Tuottava Maa Turvattu Luonto

Yleinen kategoria => Yleinen Keskustelualue => Topic started by: Heikki Jokipii on 15.10.09 - klo:19:04

Title: Kalium, tuo unohdettu ravinne
Post by: Heikki Jokipii on 15.10.09 - klo:19:04
Kuten uutisessamme (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=107) lupaisin, kaliumista avataan tällä myös näin myös keskustelu.

***

Tähän aloitukseen ei ole nyt muuta sanoa (tai heti uutiseen lisätä) kuin se hupaisa seikka, että kaliumista käytetään myös nimitystä "potaska" ja mm. englanniksi se on aivan käypä termi, "potash" (tai "potassium").

Eli tästä potaskastakaan ei pidä täällä puhua potaskaa, eihän!
Title: Vs: Kalium, tuo unohdettu ravinne
Post by: Matti Pekkarinen on 16.10.09 - klo:06:25
Oikeastaan potaska tarkoittaa kaliumkarbonaattia: http://fi.wikipedia.org/wiki/Potaska

Kalin riittävyys taitaa olla "loputon", sillä kaliumkloridia on ymmärtääkseni maailmalla kallioissa valtavat määrät, tosin yleensä aika syvällä.
Fosforin riittävyydestäkin on monenlaisia käsityksiä. Pessimistisin on se, että vain parikymmentä v riittäisi. Mutta oli miten oli: säästäväinen käyttö olisi paikallaan.

Matti
Title: Vs: Kalium, tuo unohdettu ravinne
Post by: Heikki Jokipii on 31.10.09 - klo:08:08
Olet, Matti, oikeassa, eli hiukan potaskaa tuli puhuttua, mutta tuossa se on sitten korjattuna.

***

Mielenkiintoinen piirre tällä unohdetulla ravinteella, kalilla, on, jonka sain nyt selville (voi olla "ammattilaiselle" täysin itsestäänselvyys).

Kaliumia tarvitaan siinä prosessissa, jossa kasvit käyttävät typpilannoitteita - olivat ne sitten millaisia vaan - hyväkseen.  Niinpä kalin niukkuus voi ehkäistä lisätypen vaikutuksen.

Kun kaliumista on puutetta usein juuri luomupelloilla, tämä voi olla yksi osasyy ja selitys luomun pienemmille sadoille.
Title: Vs: Kalium, tuo unohdettu ravinne
Post by: Heikki Jokipii on 17.09.14 - klo:20:14
Kalium onkin yllättävän tärkeä esim. maissille:

Boosting global corn yields depends on improving nutrient balance (http://www.purdue.edu/newsroom/releases/2014/Q3/boosting-global-corn-yields-depends-on-improving-nutrient-balance.html)

Metatutkimuksen toinen (haastateltu) tekijä "moittii" sitä, että satojen lisäämisessä on korostettu vain typen merkitystä, kun tärkeintä on lannoitteiden tasapaino. Ja tämän tutkimuksen mukaan siis maissin kohdalla se tasapaino eli parhaat satotulokset saavutettiin, kun lannoitus toteutui NPK-suhteessa 5:1:5, eli kaliumia yhtä paljon kuin typpeä.

Tässä on sitten myös avaintieto maissisatojen lisäämiseksi koko maailmassa. Tämä paras suhde päti nimittäin kaikkialla, ko. yhteenvetotutkimukseen oli otettu mukaan tutkimuksia ympäri maailmaa.

(vinkki tähän: Eurekalert)

Jos kaliumin saantia pitäisi siis voimakkaasti edistää, mitenköhän se luomuviljelyssä onnistuu? Varsinkin kun jo nyt ranskalaisen tutkimuksen mukaan (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=740.msg4762#msg4762) luomuviljely "vippaa" yli puolet kaliumistaan tavanomaisen viljelyn puolelta.
______________

Kaliumista vähän suomeksi:

Kalium – pääravinteista viimeisenä muttei vähäpätöisenä (http://nutrient.fi/fi/content/kalium-–-pääravinteista-viimeisenä-muttei-vähäpätöisenä)
Title: Vs: Kalium, tuo unohdettu ravinne
Post by: Heikki Jokipii on 22.10.15 - klo:07:44
Tästä mainoksesta/uutisesta ...

Kaliumia luomuviljelyyn Yara Biotiitistä (http://www.farmit.net/kasvinviljely/2015/10/21/kaliumia-luomuviljelyyn-yara-biotiitista)

... tulee kyllä mieleen, miten "veteen piirretty viiva" se on, mikä lannoite kelpaa luomuun, mikä ei. Tuo biotiitti (eli kissankulta - kyllä, sitä samaa (https://fi.wikipedia.org/wiki/Biotiitti) se on) kun tulee sivutuotteena fosforilannoitteen valmistamisessa tehoviljelyn käyttöön.

Toinen asia on sitten, oliko tuossa biotiitinkin käyttämisessä saman tyyppisiä hankaluuksia kuin fosforikiven käytössä? Eli saadaanko asia kuitenkaan hoidettua niin kuin tuo mainos lupaa, luomutiloilla? Jos ja kun mm. tuon ranskalaistutkimuksen mukaan sitä kaliumia sitten niinkin paljon "vipataan" tavanomaisilta tiloilta? Ruotsalaistutkimuksetkin viittasivat kaliumin puutteeseen - ainakin pidemmällä tähtäimellä - luomuviljellyillä pelloilla?
Title: Vs: Kalium, tuo unohdettu ravinne
Post by: Heikki Jokipii on 29.04.19 - klo:07:34
Me olemme kaliumin taas pitkäksi aikaa unohtaneet, mutta MT muisti:

Kalium voi parantaa hehtaarin nurmisatoa yli 2 000 kuiva-ainekiloa (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/tilaajille-7.140698?aId=1.418196)

Quote
MT Plus Maatalous 08:00 Terhi Torikka

Menetykset sadossa ovat suuria, jos kasvi ei saa riittävästi kaliumia. Rehun liian suuri kaliumpitoisuus voi olla haitaksi eläimille.

Nurmikasvit pystyvät hyödyntämään maan reservikaliumia, joten viljavuustutkimuksen kaliumluku ei kerro koko totuutta nurmiviljelyssä.

Jos kaliumia on reilusti, nurmiheinät ottavat sitä yli tarpeensa. Toisaalta sadon menetykset ovat suuria, jos kasvi ei saa riittävästi kaliumia.

Haluatko jatkaa lukemista?

Ehkä olisi syytä jatkaa tätä keskustelua, ja selventää itsellemmekin tätä asiaa.