Tuottava Maa Turvattu Luonto

Yleinen kategoria => Yleinen Keskustelualue => Topic started by: Heikki Jokipii on 03.02.09 - klo:18:55

Title: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 03.02.09 - klo:18:55
Kun tämä lintuinfluenssauhka tuli, niin pilkkasimme MMM:ää sitä, että se antoi erialaisia määräyksiä siipikarjan sisällä pitämisestä eri Suomen alueille sillä, että kysyimme, onko tänne tulevilla linnuilla varmasti matkassaan maamme kuntakartta. Vaikea sanoa, vaikuttiko pilkkamme, mutta eri alueet (ehkä hallinnolliis- valvonnallisistakin syistä) sittemmin poistettiin. Siipikarja oli sisällä koko maassa, silloin kuin käskettiin.

Mutta nyt MMM tietää, että luonnonlinnuilla kyllä on mukanaan almanakka. Näin nimittäin MMM (lihav. HJ):

Quote
Siipikarjan ulkonapitokielto tulee voimaan 15.2.2009

Helsinki 30.1.2009

Siipikarjan ulkonapitokielto tulee voimaan 15.2.2009 ja on voimassa 31.5.2009 asti. Kiellolla halutaan estää luonnonlintujen mukana mahdollisesti tulevan lintuinfluenssan leviäminen siipikarjaan. (http://www.mmm.fi/fi/index/ministerio/tiedotteet/090130_ulkonapitokielto.html)

Juttu jatkuu, että (taas lihav. HJ) ...

Quote
Siipikarjaa saa pitää ulkona, jos ulkotarhat on suojattu riittävän tiheällä verkolla, joka estää luonnonvaraisten lintujen ja siipikarjan kontaktit.

Käsittääkseni on kehitetty verkko - nanotekniikalla - jota mm. Punainen Risti käyttää katastrofialueilla juomaveden puhdistamiseen, josta pöpöt eivät pääse läpi. Mutta tarkoittaneeko MMM tässä nyt kuitenkaan sitä, että kanalat täytyisi suojata tällaisella nanotekniikkaverkolla, jotta ...?
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 05.04.13 - klo:17:06

Tänä vuonna tuli Suomessa

 Siipikarjan ulkonapitokielto voimaan 15.3. (http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/tiedotteet/100225_ulkonapitokielto.html)

No, kevät on myöhässä, ja Suomi on pohjoisempana.
 
Mutta Hollannissa lintuinfluenssaa on jo löydetty kahdessa paikassa, havaintojen päivämäärät 12.3. ja 19.3.13:
 
Netherlands: Second Outbreak Of Bird Flu In A Week (http://afludiary.blogspot.fi/2013/03/netherlands-second-outbreak-of-bird-flu.html)
 
Toinen oli luomutila, ja toisessakin kanoilla oli pääsy ulkotiloihin.

***
 
Kiinassahan tilanne on tämä:
 
Kiina tehostaa valvontaa - ihmisiä kuollut uudenlaiseen lintuinfluenssaan (http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288552850517.html)

Hollannin ja Kiinan tapaukset eivät kuitenkaan tiettävästi ole samaa kantaa.

***

Tuossa alkuperäisessä puheenvuorossa (ja otsikossa) saattaa olla  ja onkin vähän irvaileva sävy. Mutta lopulta meidän täytyy kiittää MMM:ää ja Suomen valtiota siitä, että tästä keväisestä sisälläolopakosta tehtiin pysyvä käytäntö - joka koskee myös luomutiloja.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 16.11.14 - klo:14:42
Ja taas on näin:

Hollannista löytyi lintuinfluenssaa (http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/98647165/hollannista-loytyi-lintuinfluenssaa)

Tämän tiedon mukaan (http://www.flutrackers.com/forum/showthread.php?p=556628) kyseessä olevat kanat eivät nyt olleet "vapaita kanoja", eivätkä siis ilmeisesti luomukanojakaan.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 17.11.14 - klo:14:00
Jos näin on ...

Hollannin lintuinfluenssa on samaa tyyppiä kuin Saksassa (http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/98647165/hollannin-lintuinfluenssa-on-samaa-tyyppia-kuin-saksassa)

... ja näin kuulemma on, muidenkin lähteiden mukaan, niin kummallinen on tuon viruksen tartuntamekanismi.

Joka tapauksessa Hollannin linnut (ne, jotka ovat vielä hengissä) ovat nyt tarkkaan karanteenissa. Eli kotioloissa, eivät saa edes piipahtaa ulkona.

Ja tämäkin sitten vielä:

Myös Britanniasta löytyi lintuinfluenssaa (http://www.hs.fi/ulkomaat/a1416192109540)

Virustyypistä ei siis tuossa ollut varmistusta.

Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 17.11.14 - klo:19:16
Vaikkeivät kyseessä olleet ulkoilevat kanat, muuttolintuja silti epäillään taudin levittäjiksi:

German, Dutch, UK bird flu outbreaks could be linked - OIE chief (http://af.reuters.com/article/worldNews/idAFKCN0J10SL20141117?sp=true)

Tartunta voisi tapahtua vaikka niin, että tautia kantava muuttolintu pääsee syömään kanoille tarkoitettua ruokaa. Eli kanalan ikkuna on ollut auki ...

Ja nyt on ollut lintujen muutoaika, pohjoisesta lähdetään takaisin etelään. Linnut lentävät valtavia matkoja, tauti on voinut tulla Aasiasta saakka.

Tämä havaittu kanta ei onneksi ole vaarallinen ihmiselle, mutta kanoille se on kohtalokas. Jos leviämistapa on tällainen, munien vientikielto 72 tunniksi on myös ylimitoitettu, antaa tämä haastateltu asiantuntija ymmärtää.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 19.11.14 - klo:06:44
Suomi (eli Evira) katsoi, ettei tämä lintuflunssatilanne edellytä toimenpiteitä.

Ruotsi katsoi, että edellyttää: siellä on annettu määräys, että linnut täytyy pitää "mahdollisimman paljon" sisätiloissa, kertoi HS.

Tietysti ajankohta on jo sellainen, että tuo tapahtunee Suomessa ilman määräyksiäkin?

Sinänsä lienee niin, että Suomen kautta kulkee tuota muuttolintujen liikennettä, jopa Siperiaan asti ja takaisin. Tänä vuonna siellä kuitenkin talvi on tullut n. kuukautta normaalia aikaisemmin. Eli linnut ovat jo lähteneet, ja vahinko siten, jos oli tapahtuakseen, on jo tapahtunut.

***

Sen sijaan tällä tapauksella ...

Egyptissä toinen lintuinfluenssakuolema kahden päivän aikana (http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/98654306/egyptissa-toinen-lintuinfluenssakuolema-kahden-paivan-aikana)

... ei ole mitään tekemistä Euroopan tapausten kanssa. Kun nuo viruksen kirjaimet ovat erilaiset, kyse on kertakaikkiaan eri ilmiöstä, vaikka taudilla olisikin sama nimi. - Samanlaista harhaanjohtavaa uutisointia oli Saksan EHEC-epidemian (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=132.msg2097#msg2097) aikana 2011, jolloin kaikki mahdolliset EHEC-tapaukset Euroopassa laskettiin joissakin tiedotusvälineissä tähän samaan epidemiaan, viruksen variantista riippumatta.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 19.11.14 - klo:21:51
Mutta tällä UK:n tapauksella on ilmeisesti yhteys näihin kahteen muuhun tapaukseen, se on samaa tyyppiä:

Bird flu strain on UK farm identified as H5N8 (http://m.bbc.com/news/uk-30098122)

Koska esiintymät ovat näin kaukana toisistaan, siis jopa eri maissa,tämä viitannee muuttolintuihin taudin levittäjinä. En osaa sanoa, voiko asiaa pitää "todistettuna". Mikä muu leviämistapa voisi olla? Olisiko olemassa joku kansainvälinen siipikarjan rehuntoimittajafirma, joka olisi voinut levittää erän taudin saastuttamaa rehua?

Jos muuttolinnut, niin seuraavat tapaukset kai löytyisivät etelämpää? Italia, Espanja, Afrikka ...
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 20.11.14 - klo:08:33
Yhteys Etelä-Korean viruskantaan on vahvistunut (http://www.reuters.com/article/2014/11/19/us-health-birdflu-oie-idUSKCN0J31VQ20141119), ja samalla teoria muuttolinnuista taudin levittäjänä:

Quote
(Reuters) - Tests show that bird flu viruses found in Germany, the Netherlands and Britain are similar to one that devastated poultry flocks in South Korea earlier this year, the World Organization for Animal Health (OIE) said on Wednesday.

"They are very, very close, which reinforces the theory of a transmission through migrating birds," OIE Director General Bernard Vallat told Reuters, adding that genetic analyses had pegged similarities at 99.8 percent.

Kuten aina näissä tapauksissa, protektionistit iskevät heti: Ukraina on pistänyt tuontikieltoon kaikki siipkarjatuotteet Saksasta, Alankomaista ja Britanniasta. Vaikka, jos tuo muuttolintuteoria on oikea, seuraava tapaus voi putkahtaa esiin missä tahansa - vaikka Ukrainassa.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 23.11.14 - klo:08:23
Saksassa on nyt tehty toinen löytö (http://mobile.reuters.com/article/idUSKCN0J60K220141122?irpc=932) tästä lintuinfluenssaviruksesta (H5N8). Koska se tehtiin villilinnusta, leviämistapa entisestään varmistui.

Niinpä siellä nyt ehdotetaan tuotantolinnuille sisätiloja, koko maata koskien. Kun löytö tehtiin Saksan pohjoisosassa, ei kovinkaan kaukana Ruotsista, eivät Ruotsinkaan varotoimenpiteet olleet siis turhia. Varsinkin kun sisätiloihin määräämisestä ei kaiketi juurikaan tule kustannuksia.


PS. klo 14: Huomasin vasta nyt, mutta kyllä Evirakin tavallaan on ryhtynyt toimenpiteisiin, kyllä tämä varoitus on ollut sen sivustolla jo 17.11.14 (ja sitä on päivitetty sen jälkeenkin):

Suojaa siipikarjasi luonnonvaraisilta linnuilta (http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainten+terveys+ja+elaintaudit/elaintaudit/siipikarja/lintuinfluenssa/ajankohtaista+lintuinfluenssasta/)
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 12.11.16 - klo:03:37
Nyt ei tarvinne Suomen linnuille almanakasta tässä tapauksessa muistuttaa:

Vakava lintuinfluenssa leviää Euroopassa - Evira kehottaa tiloja laittamaan tautisuojaus kuntoon (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/vakava-lintuinfluenssa-levi%C3%A4%C3%A4-euroopassa-evira-kehottaa-tiloja-laittamaan-tautisuojaus-kuntoon-1.168451)

Tähän aikaan lienevät muuttolinnut lentäneet jo yli päämme pois? Paluu- eli syysmuutto lienee pitkälle ohi. Ikkunasta (ja FMI:n sääkarttaa) katsoen ei näyttäisi kovin todennäköiseltä, että ulkona tepastelisi enää kanojakaan?

Mutta hiukan "valmiustilaa" nostetaan, ainakin näin:

Quote
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kehottaa siipikarjatuottajia ja harrastelintujen omistajia tarkistamaan, että tautisuojaus on kunnossa eivätkä luonnonvaraiset linnut pääse tekemisiin omien lintujen kanssa edes epäsuorasti.

Mitäpä muita keinoja tuohon muuten olisi kuin se ihan sama ulkonaliikkumiskielto, joka joka kevät annetaan? Vaikka se nyt taitaa toteutua varsinaisesti antamattakin.

Jos tämä syysmuuttoon liittyvä ilmiö on nyt tullut jäädäkseen, antaako Evira jatkossa siitä samanlaisen määräyksen kuin kevätmuutosta? Kovin lyhyeksi silloin jää ulko- ja luomukanojen oikea ulkoilukausi. Ehtivätkö kaikki sinne "mummon niitylle" koskaan?
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 22.11.16 - klo:01:23
Meistä vähän etelään lintujen vuosiallakat alkavat täyttyä:

Tanskassa todettu lintuinfluenssaa kesyankoissa – Ruotsi kiristämässä siipikarjan suojausta (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/tanskassa-todettu-lintuinfluenssaa-kesyankoissa-ruotsi-kirist%C3%A4m%C3%A4ss%C3%A4-siipikarjan-suojausta-1.169516)

Quote
Ruotsissa tieto Tanskan taudista on otettu vastaan huolestuneena. Viranomaiset aikovat kiristää tautisuojauksen toimenpiteitä koko maassa muun muassa kieltämällä siipikarjan pitämisen ulkona.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 22.11.16 - klo:08:20
ATL kertoo samasta asiasta:

Jordbruksverket: Risken att få in sjukdomen har förhöjts (http://www.atl.nu/lantbruk/jordbruksverket-risken-att-fa-in-sjukdomen-har-forhojts/)

Tuohon suojaustaso 2:een kuuluu tällainenkin toimenpide eli määräys:

Quote
Dessutom införs nu förbud mot utställningar och tävlingar för fjäderfä.

Siihen ei tuokaan artikkeli antanut vastausta, kuinka kauan tuo päätös on voimassa. Järkeilin itse, että talvi on siellä Ruotsissakin jo pitkällä, eli  linnutkin luultavasti pääosin sisällä ilman viranomaisten käskyjäkin? Mutta olisiko tuo määräys nyt voimassa toistaiseksi, eli niin kauan kuin toisin ilmoitetaan?
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 07.01.20 - klo:07:38
Lintuinfluenssa nousee taas uhaksi:

 Utbrott av fågelinfluensa på polska kalkongårdar (https://www.atl.nu/lantbruk/utbrott-av-fagelinfluensa-av-typen-h5n8-i-polen/)
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 18.01.20 - klo:13:59
Tilanne on pahenemassa:

Lintuinfluenssa leviää Itä-Euroopassa – Myös Tšekissä havaittu ensimmäiset tartunnat (https://yle.fi/uutiset/3-11164589)

Quote
Tartuntaa ei ole tänä vuonna todettu Suomessa, mutta tartunnan leviäminen Suomeen luonnonvaraisten lintujen mukana on mahdollista, arvioi Ruokavirasto aiemmin tällä viikolla.(siirryt toiseen palveluun)

Ruokaviraston mukaan lintuinfluenssan leviämistä lintujen pitopaikkaan voi ehkäistä huolehtimalla esimerkiksi siitä, että linnut eivät pääse tekemisiin luonnonvaraisten lintujen kanssa. Myös lintujen rehut ja juomavesi tulee suojata.


Selkosuomeksi: mummo, älä aja kanasiasi niitylle. Vaikka ne pienet kanaset kuinka kotkottaisivat.

Eräs toinen virus (https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/porvoolaisessa-kesykyyhkyssa-todettu-herkasti-tarttuva-lintuvirus/) on Suomessa havaittu. Ohjeet sen johdosta ovat hyvin samanlaiset.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 24.01.20 - klo:06:33
Nyt se on jo Saksassa:

Avian flu hits Germany (https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/avian-flu-hits-germany/)

Suomessa ei ehkä vielä kannata asiasta hermostua. Vaikkeivät linnut almakkaa tunnekaan. Ruokaviraston jo antamia ohjeita tulee silti noudattaa.

Tällä hetkellä uhkaavimpia taitavat olla Kiinasta lentävät "teräslinnut".  >:(
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 02.02.20 - klo:08:26
Todetaanpa tässä, että Tanskaan asti se on jo päässyt:

Fågelinfluensa på dansk hönsgård (https://www.atl.nu/lantbruk/fagelinfluensa-pa-dansk-honsgard/)

Kyseessä oli luomutila. On vaikea sanoa, onko sillä asiassa merkitystä. Spekuloida voi, että luomukanat ulkoilisivat enemmän ja olisivat sen vuoksi alttiimpia taudille. Leviämistavoista ei uutisessa sen enempiä kerrota.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 23.02.20 - klo:08:23
Nyt MMM on tullut tulokseen, etteivät ne välttämättä tunne?  ;D

MMM:n asetus: Siipikarja pidettävä turvassa lintuinfluenssalta – määräys koskee myös harrastetiloja (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1000163)

Quote
Tautiriski on Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Haminan mukaan tavallista suurempi, koska lintujen kevätmuutto on alkanut tavallista aikaisemmin. Lisäksi tautia on todettu eri puolilla Keski- ja Itä-Eurooppaa aina Tanskaa myöten.


Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 17.11.20 - klo:06:47
Tätä ei voi sanoa ehkä lintujen covidiksi. Eiköhän pikemminkin liene kyse lintujen kausiflunssasta:

Erittäin tarttuva lintuinfluenssa H5N8 uhkaa siipikarjaa Euroopassa – Tanskassa raportoitu tartunnoista kanatilalla (https://yle.fi/uutiset/3-11650880)

Kun almanakassa nyt ollaan siinä kohdassa kuin ollaan, tuosta ei nyt heti mitään erityistä Suomessa seuraa. Mutta tuolla etelämpänä taitavat nyt luomukanatkin joutua kotiarestiin.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 23.11.20 - klo:05:03
Tilanne voi kuitenkin vaatia toimenpiteitä, ehkä Suomessakin. Euractiv eli EFSA:

Avian flu threat hangs over Europe, warns EFSA (https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/avian-flu-threat-hangs-over-europe-warns-efsa/)

Ja Ruokavirasto:

Korkeapatogeenisen lintuinfluenssan tapausmäärät lisääntyvät (https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/korkeapatogeenisen-lintuinfluenssan-tapausmaarat-lisaantyvat/)
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 22.01.21 - klo:05:34
Näin huonosti linnut allakkansa osaavat:

Fasaaneista löytyi lintuinfluenssaa Janakkalassa (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1296874)

Nyt on, tiput, vasta tammikuu! Yrittäkää nyt muistaa... ja odottakaa sinne ensi kuun puoleen väliin!

PS. Vai tarkoittaako tämä sitä, että ulkonaliikkumiskielto on jo voimassa:

Ruokavirasto rajoittaa siipikarjan siirtoja alueellisesti (https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/ruokavirasto-rajoittaa-siipikarjan-siirtoja-alueellisesti/)

Quote
Ruokavirasto kehottaa lisäksi tehostamaan siipikarjatilojen tautisuojausta lintuinfluenssatartuntojen estämiseksi koko maassa. Siipikarja ja kaikki kotieläiminä pidettävät linnut tulisi pitää sisällä tai suojata kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin, ettei tartuntoja tule lisää eikä virus leviäisi pitopaikkoihin.


Kun ihmisiä koskevat koronarajoituksetkin annetaan Suomessa suosituksina.  8)

Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 28.01.21 - klo:08:26
Näin siinä sitten tapahtuikin:

Lintuinfluenssa odotettuakin vakavampi uhka: Siipikarja suojattava viipymättä lintuinfluenssalta (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1301333)

Tulkitsen asian niin, että nyt on annettu vahvat suositukset.


PS. 30.01.20: Mutta tällöin se vasta ehdottomana tulee voimaan:

Siipikarjan ulkonapitokielto voimaan 8. helmikuuta (https://mmm.fi/-/siipikarjan-ulkonapitokielto-voimaan-8.-helmikuuta)

Kuitenkin näin:

Quote
Ulkonapitokielto tulee tänä keväänä olemaan 16 viikon pituinen. Ulkonapitokielto tämän pituisena mahdollistaa edelleen myös ulkokananmunien markkinoinnin. Siipikarjan keväinen ulkonapitokielto on ollut Suomessa voimassa vuoden 2006 Euroopan lintuinfluenssaepidemiasta alkaen. Tavallisesti ulkonapitokielto on ollut voimassa maaliskuun alusta toukokuun loppuun. Syksyllä 2016, jolloin Suomessa todettiin lintuinfluenssaa luonnonvaraisissa vesilinnuissa, kieltoaikaa laajennettiin, mutta tilanteen rauhoituttua palattiin takaisin kolmen kuukauden ulkonapitokieltoon.


Eli luonnonvaraisten lintujen ajantajuun ei luotettu, vähän justeerattiin. Sitä ei tuossa erikseen mainittu, että myös luomukanojen munia saa edelleen markkinoida siten, että väittää niiden kanojen olevan vapaina ja ulkona.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 04.02.21 - klo:05:23
Lintupandemian kesyttämisessä on käytettävissä tällainenkin keino:

CRISPR-edited chickens immune to avian flu could cut disease spread and help save farmers billions of dollars (https://geneticliteracyproject.org/2021/02/03/crispr-edited-chickens-immune-to-avian-flu-could-cut-disease-spread-and-help-save-farmers-billions-of-dollars/)

Vastaava ei tietysti ole mahdollinen ihmisten koronapandemian kohdalla.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 12.02.21 - klo:05:06
Ulkonaliikkumiskieltoa aikaistettiin reippaasti, mutta tapahtuiko se sittenkin liian myöhään:

Janakkalan fasaanitarhalta löytyi lintuinfluenssaa (https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/janakkalan-fasaanitarhalta-loytyi-lintuinfluenssaa/)
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 13.02.21 - klo:05:47
Ruotsilla ei ole käynyt yhtä hyvä säkä kuin Suomella — tuon Janakkalan tapauksen seuraukset arvioitiin*) aika pieniksi, toisin mitä nämä ovat:

Ruotsissa on tapettu jo 2 miljoonaa kanaa lintuinfluenssan takia (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1314299)

Quote
Etelä-Ruotsissa on lintuinfluenssan takia tapettu jo 2 miljoonaa kanaa. Aiemman jo 1,3 miljoonan linnun lisäksi lopetettavia kanoja on 700 000, kertoo ATL.

Taudin saastumat tilat sijaitsevat lähellä toisiaan. Vielä ei tiedetä, miten tartunta on mahdollisesti levinnyt paikasta toiseen.

Tietysti tulee myös mieleen kysymys, missä määrin kyse oli luomukanaloista.

_______

*) Kansliapäällikkö: "En usko, että vientineuvottelut Kiinaan vaarantuvat fasaanien vuoksi" (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1312969)
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 20.02.21 - klo:15:06
Tämä tästä vielä puuttui:

Lintuinfluenssa on tarttunut ihmisiin siipikarjatehtaalla Venäjällä (https://yle.fi/uutiset/3-11801202)

Quote
Toistaiseksi ei kuitenkaan ole näyttöä siitä, että tauti olisi tarttunut ihmisestä toiseen.

Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 16.03.21 - klo:15:18
Tässäkin kysymyksessä löytyy ehkä tämä vaihtoehto:

Can CRISPR tame avian flu and prevent the next pandemic? (https://geneticliteracyproject.org/2021/03/16/can-crispr-tame-avian-flu-and-prevent-the-next-pandemic/)

Eikä lintujen kotiaresti olisi ainoa keino.

Vrt. sama idea sioilla (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=561.msg20888#msg20888).

Tuota kehitellään Israelissa. Voi olettaa, ettei se onnistuessaankaan kovin äkkiä tule EU:hun tai Suomeen. Vaan tiedä häntä, ehkä EU kuitenkin  muuttaa linjaustaan (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=110.msg20371#msg20371) geenieditoinnin suhteen. Ja tuollaiset kanat jatkossa luokiteltaisiin tavanomaisesti jalostetuiksi.

Asiaa voi pienessä määrässä tukea artikkelissakin mainittu taudin pieni riski myös ihmisille. Se voi ajaa EU:nkin hyväksymään tekniikan.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 31.03.21 - klo:04:40
Hyviäkin uutisia tulee ihmisten koronataudista, mutta kanoja koetellaan:

Lintuinfluenssaa löytynyt ympäri Uuttamaata – "Tämä on nyt poikkeuksellista", sanoo valvontaeläinlääkäri (https://yle.fi/uutiset/3-11861915)

Quote
Muuttolintujen ennustetaan tuovan lisää lintuinfluenssaa. Siipikarja kehotetaan pitämään sisätiloissa toukokuun loppuun.
[..]
Tilanne eroaa huomattavasti aikaisemmasta, sanoo Helsingin johtava valvontaeläinlääkäri Lahti.

– Suomessa ei ole ollut aikaisemmin näin monessa eri paikassa. Edellisen kerran taudin esiintyminen rajoittui Lounais-Suomeen, mutta nyt Etelä-Suomessakin on jo useita tapauksia. Tämä on meillä nyt poikkeuksellista.

Toimenpiteetkin ovat sitten kovia. Yhteensä lähes kolmannes vuodesta ulkonaliikkumiskieltoa. Ja se sitten ihan oikeasti. Kana ei voi selittää olevansa vain apteekkireissulla.  8)

Eikä jaloitella sovi omassa pihapiirissäkään.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 22.05.21 - klo:06:08
Kanaparat:

Ensimmäinen korkeapatogeeninen lintuinfluenssa löydetty Suomessa – todettiin valkoposkihanhella Helsingissä (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1409308)

Quote
Siipikarjan sisälläpitoa on Ruokaviraston mukaan syytä jatkaa toukokuun lopun jälkeenkin, kunnes tautitilanne helpottaa.


Se jo häämöttänyt kesän vapaus ei ehkä sieltä tulekaan. — Eikä se kanoja juuri lohduta, jos niille sanomme, että samoin se näyttää nyt olevan meidän ihmisten kohdalla.  8)

***

Kylllä tässä sitäkin miettii, kestääkö valkoposkihanhen imago vielä tuon!
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 07.06.21 - klo:15:16
Pahoittelua täytyy jatkaa. Toivottavasti kanat ymmärtävät. Ruokavirasto:

Lintuinfluenssatilanne jatkuu poikkeuksellisen huonona – siipikarja hyvä pitää sisällä (https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/lintuinfluenssatilanne-jatkuu-poikkeuksellisen-huonona--siipikarja-hyva-pitaa-sisalla/)

Quote
4. kesäkuuta 2021

Etelä- ja Pohjois-Karjalassa on varmistunut useampia valkoposkihanhien ja yhden laulujoutsenen lintuinfluenssatapaus. Ruokavirasto suosittelee pitämään siipikarjan ja muut linnut sisällä tai verkolla suojatussa ulkotarhassa, kunnes tautitilanne helpottaa. Lintujen kevätmuuton aikainen siipikarjan ulkonapitokielto päättyi toukokuun lopussa, mutta siipikarjatilojen tautisuojausta on hyvä pitää tehostettuna, sillä uusia lintuinfluenssatapauksia ilmenee ajankohtaan nähden yhä poikkeuksellisen paljon ja uusilla alueilla.


Eli toisestakin yhteydestä tuttu valtiovallan vahva suositus.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 06.08.21 - klo:04:40
Vaikka ihmisille jo häämöttää (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=998.msg22674#msg22674) vapaus, niin kanoille ei häämötä:

Maakotkan poikanen löytyi kuolleena pesästään – Lapin ensimmäinen lintuinfluenssatapaus (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1500721)

Löytö tapahtui kesäkuun lopulla. Mutta seurauksena oli, että viranomaiset yhä suosittelevat kanojen sisällä pitoa. Ja koko maassa. Tai ainakin näin (https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/maakotkan-poikasella-lintuinfluenssaa-posiolla/):

Quote
Ruokavirasto suosittelee, että luonnonvaraisten lintujen ja siipikarjan sekä muiden ihmisten pitämien lintujen väliset kontaktit pyritään estämään. Jos linnut pääsevät ulkoilemaan, lintuja ei pitäisi päästää vapaaksi esimerkiksi pihapiirin ympäristöön, vaan ne olisi hyvä pitää aitauksissa. Suositeltavaa olisi kattaa aitaukset verkolla. Lintujen rehu ja vesi tulisi säilyttää suojattuna luonnonvaraisilta linnuilta. Lintujenpitotiloihin olisi hyvä varata omat kengät ja muut varusteet, joita ei käytetä muualla.

Jossain tässä mennään rokoteasiassa:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/H5N1_vaccine
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 22.08.21 - klo:06:32
Näin on nyt tässä kivassa harrastuksessakin:

OTA HUOMIOON LINTUINFLUENSSARISKI MYÖS SORSANMETSÄSTYKSESSÄ (https://www.farmit.net/broileri-kana/2021/08/21/ota-huomioon-lintuinfluenssariski-myos-sorsanmetsastyksessa)

Quote
Siipikarjan kanssa työskentelevien on varminta välttää vesilinnustusta. Jos kuitenkin osallistuu metsästykseen, riistan käsittelyn jälkeen kädet ja välineet tulee pestä ja desinfioida sekä riistan perkuujätteet hävittää asianmukaisesti (paperipussiin ja raadonkeräilyyn tai polttoon). Siipikarjayksikköön ei koskaan saa mennä samoilla vaatteilla tai peseytymättä linnustuksen jälkeen.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 28.09.21 - klo:04:52
Vaikka ihmisille jo häämöttää (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=998.msg22674#msg22674) vapaus, niin kanoille ei häämötä:

Maakotkan poikanen löytyi kuolleena pesästään – Lapin ensimmäinen lintuinfluenssatapaus (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1500721)

Tuo edellä mainittu jatkuu kanoille edelleen, nyt tämän tapauksen takia:

Luontoon lasketuissa fasaaneissa todettu lintuinfluenssaa Salossa (https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/luontoon-lasketuissa-fasaaneissa-todettu-lintuinfluenssaa-salossa/)

Lisäseuraus:

Kaikkien lintujen metsästys on kielletty Salon tartuntavyöhykkeellä – katso kartalta tarkka sijainti (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/era/artikkeli-1.1573318)

Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 25.10.21 - klo:05:56
Villit linnut aikeuttavat melkoisen riskin kanoille:

Kuolleita fasaaneja Janakkalan alueella kymmeniä tuhansia – näin siipikarjatilan arki voi muuttua, jos se sijaitsee lintuinfluenssan rajoitusvyöhykkeellä (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1609263)

Quote
Maatalous 22.10.2021
Tuulikki Viilo
Rajoitustoimet ovat kovia, sillä taudin aiheuttama lintujen kuolleisuuskin on suuri. Janakkalassa kuolleita fasaaneja oli maastossa kymmeniä tuhansia.

Vaikka lintuinfluenssatapaukset ovat tänä syksynä keskittyneet Saloon ja Janakkalaan, virusta voi olla missä päin Suomea tahansa. "Muistakaa suojata lintunne ja huolehtikaa hygieniasta. Tautiriski on nyt kovin suuri", sanoo läänineläinlääkäri Tiina Juselius. Rajoitukset voisivat estää esimerkiksi siitosmunien ja elävien lintujen siirron.


Paljon suuremman kuin koronarokottamattomat täällä ihmiskunnan parissa.

Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 15.12.21 - klo:06:52
Lisää huonoja uutisia kanojen ulkoilun kannalta:

Mikkelin torin puluista löytyi erittäin äkäisesti tarttuva virus – "Ne kuolivat muutaman tunnin sisällä", kertoo eläinhoitolan pitäjä (https://yle.fi/uutiset/3-12228671)

Quote
Lintujen pitäjien pitääkin huolehtia muun muassa siitä, etteivät lintutarhan linnut pääse tekemisiin luonnonvaraisten lintujen kanssa, ja että niiden rehut ja juomavesi on suojattu luonnonvaraisilta linnuilta.

Ja tuossa ei ilmeisesti nyt almanakkakaan auta. Nyt ollaan kyllä jo talvessa.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 08.02.22 - klo:09:00
Ihmisillä jo helpottaa, kanoilla ei:

Lintuinfluenssan riski ei hellitä – siipikarja jälleen suojattava villilinnuilta 8.2. alkaen (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1774260)

Jossain tässä mennään rokoteasiassa:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/H5N1_vaccine


Eteenpäin ei ole menty, ei ainakaan perille päästy. Tällä hetkellä on kivempaa olla ihminen.

Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 11.04.22 - klo:04:03
Kevin Folta kertoo:

Viewpoint: There is a solution to the devastating poultry pandemic – but anti-technology activist groups and outdated regulations are blocking it (https://geneticliteracyproject.org/2022/04/07/viewpoint-there-is-a-solution-to-the-devastating-poultry-pandemic-but-anti-technology-activist-groups-and-outdated-regulations-are-blocking-it/)

Tämä ei luultavasti hänen mielestään olisi ratkaisu:

Quote
In 2015 over 50 million domestic chickens and turkeys were lost to HPIA, with an estimated loss of $3.3 billion. The losses manifested as devastating losses to individual producers, higher costs of meat and eggs for consumers, and of course, suffering and euthanization of a massive number of farm animals. Vaccination is unlikely to be an effective solution (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25296849/) because of the high degree of antigenic variation in the virus, and additional cost to producers.

Mutta tämä olisi:

Quote
But there is at least one proven solution—a dead end host.

A technology was developed that blocks transmission of the virus from the first infected bird. Scientists in the UK (https://www.science.org/doi/10.1126/science.1198020) used a genetic engineering tweak to develop a chicken that could catch the disease, but not spread it to other chickens. The same approach would likely work across all commercial poultry flocks.

Ehkä noin. Toisaalta koko kanakannan uusiminen – sitä se kai edellyttäisi – olisi valtava urakka. Koronarokote ihmisillä antaa toivoa, että silläkin suunnalla voidaan ehkä kuitenkin keksiä jotain ratkaisevaa.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 04.05.22 - klo:05:31
Reutersin mukaan tilanne on kansainvälisesti huonontunut:

Bird flu puts organic chickens into lockdown from Pennsylvania to France (https://www.reuters.com/world/bird-flu-puts-organic-chickens-into-lockdown-pennsylvania-france-2022-05-02/)

Quote
CHICAGO/PARIS, May 2 (Reuters) - Organic and free-range chickens have been thrown into lockdown.

Egg-laying hens that normally have access to the outdoors can no longer roam as freely or feel the sun on their beaks as some U.S. and European farmers temporarily keep flocks inside during lethal outbreaks of bird flu, according to egg producers and industry representatives.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 29.05.22 - klo:07:18
Tästä tiedotteesta ei selviä (https://mmm.fi/-/korkeapatogeeninen-lintuinfluenssa-ja-maataloustuotteiden-markkinatilanne-puhuttivat-eu-n-maatalousministereita) onko rokote jo valmis:

Quote
Ministerit hyväksyivät yksimielisesti neuvoston päätelmät korkeapatogeenisesta lintuinfluenssasta. Päätelmissä todetaan bioturvallisuuden olevan ensisijainen keino lintuinfluenssan vastustamiseksi, mutta nostetaan esiin myös se, että rokottaminen voisi olla tukena tartuntojen vähentämisessä. Keskustelussa jäsenvaltiot suhtautuivat pääosin myönteisesti rokotuksiin lintuinfluenssan torjumiseksi. Ministeri Antti Kurvinen nosti esiin sen, että rokottaminen voisi olla yksi keino estää lintuinfluenssan leviämistä siipikarjaan, mutta ennen rokottamisen aloittamista tarvitaan lisää tieteellistä tietoa toimivista rokotekäytännöistä.
(lihav. HJ)

Wikipediakaan ei oikein selvästi pysty kertomaan asian statusta. Kyllä sen, että yritystä on ollut.

"Ensisijainen" tarkoittanee, että ministerit eivät kanoille vapautta suo.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 31.05.22 - klo:04:34
Huono uutinen:

Lintuinfluenssa leviää villilinnuissa nopeammin kuin koskaan ennen (https://yle.fi/uutiset/3-12465026)

Quote
Maailmassa on todettu viime lokakuun jälkeen villilinnuilla 2 600 lintuinfluenssaepidemiaa, kaksi kertaa niin paljon kuin edellisessä suuressa aallossa vuosina 2016–2017. (A)H5N1-viruksen uusi kanta leviää nyt villilintujen joukossa nopeammin kuin lintuinfluenssa koskaan ennen.

Villilinnuille tyypillistä on, että ne selviävät tartunnoista oireitta ja voivat muuttomatkoillaan kuljettaa virusta hyvin kauas. Matkan varrelle osuneilla siipikarjatiloilla tartunta on aina kuolemanvakava uutinen. Tänä vuonna tietoon on tullut myös tavallista enemmän villilintujen kuolemia.

Tutkijat pelkäävät, että virus leviää nyt myös uhanalaisiin lintukantoihin ja maanosiin, joissa sitä ei vielä ole. Siltä ovat toistaiseksi selvinneet Etelä- ja Keski-Amerikka ja Australia.


En osaa sanoa, onko villilintujen rokottamista suunniteltu. Spekuloin, että se olisi ainakin huomattavasti vaikeampaa kuin ASF:n kohdalla, jossa rokottaa täytyisi vain yksi villi laji, villisika.
Title: Vs: Linnut tuntevat ainakin almanakan
Post by: Heikki Jokipii on 26.06.22 - klo:09:04
Tässä mennään:

Maailmalla leviävää lintuinfluenssaa on Suomessa jo Lappia myöten – terveysviranomaiset neuvovat välttämään kuolleeseen lintuun koskemista (https://yle.fi/uutiset/3-12508482)

Eikä pelastusta löydy. Ei kotikanoillekaan. Kun edeltä tiedämme, että rokotekehitys vähintäänkin takkuilee.