, Ruusunen sanoo.

”Saksassa kansa saa nyt, mitä he tilasivat.”

Siellä on viikon päästä vaalit. Periaatteessa niillä voisi olla vaikutusta tuohonkin. Demokratian eräänä vahvuutena pidetään sitäkin, että siinä järjestelmässä on helpompi katua. Ja tehdä parannus.

Mutta Hesarin muissa uutisissa Saksan vaaleista ei tuo kysymys juurikaan tule tule esille. Lähimmäksi päästään tässä:

Muhiiko Saksan vaaleissa sysäys velkaunioniin? Asiantuntijan mukaan EU on pakkomuutoksen edessä

Quote
KAIKKI kolme liittokanslerin paikkaa tavoittelevaa puoluetta ovat yhtä mieltä siitä, että Saksa tarvitsee lisää julkisia investointeja. Monien muiden tarpeiden lisäksi niihin on sama suuri syy kuin koko EU:ssa: sitoutuminen hiilidioksidipäästöjen leikkaamiseen.

Saksassa fossiilisen energian osuus verrattuna uusiutuviin energialähteisiin niin liikenteessä, sähköntuotannossa kuin lämmityksessäkin on selvästi suurempi kuin esimerkiksi Suomessa.


Mutta sitten puhutaan erimielisyyksistä sen suhteen, miten investoidaan, mistä rahoitetaan. Siitä ei puhuta, mihin investoidaan. Tai, jos vähän sitten siihen suuntaan vihjataan, se on sitten uusiutuvaa:

Quote
Saksa käyttää vain alle 20 prosenttia energiastaan uusiutuvista lähteistä, kun Suomessa luku on yli 40 prosenttia.


Tuolle uutiselle ydinvoimaa ei tavallaan ollut olemassakaan. Oli vain fossiiliset ja uusiutuvat.

Pages: [1] 2 3 ... 1161