Tuottava Maa Turvattu Luonto

Yleinen kategoria => Yleinen Keskustelualue => Topic started by: Matti Pekkarinen on 07.02.10 - klo:12:39

Title: otakantaa.fi
Post by: Matti Pekkarinen on 07.02.10 - klo:12:39
Saapa nähdä, miten aukoton on kontrolli otakantaa.fi- sivustolla.
Laitoin yhden kannanoton jokin aika sitten, ja sitä tallentaessa tuli teksi: viestisi käsitellään pian. Siis luetaan tarkkaan, ennekuin julkaistaan.
Tuota eka viestiä en minnekään itselleni tallentanut, vaan arvannette suurin piirtein. Näyttää, että sitä ei julkaista.

Toisen viestin laitoin nyt (klo 12.35). Senkään sisältö ei ollut herjaava, mutta olihan se vastaus Ilmari Schepelille:
"Sinä Ilmari Schepel edelleen löydät luomusta tehokkuuden esimerkkejä, ilmaisilla tuotantopanoksilla.
Hienoa. Siis: missä on ongelma?
No siinähän se, että rehellisen suomalaisen kansan on vaikea tätä kaksinaamaisuutta rahalla tukea. Vaikeaa se on iloiten tehdä veronmaksulla ja vaikeaa kaupan kassallakaan,
Pitäisikö jatkossa luomumerkistä tehdä huomaamattomampi, ja paketoida tavanomaiseen tapaan? Tilastojen mukaan sitä jo aika paljon tehdäänkin.

Matti Pekkarinen
http://mattipekkarinen.net/ltutkim.htm "

SAAPA NÄHDÄ, JÄÄVÄTKÖ luomumoderaattorin SEULAAN.  
Title: otakantaa.fi: Commodore 64
Post by: Matti Pekkarinen on 07.02.10 - klo:13:01
Mikähän atk-varustus otakantaa-sivustolla on.
Vai onko teksti liian paksua... nyt yritin tätä:

"Luomun edut ovat kiistattomat" kirjoitti Ilmari Schepel täällä.

Kiistaa niistä on ollut koko ajan, ja asia on edelleen kovasti kiistanalainen. Kymmenien miljoonien veroeurojen haaskaaminen Suomessa ja maailmanlaajuisesti satojen miljoonien metsähehtaarien tuhoaminen on hinta lannoittamattomuudesta ja kasvinsuojelun laiminlyömisestä. Ja pahentuva ruokapula, varsinkin sitten kun bioenergiantuotanto pyörii täysillä.
Mitkä ovat ne edut, joilla nämä haitat kumotaan?

Matti Pekkarinen
http://mattipekkarinen.net/ltutkim.htm
Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Heikki Jokipii on 08.02.10 - klo:06:25
Luulen, että puheenvuoroja luetaan ja hyväksytään julkaistavaksi vain virka-aikana. Mutta luultavasti muulloinkin lähetetyt viesti menevät perille, "jonoon".

Itse yhteydenottokaan ei aika ajoin onnistu, ainakaan näin virka-ajan ulkopuolella.
Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Matti Pekkarinen on 08.02.10 - klo:13:49
Heikki olet ratkaisevasti diplomaattisempi ja taitavampi sanankäyttäjä. Minä saan kirjoitella omaksi ilokseni vaan sinne (ja onneksi tänne paljon vapaammin ja näkyvämmin).

Matti
Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Heikki Jokipii on 08.02.10 - klo:19:21
Palstaa vahditaan tiukasti. Tämä ei minulta mennyt sinne läpi:

***

Kun asiassa näytetään kovin kärkkäästi verrattavan tilannetta esim. Ruotsiin, niin verrattakoon siten.

Asian taustamateriaaliksi hankittakoon MMM:n kirjastoon ja valmistelijoiden käyttöön Ruotsin maatalousyliopiston tutkijoiden teos luomusta yleensä ja Ruotsissa erikseen

Organic Crop Production - Ambitions and Limitations
Kirchmann, Holger; Bergstrom, Lars (Eds.)
2009, X, 240 p., Hardcover
ISBN: 978-1-4020-9315-9

http://www.springer.com/life+sci/agriculture/book/978-1-4020-9315-9

Se on systemaattinen yhteenveto ja antaa hyvin pessimistisen kuvan siitä, onko luomulla mikään niistä asioista saavutettavissa, joihin sillä sanotaan pyrittävän. Maailmalla ja/tai Ruotsissa. Ja jos joku maa olosuhteiltaan on Suomea lähellä, niin se on sitten Ruotsi.

Ellei sitä Luomuliitto ottaisikaan huomioon, niin jatkotyötä varten MMMssä se olisi varmaan hyödyllinen kirja. Jopa ministerillekin.

(Osan sen artikkelista voi lukea netissäkin)

***

Äsken laitoin sinne uuden puheenvuoron, yrittäen olla juuri mahd. "diplomaattinen". Katsotaan huomenna.
Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Heikki Jokipii on 09.02.10 - klo:19:07
Erehdyin äskeisessä. Ko. puheenvuoroni - lopulta - julkaistiinkin. Ehkä jopa luvatun 24 tunnin sisälläkin, en viitsi tarkistaa. Mutta eipä taida tämä tällainen viive oikein "elävöittää" keskustelua. Taidanpa kertoa/valittaa asiasta eräälle tuttavalleni, jonka tiedän olevan mukana otakantaa.fi -systeemin edelleen kehittämisessä ...

Uusi puheenvuoronikin julkaistiin. Ja eräs vastaus edelliseen puheenvuorooni. Nyt olisi taas kirjoitettava, ja ehkä 24 tunnin kuluessa ... no, jaksettava on.
Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Matti Pekkarinen on 09.02.10 - klo:20:04
Joo sinne pompsahtelee niitä näköjään viiveellä. Tuli vähän syyllistyttyä toistoon, kun luulin, ettei aiempi sepustus kelvannut.
Saapa nähdä loppusuoralla, mikä on toimintatapa moderaattorilla siellä. Viimeisimpien viestien painoarvo kun tahtoo yleensä muodostua suurimmaksi.

Matti
Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Heikki Jokipii on 12.02.10 - klo:22:41
Tuli vähän syyllistyttyä toistoon, [...]

Siellä on paljon toistoa, johon sinä et ole lainkaan syyllistynyt!

Vanhat roomalaiset hyvin optimistisesti katsoivat, että "repetitio mater studiorum est", eli kertaus olisi opintojen äiti. He eivät varmaan tarkoittaneet sillä sitä, että samoja vanhoja, jo kelvottomiksi osoittautuneita väitteitä vielä esiin tuotaisiin. Muta siellä ne yhä ovat.

Maanantaihin mennessä meidän on siis siellä pakko myös - toistaa
Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Heikki Jokipii on 19.02.10 - klo:19:08
Tämä luomua koskeva otakantaa.fi-keskustelu (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=116) nyt sitten päättyi tänään klo 18.

Kuten siellä toimme esiin, koko lähtökohta oli jo vinoutunut, kun

- oletettiin heti, että luomun lisääminen on jotenkin hyödyllistä ja vieläpä
- aineistoa ja mielipiteitä kerättiin Luomuliiton valmisteluvastuulle annettuun muistioon!

No, Matti ja minä emme tätä asetelmaa hyväksyneet, vaan esitimme kritiikkimme laajemmasta näkövinkkelistä, ja oikeastaan saimme aikaan koko keskustelun. Ilman meitä asia olisi ollut kutakuinkin "hymistelyä".

Toki meille myös pistettiin hanttiin. Lopputulokseen voi nyt tutustua siellä, tässä linkki uudelleen:

Miten luomualan kehittymistä tulisi tukea? (http://www.otakantaa.fi/forum.cfm?group=430&id=&ref=Kaikki%20keskustelut)
Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Mielipide on 21.02.10 - klo:11:29
Heikki ja Matti, hoi! Katkaisen hieman tylysti teidän kahdenkeskistä keskustelua (sorry siitä; ei tule enää toistumaan). Tässä yksi kommentti sieltä otakannasta, jossa Heikki kirjoitti loppuvaiheessa:
luomu on aivan yhtä riippuvainen "keinolannoiteiden virasta kaivoksista" kuin mikä tahansa muukin viljely. Ei uutta fosforia synny palkokasveissa! Ja fosforia luomu ei voi kierrättääkään kunnolla!

Olet oikeassa, että kaikki me olemme yhtä riippuvaisia fosforista ja olet varmasti myös tietoinen siitä, että juuri tuosta fosforista alkaa olla maailmanlaajuista puutetta. Siksi uudet keinot ovat tarpeen ja juuri siksi mm. Suomen puolustusvoimat olleet kiinnostuneita luomututkimuksen ja -tuotannon kokemuksista. Sotien jälkeen Suomenkin pelloissa on käytetty varsin paljon fosforia, josta suurin osa on kiinnitynyt varastofosforiksi maanhiukkasiin. Joka 10:sta kilosta noin 8 sitoutui pysyvästi maahan. Määrä on valtava ja siitä on maksettu. Tämän "käyttökelvoton" fosforia ei edes näkynyt tähänastisissa viljavuustutkimuksissa ja moni viljelijä on ollut siinä uskossa, että hänen peltonsa on fosforiköyhä...

Holtiton lannan käyttö (syyslevitykset) ovat tämän lisäksi johtaneet siihen, että turhan iso osa helppoliukoisesta fosforista joutui vesistöön.

Luomukarjatila tai tila jonka pellot ovat luomussa kierrättää fosforia (muiden ravinteiden lisäksi) kahdella rintamalla: tilan omat ravinteet menevät hyötykäyttöön lannan kevät- ja kesälevityksen avulla ja palkokasvien avulla saadaan vihdoin tuo valtava varastofosforimäärä takaisin kiertoon. Mikäli asia kiinnostaa niin SLU:n tutkija Bill Hultman, Öjebyn tutkimusasemalta voi antaa lisätietoa. Hän on tehnyt siitä paljon käytännön kokeita ja tutkimusta.

P.S.: Matti kehui hienosti, että "Heikki olet ratkaisevasti diplomaattisempi ja taitavampi sanankäyttäjä". Maatalousalan asiantuntevuudessa tahtoo silti olla hieman heittoa, sanoisin.

terveisin,
Ilmari Schepel

Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Heikki Jokipii on 21.02.10 - klo:13:43
Ongelma fosforin kanssa ei ole maatilan sisällä (jossa se on helpompi, vaikka ei tietysti triviaali ongelma), vaan siinä, että suuri osa fosforista ei kierrä maatilan sisällä. Tästä uutisemme:

Fosfori saadaan kiertämään (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=103) (- mutta ei luomusäännöin)

ja asiasta on vielä täällä oma keskustelunsa:

Mitä tehdä (liialle) fosforille? (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=128.0)

Samahan tietysti pätee kaliumiin ja muhinkin "pienempiin" raviteisiin. Typen kanssa on tietysti vähän eri tavalla.

"Varastoforforia" toki on, mutta mistä se sinne on tullut? Vihje: onko Suomessa/Ruotsissa montakaan luomupeltoa raivattu "neitseelliseen" maahan?

"Varastofosfori" voi käytännössä riittää pitkäänkin, mutta ...
Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Matti Pekkarinen on 21.02.10 - klo:14:15
Hyvään kuntoon väkilannoituksella saatetut pellot sallivat "luomuilua" arviolta 5-15 vuotta,riippuen maalajista ja ravinnetilasta. Tänä aikana voi sitten kehua hyvillä "taseilla", eli tila "tuottaa"jopa enemmän ravinteita kuin se lannoitukseen käyttää (vrt kaskiviljely). Luomu näyttäköön tehonsa luonnontilaisilla mailla, nehän ovatkin "puhtaita".

Ja tietysti jos tyytyy kovin vähään, niin voi jatkaa tukiaisten turvin pitkäänkin: SE CASE vielä uusintana:
Naapurikylän luomuviljelijä pyysi toissa syksynä kuivaamaan ruissatonsa. ”Luoja kahto hyväks antoo kakskymmentä hehtoo (hehtolitraa) ruista seihtemältä hehtaarilta”. Hänen saamansa Sato, 20 hl, painaa kuivattuna noin tuhat kiloa. Se ei ihan riittäisi seitsemän hehtaarin kylvöön, eli SATOA TULI VÄHEMMÄN KUIN SEN TUOTTAMISEEN KULUI RUKIIN SIEMENTÄ … pellossa oli ollut monimuotoisuutta aika paljon, sadon laadusta päätellen. Miten ratkaisette tämän, muuten mainion monimuotoisuustilanteen, jos kaikilla luomuviljelijöillä onnistuu näin ”hyvin”?

Pitäisikö luomuviljelyn jatkuvuuden turvaamiseksi sallia luomuviljan kylvössä käytettäväksi osittain tavanomaistakin siementä? Muutenhan tuollaisella satotasolla käy niin, että vuosi vuodelta kylvettävä ala pienenee. NOOH: OIKEASTI POSITIIVISTAHAN ON, ETTÄ tässä nimenomaan LUOMUvilja-ala pienenee. Ja että seleeniköyhää luomuviljaa ei päädy kenenkään leipään.

VIELÄ ILMARILLE kysymys: Mitä uutta on siinä, että: "Luomukarjatila tai tila jonka pellot ovat luomussa kierrättää fosforia (muiden ravinteiden lisäksi) kahdella rintamalla: tilan omat ravinteet menevät hyötykäyttöön lannan kevät- ja kesälevityksen avulla ja palkokasvien avulla saadaan vihdoin tuo valtava varastofosforimäärä takaisin kiertoon."  SIIS: mikä tässä on luomua... paitsi ehkä se, ettei luomutilalta tarvitse syntyä mitään ravinnevirtaa ulospäin, kun tukiaisten turvin voi puuhastella myymättä mitään? Pidetään lehmät mahoina, harmaapäiksi asti? Haudataan omaan peltoon?

Tuo aate on tuttu mm Arja Peltomäeltä: http://mattipekkarinen.net/kesk06.htm#napitvastakkain

terveisin
Matti


Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Heikki Jokipii on 01.03.10 - klo:19:34
Otalantaa.fi:ssä on nyt heti uusi MMM:n järjestämä keskustelu:

Mitä meillä huomenna syödään?  (http://www.otakantaa.fi/hanke.cfm?group=432&id=&ref=Hanke)

Kahden ensimmäisen puheenvuoron pohjalta näyttäisi siltä, että nyt siellä haetaan meistä "revanssia" ... :)
Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Matti Pekkarinen on 01.03.10 - klo:20:17
Joo lupaava alku on taas.

Matti
Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Heikki Jokipii on 07.03.10 - klo:12:55
Laskin tänä aamuna tässä uudessa otakantaa.fi-keskustelussa niiden puheenvuorojen määrän, joissa oli (nimeltä mainiten) suositeltu luomua. Se oli 24 eli 78:sta 30%. Lähetin tämän tiedon pohjalta puheenvuoron sinne. Jonka julkaisen täällä, ellei se siellä ilmesty (varmaan kyllä ilmestyy, mutta vasta huomenna iltapäivällä).
Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Heikki Jokipii on 08.03.10 - klo:18:51
Tämä (alla oleva) puheenvuoro kyllä julkaistiin ko. palstalla, mutta kun siihen ei voi (erikseen) linkata, niin julkaisenpa sen uudelleen täällä, varsinkin kun se on puheenvuoro myös siitä, miten ko. ”keskusteluun” pitäisi ylipäänsä suhtautua.

Kun ottaa huomioon asiassa vallitsevan intomielisyyden (jossa - myönnetään - voin jopa laskea itsenikin mukaan!)  ja vahvat omat intressit (jota tietysti en voi itseeni liittää).

Heikki

_______________________     > -- Kaisa Karttunen  kirjoitti  2.3.2010 14:58 --
> Kiitos tähän mennessä Huomisen Ruoka-keskusteluun
> osallistuneille. Meille strategian laatijoille on
> tärkeää kuulla, mitä ruuasta ajatellaan. Parhaiten
> tarkoitusta palvelevat esitettyihin kysymyksiin
> annetut vastaukset.

Varoittaisin edelleen tekemästä minkään näköisiä yhteenvetoja tai johtopäätöksiä tästä keskustelusta sillä oletuksella, että ”kansa” nyt tässä sanoisi – edes jotenkin edustavasti – mielipiteensä.
 
Otetaan esimerkiksi suhde luomuruokaan. Kävin läpi täällä 7.3.2010 mennessä jätetyt 78 puheenvuoroa. Niistä 24 asettui varauksettomasti ja voimakkaasti kannattamaan luomuruokaa, tulevaisuuden tärkeänä tavoitteena. Ainakin, en laskenut mukaan tulkinnanvaraisia tapauksia. Se tekee 30% mielipiteistä.

Kuitenkin suomalaisilla on jo nyt täydet mahdollisuudet luomuruokaa ostaa. Silti luomuostojen osuus on vain yksi prosentti. Epäsuhde 1:30 on ihan riittävä osoittamaan, että jokin tekijä saa luomuruoasta innostuneen pienen vähemmistön kirjoittamaan tänne muita innokkaammin.

Yleisestikin luomukysyntä näyttää suuremmalta mielipidetiedusteluissa ja yleisönosastoissa kuin kaupan tiskillä.

Tästä on ikävä esimerkki noin vuosikymmenen takaa, kun täysin toimiva Helsingin Hietalahden kauppahalli päätettiin muuttaa luomukauppahalliksi, perusteena mielipidetutkimukset. Vuoden parin päästä luomutoiminta jouduttiin riittävän kysynnän puutteessa lopettamaan, mutta kauppahallin perinne oli rikki (tai sitten Helsingin päättäjien ”luonto” ei antanut periksi virheen myöntämiseen), nyt siellä on jotain antiikkikauppaa tms.

Jos tätä keskustelua täällä (näillä em. luvuilla) millään tavalla pidetään edustavana, ajaudutaan valtion puolellakin varmasti johonkin vastaavaan virheratkaisuun.

Minusta pääministerimme Matti Vanhasen sana tässä olisi nyt otettava huomioon (vaikka koskikin hiukan toista asiaa, YLE:n palstalta):

Quote
”Vanhanen ei hyväksy sitä, ettei kuluttaja saa itse valita omaa maitoaan.

- Kun on metreittäin tilaa hyllyssä, niin kyllä kuluttajalle pitäisi tarjota valinnanvaraa, Vanhanen muistuttaa.”

Riittäisiköhän luomuasiassa ja oikeastaan kaikessa, että valtiovalta vain varmistaisi, että ruokapuolellakin vallitsee aito ja terve kilpailu, ja muuten valtio pitäisi ”kyntensä” asiasta täysin irti, eikä pyrkisi ollenkaan ”edistämään”?

_______________________     


PS. 9.3.2010: Verkkokyselyjen ongelmista väännettiin äskettäin myös Hesarissa. (http://uutiset.msn.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Verkkokyselyiss%C3%A4+on+paljon+virhel%C3%A4hteit%C3%A4/1135253364753)
Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Heikki Jokipii on 11.05.10 - klo:16:50
Nyt se Luomuliiton raportti on sitten ilmestynyt.

Tässä ensi kommentti:

Prinsessa Ruususen unesta (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=126)

PS. Tällä hetkellä en ole vielä saanut varsinaista raporttia silmieni eteen. Mielenkiinnolla siis yhä odotan, onko Matin ja minun kommenteista otakantaa.fi-palstalla yhtään, edes jossain muodossa, löytänyt tietään ko. raporttiin? Edes joku löysä, että "luomua kohtaan esitetään myös kritiikkiä" tms.?

PS2. Raportti löytyy täältä (http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/tiedotteet/100507_luomutieto.html). Tutustutaan, kommentoidaan. Täällä ja sitten yhteenvetona MMM:lle. 130 sivua, huh huh. Pikainen silmäys antoi vastauksen edellisen PS:n kysymykseen, että kritiikkiämme (tai muidenkaan kritiikkiä) ei tuoda esiin millään tavalla.
Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Heikki Jokipii on 10.05.12 - klo:13:11
Nyt ko. sivustolla näyttää olevan kysely kansalaisille lähiruoasta. Vastausaikaa toukokuun loppuun.

Miten parantaisit lähiruoan saatavuutta?  (http://www.otakantaa.fi/aihe/miten-parantaisit-l%C3%A4hiruoan-saatavuutta)

Mutta jo asian esittelyssä vilahtaa tämä vanha kummitus: "luomu- ja lähiruoka".

Miten tuohon manipuloivaan kyselyyn nyt reagoida?


Jotenkin täytyisi protestoida ja vaatia esim. ko. keskustelua moderoitavaksi siten, että joko

a) keskustelua luomusta ei sallita tai
b) keskustelu luomusta ja keskustelu lähiruoasta on jaettava kahteen eri osastoon

On todella sääli, jos tällainen valtiovallan hyvä yritys kansalaisten mielipiteiden kartoittamiseksi rappeutuisi sellaiseksi (eli tällaiseksi!) kanavaksi, jossa kysymyksenasettelulla asiasta tehdään systeemi, jolla vain yritetään osoittaa, miten kansa tässäkin hallituksen linjaa kannattaa.
Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Heikki Jokipii on 11.05.12 - klo:05:52
Laitoin sinne otakantaa.fi -sivulle pienen kommentin tästä luomun ja lähin "kytkykaupasta", mutta se taitaa osaltani riittää.

Lähiruokaa ei nyt voi olla kannattamatta ... mutta kyllä sen ihanuus tulee siellä esille ilman minuakin.


Mutta jotenkin liikuttava on se vakuuttuneisuus, että "laadullisten kriteerien" huomioon ottaminen suosisi juuri (suomalaista) lähiruokaa. En ollenkaan epäile suomalaisten maajussien ammattitaitoa, se on varmasti korkealla tasolla - mutta niin on varmasti vaikkapa italialaistenkin. Muuhun ei minulla ole syytä uskoa. Ja kun molemmat tuottavat tavaraa, joka on "laatuluokkaa 1" - niin valitettavasti Italian tuote on, kuljetuskustannusten jälkeenkin, halvempi. Tuoreutta vahvasti painottamalla voidaan ehkä laatueroja nähdä Suomen hyväksi. Tietysti ongelma ratkeaa silläkin, että suomalaiset uskovat suomalaisen ruoan olevan parasta. Ja sitä luultavasti tällä kampanjoinnilla tavoitellaan. No, mikäs siinä, kun suomalainen ruoka on hyvää (vaikkei "parasta" olisikaan).
Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Heikki Jokipii on 11.05.12 - klo:08:09
MMM:n alustava lähiruokaselvitys (jossa on alustava kehitysohjelmankin hahmotus) on kyllä sinänsä ihan erillinen paperi ja ohjelma, ks, MMN:n sivu (ja siellä oleva pdf-tiedosto):

Lähiruoka on paikallisruokaa (http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/lahiruoka.html)

Mutta useaankin otteeseen ko. ohjelmassa todetaan, että lähiruokaohjelmaa tulee viedä eteenpäin yhteistyössä luomuohjelman kanssa.

Tämä ei minusta ole mitenkään välttämätöntä, edes tarpeen - ja onko jopa lähiruokatavoitteiden vastaista ... yksinkertaisimmillaan: kallis luomu syö esim. julkisilta keittiöiltä helposti sen marginaalin, jolla voisi vähänkään "pelata". Kun rahat ovat meneet luomuun, loput ruoka-aineet on ostettava sitten sitäkin halvemmalla jne.

PS. Ei tuo lähiruokakaan ihan ongelmatonta ole. Kun jonkun suosiminen tarkoittaa tietysti toisen välttämistä (varsinkin tällaisessa ruoka-asiassa, kun syömisen määrällä on kuitenkin aika selvät rajansa), niin pitäisikö nyt (periaatteessa / pääasiassa ainakin) minun (ja muiden helsinkiläisten) pitäytyä siinä, mitä Uudeltamaalta saa, ja nyrpistää tästä lähin nenäämme niin Savon kalakukoille kuin Lapin puikulaperunoille?
Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Heikki Jokipii on 14.03.13 - klo:19:40

Tässä Otakantaa.fi -keskustelussa näkyy nyt keskustelusaitin totaalinen rappio, sen alistuminen hallituksen käsikassaraksi:

Lisää luomua! Miksi? Miten?  (https://www.otakantaa.fi/fi-FI/Hankkeet/Lisaa_luomua_Miksi_Miten#Info)

Vielä johdannossa kysytään tekopyhästi, että ...

Quote
Miten tarpeellisena sinä näet luomualan kehittämisen ja luomuruuan osuuden lisäämisen?

… mutta sitten kaikki muu, kysely ja keskustelun otsikointi, ei enää annakaan lainkaan tilaa sille vaihtoehdolle, että kansalainen ei pitäisi asiaa tarpeellisena, vaan johdattaa määrätietoisesti keskustelemaan siitä, että miten me voisimme luomua lisätä.

Näin ilmiselvää johdattelua kysymyksenasetteluissa ei ole enää vuosikymmeniin harrastettu yksityisellä taholla, kaupallisissa mielipidetiedusteluissa.

Tämä on todella otakantaa.fi:n pohjanoteeraus.

Tälläkö tavalla OM (ja/tai MMM) haluaa kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia lisätä?  Tuo on melkeinpä vielä törkeämpää kansan halveksuntaa kuin se, miten nyt nähtävästi kansalaisaloitteille eduskunnassa on käytännössä käymässä.

Mutta kaikki onkin valmistautumista tähän luomun riemujuhlaan:

Quote
Tämän kyselyn tuloksista julkaistaan lyhyt raportti huhtikuun 26. päivänä Helsingin Messukeskuksessa järjestettävillä lähi- ja luomuruokamessuilla.
Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Matti Pekkarinen on 14.03.13 - klo:20:33
No onpa syvälle menty. Uskallan luottaa kansaan, että ei tämä kaikkiin uppoa. Ketään ei voi huijata kaiken aikaa?

Matti
Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Heikki Jokipii on 15.03.13 - klo:06:53
otakantaa.fi:llä näyttää olevan palautelaatikkokin, vaikka ei ollut ihan helppo löytää. Käytämme tässä asiassa myös sitä.
Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Heikki Jokipii on 15.03.13 - klo:17:01
Nyt minulle on selvitetty, että otakantaa.fi on nykyisin avoin alusta, joka on tarjolla kaikille. Eli se ja OM eivät ole tähän syyllisiä. Mutta syntitaakka jää ja se on siis täysin MMM:n päällä.
Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Heikki Jokipii on 22.03.13 - klo:21:40
Tätä MMM:n johdattelevaa kyselyä sitten vielä kehdataan mainostaa Valtioneuvostonkin sivulla:
 
Luomuohjelma viimeistelyvaiheessa - kansalaiskyselyllä kerätään näkemyksiä (http://valtioneuvosto.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedote/fi.jsp?oid=380103)

Mutta toisaalta sinne keskusteluun voisi ehkä laittaa poikkipuolisen sanan? Siellä voi näemmä vapaasti aloittaa omalla aiheella, omalla otsikolla.

Tähän mennessä siellä ei paljon ole "liikennettä" ollut.

Mennäänkö pilaamaan iloa?

Kolmisen viikkoa aikaa. Tulisipa sanottua, ja ainakin jonkun MMM:stä ne täytyisi varmaan (ainakin kerran) lukeakin? Ja nettiin ne jäivät? Vaikka kansanedustienkin luettavaksi, jos heillä on aikaa ja/tai halua?

Kiihotetaanko kansaakin - siis muuta kansaa, lisäksemme, siihenhän kuulumme - vastaamaan? Voisiko asiassa toimia tietty - tietoisesti johdatteleva, meillä on siihen täysi lupa - "uutinen" sivullamme, ja sen levittäminen?

Lausuntomme (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=273) asiasta (ks. sitä koskeva keskustelumme (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=685.0)) ei  - vaikka se oli periaatteellisesti tärkeä antaa - ei varmaankaan valitettavasti kauas kanna. Kantaisiko tämä osallistuminen - kuitenkin, tietyistä "puistatuksista" huolimatta  - tuohon MMM:n keskusteluun? Tässä voisi olla nk. sauma.

Nukun - asiassa ja muutenkin - yön yli. Nukkukaa, olkaa hyvä, tekin, nyt on jo myöhä.
Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Heikki Jokipii on 24.03.13 - klo:07:47
Tuossa VN-sivullakin on tuo jakomielinen ajatus, että luomua kehitetään "kysynnän mukaan", kuten hallitusohjelma sanoo, mutta toisaalta ilmoitetaan mietittävän keinoja kulutuksen lisäämiseksi. Eli luomun kysyntä on ilmeisesti jotain, joka on olemassa platonisessa ideamaailmassa, ja jota reaalimailman luomuostokset vain vajavaisesti heijastavat ...
Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Jarrumies on 24.03.13 - klo:09:29
Tämä Artjoen haastattelu MMM:n sivuilla paljastaa kuinka valmiiksi asenteellisella pohjalla Artjoki vetää työryhmää, joka valmistelee hallituksen lähi- ja luomuohjelmia:
http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/luomu/Luomukasvo/130318_risto_artjoki.html

Quote
Hallituksen lähi- ja luomuruoan kehittämisohjelmat ovat edenneet lausuntokierrokselle. Valtiosihteeri Risto Artjoki johtaa luomuohjelman ohjausryhmää, jossa ovat mukana seitsemän eri ministeriön edustajat.
–Seuraavaksi katsotaan minkälaisia reaktioita ohjelmasta tulee. Ohjausryhmä tarkentaa ja terävöittää ohjelman viestiä. Sen jälkeen luomu- ja lähiruokaohjelmat on tarkoitus viedä valtioneuvostoon, Artjoki kertoo.
 
Kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa
 
Kehittämisohjelman tarkoituksena on kasvattaa luomuviljelyä 20 prosenttiin koko Suomen viljelyalasta vuoteen 2020 mennessä. Kehittämisohjelmaan kuuluu luomutuotannon kasvattamisen lisäksi luomun jalostaminen, markkinointi sekä viennin kasvattaminen.
Ongelmiakin tulee esiin. −Joillakin viljelijöillä ja muilla tuottajilla on havaittavissa epäluottamusta siihen, onko luomutuotantoon sitouduttu, valtiosihteeri kertoo.

Artjoki kertoo, että hallituksen ohjelmassa on selkeät tavoitteet lisätä luomutuotantoa. Poliittinen signaali on myös se, että valtiosihteeri Artjoki on johtamassa työryhmää, joka valmistelee hallituksen lähi- ja luomuohjelmia.
–Luomu on tuote, jolle on lisääntyvästi kysyntää, Artjoki kertoo. –Toisaalta on myös halukkuutta tarjota sitä. Kysyntä ja tarjonta eivät tällä hetkellä vastaa toisiaan ja se on ongelma. Luomutuotanto vastaa myös ihmisten muuttuneisiin arvoihin. Ihmiset haluavat ostaa tuotteita, joihin liittyy luonnon monimuotoisuuden kannalta enemmän positiivisia arvoja kuin muihin tuotantotapoihin.

Yhteistyötä tehdään eri ministeriöiden välillä

Ministeriöt ovat tehneet laajaa yhteistyötä lähi- ja luomuruoan kehittämisohjelmien kanssa. Jokaisella on jotakin annettavaa.
–Ohjausryhmässä on esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriön edustajien kanssa katsottu sitä, onko esteitä sille saadaanko pienempiä lähi- tai luomutuottajia paremmin ketjuihin mukaan, Artjoki kertoo.
–Opetusministeriön kanssa on keskusteltu kouluruokailun ja luomun yhdistämisestä ja sosiaali- ja terveysministeriön kanssa on katsottu terveellisyysaspektia. Ulkoministeriön kanssa on tehty yhteistyötä viennin kannalta, eli selvitelty, onko meillä sellaisia luomutuotteita, joita voisi viedä ulkomaille. Tällä hetkellä Suomesta viedään ulkomaille erilaisia luomuviljoja.

Ammattikeittiöt mukaan luomun edistämiseen

– Ideaalitilanne olisi tietysti terveellinen lähiluomu. Sen lisäksi, että siinä on kaikki ruoka-arvot kohdillaan, olisi se myös lähellä tuotettua luomua, Artjoki kertoo puhuttaessa koulujen ja ammattikeittiöiden luomun käytöstä. Kouluissa keittiöiden luomuvalikoiman laajuus riippuu kunnallisesta päätöksenteosta. –Jotta ammattikeittiöihin saataisiin edullisesti luomua, tulee tavaravirran olla suurta, Artjoki toteaa.

Tavallisen kuluttajan on oltava tarkkana ravintolan menua tarkastellessa.
–Ravintolassa luomutuotteiden valinta ja kysyntä riippuu kuluttajasta itsestään, Artjoki kertoo.
–Kuluttajalla itsellään on valtaa siinä, minkälaisia tuotteita kaupan hyllylle tai ravintolan valikoimaan ilmestyy. Luomumaidon ostaminen on kuluttajapoliittinen kannanotto.

Valtiosihteeri ostaa itse vaihtelevasti luomutuotteita. Kauppakassiin on sujahtanut niin luomuolutta kuin vihanneksiakin. Suosikkituotteekseen hän mainitsee Sysmän luomumyslin, jonka tuotantotiloihin hän on käynyt tutustumassa ministerin Koskisen kanssa.
– On henkilökohtainen valinta, että haluaa omalla ostoskäyttäytymisellään tukea luomun ja lähiruoan valikoimien laajentumista.

Teksti: Katja Saarenpää
Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Heikki Jokipii on 25.03.13 - klo:20:06

Taitaa olla niin, että meidän on pakko sinne mennä.
 
Asiaa on mainostettu nyt eri luomusivuillakin. Erityistä liikettä ei silti ole siellä otakantaa.fi:ssä ilmennyt.
 
Meiltä odotetaan selvästi avausta, ensimmäistä siirtoa ...  ;)
Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Heikki Jokipii on 29.03.13 - klo:16:37

Sinne nyt sitten mentiin. Ja kehotettiin (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=276) muitakin menemään.

Kurkistakaa sinne (https://www.otakantaa.fi/fi-FI/Hankkeet/Lisaa_luomua_Miksi_Miten/Miten_lisaisit_luomutuotantoa_ja_luomuru%2826814%29), jos haluatte tietää, miten se keskustelu kulkee.

Oma ongelmansa on siinä, että otakantaa.fi haluaa moderoida puheenvuorot etukäteen. Ja tämä tapahtuu tietysti arkisin, virka-aikana. Joten siellä on nyt pääsiäispyhien yli ehkä montakin puheenvuoroa odottamassa (minunkin).

***

Tämän verran olen malttamaton, että kommentoin tätä täällä.

Siellä eräs keskustelija kannatti luomupinta-alan nostamista 20 prosenttiin. Sama keskustelija väitti, että luomusadot ovat 70% tavanomaisesta.

Hallitusohjelma edellyttää kuitenkin, että luomua lisätään "kysynnän mukaan". Nyt kysyntä on noin 1,5% ruoan kokonaismyynnistä.

Jos jakaa luvun 1,5 luvulla 0,7 saa tulokseksi arvion, paljonko Suomen peltopinta-alaa tarvittaisiin luomun kysynnän tyydyttämiseksi: se on 2,14% pinta-alasta. Eli noilla luvuilla nyt tavoiteltaisiin (poliittisesti) liki 10-kertaista pinta-alaa tarpeeseen (reaalikysyntään) nähden?

(Saapi nähdä, kun tiistai tulee, mitä noista luvuista ko. keskustelija "justeeraa". tai miten muuten ko. epäsuhdan yrittää pois selittää)
Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Heikki Jokipii on 21.04.13 - klo:13:34
Ihan luomukyselyn perään näyttää tulevan tällainen MMM:n keskustelu otakantaa.fi -sivustolle:

Uusia tapoja ruokaviestintään - ehdota keinoja vaikuttavuuden parantamiseen!  (https://www.otakantaa.fi/fi-FI/Hankkeet/Uusia_tapoja_ruokaviestintaan__ehdota_keinoja_vaikuttavuuden_parantamiseen#Info)

Nyt jokainen voi itse tykönänsä miettiä, mitä sinne sanoisi.

Kysymykseen "Miten edistäisit suomalaista ruokakulttuuria viestinnän keinoin?" tulisi kyllä mieleen helposti toive, että viestinnän pitäisi olla rehellistä. Mutta valitettavasti yhtä hyvä neuvo saattaa olla, että pitää pidäkkeettömästi päästellä julkisuuteen asialle myönteistä luikuria. Luomumarkkinoinnista mallia ottaen.
   
Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Heikki Jokipii on 15.02.19 - klo:04:02
Kyseisellä palstalla on uusi kysely, jonka tulosten pohjalta kerrotaan tehtävän Suomen CAP-linjauksia:

https://www.otakantaa.fi/fi/hankkeet/331/

Selasin läpi kysymykset, vielä niihin vastaamatta. Aika sekava "nippu" se oli, mutta ehkäpä asiakin on aika sekava, kokonaisuutena.

Kyselyyn vastaaminen ei ole mahdollista yhdistyksenä, se on rakennettu yksilövastauksen mukaisesti.

Luomuasia vilahtelee hiukan kysymysvaihtoehdoissa aiemminkin, mutta sarjan loppupuolella on suora kysymys, pitäisikö sitä tukea. Siihen nyt kannattaa vastata, ja kieltävästi, jotta tämä hallitus (tai seuraava) ei saisi siitä mandaattia nykyisen luomupolitiikan jatkamiseen. Ainakn olisi toivottavaa, ettei kyselystä tulisi ulos herttaista yksimielisyyttä luomun puolesta!

Voi olla, ettei tätä kautta "epäluottamusllausettamme" saada läpi, mutta kannattaa kuitenkin yrittää. Nyt on toisaalta tullut jonkin verran esille luomua vastaan puhuvia tietojakin (mm. se tietty ruotsalainen tutkimus), että ties vaikka kansa nyt asiassa hallitusta näpäyttäisikin?
Title: Vs: otakantaa.fi
Post by: Heikki Jokipii on 16.02.19 - klo:15:52
Nyt vastasin kysymyksiin. Muihin ehkä vastasin vähän tunteella, mutta tähän (samaa/eri mieltä) ...

Quote
Luonnonmukainen tuotanto (luomu) on hyvä vaihtoehto vastata kuluttajien tarpeisiin ja parantaa kannattavuutta.

... järjellä. Eli ei ole.

Tosin se on silä laillla ovelasti asetettu kysymys, että tietysti nykyjärjestelmässä luomu voi parantaa (tilan) kannattavuutta. Perustuen luomutukiin jne. Mutta silti päätin vastata juuri noin.

Ko. sivulla ei sitten annetakaan muita mahdollisuuksia kuin vastata kerran tuohon kyselyyn. Keskustelua asiasta ei siis tarjota. Kun kysymykset sitten selvästi oli tehty hieman johdattelevasti, ei taida MMM tuossa ihan aidosti haluta kansaa kuulla. Vaan etsii tuossa siunausta jo päätetyille linjauksilleen? Tosin avoimia vastauksia oli tarjolla. Mutta MMM tekee niistä yhteenvedon.