Tuottava Maa Turvattu Luonto

Muut => Huumori => Topic started by: Heikki Jokipii on 28.01.20 - klo:07:14

Title: Puotilan kartanon kummitus
Post by: Heikki Jokipii on 28.01.20 - klo:07:14
Päätin lainata itseltäni tämän jutun Skepsis-keskustelusta vuodelta 2004.

***

Hesarissa oli tänään nk. ”viehättävä” juttu ”Puotilan kartanon Birgitta ei saa rauhaa”, joka kertoi kummituksesta ko. ravintolan rakennuksessa. Käytännössä tekstimainos, siis.

”Kesäilta hämärtyy Puotilan kartanolla. Vanhassa puistossa tuoksuu kostea nurmi.

Tällaisessa iltahämärässä voisi nähdä kartanon kauniin Birgitan. Kartanon mailla nimittäin vaeltaa Birgitta Jägerhorn, jonka sulhanen lähti Pohjan sotaan. Birgitta lupasi odottaa miestään, joka kaatui Pultavan taistelukentälle 1709. Kukaan ei kertonut Birgitalle sulhasen kohtalosta, joten morsian jäi odottamaan. Ei kuolema eikä kartanon viljamakasiinin muuttaminen kappeliksi antanut rauhaa Birgitalle. Edes kartanossa nykyisin toimiva ravintola ei ole karkottanut naista.

Puotilan kartanon vastaavan ravintolapäällikön Timo Leinosen mukaan Birgitan läsnäolo kuullaan ja aistitaan kartanossa säännöllisesti.

’Koko henkilökunta voi olla alakerrassa ja silti kuullaan, kuinka joku kävelee ullakon päästä päähän.’”

Kyllä tämä on muutoin ihan totta, mutta omien tutkimusteni mukaan (ja minähän tiedän, koska itse asun Puotilassa), kyse ei ole Birgitta Jägerhornin haamusta, vaan asia meni näin:

Kartanon mailla asui mäkitupalainen Mikko Pentinpoika vaimonsa Vappu Abrahamintyttären ja kolmen lapsensa kanssa. Kartanolta piti lähettää mies Suureen Pohjan sotaan, ja vastoin kaikkia määräyksiä julma kartanonherra valitsi Mikon, vaikka hän oli perheensä ”ainoa miehenapu”. Mikko katosi sodan melskeisiin, kaatui ehkä Riikaa puolustaessaan.

Vappu Abrahamintytär oli puilla paljailla, ja yritti pyytää edes lapsilleen ruokaa, mutta julma kartanonherra ei antanut. Monesti hänet potki pihalle myös ylpeä mamselli Birgitta Jägerhorn. Vappu löydettiin lapsineen tuvastaan nälkään kuolleena 1712.

Kummitus on tämä Vappu Abrahamintytär. Hän kummittelee aina, kun ravintola Puotilan Kartanossa nostetaan ruoka-annosten hintoja ….

***

Heikki.Jokipii kirjoitti 06.08.2004 (146907)...

>Birgitta Jägerhorn, jonka sulhanen
>lähti Pohjan sotaan. Birgitta lupasi
>odottaa miestään, joka kaatui
>Pultavan taistelukentälle 1709.
>Kukaan ei kertonut Birgitalle
>sulhasen kohtalosta, joten morsian
>jäi odottamaan.

Kävinpä kirjastossa hiukan tutkimassa asiaa, ja näyttää vahvasti siltä, että nämäkin Birgitta Jägerhornin vaiheet perustuvat aivan samaan "lähteeseen" kuin minunkin kertomukseni Vappu Abrahamintyttärestä ja Mikko Pentinpojasta, eli tiedot on koottu kuuluisasta, loppumattoman antoisasta "Aus der Luft"-lähteestä.
Title: Vs: Puotilan kartanon kummitus
Post by: Heikki Jokipii on 28.01.20 - klo:07:29
Lainasin tuon, jotta voin kertoa jatkojutun. Kävin Puotilan Kartanossa joskus noilla kieppeiilä, ja kerroin portsarille lisätutkimuksistani:

Kyllä, naimaton Birgitta Jägerhorn todellakin löytyy ko. suvusta tehdyistä selvityksistä. Mutta hän oli syntynyt noin 1640. Jolloin hän olisi ollut Pultavan taistelun aikaan noin 69-vuotias. Joka muuttaa tarinaa aika lailla, eikö?

Ravintola käytti tuohon aikaan tuota tarinaa myös omassa esitteessään.

Huumorintajuinen portsari vastasi välittömästi:

— Sovitaanko, että tämä jää ihan meidän keskeiseksi?
Title: Vs: Puotilan kartanon kummitus
Post by: Heikki Jokipii on 17.07.20 - klo:07:02
Nyt vaimoni lukee Jarkko Sipilän dekkaria "Syy tappaa", jossa nuori tyttö löytyy murhattuna Puotilan Kartanon lähellä olevasta leikkipuistosta.")

Nyt on syytä huoleen: mitä tuo vaikuttaa Puotilan asuntojen hintoihin? Uskaltaako täältä enää kukaan, ainakaan lapsiperhe, asuntoa ostaa?

Vai jääkö tuo Sipilän fiktiivinen tarina kuitenkin kummittelemaan ihmisten mielissä?

______

") meitäkin lähellä. Poika kävi siellä pienenä usein.
Title: Vs: Puotilan kartanon kummitus
Post by: Heikki Jokipii on 23.07.21 - klo:06:58
Kristiinankaupungissa...

Kummituskävelyt tarjoavat samassa paketissa jännitystä ja historiaa – mutta mikä ero on aaveella, haamulla ja kummituksella? (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ihmiset-kulttuuri/artikkeli-1.1483775)

... voisi ehkä ehdottaa, että sukututkijoita ei toivota kierrokselle?